skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Wijgers/Geffen Wijgerse/Winssen Elisabeth van den Bosch

Frans Wijgers vertelde op 7 augustus 2011 om 15:52 uur
Dankzij de optie 'Register inzien' denk ik nu te kunnen concluderen dat de naam Wijgers van mijn voorvaderen voortkwam uit Wijgerse. Vanaf 1754 tot heden was en is de woonplaats Geffen. Trouwakte 1754 en latere aktes gaven aan dat Wijgerse vanaf toen veranderde in Weijgers/Wijgers. Dirck Petrus Weijgers resp. Derk Peeter Wijgers(s)e veranderden in Theodorus Wijgers. Trouwakte 1754 gaf aan dat Derk Peeter Wijgerse vanuit 'kerspel Winssen' (bij Wychen) naar Geffen kwam om te trouwen met de Geffense Elisabeth van den Bosch. De naam Wijgerse kwam en komt in de regio Nijmegen vaker voor. Van hem is geen geboortedatum of sterfdatum te vinden, noch van zijn vrouw Elisabeth van den Bosch. Ze had mogelijk een zus Maria Dirck/Theodorus van den Bosch. Van den Bosch was wel een echte Geffense familie, voor zover ik dat uit de bronnen kan opmaken. Winssen is Gelderland, wellicht is er daarom verder niets te vinden? Misschien vind ik daar info over de vader van Derk Peeter Wijgerse, die dus Pieter/Peeter/Piter/Pijter o.i.d. geheten zou kunnen hebben. Volgens mij heeft Gelderland (helaas) niet zoiets moois als www.bhic.nl ..... of vergis ik me?
Misschien is Derk Peeter later toch weer teruggegaan naar Winssen, met zijn Geffense vrouw, en zijn de kinderen en alle nazaten in Geffen blijven wonen. 'T is maar een theorie. Is er iemand die me tips kan geven? Ik blijf nieuwsgierig naar de Winssen-connectie. Alvast bedankt!

Reacties (15)

Norah zei op 7 augustus 2011 om 20:17
Persoonlijk denk ik dat de naam Weijgerse een patroniem is.
Je komt deze naam ook tegen in Varik, Lichtenvoorde, Beuningen enz. Dus in ieder geval in Gelderland. Ik denk dus dat u voor de doopdatum van Derk=Theodorus bij het archief van Nijmegen of Arnhem zijn moet.
Wat betreft zijn sterfdatum en die van zijn vrouw denk ik dat ze toch in Brabant zijn gebleven. Men trok vroeger op zijn oude dag vaak bij een van de kinderen in.
En dan is er nog Elisabeth's doopdatum, dat moet toch rond 1730 in Geffen te vinden zijn. Haar vader heette ook Theodorus, dus misschien wel enkel en alleen onder zijn patroniem.
Succes gewenst!
Norah zei op 7 augustus 2011 om 20:45
Op 14-11-1814 stierf Maria van den Bosch te Geffen. Haar ouders waren Dirk van den Bosch en Aaltje Beems = Allegonda Peeters?
Ik denk dat de moeder uit Heesch kwam.
In ieder geval hebt u dan meer houvast met zoeken naar de geboorte van Elisabeth. Er was ook nog een broer Henricus.
Dorethé zei op 7 augustus 2011 om 21:20
Het Gelders Archief is momenteel bezig om indexen op de DTB op de website te zetten. Ik zou zeggen, kijk daar eens. Of Winssen er toevallig al bij staat, weet ik niet.
Als je familie RK is, moet je niet alleen zoeken in Winssen, maaro ook in Doddendaal (Ewijk) en Beuningen.
Frans Wijgers zei op 8 augustus 2011 om 10:30
Ik weet niet hoe ik op individuele reacties kan reageren, ik neem aan zo, via een nieuwe reactie dus. Norah, hartelijk dank voor de moeite die je nam om er even in te duiken. De theorie dat Derk/Elizabeth wel in Brabant zijn gebleven is interessant, dat ligt inderdaad meer voor de hand. De link Aaltje/Allegonda had ik nog niet gelegd, bedankt daarvoor. Maria van den Bosch trouwde zelf met Andries van Zoggel uit Heesch, haar vader Dirk met Alegonde Huijbert Peters uit Heesch. Ik raakte in verwarring door de verschillende achternamen Beems (1x) en Peters (meerdere malen), maar daar zal wel een verklaring voor zijn. Aaltje Beems moet dezelfde zijn als Allegonda Peeters/Alegonde Huijbert Peters. De naam Beems komt trouwens in Heesch erg vaak voor. Wat Henricus betreft, ik neem aan dat je Henricus Theodorus van den Bosch bedoelt, getrouwd in 1765? Ik ga verder speuren, nogmaals dank voor de reacties.
Frans Wijgers zei op 8 augustus 2011 om 10:52
Beste Dorethé, ook mijn dank voor jouw reactie. Bedankt voor de tip over het Gelders Archief. Het zou overigens kunnen zijn dat Dirk Pieter niet RK was. Er zijn 2 trouwaktes van dezelfde huwelijksdatum: 1 RK akte (vanwege Elisabeth neem ik aan) en 1 van de Schepenbank. Gebeurde dit als de gehuwden niet hetzelfde geloof hadden?
Of is dit alleen het verschil tussen kerkelijk en burgerlijk huwelijk? Ik heb de indruk dat in die tijd - 1754 - alleen het RK trouwboek voldoende was, dus ik vraag me af waarom er in dit geval wel 2 aktes zijn opgemaakt. Inmiddels heb ik trouwens de naam gevonden van een heer Van Santen van het Kwartier van Nijmegen, ik moest maar eens contact met hem opnemen over de verwerking van DTB008 (doopboeken van o.a. Winssen)en DTB670 (begraafboeken van o.a. Winssen). De geboortedatum van Dirk Pieter Wijgerse moet daarin in ieder geval te vinden zijn, want hij is in Winssen geboren, dat is zeker.
Norah zei op 8 augustus 2011 om 11:38
Beste Frans,

Je zit naar mijn weten op de goede weg. Ik denk ook dat Dirk van den Bosch, gehuwd in 1721 met Allegonda Peeters dus de ouders zijn van Elisabeth, Maria en Henricus.
Aaltje Beems moet haast dezelfde zijn als Allegonda Peters, alleen is het later Beems geworden. Eerst droeg ze alleen de voornamen van vader/ grootvader, dus patroniemen.
Je kunt dus gaan zoeken vanaf 1721 naar de doop van Elisabeth in Geffen. Of Heesch? Vader Theodorus, moeder Allegonda.
Bij de doopgetuigen van de kinderen van het latere echtpaar Wijgers/ van den Bosch, kun je nagaan of dit alles klopt.
chris zei op 29 juni 2012 om 16:56
goedemiddag .. ik ben al een tijdje bezig met mijn voorouders. De naam wijgers komt van mijn vaders kant af. Ik ben nu zover dat ik weet moet ik de lijn hebben van hendricus wijgers getr. met maria catharina lamberts (van der heijden). Hendricus zou een zoon zijn van dirk jacob wijgers en johanna van stiphout... Dirk jacob (theodorus wijgers) bleekt ook een andere naam te hebben. Hij is geb. 23-05-1783 te geffen. zijn ouders zijn jacob wijgers en elizabeth van de goor.. Is dit familie van elkaar??? Misschien dat u me weer verder kan helpen..
bij de naam theodorus heb ik nu 3 huwelijken en 2 overlijdings aktes gevonden.. Dus heel eerlijk ik snap er niks meer van..
mvg. christel
Helena zei op 30 juni 2012 om 01:05
Chris, - het eerste wat je al hebt over Hendricus Wijgers klopt allemaal en is gemakkelijk te vinden in de index hier bij BHIC. Je zult ook wel weten dat Dirk, Derk in feite dezelfde naam is als Theodorus. Henricus’ vader heette Theodorus, maar zal in het dagelijkse leven wel als Dirk aangesproken zijn geweest. Ook zijn overgootvader was wrsl. een Dirk ofwel Theodorus. Misschien dat je hierdoor het niet meer zo snapt en door de bomen het bos mogelijk niet meer kunt zien? Alles nog eens voor je op een rijtje gezet:

1. Hendricus Wijgers (* 16-6-1825 Geffen) gehuwd met Maria Catharina van der Heijden op 6-2- 1860 Schaijk.

2. Zijn ouders:
Dirk Jacob Wijgers (~ 23-05-1783 Geffen) gehuwd met Joahnna van Stiphoud op 8-5-1813 te Geffen.
- Johanna van Stiphout overleden op 16-06-1834 te Geffen.
- De weduwnaar, Dirk(=Theodorus)Jacob Wijgers, hertrouwde op 5 -3-1835 te Geffen met Johanna Dirks.
- Deze Theodorus overleed zelf pas op 15-10-1874 te Geffen.

3. Zijn grootouders:
Jacob Wijgers gehuwd met Eisabeth [dochter van Gijsbertus] van de Goor op 11-08-1782 te Geffen.
-Bij dopen van hun kinderen werd de vader soms genoteerd als Jacob *Theodori* Wijgers, dwz: Jacob *zoon van Theodorus*. Hieruit weet je dat de volgende generatie terug ook een Theodorus (ofwek Derk of Dirk) Wijgers was.
- Zijn echtgenote, Bed Gijsbert van de Goor, overleed in of voor maart 1799.
- De weduwnaar, Jacob Dirk Wijgers, hertrouwde in 1799 met Petronella Peter Buuts . Ondertrouwdatum was 31-03-1799 te Geffen. Uit Schepenakte begrijp ik dat ze 14 april 1799 zijn gehuwd.
- Ook uit de vernoeming van hun oudste zoon, Dirk Jacob ~ 1783 [ en wrsl. vernoemd naar de grootvader van deze dopeling] mag je wel haast concluderen dat de volgende generatie terug een Theodorus was. Verder staat bij deze doop in 1783 als meter: Elizabetha uxor Theodori Wijgers. (= Elisabeth, de echtgenote van Theodorus Wijgers, die dus meterde als oma van de dopeling)

4. Zijn overgrootouders waren dan ook zeer waarschijnlijk:
Derk Peeter Wijgersse en Elisabeth Dirk van den Bosch (ofwel: Dirck Petrus Weijgers en Elizabeth Theodorus van den Bosch) gehuwd 19-05-1754 in Geffen. Bij de Schepenbank werden de namen anders genoteerd dan in R.K. Kerk ( alwaar ze 'ver-latijnst' werden door de pastoor).

Dit alles sluit weer aan bij de zoektocht welk je in de vorige bijdragen kunt vinden. Dezelfde families. Zie overigens de inschrijving huwelijk 1754 bij Schepenbank:
http://beeldbank.bhic.nl/index2.php?Itemid=7&option=com_genealogie&task=register_bron&id=40267&entiteit=register&persoon_id=&cp=347&pp=343
jan van der biezen zei op 15 juni 2015 om 20:51
RA Geffen 70, Blz. 276 dd 15 december 1789
Borgbrief Jacob Dirk Wijgers en zijn vrouw Elisabeth van de Goor en hun kind Dirk, borgbrief, gaan naar Rosmalen.
jan van der Biezen zei op 15 juni 2015 om 20:57
RA Geffen 70, Blz. 221 dd 1 mei 1789
Staat en inventaris na dood van Johanna Adriaan van Geffen, vrouw van Aalbert Dirk Wijgers, voor het minderjarige kind. Hij gaat nu trouwen met Anna Adriaan Wijgergans (merkteken). Betreft zeer kleine inboedel.
jan van der biezen zei op 27 juni 2015 om 09:23
aanvulling:
RA Geffen 72, blz. 252, dd 19 november 1796
Compareren Aalbert Wijgers (merkteken), Jacob Wijgers(merkteken), Petronella Wijgers (handtekening) huisvrouw van Christiaan Nieze(?), makne deling van de goederen van hun ouders Dirk Wijgers en Elisabeth D. van den Bosch
1e lot: Aalbert Wijgers
- ½ van een huis en ½ van de hof alhier aan het Bergeijnd groot int geheel 4 lopens en 25 roeden, e.z. de wederhelft, a.z. Andries van soggel, e.e. straat, a.e. de breede weg. Belast met 1 zak rog aan het Weeshuis te Den Bosch, in een meerdere pacht van 4 zakken
2e lot: Jacob Wijgers
- ½ van een huis en ½ van de hof alhier aan het Bergeijnd groot int geheel 4 lopens en 25 roeden, e.z. de wederhelft, a.z. Geert van den Eng, e.e. straat, a.e. de breede weg. Belast met 1 zak rog aan het Weeshuis te Den Bosch, in een meerdere pacht van 4 zakken
3e lot: Petronella Wijgers
- Akker aan de hei, groot 6 vat, e.z. Peter Brok, a.z. Jan Bogers, e.e. idem, a.e. de hei. Belast met 50-0-0 ten behoeve van Jan Bogers
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 juni 2015 om 22:08
Dank voor deze aanvullingen, Jan. Bruikbaar voor velen!
Frans Wijgers zei op 22 juli 2015 om 13:56
Beste Jan, hartelijk dank voor de aanvullingen, die RA gegevens zijn zeer bruikbaar en geven veel extra informatie. Petronella Wijgers was overigens getrouwd met Jan van Ravenstijn en later met Christianus Neesen uit Geldern, Duitsland. Genoemde Andries van Soggel was getrouwd met Maria Dirk van den Bosch, de zus van Elizabeth Dirk van den Bosch (overleden op 22 april 1795).
Wat Johanna Adriaan (Ariens) van Geffen betreft, zij was de eerste vrouw van Aalbert Wijgers, huwelijk op 6 oktober 1782. Petronella Wijgers was getuige bij dit huwelijk. Het minderjarige kind was wrsch. Theodorus Wijgers, geboren op 25 mei 1783. Haar vader was Adrianus Nicolai van Geffen. Zijn die RA gegevens trouwens via internet te vinden? Of zijn deze bronnen niet openbaar?
Jan van der biezen zei op 22 juli 2015 om 17:57
Hallo Frans, ik ben bezig de akten van het RA Geffen van af 1700 te bewerken, een deel is al via bhic ter inzage, de rest volgt dit jaar. Voor 1700 is door Anton schuttelaars al bewerkt en ter inzage, groet jan
Frans Wijgers zei op 23 juli 2015 om 09:25
Bedankt voor je reactie Jan, goed werk.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.