skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Van Doorn Berlicum / Heeswijk

Peet Kappen vertelde op 29 mei 2012 om 21:13 uur
Hulp gevraagd bij het volgende. Ik ben op zoek naar verdere gegens omtrent Adriaan van Doorn en zijn voorgeslacht. Adriaan laat in Berlicum 2 kinderen dopen uit zijn huwelijk met Wilhelmina van der Sloot. Dit zijn Willem (1798) en Theodorus (1800). Bij beide jongens zijn de doopgetuigen familieleden van moeders kant.
Bij de huwelijkssluiting in Berlicum in juli 1793 wordt de bruidegom Adriaan "Dirks" van Doorn genoemd, wat suggereert dat zijn vader Dirk/Theodorus heette. Ook bij de doop van Willem wordt bij Adriaan het patroniem Dirk vermeld. Bij zijn huwelijk wordt vermeld dat hij uit Heeswijk afgkomstig was. Verdere aanknopingspunten vind ik in de huwelijkse bijlagen wanneer zoon Willem trouwt (met Ca. Habraken, St. Michielsgestel 29-6-1831). Er worden bij de huwelijkse bijlagen stukken over de grootouders Van Doorn bijgevoegd. Volgens deze bijlagen zouden Jacobus Dirks van Doorn (begraven in Heeswijk 21-7-1785) en Elisabeth NN (begraven als "Elisabeth, wed, Jac. Dirks van Doorn" in Heeswijk op 22 augustus 1794) de grootouders zijn. In de overlijdensacte tenslotte van Adriaan (Berlicum 4 februari 1830) worden als zijn ouders Dirk van Doorn en Elisabeth Versteegen genoemd.

Onduidelijk is dus wie de voorouders van Adriaan zijn - Dirk ? Jacob? Jacob Dirks? - en waar ze vandaan kwamen.
Ik kom geen doopsel van Adriaan tegen, noch kandidaatouders die in Heeswijk en omgeving passen bij de gevonden namen.
Mogelijk zie ik iets over het hoofd? Alle hulp wordt op prijs gesteld.

Reacties (49)

Norah zei op 29 mei 2012 om 22:39
Ouders waren Dirk van Doorn en Elisabeth Versteegen, zoals je al aangaf bij de overlijdensakte; zie Genver, overlijden Berlicum 1830, scan 345. Overledene was 76 jaar oud. Leeftijd is deze keer correct.

Kijkt men nu bij het bevolkingsregister 1825 Berlicum, dan staat Adriaan van Doorn daarbij, geboorte 25-01-1754 te Heeswijk. Hierna vind je bij de R.K. dopen Heeswijk, scan 93, ook de doop zelf. Maar de ouders heetten plots anders : Theodorus Henrici van Mentsel en Elisabeth de Mulder/ Smulders. Ik ga bijna denken aan een naamsverandering bij van Doorn.
Dus ik ben er nog niet helemaal uit.
Mvg, Norah
Peet Kappen zei op 29 mei 2012 om 23:26
Hallo Norah,
dank voor je snelle reactie. Een verassende wending jouw bijdrage.
Ik kan me de aanname van een mogelijke naamsverandering wel indenken - hoewel ongebruikelijk. Toch?
Wat me bevreemdt zijn dan de namen die genoemd worden als grootouders bij de huwelijkse bijlagen in 1831. Wie zou dan die Jacobus Dirks van Doorn zijn? Zou dit een verkeerde aanname zijn geweest van de bevoegde instanties? Ben benieuwd naar verdere inzichten die dit raadsel kunnen ophelderen!
Norah zei op 30 mei 2012 om 11:36
Heel vreemd deze keer. Ik vond nog Arie van Doren bij het bevolkingsregister 1830(nog net in leven?) Berlicum, oud 75 jaar. Dus dat laatste klopt wel ongeveer.
Ik denk dat je de bewuste Jacobus van Doorn moet schrappen, kan nog wel een oom geweest zijn, of overgrootvader? Viel me wel op dat in Veghel een grote familie van Doorn/ Doren/ Dooren aanwezig was...
Dan heb ik ook nog gezocht bij het stadsarchief Den Bosch, niets helaas!

Ik vind de naam van Mentsel/ Mendsel/ Mensel in deze relatie tot, nog steeds niet te behappen. Dit echtpaar liet heel wat kinderen dopen in Heeswijk. Maar ik denk toch wel dat iemand een kwartierstaat in zijn eigen familie van deze mensen heeft. Eens even afwachten.

Mvg, Norah
Norah zei op 30 mei 2012 om 20:24
Theodorus Henrici van Mentsel (afkomstig van Nistelrode), trouwt op
13-01-1732 te Heeswijk met
Elisabeth Joanni Cornelii Smulders/Smeulders/de Mulder.
Bruid is gedoopt op 17-12-1711 te Heeswijk.
Een van hun zonen heette overigens ook Jacobus...
P Kappen zei op 30 mei 2012 om 22:04
Dag Norah,
opnieuw hartelijk dank voor je bijdrage. De optie Van Mentsel/Van Doorn lijkt steeds meer voor de hand te liggen. Mogelijk ging Th. Henr. van Mentsel na zijn huwelijk in Heeswijk wonen en kreeg hij (tijdelijk?) de naam aan van het gehucht waar hij vandaan kwam; Menzel tussen Nistelrode en Uden. Toch nog vraagtekens natuurlijk. De naam van de moeder zou Verstegen zijn i.p.v Smulders/De Mulder. Waar komt de naam Van Doorn dan vandaan? Is het een achternaam die de voorouders van Theodorus mogelijk al droegen? Mogelijk biedt het Rechterlijk Archief in Nistelrode aanknopingspunten voor 1732? Heb je nog ideeen hoe we deze aanname verder zouden kunnen documenteren?
Norah zei op 31 mei 2012 om 11:10
Hallo Peet,

Van jou geleerd dat er het gehucht Menzel bestond, wist ik nog niet. Dus misschien was er ook wel het plaatsje Doorn in de buurt. Anders, omdat het een Brabantse familie betreft, kan het ook nog slaan op Deurne bij Helmond. En wat ik al eerder zei, er was een grote familie van Doorn in Veghel aanwezig.
Ik blijf het nog steeds vreemd vinden, maar ja, vader Theodorus had eerst ook geen echte "familienaam". En pas vanaf 1811 moest men pas de naam officiëel laten vastleggen.

Grootvader heette trouwens Henricus Hendrickx, naam Elisabeth's moeder was Helena Matthei. In totaal kreeg men 11 kinderen, en niemand ??? noemde zich van Doorn.
Je gaf in het begin door dat bij de doop van de 2 zonen er geen getuigen waren van vader's kant, is dat ook wel zo? Geen van Menseltje?
Dan is er een hiaat van 5 jaar tussen huwelijk 1793 en eerste kind, slechts deze 2 kinderen? En tenslotte vond ik de bruidegom aan de oude kant, bijna 40. Hij was toch geen weduwnaar? Toch maar alles eens goed controleren, lijkt me verstandig.
Dat Nistelrode begint iets te laat met de scans voor de dopen, want dan zou je kunnen zien wanneer Theodorus geboren is, en eventueel een van Doorn erbij...
Je zou als laatste idee nog bij de notaris- en schepenakten kunnen kijken.
Mvg, Norah
Norah zei op 31 mei 2012 om 15:52
Nog eens nagekeken, maar ik vond dat ene Dirk Hendriks van Mensel op 22 mei 1763 voor de wet is getrouwd met Pieternella van Tilborg in Geffen. Beiden geboren en wonende te Geffen.
Zie Schepenbank trouwboek Geffen, scan 392 etc.
Ik denk dat dit het tweede huwelijk van Theodorus is, ergo het is toch een andere familie! Ouders "zouden" volgens jou gestorven zijn in 1785 en 1794. Ik denk dat je toch moet uitgaan van Jacobus Dirks(van Doorn) en Elisabeth (Versteegen) als de ouders van Adriaan, en dan heeft de bewuste Adriaan een andere doopdatum dan in het bevolkingsregister staat genoteerd. Ra, ra! Hij kan nog wel in Den Dungen gedoopt zijn? Ik probeer er nog achter te komen.
Norah zei op 1 juni 2012 om 12:01
Het blijft een raadsel, vond wel nog:
Dirk Marten van Doorn, gehuwd met Elisabeth Jan van Eert/Eerd. Dit echtpaar leefde in Veghel, zie:
oudzijtaart.nl/
Men kreeg 5 kinderen Hendrik, Marten, Lambert, Aart en Johannis(+ 1814). Door erfdelingen kwam men in "the picture".
Je zou deze ook in overweging kunnen nemen, tenslotte is het allemaal in dezelfde omgeving geconcentreerd.
Dan was er nog een deel van Veghel dat de Doornhoek werd genoemd.
Twan van Duijnhoven zei op 1 juni 2012 om 19:07
Hoi Peet en Norah,

Ik heb jullie discussie al even gevolgd. Van Veghel heb ik veel in beeld, maar tot nu toe heb ik geen Jacobus Dirks van Doorn/Elisabeth Versteegen en/of Adriaan Dirks van Doorn gevonden. Ook geen Theodorus Henrici van Doorn te vinden. Ik blijf ook rondkijken, maar vanuit Veghel verwacht ik niet veel. Van Doorn en Versteegen zijn wel namen die in de 18e eeuw veelvuldig voorkwamen in Veghel. Dus wie weet wat ik nog ooit vind.
Rolf Vonk zei op 1 juni 2012 om 22:55
Van Doorn is een naam die in Veghel veelvuldig voorkomt en ook van daaruit in de regio en verder verspreid geraakt is. De Veghelse Van Doorns hebben hun naam waarschijnlijk te danken aan het gebied De Doorn tussen het Veghelse Hoogeinde en het Dorshout (zie www.oudzijtaart.nl reconstructie Veghel van Martien van Asseldonk). In de regio komen meer families voor die specifieke perceels- gebiedsnamen uit Veghel dragen: Van den Tillaar(t), Van de Donk, Van Eenbergen, Van Kilsdonk, Van Rijbroek, Van den Groenendaal, Van Eerd etc. Dit soort namen kan overigens ook terug te herleiden zijn tot andere dorpen, maar in Veghel komen veel van deze namen -waaronder Van Doorn- al in de zestiende eeuw veelvuldig voor. In sommige gevallen, zoals Van den Groenendael, is er bewijs voor het vernoemen van families naar het perceel dat ze bezaten.

Klakkeloos herleiden is gevaarlijk, maar een achternaam kan wel wijzen op de herkomst uit Veghel.
Helena zei op 1 juni 2012 om 23:04
Uit huwelijksakte van zoon Willem in 1831 te St.Mich. zou je denken dat de *groot*ouders van de bruidegom waren: Jacobus Dirks van Doorn en Elizabeth. De extracten uit Begraafregister van Heeswijk zijn bijgevoegd [zie Familysearch ->St.Mich. -> Huwelijken 1830-1831. Hierin ook deze extracten uit begraafregister Heeswijk jaar 1785 en 1794; zie image 266-267 van de 350.

Maar... zou Willem wel precies geweten hoe zijn grootouders heetten? Hij heeft ze waarschijnlijk nooit gekend /ontmoet.
En waren het dan ook de juiste extracten die bij dat huwelijk in 1831 werden bijgevoegd? Kon Willem zelf lezen en schrijven [controleren of het goed genoteerd werd]? Het lijkt erop dat hij echt niet zeker is van hun namen, want een jaar eerder, in 1830 bij overlijden van zijn vader Adriaan in Berlicum, is hij een van de aangevers en geeft op dat zijn vader Adriaan de zoon was van een Dirk van Doorn en Elizabeth Verstegen?

Ik vermoed dat de vader van Adriaan toch een Dirk was.. gezien de tweede zoon van Adriaan, geboren in 1800, immers Theodorus werd genoemd en niet Jacobus - en mogelijk vernoemd zal zijn naar een grootvader Dirk? Willem, de oudste zoon, geboren in 1798 zal vernoemd zijn naar de overleden eerdere echtgenoot van zijn moeder Wilhelmina van der Sloot. Meer kinderen waren er niet uit dat huwelijk.

De doopgetuigen bij de twee kinderen in 1798 en 1800 waren inderdaad op diverse manieren gerelateerd aan de Van der Sloot familie.

Die familie 'van Menzel' in Heeswijk zou je toch eens verder moeten nalopen en kijken waar iedereen gebleven is. Wrsl. wel een paar jong overleden gezien de herhaalde namen.
Zij huwden in 1732 en laten tussen 1732 en 1757 een de volgende kinderen dopen in Heeswijk.
Jacobus van Mensel in 1733
Joanna van Mensel in 1736
Joannes van Mensel in 1738
Jacomina van Mensel in 1740
Henricus van Mensel in 1742
Cornelius van Mensel in 1745
Henricus van Mensel in 1746
Cornelius van Mensel in 1748
Adrianus van Mentsel in 1754
Henricus van Mentsel in 1757
Helena zei op 2 juni 2012 om 01:19
en nog meer:
- Anna Hendrickx in 1732 in Heeswijk gedoopt.
- Henricus Hendrix in 1751 in Heeswijk gedoopt
Helena zei op 2 juni 2012 om 06:08
Mogelijke is een verkeerde extract afgegeven bij huwelijk van Willem in 1831? Het zou het extract kunnen zijn van het begraven van Adriaan's oudere broer Jacobus?
-- Jacobus Dirks van Doorn begraven 11 juni 1785 in Heeswijk [in het kosterboek staat 11 juni en niet 21 juni - zie scan op pag. 105/248]

Het andere extract uit Begraafregister is mogelijk wel correct? Van Adriaan's moeder?:
-- 1794 Elisabet , weduwe van Dirk van Dooren, begraven den 22 augustus [ zie scan op pag 151/248 van Kosters Begraafboek; er staat hier geen Jacob bij...]

Mogelijk dat de vader van Adriaan al veel eerder overleden is. Zie
Koster Begraafboek - Heeswijk | 1747-1810 | Begraven, image 47 van 248:
-- 23 april 1767 is begraven Dierk Hendriks van Dooren

In zelfde begraafboek gevonden 'kind van Dierk Hendriks, genaamd Hendrik' , 13 april 1750.

Waarschijnlijk is die familie (van Mensel) wel de juiste en Adriaan idd. geboren in 1754. Maar ik zou toch nog naar meer bewijzen zoeken! En waarom en wanneer deze familie zich dan (Van) Dooren noemde /liet noemen? Zal toch wel ergens te vinden zijn. Kan ook aan de pastoor gelegen hebben wat hij wilde noteren in rk doopboeken: bijv. dat ze de vader (Dierk) afkomstig was van het gehucht Menzel.. Ofwel daarmee onderscheid heeft willen maken met een andere familie die bijv. ook Van Door(e)n heette? Mogelijk vind je nog wel wat in de diverse aktes die al online staan. (Index van de Notaris-en schepenakten, of andere gescande Schepenprotocollen van Heeswijk. Vergt tijd en geduld :). Gezien een Dierk Hendriks van Dooren begraven werd in april 1767...mogelijk zijn er aktes (erfdelingen? inventaris? voogdij?) opgemaakt na dat overlijden? Of testamenten voor dat overlijden?).

Verder nog uit Borgbrieven Project van het G.T.O.B.:
Arie van Doorn ; geen bijzonderheden vermeld. Van Heeswijk naar Berlicum 04-07-1793 [Heeswijk O.A.A. 139 folio 27v]
Jan van der Heijden, Geleen zei op 4 juni 2012 om 14:19
In Nistelrode woonde vanaf begin 17-de eeuw een familie Van Menzel (van Meijnzel), heel vaak alleen met patroniemen aangeduid.
Hierbij o.a. een Henricus Fransen van Meijnzel, gedoopt 30-03-1670, getrouwd 29-7-1693 met Elisabeth Cornelii Adriaans met als kinderen (gedoopt te Nistelrode): Eerken, 18-11-1694, Maria 05-04-1696, Jacob 09-07-1697, Cornelia 06-03-1702, Elisabeth 19-11-1699, Cornelius 08-12-1703 en Anna 01-11-1705.
Helaas geen Theodorus of Dirk gevonden in dit gezin, maar toch goed mogelijk.
De namen Jacob, Anna, Cornelius en Henricus komen we ook tegen in het gezin van Theodorus Hendriks (van Menzel) en Elisabeth Smulders of Verstegen.
Menzel is een tamelijk grote wijk in Nistelrode, gelegen ten zuidoosten van het centrum.
Brigitte vd Broek zei op 4 juni 2012 om 17:48
Hallo iedereen,

Ik volg deze discussie met belangstelling omdat ik met deze van Doorn/Menzel zelf ook gestoeid heb.
Ik neig ook naar de theorie dat Menzel van Doorn is geworden. In heb me laten vertellen dat er borgbrieven zijn in Heeswijk van ene Cornelis Dirx van Doorn naar Zeeland en Joannes Dirx van Doorn naar Dinther. Ik heb alleen helaas geen jaartal. Dit sluit aan bij kinderen die eerder genoemd zijn uit dit gezin en Adriaan die naar Berlicum ging.

Ook ben ik bij onderzoek naar andere namen tegengekomen wat Helena ook eerder opperde dat de pastoor de naam van de geboorteplaats van de vader bij de doop van sommige kinderen erbij zette en bij andere kinderen de aangenomen achternaam.

Of er bewijs te vinden is voor de naamsverandering lijkt me eerder een kwestie van conclusies trekken dan dat er een document voor te vinden is. BV in Berlicum zijn 3 families met 3 verschillende achternamen herleid naar dezelfde voorouders. Ik vermoed dat dit gedaan is aan de hand van patroniemen en doopgetuigen.

Gezien alle argumenten die Helena en Norah hebben aangedragen denk ik dat je met Doorn/Menzel inderdaad op het juiste spoor zit.

Ik zal ook nog eens kijken of ik een bijdrage kan leveren aan de bewijsvoering omtrent deze theorie.

Groetjes
Twan van Duijnhoven zei op 4 juni 2012 om 18:40
Borgbrief: Cornelis Derks van Dooren, 02-04-1774 van Heeswijk naar Zeeland geen bijzonderheden vermeld O.A.A. Zeeland

Borgbrief: Joannes Dirx van Doorn naar Dinther heb ik (nog) niet gevonden.
Brigitte vd Broek zei op 4 juni 2012 om 19:14
Joannes Dirx van Doorn trouwt op 09-01-1771 te Dinther met Ariaantje Wilbert Wassenberg
Twan van Duijnhoven zei op 4 juni 2012 om 20:01
Zeeland RK Trouwen: 20 april 1774 Cornelius Derkx ex Berlicum et Maria Ermers ex Reek, Testibus Francisco Smits, Hennio (??) J. Bongers
Twan van Duijnhoven zei op 4 juni 2012 om 20:22
Die Cornelis Derkx van Doorn te Zeeland zou een broer kunnen zijn. Onderstaande al gevonden in doop zeeland via de scans:
15-1-1775 Doop Cornelia, get. Jacobo van Dooren (oudste broer) en Helena Ermers
15-6-1777 Dorathea Mari, get. Wilhelmo Gerritsen en Elisabeth van Doornen (vrouw Adriaan ???)
9-12-1778 Ermert, get. Adriano van Doorn en Maria Willemsen
28-4-1881 ????, get. Petro Josephus en Anna Cornelis Peters.
Verder heb ik niet meer gezocht, geen tijd meer. Maar zeker de moeite waard om dit verder uit te zoeken.
Twan van Duijnhoven zei op 4 juni 2012 om 20:47
15-6-1777 Elisabeth van Doornen, bedoel vrouw van Theodorus ?? Oftewel oma van het kind.

Bij eerste kind de oudste broer als getuige zou kunnen als theodorus (opa van het kind) in 1767 is begraven.
Brigitte vd Broek zei op 4 juni 2012 om 23:37
Beschrijving: Borgbrief voor Johannes Dirx van Doorn, vertrekt naar Dinther.
Datering: 26-01-1771
Pagina: 188 -189
Soort akte: Borgbrief
Plaats: Heeswijk
Toegangsnummer: 7613
Inventarisnummer: 23

