skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Welke genealogische akten worden door het BHIC geïndiceerd en gescand?

Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic vertelde op 2 maart 2016 om 12:50 uur
Een eenvoudige vraag, maar het antwoord daarop is vaak lastig uit te leggen of te begrijpen. Daarom hebben we vanaf de startpagina voor stamboomonderzoek www.bhic.nl/stamboom een extra informatiepagina met beknopte informatie beschikbaar gemaakt, die hopelijk enig licht in de duisternis zal doen schijnen:

http://www.bhic.nl/onderzoeken/hulp-bij-onderzoek/welke-genealogische-akten-worden-door-het-bhic-geindiceerd-en-gescand

Hopelijk komt daarmee (gedeeltelijk ;-)) een einde aan de verwarring die er regelmatig is. Sommige onderzoekers vragen zich bijvoorbeeld af waarom het BHIC niet van alle akten scans online zet of denken zelfs dat ze daarvoor zouden moeten betalen.

Graag hoor ik van jullie of je de informatiepagina duidelijk vindt, of wat niet. Dank!

Reacties (9)

clericus.eu
clericus.eu zei op 2 maart 2016 om 16:59
Hallo Christian,

Een duidelijk verhaal.
Echter mis nog de "tips" hoe je het beste kan zoeken met wildcards.
Voor elk archief is dit weer anders.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 2 maart 2016 om 17:08
@FrankK: Het is geen hulp bij het zoeken, het is een uitleg bij wat er in de database zit. Die tips horen in een hulptekst, die er nog niet is. Alles op z'n tijd...
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 5 maart 2016 om 07:55
@Max: Goede tip! Voor dit globale overzicht is die verwijzing wat te specifiek, maar doorlinken naar dit document zou wel handig zijn bij de desbetreffende boeken zoals opgenomen in het "wat zit er in?" overzicht. Daar staat nu in een aantal gevallen nog "index niet online" -wat klopt, want niet in de database- maar daar zou naar deze pdf verwezen kunnen worden. Ik ga navragen of dit mogelijk is. En misschien is zelfs wel mogelijk om de gegevens uit de pdf simpelweg in de database op te nemen... Maar goed, daar moeten de techneuten hun licht eens over laten schijnen.
Max zei op 5 maart 2016 om 13:19
Ja, dat zou mooi zijn: een leuk klein robotje (freeware) dat pdf-bestanden omzet naar xls-bestanden... Dan heb ik ook nog wel een paar missende dtb-indexen voor je ;)
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 7 maart 2016 om 13:05
@Max: Die droom is inderdaad niet uitgekomen ;-) maar in het "wat zit er in?" overzicht is nu bij de desbetreffende boeken wel een link te vinden naar de klapper in pdf (zie de notities, onder het pijltje).
WAJMvanL zei op 11 maart 2016 om 15:37
hallo Christian,
Je toelichtende informatiepagina geeft goed aan wat de bedoelingen van het BHIC zijn. Het meest sprekende onderdeel vind ik eigenlijk het gekleurde tekeningetje, dat een betere plek op deze pagina verdient, bijv. vooraan. Die keuze maakt het mogelijk de inleidende tekst een stukje in te korten.
Bij de opmerking dat veel DTB-boeken in het blauwe gebied al online staan fronste ik even mijn wenkbrauwen. Er is nog een behoorlijk lang traject te gaan, zeker in het gebied Land van Ravenstein.
Wat ik ook nuttige aanvullende informatie zou vinden is welke DTB-boeken in de loop van dit jaar online komen, geïndiceerd dan wel gescand.
Veel succes met jullie werkzaamheden,
Wim
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 12 maart 2016 om 09:44
@Wim: Ik zal zien dat ik dit kaartje verder naar boven zet, inderdaad misschien gewoon helemaal bovenin. En kijken of ik dan de tekst deels kan inkorten.

De opmerking 'veel' bij de dtb's van blauwe gemeenten is algemeen bedoeld. Vrijwel alle scans van de dtb's in die gemeenten staan namelijk online en qua indexen zitten we rond de helft, als ik het me goed herinner. Dat vind ik zelf wel 'veel' :-) Desondanks verschilt de situatie per plaats natuurlijk, maar voor die specificering verwijs ik dan door naar het "wat zit er in?" overzicht. Bij het indiceren van dtb's ligt onze nadruk wel uitsluitend op de blauwe gemeenten en sinds enige tijd heeft het dtb-project (na het afronden van het project burgerlijke stand) weer extra prioriteit. Kortom, wordt hard aan gewerkt!

En je laatste vraag, die kan ik me voorstellen. Het is een veelgehoorde vraag, maar hij is lastig te beantwoorden. We zijn afhankelijk van vrijwilligers die op eigen tijd en plaats kunnen werken (het indiceren kan digitaal, vanuit huis). Bovendien zijn sommige dtb's dun en goed leesbaar, andere dik en een heel gepuzzel. Algemene gemiddelden voor hoe lang het duurt voordat 'een' dtb-boek af is, slaan dus altijd de plank mis - dan gaan we verkeerde verwachtingen wekken en dat leidt soms tot vroegtijdig geluk, maar ook tot onaangekondigd lang wachten.

Wat ik wél kan doen, is kijken of er een overzichtje te maken is van boeken waarop op dit moment wordt gewerkt, wat dan periodiek bijgewerkt kan worden als de database en het "wat zit er in?" overzicht bijgewerkt worden. Dat geeft in ieder geval zicht op waaraan gewerkt wordt. Ga ik bespreken met mijn collega's!
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 17 maart 2016 om 16:38
@Wim: Inmiddels is het nieuwe tabje een feit, met daarop een overzicht van dtb's die op dit moment worden geïndiceerd. Ik zal er nog een apart berichtje aan besteden op dit forum, met wat extra info.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.