skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Wat vind je van dit forum?

Christian, BHIC vertelde op 15 september 2011 om 08:41 uur
Dag allemaal,

Mag ik jullie een paar vragen stellen?

Wat zien jullie als de grootste voordelen van je deelname aan dit genealogisch forum (bijvoorbeeld veel kennis aanwezig)? En wat ervaar je als nadelen (bijvoorbeeld veel emails)?

Wat maakt dat je dit forum prettiger of juist minder prettig vindt dan andere, soortgelijke forums (de sfeer, de informatie, de functionaliteit, iets anders)?

Als je lid bent van meerdere forums, dan ben ik daarin erg geïnteresseerd.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties en ervaringen. Alvast bedankt!

(Eventueel mag je ook via email reageren: christian.van.der.ven@gmail.com)

En waarom deze vragen?
Op 1 oktober wordt de Dag van de Brabantse Volkscultuur georganiseerd. Het thema is: 200 jaar Burgerlijke Stand. Ik geef op deze studiedag twee keer een presentatie over de voor- en nadelen van online genealogische community's. Daarin wil ik natuurlijk de mening van leden zelf meenemen.

Zie">http://www.erfgoedbrabant.nl/actueel/nieuws/nieuws/artikel/dag-van-de-brabantse-volkscultuur-op-1-oktober">Zie voor meer informatie over de dag

Zie">http://www.digitalearchivaris.nl/2011/09/bomen-over-genealogische-communitys.html">Zie voor meer informatie over mijn presentatie

Misschien komt je antwoord dus als quote terug op een van mijn slides. :-)

Reacties (8)

M. van Iersel zei op 15 september 2011
Hallo Christian,

Ik vind dit een heel goed en duidelijk forum. Je krijgt vaak antwoorden en adviezen van andere genealogen en van BHIC medewerkers. Er staan geen no nonsens vragen tussen en ook geen ellenlange nodige discussies.
Ook de mail service is goed te noemen, als je even niet attent bent op de antwoorden krijg je toch een mailtje van jullie.
Ik bezoek ook andere forums.

Met vriendelijke groet,
Martien van Iersel
Willy zei op 15 september 2011
Kan me helemaal vinden in Martien zijn bewoording.

met vr. gr.
Mark van der Velden zei op 15 september 2011
Helemaal mee eens. Vooral de koppeling van de archieven (BS, foto's e.a.) met zoekfunctie enerzijds en het forum anderzijds maken het een pagina waar ik regelmatig kom. Bovendien is het een actief forum, dus aantrekkelijk om te (blijven) bezoeken en participeren.
suske zei op 15 september 2011
ik ben het zonder meer eens met vorige schrijvers. Ik bezoek ook andere forums. Wat mij wel opvalt, zowel bij dit als bij andere forums is dat het veelal dezelfde personen zijn die vragen of reageren. de vraag is natuurlijk "hoe kun je het aantal bezoekers, zowel vragers als reageerders verhogen, zodat er meer informatie vrij komt?" Adverteren zou een optie kunnen zijn. Verder vindt ik dit forum fijn en kijk elke avond, het lijkt ondertussen wel een verslaving.
Gerard Gasrthuis zei op 15 september 2011
Ik vind dit een prima forum. Vooral als je verder weg woont is het voor mij tijd- maar ook kostenbesparend. Als ik een vraag stel, krijg ik meestal respons, waar ik wat aan heb en waar ik verder mee kan.
Ik heb geen problemen met de vele mails, soms krijg je dan een andere kijk op de gang van zaken en geeft mij ook voldoening hoe andere onderzoekers worstelen met de vele mogelijk- en onmogelijkheden.
Ik steek hier veel van op en hoop nog lang gebruik te kunnen maken van dit forum, maar ook van andere forums, waar ik op ben aangesloten.
Voor mij zie ik geen nadelen aan het gebruik van forums.
Christian, BHIC zei op 16 september 2011
Allemaal bedankt voor jullie reacties! Jullie inbreng is waardevol voor mijn presentatie. En hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen, en willen nog meer gebruikers hun ervaringen delen.

@Martien: Ja, met die emailnotificatie ben ik zelf ook erg blij - bij de introductie ervan zag je ook een verhoging van de activiteit op het forum. Het is een veelgebruikte functie.

@Mark: Een goed punt wat je noemt, dat een forum als dit is 'gekoppeld' aan een zoekfunctie. Misschien is dat wel een belangrijke meerwaarde van forums van archiefdiensten?

@Suske: Grappig wat je zegt over die 'verslaving'. ;-) Die quote ga ik zéker gebruiken in mijn presentatie! Over dat andere: dat is een algemeen verschijnsel. De opbouw van een community wordt vaak vergeleken met een 90-9-1-piramide: 90 procent leest alleen maar, 9 procent reageert ook wel eens, en slechts 1 procent is echt heel actief. En het blijft de kunst om te zien om dat te verhogen...

@Gerard: Nou, da's een positief verhaal. Fijn dat je zo'n tevreden forumgebruiker bent! En goed dat je opmerkt dat het tijd- en kostenbesparend is. Uit de statistieken van dit forum blijkt bijvoorbeeld, dat de meest actieve leden niet eens uit Brabant komen (soms zelfs uit het buitenland). En eigenlijk is dat ook wel logisch.

Mogelijk dat ik uit jullie reacties enkele quotes zal halen. Omdat dit forum voor iedereen online te lezen is, neem ik aan dat dit geen probleem is. Maar laat het me anders gewoon weten hoor. Nogmaals bedankt voor jullie medewerking!
theo zei op 16 september 2011
Christian,

Ik vind het een prima forum. Toch heb ik enkele opmerkingen. Wat wellicht niet iedereen weet is dat op de BHIC-site twee fora actief zijn. Verder vind ik, dat er een soort filter op het forum gezet zou moeten worden, waarbij vragen over bijvoorbeeld de nazaten van een echtpaar dat in Zeeuws-Vlaanderen trouwt en later naar België verhuist niet geaccepteerd worden. Beperken tot Noord-Brabant lijkt me voor de hand liggend. Heb je een vraag buiten Brabant, ga dan naar het forum van bijvoorbeeld CBG in Den Haag.
Ook vind ik dat er af en toe veel te veel reacties komen op een vraag. Het lijkt me niet de bedoeling van het forum dat forumlezers de stamboom van iemand gaan uitpluizen. Want dat wordt een gebed zonder einde: ieder antwoord schept weer een nieuwe vraag.
Christia, BHIC zei op 18 september 2011
@Theo: Ook jij bedankt voor je goede input!

Er zijn trouwens wel meer forums actief op deze site: er is een gecombineerd forum voor genealogisch en historisch onderzoek (dat is dit forum) en daarnaast zijn er forums voor de waterkaart, de afzonderlijke gemeenten in het noordoosten van de provincie en een gemeenschappelijk forum voor alle andere gemeenten in Brabant samen.

Wat het filter betreft: tja, dat is lastig. Dit zou dan handmatig geregeld moeten worden, maar eerlijk gezegd wil ik niet te vaak (laten) ingrijpen. Een keer een 'off topic' vraag moet kunnen. Maar stel dat iemand voortdurend met vragen komt met betrekking tot buiten Brabant, dan zou ik er wél iets van zeggen (in eerste instantie via een privébericht). Maar berichten filteren (behalve spam), dat vind ik persoonlijk wat ver gaan. Ben benieuwd hoe andere gebruikers hierover denken?

Oh ja, en wat de vele reacties betreft: wij vinden dat ieder dit voor zich mag weten. Als iemand de stamboom van een ander wil uitpluizen, dan mag dat (al zal het niet vaak voorkomen). Ik heb gemerkt dat sommige mensen het juist heel erg leuk vinden om anderen te helpen. Als dat een deel van de hobby is, dan moeten we dat misschien gewoon zo laten?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: