verkoop eigendommen in Alphen

vertelde op 16 juni 2009 om 17:07 uur

Wie kan mij helpen met het antwoord vinden op de vraag:
Hoe komt de familie Giesbergen aan de eigendommen (gekocht of geërfd) die volgens Schepenbank Alphen RAT 2106-85 folio 40 e.v. dd. 9-3-1763) worden verkocht aan Cornelis Hoefmans.
Ik heb al heel wat uurtjes besteed aan het zoeken in vestbrieven en cijnsregisters. Het liefst wil ik zelf zoeken maar indien mogelijk gestructureerd en met een coach op de achtergrond.
De voornaamste zaken die verkocht worden zijn:
1) Een huys, stal en schuur aan malkander met hof en aanstede, gestaan en gelegen alhier in Alphen op quaalburg, groot saemen omtrent seshondert en vijftig roeden, oost cornelis van de Houtgoir, west en noord de kinderen Jan van Tilburg en suyden de gebuurstraat, belast met eene gulden een stuiver en twaalf.
2) Item een perceel land genoemd de Wildert gelegen als voor, groot omtrent twee hondert en vijftig roeden, oost den Armenm … van Alphen, west sHeeren vroenten, suyd de weduwe Adriaan Elands, en noord Cornelis van den Houtgoir.
Als op 6-10-1724 Jan thomas janssen (patroniem) sterft is het al eigendom want als zoon Thomas Giesbergen ,gedoopt: 25-8-1698 in Alphen en overlijdt op 29-1-1727 in Bavel (28jaar) wordt er collaterale successie geheven over 1/8 ste deel van de eigendommen.
Deze zoektocht heeft als doel om verder te komen met mijn stamboom dan het huwelijk tussen genoemde jan thomas janssen en jenneke goris jansen (Schepenbank Alphen 25-7-1697)
Graag zou ik in contact komen met iemand die mij helpt deze puzzel op te lossen.

Reacties (1)

Marilou Nillesen bhic zei op 22 juni 2009 om 13:41 uur

Beste Tom,

Zo, dat is een behoorlijk vraagstuk... Ik wil je allereerst wijzen op het boekje "Hoenen en kapoenen, gids van cijnsregisters betreffende Noord-Brabant". Hierin wordt in het overzicht (per plaats) in Alphen verwezen naar Prins Frederik, voor wat betreft domaniale cijnzen. Hierin zou je mogelijk ook meer informatie kunnen vinden.

Maar, aangezien je onderzoeksvraag zich in Alphen afspeelt: heb je deze vraag al op een forum in Tilburg gesteld? Daar is de kans dat iemand anders hier ook naar heeft gezocht weer wat groter...

Veel succes ermee!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: