Wat betekend "Elder branch" of wat houd dit in?

vertelde op 8 mei 2019 om 16:01 uur

Ik ben bezig met mijn stamboom en zit met een vraag. Ik zoek de vertaling of betekenis van "Elder branch" Younger branch" en middle Branch. Dat het een tak aangeeft is mij bekend, maar wat is de goede vertaling of omschrijving er van. Het heeft iets met familie te maken, maar ik ben het tegen gekomen in een gezin, waarvan een broer tot de Elder branch behoort en een jongere broer tot de younger branch. Met zoeken op google kom ik niet verder. bij voorbaat dank.

Reacties (14)

Roald zei op 8 mei 2019 om 16:35 uur

De jongere broer begint een jongere tak van de boom

Fred van Maurik zei op 8 mei 2019 om 16:45 uur

Dank je wel voor je antwoord Roald

G.W.Ch. Lemmens zei op 8 mei 2019 om 17:07 uur

Dag Fred,
Elder = Oudere
Younger= Jongere
Middle = Middelste
Branch= Tak
Veel success met je zoek tocht,

Gerard Lemmens

HenkD zei op 8 mei 2019 om 17:14 uur

Kan ook duiden op familieverhoudingen in India.

Iets van een plaats en periode zou al wat helpen ;-)

G.W.Ch. Lemmens zei op 8 mei 2019 om 20:21 uur

Dag Fred,
Wat Henk hierboven schrijft dat het iets kan inhouden met familieverhoudingen in India heb ik nooit eerder gehoord en ik woon al over 53 jaar in Engeland !
Groetjes,

Gerard

Fred van Maurik zei op 8 mei 2019 om 22:04 uur

Dank voor de antwoorden, de vertaling van de woorden kende ik al, alleen de samenhang met familie banden wist ik niet. Het gaat trouwens over een familie uit Nederland. Dat broers uit een gezin een tak vormen als zij kinderen krijgen lijkt mij logisch, maar dat het zo genoemd werd was mij onbekend.

Helena zei op 9 mei 2019 om 00:05 uur

Waarschijnlijk zo genoemd door degene die dit uitgezocht heeft om onderscheid te maken tussen de ene tak en de de andere takken. Ofwel het werd historisch al op die manier genoteerd?

Je noemde geen periode, maar het kwam het wel eens voor dat meerdere zonen (of dochters) dezelfde naam kregen. In de oude not. of schepenakten zie je dan bijv: Hendrik den oudsten, Hendrik den jongsten ... en hiermee zijn dan niet vader en zoon bedoeld, maar broers.

Michiel zei op 9 mei 2019 om 12:35 uur

Het kwam zelfs voor dat drie zoons uit één gezin dezelfde voornaam kregen, waarbij de latere middelste, de middelste werd toegenaamd.

HenkD zei op 9 mei 2019 om 14:19 uur

Agnatic primogeniture.
Dat zou de verklaring kunnen zijn.
Waar het - in het kort - op neerkomt is een vorm van voorrang voor de oudste zoon en bijgevolg een achterstelling van de jongere zonen. Voornamelijk bedoeld om het familiebezit zo veel mogelijk bijeen te houden.
Bij adellijke families betekende dit dat de titel, het landgoed en andere bezittingen grotendeels naar de eerstgeboren zoon ging. De overige kinderen moesten met minder genoegen nemen.

Stamde je af van de eerstgeboren zoon, dan zat je in de elder branch en dus in de tak van deze familie waar het grootste deel van de bezittingen en titels terecht waren gekomen.
Dat wordt ook wel de stamhouder genoemd.
Voor afstammelingen van de volgende zoon was dat dan de younger branch. Die dus ook niet de titel erfden.

Fred van Maurik zei op 9 mei 2019 om 14:22 uur

Dank voor de uitleg, het is me nu in het geheel duidelijk.

Michiel zei op 10 mei 2019 om 09:09 uur

@HenkD 9 mei 2019 om 14:19 uur: historisch Schotland.

HenkD zei op 10 mei 2019 om 10:00 uur

@Michiel: doel je dan op "Cadet branch"?
Zou kunnen, maar zonder nadere gegevens als periode en plaats en de personen waar het over gaat is dit vrijwel onmogelijk nader te duiden.

Fred van Maurik zei op 10 mei 2019 om 10:05 uur

ter verduidelijking: het gaat om een Nederlandse familie in de periode rond 1700 die 3 zonen had, wel met verschillende voornamen, maar die elk een "branch" hebben gevormd.

Michiel zei op 10 mei 2019 om 19:53 uur

@HenkD: ik bedoel dat agnatic primogeniture gold in het vroegere Schotland. Bekend is dat daar de oudste zoon titel, landgoed en andere bezittingen erfde, jongere zonen namen dientengevolge vaak dienst in het buitenland, ik heb het hier over adellijke families. In Staats Brabant was dit niet het geval, bezittingen werden zo rechtvaardig mogelijk verdeeld onder de kinderen, waarbij de oudste zoon geen voorrang had. Uiteraard kan men in Nederland onderscheid maken in oudere en jongere takken van een geslacht.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: