skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Vraag over aktes Roelandi Cornelisse van den Hurk

Carla de Groot - van den Hurk vertelde op 30 april 2011 om 19:29 uur
Geachte heer / mevrouw,

Ik heb een vraag over tekst in aktes rond 1700.
Roelandi Cornelisse van den Hurk was getrouwd met Dingena Tomasse van Gemert. Na zijn overlijden zijn er diverse aktes opgesteld.
In die aktes wordt zoon Peeter van den Hurk genoemd, maar ook de schoonzoons met de dochters.
Nu is mij opgevallen dat daar verschil in zit. Er staat: Antonij van Ansem "momboir en man" van Anneke van den Hurk, Jan van Doremalen "in huwelijk hebbende" Maria van den Hurk.
Ik weet dat momboir voogd betekent. Mijn vraag is, weet u waarom er "momboir en man" bij de ene dochter en "in huwelijk hebbende" bij de andere dochter staat? Zit hier verschil in?

Waarom ik er zo benieuwd naar ben, is omdat Roeland (zoon van Maria van den Hurk en Jan van Doremalen) de achternaam van zijn moeder heeft gekregen. Op zijn geboorteakte staat Jan van Doremalen wel als vader genoemd, dus is het zo te zien geen buitenechtelijk kind.
De kinderen die na hem geboren zijn hebben de achternaam Van Doremalen gekregen. Kan het verschil in het benoemen liggen aan het feit dat er misschien iets afgesproken is bij het huwelijk van Maria en Jan? Zo ja, hoe kan ik daar achter komen?
Maria was, toen zij met Jan trouwde, weduwe van Walterus Colen. Daar kreeg zij ook een zoon (en twee dochters) bij, maar hij heette gewoon Walterus Colen en geen Walterus Van den Hurk.

Ik hoop dat u mij verder kan helpen.

Met vriendelijke groet,
Carla de Groot - van den Hurk

Reacties (36)

Norah zei op 2 mei 2011 om 11:38
Dag Carla,

Allereerst, in welke plaats speelt zich dit alles af? In Heeze?
Deze Roeland van den Hurk, is hij wel in het huwelijk van Maria en Jan van Doremalen geboren?
De mogelijkheid bestaat ook nog dat nadat Maria weduwe werd van Walter Colen, er nog een derde persoon in het spel was. En dat Roeland daarom de meisjesnaam van Maria kreeg.Dus wanneer is hij geboren en wanneer zijn Maria en Jan getrouwd?
Ik denk wel dat het altijd een beetje raden blijft.
Mvg, Norah
Carla de Groot - van den Hurk zei op 2 mei 2011 om 11:50
Dag Norah,

Dank je wel voor je reactie.

Roeland is gedoopt op 24-04-1735 te Sint-Oedenrode. Ik heb daar een scan van.
Maria van de Hurk is op 30-08-1727 te Sint-Oedenrode getrouwd met Walterus Colen.
Op 04-09-1734 is zij met Jan Dirx van Dormaele (Doremaale) getrouwd, ook in Sint-Oedenrode.
Wanneer Walterus Colen overleden is weet ik niet. De zoon van Maria en Walterus Colen is op 12-04-1731 te Sint-Oedenrode gedoopt.

De vader van Maria heette Roelandi Cornelisse. Ik heb ook al zitten gissen dat er misschien een afspraak gemaakt is toen zij trouwde met Jan van Doremaele dat het eerste kind naar Opa vernoemd zou worden en zijn achternaam zou krijgen.
Vandaar dat ik dacht dat er misschien een afspraak gemaakt was bij het huwelijk van Maria en Jan. Dit ook gezien het feit van de vermelding bij de aktes (in huwelijk hebbende).

Maar zoals je al aangeeft het blijft raden.

Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag.

Vriendelijke groet,
Carla de Groot - van den Hurk
Norah zei op 2 mei 2011 om 14:46
Dag Carla,

Wat mij opviel is dat Maria al in verwachting was toen zij met Jan Dircx van Dormaele trouwde. Als het kind van hun samen was geweest, was het waarschijnlijker dat hij Dirk had geheten, dan Roeland. De oudste zoon werd meestal( niet altijd) naar vaders kant vernoemd.
Ik kan mij niet voorstellen dat er zo iets als een afspraak gemaakt is over de naam, of was het dat de naam van den Hurk zou uitsterven? In dat geval had Roeland een dubbele achternaam gekregen, zie je wel in latere tijden gebeuren.
Jammer dat er niemand meer leeft uit die tijd...
Mvg, Norah
Carla de Groot - van den Hurk zei op 2 mei 2011 om 15:39
Dag Norah,

Ja dat was me ook al opgevallen, maar omdat Jan als vader staat op de doopakte nam ik aan dat hij de vader zou zijn. Zou hij wel op de doopakte kunnen staan, en dan toch niet de vader zijn en het kind niet erkend hebben?
Zo ja, weet jij dan of ik daar dan achter kan komen? Op de trouwakte kan ik niets hierover vinden.

Wat ik ook raar vond, is dat Maria ook nog een oudere broer Petrus / Peeter had. Zijn kinderen kregen ook de achternaam Van den Hurk, dus uitsterven van de familienaam zou er niet bij zijn.

Navragen is er inderdaad niet meer bij, jammer genoeg.

Bedankt en groet,
Carla
Norah zei op 2 mei 2011 om 20:11
Dat Jan op de doopakte als vader staat vermeld, is juist heel gewoon. Roeland is tenslotte in een wettelijk huwelijk geboren. In deze tijd is dat nog zo, alleen krijgt men normaliter de achternaam van degene waar de moeder mee getrouwd is, biologische vader of niet.
Er valt me net iets in, hoe was het patroniem van Roeland van den Hurk, was het Rudolphus Janssen ( van den Hurk) of heel iets anders? Als je daar achter ziet te komen, dan vind je
misschien de oplossing!
In die tijd werd nl. nog vaak alleen het patroniem gebruikt.Je kunt dit zien bij zijn trouwen, bij de doop van zijn kinderen en als getuige bij -familieleden-.
Ik hoop dat je eruit komt! Norah

Carla de Groot - van den Hurk zei op 2 mei 2011 om 20:27
Dag Nora,

Roeland is twee keer getrouwd. De eerste keer trouwde hij 20 januari 1765 te Sint-Oedenrode met Johanna Rijnders van Eijk. Op deze trouwakte staat hij vermeld als Roelof van den Hurk.
De tweede keer trouwd hij op 6 augustus 1769 te Liempde met Maria van Dungen. Daar staat op de ene akte Rudolphus Arnoldi van den Hurk en op de andere akte Roeloft van den Hurk.
De doop van zijn kinderen kan ik helaas niet nakijken omdat zij in Liempde gedoopt zijn. Daar staan ze niet op internet.

Het is wel een hele goeie van je. Hij heeft dus een keer Arnoldi als patroniem staan. Dit lijkt er inderdaad op dat Jan niet zijn vader was.

Een pikant detail is dat ik een akte heb waarin melding wordt gemaakt van het feit dat Maria, voor zij de 1e keer trouwde, beloofd zou hebben met een ander te trouwen. (BHIC Inventaris 175 jaar 1727 folio 289).

Ben heel blij met je opmerkingen.

Groet,
Carla
Norah zei op 3 mei 2011 om 10:47
Dag Carla,

Ben je er wel zeker van dat Maria van den Hurk en Jan van Dormaele de ouders waren van Rudolphus Arnoldi van den Hurk?
Ik ga er nu eerder van uit dat ene Arnoldus van den Hurk plus ?, de ouders waren. Vond het ook al vreemd dat Maria uit Heeze kwam, want voor die tijd was Sint-Oedenrode toch een hele afstand. Hoewel, het kwam wel voor.
Is Roeland wél de zoon van Maria van den Hurk, die gehuwd geweest was met Walterus Coolen, dan was de vader ene Arnoldus, maar wie? Het lijkt wel een streekroman...
Wordt vervolgd, Norah
Carla de Groot - van den Hurk zei op 3 mei 2011 om 13:55
Beste Norah,

Maria komt niet uit Heeze maar uit Sint-Oedenrode. Zij is op 14-06-1703 gedoopt in Sint-Oedenrode en de dochter van Roelandi Cornelisse van den Hurk (Hurck) en Dingene Tomasse van Gemert.
Willeke v.d. Mosselaer heeft voor mij uitgezocht wie de ouders waren van Roeland. Dit omdat ik ook op een doodspoor zat. Als je de aktes bekijkt en de bezittingen (de Kattendans, de Oude Coevering) dan is Roeland wel een dochter van Maria.
Tja, wie de vader wel was, dat is gissen.

Je hebt gelijk dat het op een streekroman lijkt.

Groetjes,
Carla
Norah zei op 3 mei 2011 om 16:32
Beste Carla,

Ik wil best geloven dat ene mevrouw van den Mosselaer dit voor je uigezocht heeft, is zij ook een archivaris of professioneel genealoge?
Je zult me wel eigenwijs vinden, maar als jij zelf afstamt van een van de twee huwelijken van Rudolphus Arnoldi van den Hurk(Hurck), dan was zijn vader Arnoldus van den Hurk en zijn moeder heette( eventueel ook Maria van den Hurk) en de laatste was geboren in Sint-Oedenrode?Je kunt natuurlijk meer mensen hebben met de naam Maria van den Hurk.
Wat me al opviel, was dat Maria eerst in Leende woonde met Walter Colen, en dan weer terug gegaan is naar St.-Oedenrode waar ze volgens jou vandaan kwam. Wil ik best geloven, maar toch...
Wat de aktes en de bezittingen betreft, Roeland kan ook gerelateerd zijn aan deze familie en had een andere Maria van den Hurk als moeder.
Er klopt iets niet met de feiten, naar mijn mening.
Mvg, Norah
Carla de Groot - van den Hurk zei op 3 mei 2011 om 16:47
Norah,

Je schrijft dat Maria eerst in Leende woonde, weet jij waar je dat vandaan hebt?
Ik heb nl. staan dat Maria Roelandi met Walterus Colen in St. Oedenrode getrouwd is. Walterus komt uit Heeze. Daar zijn ze kennelijk ook even gaan wonen, want de beide dochters Aldegondis (gedoopt op 29 januari 1729 en 9 april 1730) zijn te Heeze gedoopt. De zoon Walterus is op 12 april 1731 te Sint-Oedenrode gedoopt. Zij zijn toen dus weer naar Sint-Oedenrode gegaan. Daar trouwde ze ook op 19 september 1734 met Jan Dirkx van Doremaele.

Op de trouwaktes (beide keren) staat dat Rudolphus / Roelant geboortig is van St. Oedenrode.

Ik stam inderdaad af van Rudolphus/ Roeland van den Hurk en Maria van Dungen.

Groet,
Carla
Norah zei op 3 mei 2011 om 17:16
Dag Carla,

Ik denk niet dat we er zo uitkomen, misschien weet iemand anders hier iets over. Dat hoop ik voor je.Ik houd mijn twijfels.
Zelf stam ik ook van een familie van den Dungen af, maar dan uit Helvoirt!
Je vroeg ook iets over momboir en man van Anneke van den Hurk. Ik denk, maar dat weet ik niet zeker, dat Anneke ten tijde van de dood van haar vader minderjarig was, en dat haar man de bezittingen moest beheren. En dat haar zuster Maria ouder was.
Succes verder gewenst, Norah
Carla de Groot - van den Hurk zei op 3 mei 2011 om 18:49
Dag Norah,

Ik wil je heel hartelijk danken voor al je opmerkingen en meedenken. Ben ook heel benieuwd of ik er uit zal komen.

Bedankt en groet,
Carla

Norah zei op 4 mei 2011 om 17:46
Beste Carla,

Ik las net de 2e trouwakte van Rudolphus van den Hurk:

Rudolphus Rudolphus zn. van den Heurik uit Sint-Oedenrode, trouwt 06-08-1769 te Liempde,
Maria Joannes dr. van den Dungen( was een dochter van Jan Lamberts van den Dungen).
En wat mij hierin opviel was dat zijn patroniem Rudolphus was, en niet Arnoldus, en dat de naam vroeger als Heurik (Heurck) geschreven werd.
Bovendien trouwde in 1762 ene Arnoldus van den Heurck ook uit St.-O. een meisje van Roij, ook weer te Liempde.
Zijn zij verwant aan elkaar?
Dan vond ik ook nog in Best dat Rudolphus Cornelius van den Heurck(de grootvader?), doopgetuige was in 1715.
Ik denk ook dat men uit Best of omgeving afkomstig was. Weet niet of dit allemaal oud nieuws voor je is.
Om hiermee af te sluiten, ik blijf mijn twijfels houden of Maria wel zijn moeder was... En was hij wel van 1735?
Mvg, Norah
Carla de Groot - van den Hurk zei op 4 mei 2011 om 19:26
Beste Norah.

Volgens het BHIC heet hij inderdaad zoals jij aangeeft Rudolphus Rudolphus zn. van den Heurik. Echter als je de akte bekijkt, ik heb hem opgevraagd, dan staat er in de akte Roeloft van den Hurk, weduwnaar van Johanna Rijnier van Eijk. Dus absoluut geen van den Heurik, het staat er heel duidelijk.
Het verbaasde mij ook dat er bij het BHIC een ander naam gegeven werd dan in de akte staat. Maria was inderdaad de dochter van Jan Lamberts van den Dungen en van Maria Doorleijers.
Welke akte heb jij dan gelezen, daar ben ik heel erg benieuwd naar. Hoor dat graag van je.

Volgens zijn overlijdensdatum op 11 mei 1797, moet zijn geboortedatum rond 1735 zijn.

Het blijft een puzzel, maar vooralsnog denk ik dat hij een kind is van Maria en dat Jan inderdaad niet zijn vader is.

Vriendelijke groet,
Carla
Willie Damen van de Mosselaer zei op 4 mei 2011 om 19:49
Archief Sint-Oedenrode inventaris 615 jaar 1634
De weduwe Roelant van den Hurk. De weduwe Coolen - Willem Verschuijte en Jan Dircx de knegte - Jacomijn Wijnants en Marie Janssen de meijts. Wouter Coole 't kint.
Inventaris 616 jaar 1735
De weduwe Roelant van den Hurk. Jan van Doremalen - Marie de vrou. Dirk en Hendrik de knegts. Annemie en Jacomijn de meijts. Roelof en Wouter de kinderen
Wilbert Steenbakkers zei op 4 mei 2011 om 23:40
Carla,

of de naam van den Hurck of Heurk is is niet relevant. Er is pas een officiele schrijfwijze vanaf 1811. Daarvoor is het zoals de pastoor dacht dat hij het moest schrijven.

De gegevens uit Liempde:

1 Arnoldus van den Hurck
Arnoldus was gehuwd met N.N.
Van Arnoldus en een onbekende vrouw zijn drie kinderen bekend:

1 Roelof van den Hurck is gedoopt te Sint Oedenrode, zie 4.

2 Theodora van den Hurck is gedoopt te Sint Oedenrode.
Theodora trouwt op zondag 20 januari 1754 te Liempde met de 27-jarige Franciscus van Vught, zoon van Joannes van Vucht en Anna Arnoldi (van de Laer). Franciscus is gedoopt op maandag 27 mei 1726 te Liempde.

3 Arnoldus van den Hurck is gedoopt te Sint Oedenrode.
Arnoldus trouwt op zondag 2 mei 1762 te Liempde met de 42-jarige Johanna Jois (van Roij), dochter van Henricus van Roij en Maria Jois (van den Bichelaer). Johanna is gedoopt op donderdag 17 augustus 1719 te Liempde.


4 Roelof van den Hurck, zoon van Arnoldus van den Hurck (2), is gedoopt te Sint Oedenrode, is begraven op donderdag 11 mei 1797 te Liempde.
Roelof gaat in ondertrouw op zaterdag 5 januari 1765 te Sint Oedenrode, trouwt op zondag 20 januari 1765 aldaar (1) met Joanna van Eijck, dochter van Reinier van Eijk. Joanna is overleden voor zaterdag 22 juli 1769.

Van Roelof en Joanna is een kind bekend:

1 Renerius van den Kurick is gedoopt op dinsdag 10 juni 1766 te Liempde.

Roelof gaat in ondertrouw op zaterdag 22 juli 1769 te Liempde, trouwt op zondag 6 augustus 1769 aldaar, trouwt (kerk) op zondag 6 augustus 1769 aldaar (2) met de 24-jarige Maria van den Dungen, dochter van Joannis van den Dungen en Maria Jois (Doorleijers). Maria is gedoopt op dinsdag 22 december 1744 te Liempde.

Van Roelof en Maria zijn tien kinderen bekend:

2 (Joanna) Maria van den Hurk is gedoopt te Liempde.
(Joanna) trouwt op zondag 9 mei 1802 te Drunen met Cornelis van Wijk, zoon van Wilhelmus van Wijk. Cornelis is gedoopt te Nieuwkuijk.

3 Arnoldus van den Hurck is gedoopt op dinsdag 17 april 1770 te Liempde, is overleden voor zondag 10 mei 1807. Arnoldus werd hoogstens 37 jaar en 23 dagen.
Arnoldus gaat in ondertrouw op zaterdag 29 april 1797 te Drunen, trouwt op zondag 14 mei 1797 aldaar op 27-jarige leeftijd met Catharina Slegers. Catharina is gedoopt te Drunen, is overleden rond donderdag 6 januari 1842 aldaar (?).
Catharina trouwt (2) op zondag 10 mei 1807 te Drunen met met Petrus van de Wiel, zoon van Andreas van de Wiel en Joanna van Elderen. Petrus is gedoopt op zondag 13 juni 1779 te Vught.

4 Joanna van den Hurck is gedoopt op donderdag 30 mei 1771 te Liempde, is overleden op zondag 5 november 1837 te Hedikhuizen. Joanna werd 66 jaar, 5 maanden en 6 dagen.
Joanna trouwt op dinsdag 29 april 1800 te Hedikhuizen op 28-jarige leeftijd met de 33-jarige Gerardus van Gestel, zoon van Adrianus van Gestel en Joanna van Cleef. Gerardus is gedoopt op maandag 14 juli 1766 te Vlijmen, is overleden op dinsdag 7 oktober 1828 te Hedikhuizen. Gerardus werd 62 jaar, 2 maanden en 23 dagen.

5 Francisca van den Hurck is gedoopt op donderdag 20 mei 1773 te Liempde.

6 Lambertus van den Hurck, matroos, is gedoopt op vrijdag 27 oktober 1775 te Liempde, is overleden op donderdag 20 februari 1812 te Antwerpen. Lambertus werd 36 jaar, 3 maanden en 24 dagen.

7 Franciscus van den Hurck is gedoopt op donderdag 16 oktober 1777 te Liempde, is overleden op donderdag 30 augustus 1827 te Sint Michielsgestel. Franciscus werd 49 jaar, 10 maanden en 14 dagen.
Franciscus was gehuwd met Petronilla van den Bogart. Petronilla is gedoopt op zondag 16 december 1770, is overleden op zaterdag 13 april 1833 te Sint Michielsgestel. Petronilla werd 62 jaar, 3 maanden en 28 dagen.

8 Joannes van den Hurck is gedoopt op zondag 21 mei 1780 te Liempde, is begraven op maandag 1 december 1783 aldaar. Joannes werd 3 jaar, 6 maanden en 10 dagen.

9 Anna Maria van den Hurck is gedoopt op zondag 8 december 1782 te Liempde.
Anna trouwt op vrijdag 26 november 1813 te Drunen op 30-jarige leeftijd met de 44-jarige Jacques Drossaers, zoon van Guibert Drossaers en Adriana de Beer. Jacques is gedoopt op dinsdag 12 september 1769 te Drunen.

10 Joannes van den Hurck is gedoopt op zondag 7 augustus 1785 te Liempde, is begraven op donderdag 7 september 1786 aldaar. Joannes werd 1 jaar en 1 maand.

11 Joannes van den Hurck is gedoopt op donderdag 8 juli 1790 te Liempde.


Verder:
Roelant Cornelis VAN DEN HUERCK, 24 jaar
tr. 26-2-1696 CR 164 f 133v)
Dinghna Thomas van Gemert, 28 jaar
Carla de Groot - van den Hurk zei op 5 mei 2011 om 09:09
Beste Wilbert,

Dat is wel een hele andere kijk op de ouders van Roelant!

Als dat inderdaad zo is wie is dan de vader van Arnoldus?
Is dat Roelandi Cornelisse? Als dat zo is dan is Maria een zus van Arnoldus en zou Roelant een neef zijn van Maria.

Ik ben daar heel erg benieuwd naar.

In ieder geval heel hartelijk bedankt voor je reactie.
Vriendelijke groet,
Norah zei op 5 mei 2011 om 11:33
Dag Carla,

ben heel erg content, zoals de Belgen dat zeggen, dat ik met al mijn gedram gelijk heb gekregen.
Wilbert, fantastisch van jou!
Wat dat van den Heurik etc. betreft, dat klopt zoals Wilbert zei, men schreef 't op zoals men het hoorde( fonetisch) en dat van den Heurck klinkt ook gezellig Brabants. Het zou overigens een adresnaam zijn, bij Best gelegen?
Dan zit het me wel dwars dat Rudolphus ineens bij zijn 2e trouwen als patroniem Rudolphus heeft.Er was nl. ook een familie in Den Bosch met deze naam...
Het zal echter wel Arnoldus zijn als patroniem, want de oudste zoon uit het tweede huwelijk heet naar de vader, neem ik aan, anders was het Joannes.
Het begint er nu sterk op te lijken, zoals jij al zei Carla, dat Roelant een neef was van Maria en niet haar zoon!
Ik heb de akte bekeken uit de index van het BHIC, zoals jij vroeg, waarschijnlijk heb jij de akte v.d. schepenbank gezien. En ik de kerkelijke akte.
En wat betreft die vergissing, er zal ook wel een Roelant van Doormalen geweest zijn, kind van Maria en Jan, misschien jong gestorven. Heette dus ook naar grootvader.
Je moet je dus nu concentreren op Arnoldus die gehuwd was rond 1730 met wie? En drie kinderen kreeg.
Mvg, Norah
Carla de Groot - van den Hurk zei op 5 mei 2011 om 13:19
Beste Norah,

De oudste zoon van Roelandi Cornelisse heette inderdaad Arnoldus. Hij is de zus van Maria van den Hurk (getrouwd met Jan van Doremaele).

Waarom ik er aan twijfelde dat hij de vader van Roeland zou zijn, is het feit dat hij in geen enkele akte voorkomt. Na het overlijden van zijn vader Roelandi zijn er diverse aktes op gemaakt. In die aktes worden Peeter (Petrus), Anneken en Maria alleen genoemd. Geen Arnoldus dus. Vandaar dat ik er (wellicht te makkelijk) vanuitgegaan ben dat hij niet meer in leven zou zijn geweest op het moment van overlijden van zijn vader.
Een andere mogelijkheid die ik nu bedenk, is dat hij misschien onterfd is. In 1730 heeft hij Jan Peetersn Verhoeve met een houweel op het hoofd geslagen, waarna deze is overleden. (BHIC 1730 Inventaris 176 folio 341 en BHIC 1730 Inventaris 176 folio 347).
Zoals je zelf ook al eerder aangaf, het blijft gissen.

Arnoldus is op 13-06-1717 te St. Oedenrode getrouwd met Maria Jacoba Vervoort.
Ik heb bij hem de volgende kinderen staan:
1 Joanna van den Hurk. Zij is gedoopt op 25-08-1717 in Sint-Oedenrode [bron: Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB) | Sint-Oedenrode | 1711-1726 | Dopen folio 22 scan 40]. Joanna is overleden.
2 Jacoba van den Hurk. Zij is gedoopt op 23-03-1719 in Sint-Oedenrode [bron: Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB) | Sint-Oedenrode | 1711-1726 | Dopen folio 28 scan 52]. Jacoba is overleden.
3 Theodorus van den Hurk. Hij is gedoopt op 19-11-1720 in Sint-Oedenrode [bron: Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB) | Sint-Oedenrode | 1711-1726 | Dopen folio 34 scan 64]. Theodorus is overleden.
4 Arnoldus van den Hurk. Hij is gedoopt op 03-03-1723 in Sint-Oedenrode [bron: Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB) | Sint-Oedenrode | 1711-1726 | Dopen folio 43 scan 82]. Arnoldus is overleden.
5 Cornelia van den Hurk. Zij is gedoopt op 15-02-1727 in Sint-Oedenrode [bron: Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB) | Sint-Oedenrode | 1726-1737 | Dopen folio 5 scan 8]. Cornelia is overleden.
6 Anna van den Hurk. Zij is gedoopt op 27-03-1730 in Sint-Oedenrode [bron: Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB) | Sint-Oedenrode | 1726-1737 | Dopen: scan 45 folio 24]. Bij de doop van Anna waren de volgende getuigen aanwezig: Maria Daniels, Jan Jansz en Theodori Jacobus Versantvoort. Anna is overleden.

Zoals je ziet (nog) geen Roeland.

Groet,
Norah zei op 5 mei 2011 om 14:21
Dag Carla,

Daar zijn we weer.

Ik denk eerder dat zoals Wilbert al eerder aangaf dat je het moet zoeken bij Arnoldus van den Hurck, gehuwd met n.n., waar en wanneer? Krijgen drie kinderen, waaronder Roelof, gedoopt te St.-Oedenrode, wanneer? Ik denk rond 1730.Een aanknopingspunt in deze is de naam Theodora, de zus, vernoemd naar een van de grootmoeders hoogst waarschijnlijk.
Ik heb overigens nog een Arnoldus gevonden, geboren in Helvoirt, die op 08-02-1728 in Mierlo Maria Jansen van Heugten trouwde. Alleen ben ik bang dat het weer om een ander gaat. Deze bleef in die regio.
Het valt me wel op dat het om een hele grote familie gaat, waardoor er vergissingen kunnen ontstaan en dat men voor die tijd zeer mobiel was.
En dan heb je ook nog de schrijfwijze van den Heurck/ Heurik enz.
Hoop dat er nu een oplossing komt!
Mvg, Norah
Carla de Groot - van den Hurk zei op 5 mei 2011 om 15:28
Dag Norah,

Als het om een Arnoldus gaat zoals Wilbert aangaf, dan lijkt het me niet waarschijnlijk dat hij een zus van Maria van den Hurk is. Het zou dan gaan om twee "Arnoldussen" in een gezin en daar geloof ik niet zo in.

Hoop dat Wilbert mij nog een tip kan geven of de vader van Arnoldus inderdaad Roelandi Cornelisse is.

Groet,

Groet,
Wilbert Steenbakkers zei op 5 mei 2011 om 23:29
Allen,

BHIC 1730 Inventaris 176 folio 341:

Schepenen verclaaren dat Arnoldus Cornelisse van den
Hurk geboortig is van deze vrijheijt van goede en eerlijke ouders en ook ter tijde als hij hier
heeft gewoont altoos eerlijk ende wel gecompeteert ende gedragen heeft, sonder iets ter
contrarie gehoort, gesien of verstaan te hebben, als dat hij bij ongeluk soo men verstaat een
mans slag aan den persoen van Jan Peeters Verhoeve souw begaan hebben. Versoekende wij
schepene der halve aan alle heere officieren die dese onse certificatie sal werden vertoont, den
selve vermits sijne ellendige staat alle hulp te willen aandoen.

Folio 347 meld het gehele verhaal van de doodslag.

Misschien moet je eens kijken in de gegevens van de Raad van Brabant (hogere rechtsspraak).

Dus Arnoldus lijkt een zoon van Cornelis, niet van Roelant.

Wilbert
Carla de Groot - van den Hurk zei op 7 mei 2011 om 09:02
Beste Wilbert,

Fijn dat je me zo mee helpt om de "puzzel" een beetje op te lossen.

Dan zou Arnoldus een broer van Roelandi kunnen zijn.
Als dat zo is, is deze Arnoldus op 25-07-1679 te St. Oedenrode geboren. Verder heb ik daar geen gegevens van.

Kun je mij laten weten hoe ik in de gegevens van de Raad van Brabant (hogere rechtsspraak) kan kijken. Kan dat ook digitaal?

Verder heb ik nog een vraag aan je, hoop niet dat je het erg vindt.
Heb je ook de doopgetuigen van de kinderen van Roelof en Maria van den Dungen. Zij zijn in Liempde gedoopt en daar kan ik niet digitaal bij.

Hoop dat je me nog verder kan en wil helpen. In ieder geval nogmaals dank en groet,
Wilbert Steenbakkers zei op 8 mei 2011 om 00:00
Hoi Carla,

Ik werk momenteel in Haza-21. Heb ook nog een oud bestand uit HazaData, daar komen de volgende gegevens uit (ivm mijn reconstructie van de gemeente Liempde en Boxtel):

Roelof van den Hurck: ook genaamd Odulphus. (Dit klinkt logisch, de naam Roelof is verlatijnst Rudolphus, dit klinkt erg als Odulphus. Odulphus is een naam typisch uit Best, maar kan hem daar niet vinden.)

De doopgetuigen bij de kinderen:
1 Renerius van den Kurick: doopgetuigen waren Arnoldus van den Kurick en Barbara Judocus Brox.
2 Arnoldus van den Hurck: doopgetuigen waren Lambertus Adriani Smits en Maria Joannis van den Dungen.
3 Joanna van den Hurck: doopgetuigen waren Joannes Lamberti van den Dungen en Joanna Maria Reijneri van Eijck.
4 Francisca van den Hurck: doopgetuigen waren Joannes Joannis van den Dungen en Theodora Arnoldi van den Hurck.
5 Lambertus van den Hurck: doopgetuigen waren Lambertus van den Dunghen en Wilhelma van den Burck.
6 Franciscus van den Hurck: doopgetuigen waren Joes van den Dungen en Dorothea van den Hurck.
7 Joannes van den Hurck: doopgetuigen waren Joes Verelshout en Maria van den Dungen.
8 Anna Maria van den Hurck: doopgetuigen waren Reinerus van den Heurck en Margarita van Dooren.
9 Joannes van den Hurck: doopgetuigen waren Arnoldus van den Hurck en Anna van den Hurck.
10 Joannes van den Hurck: doopgetuigen waren Lambertus van den Hurck en Joanna van den Hurck.
11 (Joanna) Maria van den Hurk: doop onbekend

De gegevens van de Raad van Brabant zijn te vinden hier op de site van het BHIC, onder "onderzoek" en dan "boeken en archieven". Daar kom ik hem ook niet tegen.
Carla de Groot - van den Hurk zei op 8 mei 2011 om 08:53
Beste Wilbert,

Wat geweldig! Fijn dat ik de doopgetuigen heb van de kinderen van Roelof. Hoop hiermee verder te kunnen zoeken aan de hand van die namen.

Zou ik de gegevens van de Raad van Brabant wel in Den Bosch zelf vinden denk je? Ik mag toch aannemen dat Arnnoldus een straf (doodstraf in die tijd?) gekregen heeft.

Nogmaals enorm bedankt.

Groet,
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 8 mei 2011 om 22:18
Wat een prachtige akte over de niet beraamde doodslag door Arnoldus Cornelisse van den Hurk.
De schepenbank van Sint-Oedenrode had niet de bevoegdheid om over criminele vonnissen recht te spreken. Die competentie lag bij de schepenbank van 's-Hertogenbosch. Zie maar wat er bij bestuur en rechtspraak staat bij de geschiedenis van Sint-Oedenrode (in het gele domein Geschiedenis op deze website):

Bestuur en Rechtspraak.

Schepenbank: Schepenbank van Sint-Oedenrode bestaande uit 7 schepenen, 6 uit Sint-Oedenrode en een uit Berselaar.

Rechtsgebied: Berselaar, een deel van het dorp Gemonde, Sint-Oedenrode.

Rechtspraak: Middelbare en lage justitie.

Criminele zaken: schepenbank van 's-Hertogenbosch. Officier: hoogschout van 's-Hertogenbosch.

Beroepshof : Schepenbank van 's-Hertogenbosch.

Op de website van het Stadsarchief 's-Hertogenbosch is een speciale index op de Criminelen uit de tijd van de Republiek, beter bekend als 'Dataschurk'. Ik kwam Arnoldus van den Hurk of Arnoldus Cornelisse daarin niet tegen. Misschien heeft de voorspraak van de schepenen van Sint-Oedenrode toch geholpen...
Misschien goed om het hele verhaal van de doodslag eens te lezen in de studiezaal van BHIC in Den Bosch.
Carla de Groot - van den Hurk zei op 8 mei 2011 om 22:51
Beste Annemarie,

Wat leuk deze reactie! Arnoldus is dus waarschijnlijk niet gestraft voor het doodslaan van Jan Peeters Verhoeve.
Is het verhaal van de doodslag in de studiezaal van BHIC uitgebreider dan op de akte te vinden is via internet?

Ik zat er toch al aan te denken om komende week naar het BHIC te gaan om meer gegevens over Arnoldus en zijn zoon Roelof te zoeken.

Nog een reden om inderdaad de trein te pakken en naar 's-Hertogenbosch te gaan.

Nogmaals dank voor je reactie.
Vriendelijke groet,
Norah zei op 9 mei 2011 om 11:35
Beste Carla,

Je gaat er steeds vanuit dat Arnoldus Cornelisse van den Hurk, de vader is van Rudolphus. Heb je hier ook zekerheid van?
Ik heb geprobeerd voor je bij de dopen van Sint-Oedenrode te kijken, maar dat is bijna niet te doen, het hoeft natuurlijk niet ca. 1735 te zijn.Jouw Arnoldus was dan wel een oude vader, als hij van 1679 was.
Heb je ook het huwelijk van Arnoldus kunnen vinden via de namen der doopgetuigen bij Rudolph's kinderen?

Arnoldus Cornelius van den Heurck was doopgetuige samen met Anna Wilhelmus van Vechel, bij de doop van Paulus van den Heurck, kind van Henricus van den Heurck en Catharina Theodorus van den Heurck op 12-01-1713 te Best. Misschien weer een clou...
Overigens de namen Roeland, Rudolphus en Odulphus zijn etymologisch gezien niet dezelfde. De H. Odulphus kwam uit Oirschot.
Ik wens je veel succes in Den Bosch toe!
Mvg, Norah
Carla de Groot - van den Hurk zei op 9 mei 2011 om 12:54
Beste Norah,

Nee, ik heb geen zekerheid dat Arnoldus Cornelisse de vader is van Rudolphus. Ik hou me een klein beetje vast aan Wilbert zijn opmerkingen.

Morgen ga ik inderdaad naar het BHIC. Ik moet ergens beginnen en begin dus met zoeken naar de trouwdatum van Arnoldus Cornelisse.
Ook wil ik uiteraard zoeken naar de doopdatum van Roeland. Dit zal inderdaad niet in 1735 zijn, maar eerder. Als ik de trouwdatum van Arnoldus heb, heb ik een richtlijn voor de doopdata van zijn kinderen.

Als ik iets concreets vind, dan laat ik dat woensdag weten via het forum.

