skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Wie was de vrouw van Engelbert van Horne, heer van Eindhoven, Cranendonck en Goor

Alex vertelde op 6 maart 2018 om 03:22 uur
Op het internet ciruleren 2 vrouwen die gehuwd waren met Engelbert van Horne, (ca. 1195 - ca. 1265).heer van Eindhoven, Cranendonck en Goor.

1. Catharina van Bentheim, volgens genealogie online,
2. Ermegard (?) van Mierlo, volgens wikipedia Engelbert van Horne, en de pagina Graafschap Rode.
Ermgard? zou een dochter zijn van Hendrik I van Mierlo, heer van Rode en Mierlo, en een zekere Helwig.

Wie kan mij hierover meer vertellen?

Alvast dank,
Alex

Reacties (10)

Hans Vogels zei op 6 maart 2018 om 08:59
T. Klaversma, De Heren van Cranendonk en Eindhoven 1200-1460 (1969) is meestal het uitgangspunt als je je in de geschiedenis van de Van Hornes wil verdiepen.
Op Showeert valt ook een later, uitvoeriger artikel (over de hoofdtak dan) te downloaden en vele anderen over de Van Hornes.
Taede Klaversma, 'De geslachten van Altena en Horne tot ca.1300'.
In: Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg 114 (1978) 7 - 61.

http://www.showeert.nl/P032_de_hornes_als_graven_van_.html


Het internet is niet betrouwbaar, en zeker niet die genealogiepagina's.
Er zijn geen concrete aanwijzingen alleen maar gissingen die ooit eens ergens zijn gedaan met de nodige relativerende kanttekeningen. Later kom je die gissingen tegen als "feiten" en zonder bronvermelding.
Alex zei op 6 maart 2018 om 14:14
Beste Hans,

Mijn dank.
Ik heb met belangstelling de downloads bekeken en op onderwerpen.
http://www.showeert.nl/artikelen/1.1%20hornes;%20weert-wessem-horn//boel%20heren-horne.pdf

In dat artikel wordt ten onrecht gesteld dat het geslacht Cranendonck in mannelijke lijn is uitgestorven. Nazaten van Engelbert met de naam Kranendonk zijn woonachtig in Zuid - Holland.

https://www.bomenmetbert.nl/documents/cranendonckartikel.pdf

Mijn zoektocht naar deze Engelbert van Horne, heer van Cranendonck en met wie hij nu echt gehuwd is, hebben nog niets opgeleverd.

Ik acht zeker dat het huwelijk met Catharina van Bentheim onrust is. Zoals u het eerder vertelde zijn een hoop online stambomen niet te vertrouwen.

Voor mij is het zaak om mijn eigen stamboom zo zorgvuldig samen te stellen met de bij behorende bewijzen.
Hans Vogels zei op 6 maart 2018 om 19:03
Omdat de kwestie van de afstamming van heer Roelof van Emmichoven (de familie Van Cranendonck) nog regelmatig vragen oproept heb ik een en ander nog eens op een rijtje gezet. Zie bericht 13695 Re: Cranendonck van april 2017:

https://groups.yahoo.com/neo/groups/soc_nederlandse_adel/conversations/messages/13695

Uitgangspunten:

a. Roelof van Emmichoven, pastoor van Maarheeze in 1368, raad van de heer van Horne, Altena en Kortessem.

b. Roelof heeft als natuurlijke zonen: Willem van Gennep, Jan van Kraandonk en Emond van Emmichoven.

c. Wapenschild 1386: 3 hoorns, een deels afgedekt door een vrijkwartier met twee staande zalmen.

d. Sigmond en Slijkerman veronderstellen dat Roelof een natuurlijke zoon was uit een vader Van Cranendonk (Arnold, Willem of heer Dirk) of uit een vader Jan van Horne en een dochter van Roelof van Emmichoven.



Kanttekeningen:

1. Roelof is pastoor dus geestelijke in 1368. Zijn minimale leeftijd was 25 jaar. Hij is dus uiterlijk 1343 geboren, mogelijk iets eerder.

2. Roelof is met voornaam en toenaam vernoemd naar een oudere generatie die in 1300 leenman van Altena was.

3. De genealogie van de Van Emmichovens is slechts fragmentarisch bekend.

4. De geboortejaren van Roelofs zonen zijn “natte vinger schattingen” en berusten niet op harde feiten.

5. Een vrijkwartier in een familiewapen wijst meestal op een moederlijk familiewapen. Een dunne schuinstreep over het familiewapen en/of een ster op het veld wijst doorgaans op een bastaardafstamming.



Opmerkingen:
1. Het wapen met de 3 hoorns wordt gehanteerd door diverse families die ongetwijfeld onderling verwant zullen zijn. Het is dus niet zo dat je in eerst instantie naar de telgen van de heren van Cranendonk en Horne moet kijken om het gehanteerde familiewapen te willen verklaren.

2. De voornamen van de voor de hand liggende potentiele Van Cranendonk’en: Arnold en Dirk komen niet terug in het nageslacht van pastoor Roelof! De naam Willem wel maar dan met de combinatie Van Gennep. Als pastoor Roelof een natuurlijke zoon of kleinzoon was van een Van Cranendonk dan lag het naar toenmalig gebruik meer voor de hand om die vader of grootvader (of oom) zowel met voornaam en toenaam te vernoemen, dus als Willem van Cranendonk, Arnold van Cranendonk of Dirk van Cranendonk. De voornamen van de zonen van Roelof pleit sterk voor een niet afstammen uit de Van Cranendonk’en.

3. De enigste zoon van Roelof die de extra benaming Van Cranendonk draagt is een Jan. Een Jan van Cranendonk is niet bekend in de familie van de heren van Cranendonk.

4. Pastoor Roelof draagt de benaming “van Emmichoven”. Zijn derde zoon in 1388 gaat door het leven als “Emond van Emmichoven”. Als je dan een link naar een oudere generatie wil leggen dan wijst de naam Emond sterk naar uit 1323-1336 bekende Emond van Emmichoven.

5. Heer Roelofs oudste zoon droeg de naam Willem van Gennep. Oudste zonen werden meestal vernoemd naar de vaderlijke grootvader. We weten evenwel niet of Willem de oudste geboren zoon of de oudste in leven gebleven zoon was. Uitgaande van de naam Willem van Gennep kan het volgende gefilosofeerd worden.

6. Een Willem Vos verwerft de watermolen van Gennep in 1340 in pacht. Diverse van zijn nakomelingen noemen zich Van Gennep. Het is dus goed mogelijk dat deze Willem Vos na 1340 door het leven ging als Willem Vos en/of Willem Vos van Gennep en als Willem van Gennep.

7. Het goederenbezit van de familie Vos in Blaarthem is eerder toeval dan een aanwijzing voor een verwantschap. Het wapen van deze familie Vos in deze periode is helaas niet bekend. Dit zou een en ander wel wat gemakkelijker hebben gemaakt.

8. Het wapenschild van heer Roelof: 3 hoorns, een deels afgedekt door een vrijkwartier met twee staande zalmen - als hij tenminste de eerste was die dit voerde - wijst op een vader die een wapen met drie hoorns voerde en een moeder uit een geslacht dat twee zalmen in zijn wapenschild had.

9. In het nageslacht van heer Roelof zien we een ster opgevoerd worden, een versteend teken van een bastaard afstamming, een heraldische bevestiging dus van de natuurlijke aftakking. Twee staande zalmen zijn een wapenbeeld dat we terugvinden bij de Van Emmichovens en diverse andere adels geslachten uit het Land van Altena.

10. Sigmond en Slijkerman veronderstelden dat Roelof een natuurlijke zoon was uit een vader Van Cranendonk. Het wapenbeeld van heer Roelof vertoont evenwel geen dunne schuinstreep en geen ster. Heer Roelof van Emmichoven was derhalve geen bastaardzoon.