Jan Toirkens zei op 7 juni 2012 om 16:22
Een van de vormen van Theodoor in Noord-Brabant is.. van Doren, zoon van Door of van Dorus, Theodorus etc., (ofwel zoon van ene Dirck) meerdere varianten dus. de vorm van Dooren werd vooral in de Kempen veelvuldig gebruikt.
Twan van Duijnhoven zei op 7 juni 2012 om 16:42
Dat is een totaal nieuwe kijk op die naamswisseling. Nu ik er over nadenk heb ik dit ook in Veghel. Ik dacht altijd, die zullen wel uit doornhoek uit Veghel komen. Maar vader heette ook theodorus, zie hieronder "norah, 01-06-2012". Ik denk dat dit veel verklaard. Ik adviseer om ook Cornelis Derksen in Zeeland verre te onderzoeken. Kinderen van Cornelis huwen in zeeland.
Goede tip van Jan.
Peet Kappen zei op 7 juni 2012 om 19:23
Allereerst iedereen heel hartelijk dank voor de bijdragen die mogelijk dit raadsel kunnen oplossen. Maar weer het bewijs dat je met z'n allen meer weet dan een. Interessant is de bijdrage van Jan Toirkens. Dat is inderdaad een originele invalshoek. In de Brabantse spreektaal is het inderdaad heel gebruikelijk om op deze manier mensen te vernoemen; van Janne, van Piete, van Dorusse. In het dialect van de Meijerij wordt van Doorn dan ook als "van Dorre", uitgesproken. Mijn oma werd Drieka van Dorre genoemd.
Maar de afleiding Door van Theodorus kwam/komt in deze streken (bij mijn weten) niet voor. Wel Dorus, Dotje, Dirk, Thee maar geen Door. Wel weer als vrouwennaam afgeleid van Theodora. Of zou men in de 18e eeuw de naam Door als mannelijke afgeleide van Theodorus wel gebruikt hebben in de Meijerij?
Zeker interessant om mee te nemen in de zoektocht naar de oplossing van de naamsverandering.
Twan van Duijnhoven zei op 7 juni 2012 om 19:40
Misschien heeft het BHIC hierover ook wel een mening. Of bij het Mertens instituut.
jan toirkens zei op 7 juni 2012 om 21:36
Zeker weten dat *Door* heden ten dage nog voorkomt als voornaam in de volksmond, mijn neef en mijn oom anno 2012 worden beiden *Door* (soms Dorus) genoemd en officieel gaan beiden als Theodorus door het leven. (Reusel). Dat vrouwen vaak (nogal eens) een mannelijke voornaam kregen is eveneens een bekend feit vooral in de Meierij van Den Bosch, vele voorbeelden. Dikwijls op latere leeftijd gekomen weer *omgezet* in de verkleinvorm, van Thomas naar Thomasken, van A(d)riaen naar A(d)riaenken, van Goossen naar Goosken. Ik heb/had het idee dat de mannelijke voornamen soms bij meisjes werden gebruikt bij gebrek aan zoons in een gezin, maar die vlieger gaat ook niet altijd op. Overigens is Theo ook een bekende vorm van Theodoor en Thea weer van Theodora, Door en Dora dus eveneens de mannelijke en vrouwelijke vorm. Doorken(s) zou de verkleinvorm van Door kunnen zijn.
Helena zei op 8 juni 2012 om 03:45
Inderdaad een interessante en zeer aannemelijke inbreng. In mijn familie komt dit ook voor: Theodorus die Door wordt genoemd. -- Had hier bij deze familie weliswaar eerder aan toponiemn ipv patroniem gedacht.., maar zeer wel mogelijk dat de naam 'Van Doorn / Doren' hieruit voort kwam. Het kan natuurlijk zijn dat de vader - Dierk Hendriks van Dooren- al langer deze naam droeg, maar zo lezende lijkt het me ook aannemelijk dat *zijn* grootvader dan Theodoor heette. Wanneer er meerdere Dirk Hendrik-sen waren.. dan zeker om onderscheid te maken dat hij er een was van Door!

De familie in Zeeland zal wel gerelateerd zijn. Pastoor noteerde in rk Trouwboek voor bruidegom 'ex Berlicum', maar inkomende Borgbrief zegt dat hij afkomstig was van Heeswijk. Neem aan dat dit laatste correct is, is immmers officieel afgegeven door schepenen.
Cornelius Derks (van Dooren) in Zeeland gehuwd met Maria Ermers en hun kinderen allen gedoopt te Zeeland:
1. Cornelia 1775
2. Dorothea Maria 1777
3. Ermert 1778
4. Martinus 1781
5. Helena 1783, get. Petro Zwaens en Heyleke(?) Ermers
6. Petronella 1786, get. Adriano van Dongen en Maria Wilms.
7. Jacobus 1789, get. Petro Wilms en Elisabeth van Doornen.
Geen dochter vernoemd naar grootmoeder Elisabeth: zij was toen nog in leven; overleed pas in 1794.
[Twan vD. gaf op 04-06-2012, 20:22 al de namen van getuigen bij andere dopen, waaronder o.a. Jacobus en Adrianus van Dooren (broers van de vader)!]

- Dochter Cornelia Cornelis van Dooren begraven Zeeland 23 april 1799.
- Dochter Dorothea van Dooren, , overlijdensaangifte Zeeland 19 maart 1859, 81 jaar oud , ongehuwd.
- Dochter Helena van Dooren, overlijdensaangifte Zeeland 4 maart 1859, 76 jaar oud, ongehuwd.
- Zoon Ermert 2x gehuwd : 1ste keer in 1815 met Helena Mateus van den Bogaert [alhoewel de moeder van de bruidegom hier (gegeven uit genlias) Maria Raaijmakers werd genoemd]. 2de keer gehuwd na 1817.
- Zoon Martinus 2x gehuwd: 1ste keer 12 juni 1810 in Zeeland met Nicolaa Matthei van den Bogaard (=Clara, overleden in 1842); 2de keer in 1844
- Dochter Petronella gehuwd op 19 maart 1813 met Cornelis Bongers.
- Zoon Jacobus gehuwd in 1818 met Jacoba Cobussen; moeder van bruidegom werd genoteerd als Maria Everaarts.
Dorethé zei op 8 juni 2012 om 15:34
Bij een Dirk, Dereck, Dirrick, ... zie je als katholieke doopnaam ook de naam Theodorus. En als meisjesnaam kom je dan Deris, Derisken, Dirrisken, Dirixken e.d. tegen. Mijn oma werd Dorke genoemd.
jan toirkens zei op 10 juni 2012 om 17:00
Om de zaak een verdere dimensie te geven : in 1693 is er een Dirck Cornelissen van Deursen, wonend in Den Dungen, borgemeester voor Den Dungen. Als hij van Deurne (soms Deursen genoemd) bij Helmond afkomstig was zou hij mogelijk soms ook van Deurne (of van Doerne, Doeren, etc.) genoemd kunnen zijn.
peet kappen zei op 10 juni 2012 om 22:09
Naar aanleiding van de suggestie van dhr Toirkens heb ik per mail even contact gehad met prof Jos Swanenberg en hem de optie voorgelegd. Zijn reactie: "Door komt heel zelden voor als mansnaam en natuurlijk best vaak als vrouwennaam. Patroniemen komen vaker voor als matroniemen maar er is geen verder geen reden waarom niet Theodorus maar Theodora de onderliggende vorm zou zijn. Desalniettemin: Ik geloof er niets van. We hebben toch helemaal niet van zulke achternamen: Van Pieten of Van Jannen. Waarom zou er dan wel een Van Doren zijn? Volgens mij worden patroniemen nooit voorafgegaan door Van: Pieters, Jansen, je zou dan in dit geval iets verwachten als Dooren, Dorren (zonder Van er voor).

Gewoonlijk wordt Van Doorn verklaard als verwijzing naar een toponiem dat op doornen, doornstruiken gebaseerd is, zoals de plaats Doorn in Utrecht of Doorn te Valburg (Gelderland), maar ook plaatsen als Deurne (Noord-Brabant, Antwerpen), Deursen (Noord-Brabant) en Deurze bij Rolde (Drente)".

Brigitte vd Broek zei op 10 juni 2012 om 23:06
Hoi Peet,

Als reactie op je laatste bijdrage wil ik zeggen er zit wat in.
Het woordje Van voor een naam hoeft niet perse te refereren aan een plaatsnaam maar kan ook een gebied zijn. Je zou eens kunnen informeren bij de heemkunde in Heeswijk of er daar een gebied was waar veel doornstruiken voorkwamen. Dit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de naamswisseling.

Groetjes
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 11 juni 2012 om 11:13
Beste Peet,
ik denk inderdaad dat je er nog niet uit bent met de verklaring van de patroniemen. En dat het zeer zeker moeilijk zal worden om een bevestiging van het ontstaan van de naam "van Doorn" te vinden. Misschien dan toch het Oud-Rechterlijk archief en/of het Notarieel archief ?
Met vriendelijke groeten,
E.C.M. van der Kant zei op 11 juni 2012 om 13:04
Beste Peet
In mijn stamboom komt het volgende voor:
Johannes Geert van der Candt, ged. Schijndel 5 nov. 1778, overl. Schijndel 31 maart 1819, trouwde in Schijndel op 29 jan. 1809 met Arnolda (Ardien) Albertus van Doorn/Dooren,ged. te Berlicum 12 mei 1785, (Doopheffers Leonardi Petri Maas en Petronillea Wilhelmi van Grinsvan).overl. in Schijndel 26 apr.1815, dr van Lamberti Arnoldi van Dooren en Maria Wilhelmi Rombout.
Misschien kan je het gebruiken.
gr. Olga van der Kant
jan van der biezen zei op 11 juni 2012 om 21:53
aan alle meedenkers

Doornhoek is een deel van Veghel maar evenzeer van Berlicum,
maar van Doornhoek naar van Doorn is me toch iets te ver?
met vriendelijke groet
Twan van Duijnhoven zei op 11 juni 2012 om 22:18
Hoi,

In Veghel was ook een gebied dat Doorn/Dooren heette. Informatie hierover zie de site van Martien van Asseldonk; www.oudzijtaart.nl bij het onderdeel "Reconstructie van Veghel". Dit gebied lag tussen de huidige Haven en de NCB-laan.
Helena zei op 11 juni 2012 om 23:01
@ Twan: Dank voor de mooie sublink in oudzijtaart! [Kende de site van oudzijtaart wel, maar had dit onderdeel nog niet eerder gezien. Mooi voorbeeld hoe iets uit te werken Heb je ooit zoiets gezien van het gebied waar verre voorouders van Duijnhoven mogelijk leefden ?:) ]
Twan van Duijnhoven zei op 12 juni 2012 om 05:45
Hoi Helena,

Dit is beschreven in het boek van C.F. Teunissen "Waar twee geslachten elkaar ontmoeten; Een geschiedenis van de geslachten Effting en van Duijnhoven". Waarschijnlijk van een Hoeve Van Duijnhoven gelegen op grensgebied van Lieshout, Aarle en Stiphout.
Helena zei op 12 juni 2012 om 06:33
Twan, - ik heb dat boek hier en weet van de hoeve enz. enz. [ben ook al jaren (met vlagen) hiermee bezig, mijn materenal voorouders komen ook uit die hoek :)]. Maar bij het zien van die site van de 'Reconstructie van Veghel' dacht ik 'zal een interssant onderzoek zijn om het nog nauwkeuriger uit te zoeken (dan zoals het bijv. in dat boek staat)'. Zoals o.a. bij de HKK Helmond dan het project van 'Helmond binnen de wallen' me ook boeit. En zo zijn er nog een paar meer te noemen.

Maar we moeten terug naar de Van Doorn's topic. Dat is ook interessant om daar precies achter te komen!
Arie Janszen (afstammeling van Dooren) zei op 20 november 2012 om 19:37
Kan het bij Jacobus Dirckx van Dooren ook zo zijn, dat deze als oudste zoon samen met diens moeder Elisabeth vernoemd is, omdat deze beiden kort na elkaar gestorven zijn, nl. Elisabeth in 1794 en zoon Jacobus Dirckx van Dooren 1785, waarbij men dan dacht, dat dit haar man zou zijn? Helena refereert hier al aan.
Arie Janszen. Mill en St. Hubert (afstammend van de familie van Dooren uit Zeeland, nl. Cornelis Dirckx van Dooren)
Arie Janszen zei op 7 februari 2013 om 16:49
Naar mijn mening zijn de voorouders Van Dooren afkomstig uit Berlicum (daar is een Doornhoek)De stamboom begint dan rond 1600 met Theodorus Joannis van Dooren. Hij huwde 2x o.a. 4 juni1634 met Mechtildis Henrici Michaelis. Zijn zoon Petrus Dirckx van Dooren (1641 Berlicum) huwde met Lucia Martini Wouters op 3 mei 1671 te Berlicum. Hun jongste zoon was Joannes Petri van Dooren (31-01-1694), die trouwde met Jenneke Jansen vande Wetering. (2 mei 1717 Berlicum) Zij kregen de volgende kinderen: 1. Petri Joannes van Dooren (febr. 1718)
2. Theodorus Dirk van Dooren (9 april 1720-1767). Hij huwde Elisabeth Verstegen (1719-1794). 3. Johanna van Dooren (1721) 4. Wilhelmus van Dooren (1724) en 5. Andreas van Dooren (1726).
Theodorus Dirk van Dooren en Elisabeth Versteegen trouwden 1 juli 1739 te Berlicum en kregen de volgende kinderen: 1. Jacobus Dirckx van Dooren (1740-1785) 2. Cornelis Dirckx van Dooren (1742-1802 gehuwd met Maria Ermers uit de Reek in 1774 te Zeeland) 3. Johannes Dirckx van Dooren (1748 gehuwd met Ariaantje Wilbert van de Wassenberg) 4.Henricus Dirckx van Dooren (13 april 1750) en 5. Adriaan Dirckx van Dooren (25 jan. 1754-4 febr. 1830 gehuwd met Wilhelmina van der Sloot) Ik denk, dat het mogelijk is, dat de familie van Dooren, zowel in Berlicum als in Heeswijk gewoond heeft. Deze plaatsen liggen nl. vlak bij elkaar. Ik hoop, dat ik op deze manier een bijdrage heb geleverd aan de oplossing van afstamming van de familie van Door(en). Graag hoor ik de mening van het BHIC.
Met een vriendelijke groet, Arie Janszen (afstammeling van Cornelis Dirckx van Dooren en Maria Ermers)
Jan de Jong zei op 3 september 2013 om 11:33
@ Rolf Vonk: In uw post schrijft u dat diverse namen komen van specifieke perceels-gebiedsnamen.

Ik was nieuwsgierig naar het gebied" Van Eenbergen" (waar dat gelegen heeft of nog ligt)en mailde daarover naar de gemeente Veghel. Daarvan kreeg ik antwoord, dat men daarover niets wist.

Kunt u me misschien nog aan informatie helpen ?

bedankt alvast !

groetjes

Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 10 september 2013 om 11:08
Beste Jan,
ik heb alvast in het boek "Toponiemen Veghel" van dhr. W. Cornelissen gekeken, en in inv.nr. 170 uit onze documentatiecollectie Veghel; maar ik heb daarin geen verklaring kunnen vinden voor het gebied 'Eenbergen'. Ik hoop dat dhr. Rolf Vonk je wel uitkomst kan bieden. Omdat het alweer enige tijd geleden is dat dhr. Vonk zijn reactie geplaatst heeft, heb ik hem een e-mailtje gestuurd met jouw verzoek.
Met vriendelijke groeten,
Jan zei op 10 september 2013 om 11:20
@ Mariët Bruggeman: Geweldig bedankt!
en nu maar afwachten.....
groetjes,
n zei op 10 september 2013 om 16:46
dhr. Rolf Vonk heeft me via mail intussen benaderd !

Voor diegene die het antwoord op mijn vraag ook willen weten", hier het antwoord

""" de familie Van Eenbergen een echte Veghelse familie is, die zichzelf is gaan noemen naar het huis De Heemberg op het Havelt in Veghel"" "

groetjes,
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 12 september 2013 om 11:33
Bedankt Jan, voor het doorgeven van de oplossing.
Met vriendelijke groeten,
Arie Janszen zei op 9 december 2013 om 14:52
Helaas heb ik nooit meer een reactie gehoord van het BHIC op mijn theorie over de familie van Dooren uit Berlicum van November 2012 en februari 2013. Diverse anderen ondersteunen deze theorie, zoals de familie Daniël van Keerberghen uit België en de familie Bert van Doorn uit Nederland. Zij hebben evenals mijzelf een stamboom bij My Heritage, waar deze afkomst van de familie van Dooren is opgenomen.
Met een vriendelijke groet, Arie Janszen (afstammend van Cornelis Dirckx van Dooren uit Zeeland, en zeer waarschijnlijk ook van Theodoris Joannis van Dooren ghuwd met Mechtildis Henrici Michaelis uit Berlicum)
Hanneke van der Eerden, namens BHIC bhic zei op 10 december 2013 om 11:04
Genealogie is puzzelen, waarbij alle beschikbare stukjes informatie tot een passend geheel gelegd worden. Maar vaak ontbreken gegevens, vooral in de periode vóór 1700, en gaan we gebruik maken van hypotheses.
De door Peet Kappen gestelde vraag heeft anderhalf jaar lang een leuke discussie opgeleverd over namen, naamsverandering, patroniemen en toponiemen. Het BHIC volgt de discussies, geeft eventueel tips en aanvullingen. Maar het juiste antwoord heeft het BHIC ook niet paraat en aan diepgaand onderzoek komen we niet toe. We gaven eerder de tip om onderzoek te doen in schepenbank- en notarisarchieven. Er zijn al ruim 10.000 akten van Veghel via index en/of scans online te raadplegen. Succes.
jan zei op 8 oktober 2019 om 08:24
@ Arie
aanvulling:
RA Berlicum 53, pag. 8v, dd 21 juli 1594
18 Voor Adriaen Ruth Geeritss vande Coeveringhe ende Geerart Breussen, schepenen in Berlicum, is verschenen Jan Anthoniss van Dorren als man van Elisabeth dochter wijlen Henrick Evertss verweckt bij Elisabeth zijnder ierster huijsvrouwe, die bekent ontfanghen te hebben ende hem eertijden overgelevert te zijne alsulcke erffmeubele goederen als dije voors zijne huijsvrouwe waren competerende overmits doode ende afflijvicheijt van hare moederen ende die welcke den voors Henrick Evertss haren vadere was besittende inne tochten, wtgenomen alleenlijck een koetsken, een kiste sonder dexel, ende 5 oft 6 stoelen, die welcke naderhant metten huijse door toedoene van zijne majesteijts vijanden verbrant zijn; ende dat deselve overleveringhe van erffmeublen geschiet is, als den voors Jan Thonissen ende Elisabeth zijnder huijsvrouwe inne houwelijcken state waren vergaderende, ende dije voors Jan Thoniss als man van Lijsken zijnder huijsvrouwe zal oock terstont aenveerden huijs, hoff, esthuijs metter erffenisse geleghen opten veedijck binnen Berlicum, dwelck den voors Henrick Evertss onlancx deser werelt overleden zijnde inne tochten beseten heeft; ende dat den voors Jan comparant Mariken dochter Jacob Corsten ende achtergelatene weduwe vande voors Henrick Evertss ontlast, quijtschelt ende bedanckt vande overleveringe der voors erffmeublen, dije voors zijne huijsvrouwe overmits doode van hare moedere gecompeteert hebbende ende oock midts dije aenveerdinghe vande voors huijs, hoff, esthuijs ende erffenisse; bekent egheen recht actie oft gedeelte meer te hebbene, aen eenighe andere goeden bijden voors Henrick Evertss achtergelaeten, maer heeft tselve zijn recht ende actie dije hij aen eenighe vande selve achtergelaten goederen zoude moghen hebben, opgedraghen tot behoeve der voors Mariken weduwe des voors Henrick Evertss.

Bosch Protocol, inv. no. 1526, fol. 140r, dd 8 januari 1626 (Berlicum)
Peter sone Peter Peters van Maseijck, leertauwer, als man van Maijken dochter van wijlen Jan Tueniss van Doorn en van Elisabeth enige voordochter van Henrick Everts
- De ½ ongedeeld in een huis, schuur, gronden, hoff, aanliggend akkerland, groot int geheel 16 lopens gelegen onder Berlicum op de Veedijck, tussen erve Roelof Wouters ex uno, en erfenisse der erfgenamen Nicolaas antonis colen ex alio, de gemene loopgraaf tussen beiden liggende, strekkende aan ene einde aan erfenis Claas Ariaan rutten en met andere einde aan de Veedijck,
- Deze helft hen aangekomen van hun ouders voor schepenen te Berlicum dd 18 november 1615, waarbij de andere helft toebehoort aan Dirk sone Jan van Doorn, heeft hij wettelijk overgedragen aan genoemde Dirk Jans van Doorn, zijn zwager, voor de helft en Goossen sone Lambert Goijaerts wonend Berlicum voor de andere helft. (….) uitgenomen de ½ van een pacht van een mudde rogge betaald wordende met 6-0-0 aan Mr. Jacob van der Cammen, raadsheer deser stad, de ½ van een cijns van 4-0-0 aan Jan Henricx van der Last, de ½ van een cijns van 4 ponden Bosch paijments aan Maria van der Meer, de ½ van 3,5 stuivers gebuercijns. Verder 2 gehele cijnsen, een van 6-0-0, de andere van 3-0-0, aan Cornelis sone Jan Cornelis Velblotter. Tevens zijn 2 leningen door Dirk van Peter van Maseijck nu dood en te niet verklaard
Testes Broegel en Horenbeeck, dd 8 januari 1626
In marge: Henrick sone wijlen Henrick everaerts vernadert het deel van Goossen Lambert Goijaerts, teste Donckers en Zoerendonck, dd 3 februari 1626
Onderschreven: met consent van Hendrik Hendrik everts en Goossen Lambert goijaerts is dit contract van vernadering gecasseerd en doorgeschrapt, dd 8 januari 1627
Hans Vogels zei op 9 oktober 2019 om 08:44
In Gemert in de 16e eeuw zijn me twee families opgevallen die afwisselend als van Doren, Dooren, Doeren, Doerren, Dorn, Duerne, Duerse en onder hun patroniem worden aangeduid. Later in de 17e eeuw stabiliseert zich dat in Doren/Dooren. Waarschijnlijk kwamen de stamvaders uit Deurne. Een van die families kan zelfs oorspronkelijk (in Deurne) Van Vijfeijken hebben geheten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.