Dank en groet,
Wilbert Steenbakkers zei op 9 mei 2011 om 20:27
Norah,

De heilige Odulphus kwam niet uit Oirschot, maar uit Best!
Norah zei op 9 mei 2011 om 20:36
Wilbert,

Volgens - Woordenboek van voornamen- van dr. J. van der Schaar, was Odulphus afkomstig uit Oirschot. Kerkelijke feestdag 12 juni, ook gewoond in Utrecht en Stavoren.
En volgens- Wikipedia- ook in Oirschot geboren, maar tegenwoordig valt dit onder Best!
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 11 mei 2011 om 16:37
Beste Carla, nog even een reactie op je vraag over het verhaal van de doodslag door Arnoldus van den Hurk. Het verhaal beslaat 4 folianten.

Je bent van harte welkom bij BHIC, maar je kunt dit hele verhaal op onze website lezen bij de gescande bronnen van de schepenbanken:
Schepenbank Sint-Oedenrode, toegang 7636, inv.nr. 176, pag. 341, 347-349.

In het originele register inv.nr. 176 is niet meer te vinden over deze zaak, dan je in de genoemde scans kunt lezen.

Met dank nog aan Wilbert Steenbakkers voor zijn bronvermelding!
Carla de Groot - van den Hurk zei op 11 mei 2011 om 18:59
Allen,

Ik ben gisteren naar het BHIC geweest. Bij het BHIC heb ik, onverwachts, hulp gekregen. Dat was echt geweldig. Samen hebben we alle Hoofdlijsten inventarissen van St. Oedenrode doorgekeken. Helaas geen Roeland gevonden.

Zoals ik al eerder meldde staat op de site van het BHIC Rudolphus Rudolphus van den Heurik. Dit heb ik gisteren nog een keer nagevraagd om uit te sluiten dat Roeland (Rudolphus) een zoon van Rudolphus zou zijn. Dit is inderdaad fout. Ook de naam Van den Heurik komt niet op de akte voor. Roeland is een zoon van Arnoldus. Er staat ook dat Roeland op 22 juli 1769 in Liempde in ondertrouw ging en op 6 augustus 1769 te Liempde trouwde. Ook dit is voor mij nog een keer nagekeken en moet zijn: Trouwen schepenen 22 juli 1769 en kerkelijk huwelijk 6 augustus 1769.

Wel hebben we gevonden dat Arnoldus Cornelisse van den Hurk op 4 juli 1730 naar Uden gegaan is. Dit is w.s. na het plegen van de moord.
Op internet heb ik vandaag Uden geraadpleegd, daar is echter geen doop van Roeland te vinden. Wel de doop van Arnoldus op 17 mei 1733.

Helaas ben ik er dus nog steeds niet uit, maar hoop toch dat hij een keer ergens gevonden wordt.
Ik stel het enorm op prijs dat ik zo aan alle kanten geholpen word en wil een ieder hiervoor hartelijk danken.

Mocht iemand nog een tip hebben, dan houd ik me aanbevolen.

Met vriendelijke groet,



Norah zei op 11 mei 2011 om 20:36
Dag Carla,

Ik vind het jammer voor je dat je er nog steeds niet uit bent, vreemd.
Heb je ook al bij de dopen van St.-Oedenrode gekeken( staan hier op scan), want ik ben er heilig van overtuigd dat Wilbert gelijk heeft en dat Arnoldus en Theodora( Dorothea) de broer en zus van Rudolphus zijn. Ik zou zelf wel voor je willen kijken, maar het is me té zeer een gepriegel.
Carla de Groot - van den Hurk zei op 11 mei 2011 om 20:58
Dag Norah,

Ja, alle dopen van St. Oedenrode zijn meerdere keren helemaal bekeken. Niet alleen door mij, maar ook door anderen. We hebben helemaal niets kunnen vinden van een doop van Roeland van den Hurk. De enige Roeland die we gevonden hebben is die van Roeland zoon van Jan van Doremale en Maria van den Hurk.

Groet,
Carla de Groot - van den Hurk zei op 12 mei 2011 om 15:48
Beste Allen,

Zoals ik gisteren al meldde ben ik in het BHIC enorm geholpen. Willeke Damen - van de Mosselaer was degene die mij daar geholpen heeft en de GOUDEN TIP gaf dat Arnoldus van den Hurk op 4 juli 1730 naar Uden gegaan is. Waarvoor mijn enorme dank!

Ik ben daarom in de doopboeken van Uden gaan zoeken en ja hoor ik heb hem gevonden!

Gedoopt op 18-12-1735 te Uden gemini Romualdus en Anna kinderen van Arnoldus van den Hurck en Maria van Zandfort. getuigen Petrus van den Hurck, Elizabetha Gerits, Theodoris van Zandfort en Helena Peters
Link: http://beeldbank.bhic.nl/index2.php?Itemid=7&option=com_genealogie&task=register_bron&archiefnummer=1456&inventarisnummer=7&cp=18&pp=17

Een ieder zal begrijpen dat ik heel blij ben dat ik, dankzij al jullie hulp, zo ver gekomen ben.

Nogmaals allen hartelijk dank en groet van een blije

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.