11. Het vrijkwartier in het wapenbeeld van heer Roelof van Emmichoven wijst op een Van Emmichoven als moeder. De naam van zijn jongste zoon Emond lijkt me dan een indicatie voor een moederlijke grootvader. Roelof zelf lijkt te zijn vernoemd naar zijn vermoedelijke overgrootvader Roelof van Emmichoven die enkel in 1300 wordt vermeld.

12. De stamboom Van Emmichoven lijkt als volgt samen te stellen:

I. Roelof van Emmichoven, vermeld 1300, † voor 1311.

IIa. Hendrik van Emmichoven, vermeld 1311-1312, knape.

Dochter Elisabeth van Emmichoven, huwde voor 1322 Claes Oem van Arkel.

IIb. Matthijs van Emmichoven, vermeld 1318-1329.

Zoon Roelof van Emmichoven werd 1339 beleend; vader van o.a. Jan en
Heynman.

IIc. Emond van Emmichoven, vermeld 1323-1336.

? dochter N. van Emmichoven, moeder van heer Roelof van Emmichoven.

IId. Jan van Emmichoven, vermeld 1325.

? zoon Roelof van Emmichoven, vader van o.a. Anton

IIe. ? Nikolaas van Emmichoven, vermeld 1318.

13. Sigmond en Slijkerman (blz.235) merken op dat er een standsverschil bestond tussen het adellijke geslacht Horne/Cranendonck en het vazallengeslacht Van Emmichoven. Ik onderschrijf die conclusie. Heer Roelof was een wettige zoon zodat zijn vader van dezelfde sociale status als de Van Emmichovens zal zijn geweest.

14. Een wat familiewapen betreft vreemde eend in het Land van Altena is het geslacht Van den Zande dat een wapen met drie hoorns voerde (De Brabantse Leeuw 1963, blz.49). Uit 1312 is als leenman van heer Gerard van Horne en Altena een Gijsbrecht van den Zande bekend. Het zou mij niets verbazen als een jongere generatie Van den Zande de vader van heer Roelof van Emmichoven zou kunnen zijn geweest.

15. Heer Roelof van Emmichoven was in 1368 pastoor van de kerk van Maarheze. Als dienstmaagd en partner heeft hij waarschijnlijk een vrouw uit de omgeving gehad. Dat zou een dochter van een Willem van Gennep kunnen zijn geweest. Dat zou ook deze naam van zijn oudste bastaardzoon kunnen verklaren.
Alex zei op 7 maart 2018 om 00:24
Dirk van Cranendonck (ca. 1305 - voor 20 juli 1343) was de zoon van Willem II van Cranendonck en Elisabeth van Steyn.

Hoewel er onduidelijkheid hieromtrent bestaat wordt aangenomen dat hij het was die Willem II opvolgde als heer van Cranendonck en Eindhoven, omdat van zijn broer Willem bekend is dat die al als jonge man is gestorven.

Dirk zou eerst pastoor te Binderveld zijn geweest maar, om zijn geslacht voor uitsterven te behoeden, trouwde hij met Aleid van Horne, dochter van Willem IV van Horne. Hier was dispensatie voor nodig wegens hun nauwe verwantschap. Het huwelijk bleef echter kinderloos. Wel zou hij een bastaardzoon hebben verwekt bij een dochter van Roelof van Emmichoven (ca. 1275 - na 1300), een leenman uit het Land van Altena waar de families Cranendonck en Horne grote belangen hadden. Ook voor deze bastaard geldt dat ook Willem de vader zou kunnen zijn maar dat de kans aanmerkelijk groter is dat Dirk de vader is.

De bestaardzoon van Dirk was Roelof van Emmichoven (ca. 1340 - ca. 1388), vanaf 1368 pastoor van Maarheeze. In 1386 noemde hij zich raadsheer van de heren van Horne, Altena en Kurtersum (Kortessem?). Roelof had ten minste drie zonen, vermoedelijk bij drie verschillende vrouwen. Zijn zoon Edmond was vermoedelijk in 1455 commandeur van de Maltezer Orde. Zijn zoon Jan (ca. 1385 - na 1453) vestigde zich in Ridderkerk. In een akte wordt hij "de Meijer" genoemd, wat suggereert dat hij in Dordrecht en het Land van Altena de belangen van zijn adellijke neven behartigde. Pastoor Roelof voerde een wapen dat een combinatie was van dat van Horne (drie hoorns) en van Altena (twee zalmen). Jan en zijn nakomelingen zijn dat wapen blijven gebruiken. Zij werden boer in de omgeving van Ridderkerk en Dordrecht, en de naam Cranendonck komt nog steeds in die streek voor.

Na het overlijden van Dirk gingen de heerlijkheden Cranendonck en Eindhoven over op de geslachten Van Sevenborn, Van Milberg, Van Schoonvorst, Van Horne en Van Egmont om vervolgens aan het huis van Oranje te komen.

(https://nl.wikipedia.org/wiki/Dirk_van_Cranendonck)

Bovenstaande, als dat verhaal klopt, zou dus de volgende stamreeks KUNNen hebben:

I. Engelbert van Horn (ca. 1195 - ca. 1265)e, zoon van Willem van Horne en Margaretha van Altena, x t Ermegard (?) van Mierlo.

II. Willem I van Cranendonck, geb. voor 1243 - tussen 14 november 1282 en 22 mei 1289, heer van Cranendonck en Eindhoven, tr. vermoedelijk met Katharina van Kessel.

III. Willem II van Cranendonck, geb. ca. 1275, heer van Cranendonck en Eindhoven, overl. voor 1321, tr. Elisabeth van Steyn.

IV. Dirk van Cranendonck (zie bovengenoemd).

V. Roelof van Emmichoven, geb. ca. 134-1343, x N.N.

Kinderen:

1. Willem van Gennep.
2. Jan van Cranendonck, nageslacht.
3. Emond van Emmichoven.
____________________________

1. Was Roelof van Emmichoven, pastoor een bastaardzoon van Dirk van Cranendonck uit de verhouding met een dochter van Roelof van Emmichoven (ca. 1275 - na 1300).
2. Had Matthijs van Emmichoven een broer Roelof, waarvan zijn dochter een verhouding had met Dirk van Cranendonck?
_____________________________________________

Ik hou beide mogelijkheden open.

a. Roelof van Emmichoven, pastoor was een zoon van Matthijs van Emmichoven, doch had geen zoon Matthijs. Deze naam is niet doorgegeven aan latere generaties Cranendonck/Kranendonk. De naam Roelof komt 1 keer voor, namelijk Roelof Jans Cranendonck, landpoorter van Dordrecht, heemraad en schout van Ridderkerk, x met Loijnick Claessen van (der) Giessen. Hun zoon was Gerrit Roelofs Cranendonck, over. ca. 1514, landbouwer en heemraad.

b. Roelof van Emmichoven, pastoor was een bastaardzoon van Dirk van Cranendonck.

Indien Roelof een bastaardzoon was van Dirk van Cranendonck is dat niet terug te zien op het familiewapen, zoals u het omschrijft.

De vraag is echter dan:
Werd dit altijd wel gehanteerd zoals u het heeft beschreven?

Als Roelof een bastaardzoon was, dan zijn er nog meer vragen.

1. Hij was pastoor. De vraag waarom hij dit ambt heeft genomen, of was er meer aan de hand? Dat hij pastoor is geworden vanwege zijn afkomst, uit een bastaard tak? Opvallend is dat deze Roelof optrad namens de familie van Horn.

2. Het wapen is naar mijn mening een verwijzing van de afkomst van Roelof.
Het veld met het Altena wapen, de 2 zalmen, dat o.a. van Emmichoven heeft gevoerd, komt ook voor in andere families, zoals die o.a. van Rijswijck, de familie van Salm met oorsprong Van Altena.

Bij het geslacht van Horn is bekend dat de familie van Altena tot het voorgeslacht behoorde van Engelbert van Horne. Die verwantschap staat vast.

Het wapen met de 3 hoorns behoord dus tot de familie van Horne.

Over het voorgeslacht van door u gememoreerde familie Van den Zande is mij niet bekend. De vraag is echter waarom voerde die familie het wapen van Horne?

Hetzelfde geldt voor de familie van Rijswijck, die het Altena wapen voerde. Voor zover ik heb kunnen nagaan komt de adelijke familie Van Altena niet voor. Wel behoorde de families van Heeswijk, van Malsen tot het voorgeslacht van enkele leden van de familie van Rijswijck. In Leiden was een Jan van Rijswijck die zegelde met het Altena wapen, dat was in 1544.

http://www.benvanrijswijk.com/

Dan blijft de vraag waarom Van den Zande het wapen met de 3 hoorns voerde.

Al met al genoeg vragen die open blijven staan.
Hans Vogels zei op 7 maart 2018 om 16:45
Een Wikipedia pagina zonder bronvermelding is waardeloos want je kunt niet zien wat feit, interpretatie en fantasie is
Hans Vogels zei op 7 maart 2018 om 16:51
Het is wel herkenbaar ontleend aan het artikel van Sigmond & co. Bericht 3 is een bespreking en weerlegging van hetgeen zij als zeker of mogelijk zien. Daar hoef ik niets aan toe te voegen.
Theo A zei op 7 maart 2018 om 21:47
Alex, citaat: "De vraag is echter dan: Werd dit altijd wel gehanteerd zoals u het heeft beschreven?"
Zoals de heer Vogels schrijft, schrijft Hans Vogels vanuit feitelijke zaken.
Daaraan kan ik enkel nog het volgende toevoegen:
in de 14e en 15e eeuw vooral, gedroegen de Roomse priesters zich nogal werelds ondanks de straffen die het Officialaat hen oplegde.
Vaak werd dat wereldse gedrag geaccepteerd en zorgde de HH Parochieherders goed voor hun partner en hun kinderen.
Maar vaak was het ook een grove familieschande als een priester in de familie onwettige kinderen verwekte.
Deze kinderen werden dan ook (als een soort wraak) niet vernoemd naar hun vaderlijke voorouders, ooms of tantes.
In de eerste levensjaren droegen hun kinderen de namen van hun natuurlijke moeders en/of voorouders maternel. Later, meestal om het verkrijgen van studie(beursen), ambten of functies, noemden die kinderen zich naar hun natuurlijke (eventuele adellijke, priester)vaders.
Eenmaal het doel bereikt liet men zich met hun vaders naam noemen.
Daarvoor was geen regel, gewoonte of gebruik bekend.
O.m. die manier van leven leidde tot de reformatie! 16e eeuw.
Aldus luidt het antwoord op de vraag aan de Heer Vogels: "Neen".
Het werd per incident, per familie en per persoon, verschillend benaderd.
Dat maak zoeken in die eeuwen juist extra ingewikkeld.
jan toirkens zei op 8 maart 2018 om 13:33
Een mogelijke bijdrage . Er is een Heijman Roelof van Emmickhoven bekend gehuwd met Agnes van Cronenburg. Ik schat geboortig rond 1350. Zie Boxtelse regesten alhier.
Hans Vogels zei op 8 maart 2018 om 21:39
Alex@

>> Dirk van Cranendonck (ca. 1305 - voor 20 juli 1343) was de zoon van Willem II van Cranendonck en Elisabeth van Steyn. <<

>> Wel zou hij een bastaardzoon hebben verwekt bij een dochter van Roelof van Emmichoven (ca. 1275 - na 1300), een leenman uit het Land van Altena waar de families Cranendonck en Horne grote belangen hadden. Ook voor deze bastaard geldt dat ook Willem de vader zou kunnen zijn maar dat de kans aanmerkelijk groter is dat Dirk de vader is. <<

Dit is geen zeker feit maar een aanname.

>> Pastoor Roelof voerde een wapen dat een combinatie was van dat van Horne (drie hoorns) en van Altena (twee zalmen). <<

Het wapen van de pastoor/raadsheer vertoont geen bastaard schuinbalk (met/zonder ster) dus was Roelof geen bastaard. Op basis van zijn eigen familiewapen kan worden opgemaakt dat zijn moeder (het vrijkwartier) uit een familie was met twee ruggelings staande zalmen. Zijn naam Roelof + bijnaamcombinatie van Emmichoven + de naam van zijn zoon Emond + bijnaamcombinatie van Emmichoven maakt aannemelijk dat zijn moeder een Van Emmichoven was.

>> 1. Was Roelof van Emmichoven, pastoor een bastaardzoon van Dirk van Cranendonck uit de verhouding met een dochter van Roelof van Emmichoven (ca. 1275 - na 1300). <<

Nee.

>> 2. Had Matthijs van Emmichoven een broer Roelof, waarvan zijn dochter een verhouding had met Dirk van Cranendonck? <<

Nee. Sigmond en Slijkerman, en ik, zien in Roelof de vader van Matthijs van Emmichoven en enkele andere personen.
_____________________________________________

>> Ik hou beide mogelijkheden open. <<

>> a. Roelof van Emmichoven, pastoor was een zoon van Matthijs van Emmichoven. <<

Dit is een foutieve aanname. Het vrijkwartier in zijn wapen wijst er op dat zijn moeder een Van Emmichoven was. Ook Sigmond en Slijkerman gaan daarvan uit.

>> b. Roelof van Emmichoven, pastoor was een bastaardzoon van Dirk van Cranendonck.<<

Dit is een foutieve aanname op basis van het artikel van Sigmond en Slijkerman. Uitvoerig is al uiteengezet waarom dat niet plausibel is.

>> Indien Roelof een bastaardzoon was van Dirk van Cranendonck is dat niet terug te zien op het familiewapen, zoals u het omschrijft. <<

Inderdaad. Dan zouden we een wapenschild met drie hoorns en een schuinstreep (met/zonder ster of ster zonder schuinstreep) als wapenbeeld van heer Roelof mogen verwachten. Dit is echter niet het geval. Heer Roelof had drie bastaardkinderen. In het in 1459 gevoerde wapen van een van die bastaardzonen-nakomelingen zien we het wapen van heer Roelof met rechtsboven een ster.

>> De vraag is echter dan: Werd dit altijd wel gehanteerd zoals u het heeft beschreven? <<

Heraldiek is een net als genealogie een serieuze wetenschap die je niet zomaar even in een naslagwerkje vind of met een middagje speurwerk op doet.

>> Als Roelof een bastaardzoon was, dan zijn er nog meer vragen.
>> 1. Hij was pastoor. De vraag waarom hij dit ambt heeft genomen, of was er meer aan de hand? Dat hij pastoor is geworden vanwege zijn afkomst, uit een bastaard tak? Opvallend is dat deze Roelof optrad namens de familie van Horn. <<

Heer Roelof stamde uit de Van Emmichovens, een geslacht dat leenman was van de heer van Horne, Altena, Weert, Kortessem, etc. Het is niet meer dan logisch dat de heer van Horne en Altena zich liet adviseren door naaste en vertrouwde kennissenkring, een selectie uit zijn eigen leenmannen.

>> 2. Het wapen is naar mijn mening een verwijzing van de afkomst van Roelof. <<

Zonder meer, dat staat ook niet onder twijfel. Die is er echter wel als je zijn vader probeert te achterhalen. De drie hoorns zijn namelijk niet exclusief aantoonbaar voor de Van Hornes. Je ziet het ook bij personen en families waarbij we de verwantschap weten of kunnen vermoeden: Van Cranendonk, Van Goor, Van Oudshoorn, Van Bruheze, Van Braunshorn, Van de Sande, of personen/families waarbij we een bastaardafstamming weten of vermoeden: Van Langelaar; en in Helmond: de nfamilie bSnoec van der Zantvoort, en personen met benaming Terlinc, Barbiers, Arnts, Keymp, etc.

>> Het wapen met de 3 hoorns behoord dus tot de familie van Horne. <<

Dat is zoals boven reeds aangegeven, te eng geformuleerd.

>> Over het voorgeslacht van door u gememoreerde familie Van den Zande is mij niet bekend. De vraag is echter waarom voerde die familie het wapen van Horne? <<

Na de dood van oom Dirk III van Altena in 1242 erfden zijn neven Willem en Engelbert het hoofddeel van diens nalatenschap. Dat werd zelfs plaatselijk verdeeld. Eindhoven is daar een mooi voorbeeld van. De heren van Cranendonk waren ook heer van Hedel aan de Maas. Het is best denkbaar dat ook andere goederen (en aanklevende leenmannen) in het land van Altena of naaste omgeving aan de heren van Cranendonk is gekomen. Misschien is een jongere Van Cranendonk zoon beleend met goed in Altena? Over de 13e eeuwse heren van Cranendonk is – in tegenstelling tot de hoofdtak Horne-Altena – heel weinig bewaard gebleven.

>> Dan blijft de vraag waarom Van den Zande het wapen met de 3 hoorns voerde. <<

Dat is geen vraag maar een feit. De vraag is of we dit nog ooit zinvol kunnen beantwoorden.
Alex zei op 9 maart 2018 om 04:49
Beste Theo, Jan en Hans.

Mijn dank voor de duidelijk uiteenzetting. Het behoeft ver geen uitleg.
FF oftopic:

Ik wil even opmerken dat u Hans, mij op een bepaald spoor heeft gebracht m.b.t. tot de Heraldiek, maar met een andere familie. De bastaard afstamming van het geslacht van Boutershem.

Er zijn 2 wapens bekend van Hendrik, bastaard van Bergen, onwettige zoon van Hendrik van Boutersem heer van Bergen op Zoom, uit 1433 en 1465.
Het eerste wapen uit 1433 van Hendrik bastaard van Bergen vertoond het volgende: Links het wapen van Bergen met een schuinstreep en rechts het wapen van Borsselen. Hendrik overleed op 20-2-1433 en ligt begraven in Onze Lieve Vrouwenkerk te Scherpenisse.

Een andere wapen dateert uit 1465 op een grafzerk van ook een Hendrik bastaard van Bergen met zijn dochter Beatrix x met Jan van der Leck van Grimhuysen, zij overleed in 1480. Het wapen is die van Bergen met een schuinstreep erover. Dit is te Nieuw-Gastel. Het rechter deel van het Wapen van Borsselen ontbreekt.

En! het wordt nog mooier. In de Sint-Maartenskerk van St. Maartensdijk is een grazerk te vinden van Margiet, dochter van Hendrick bastaard van Bergen uit 1522, zij was gehuwd met rentmeester Evert Jansz. van Eck. Het wapen op de grafzerk vertoond links het wapen van Bergen zonder schuinstreep of ster, rechts het wapen van Borsselen.

https://memo.hum.uu.nl/pdf/Graven_in_de_kerk_2015.pdf.

De 3 wapens, 1433, 1465 en 1522 roepen vragen op over de familie relaties.

Het wapen van de familie van Boutersem/Bautershem is ook terug te vinden op een lakzegel van Johanna van Boutersem, gehuwd met Jan van Glymes. Het is exact hetzelfde wapen als op de 3 genoemde grafzerken. Johanna was een natuurlijke dochter en met haar overlijden in 1430 stierf het geslacht van Boutersem uit.
Zelf ben ik op zoek naar een duidelijke genealogie over deze familie, het heeft in ieder geval mijn grote aandacht.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.