Wouter van Broekhoven - Anna Maria van Deursen

vertelde op 3 januari 2018 om 20:45 uur

Hi! Ik ben op zoek naar meer informatie over deze personen i.v.m. het maken van een stamboom. De informatie wat ik tot nu heb kunnen vinden: Wouter van Broekhoven was getrouwd met Anna Maria van Deursen. Hij is 51 jaar oud geworden en gestorven op 28-08-1826. Hij is geboren in Loon op Zand, maar de exacte geboortedatum is vooralsnog onbekend. Van Anna Maria heb ik nog geen informatie kunnen vinden. Ook weet ik dat de ouders Johannes van Broekhoven en Johanna van Ujen zijn, maar verder dan dit kom ik helaas niet. Wie o wie kan mij een zetje in de goede richting geven. Alvast ontzettend bedankt!

Reacties (37)

Peter van de Laar zei op 3 januari 2018 om 21:10 uur

Renee,
Gelukkig bestaat er zoiets als de site Van Deursen 8000. Met onderstaande link kom je alweer een heel eind.
http://www.van-deursen-8000.nl/bestvd8/bestvd8-frm3.htm

Norah zei op 3 januari 2018 om 21:19 uur

Walterus van Broeckhove * 20-09-1774 Loon op Zand. Ouders Joannes van Broeckhove en Joanna van Uden.
Hij trouwt op 29-04-1805 te Tilburg met Anna Maria van Deursen.
De laatste zou in 1782... in Tilburg geboren zijn. Je vindt hen o.a. ook terug bij het bevolkingsregister 1810 Tilburg.
www.regionaalarchieftilburg.nl
Mvg.

Renee van Broekhoven zei op 3 januari 2018 om 21:27 uur

Dankje Norah en Peter. Ik heb ook deze website gevonden: https://www.genealogieonline.nl/database-van-broekhoven/I18521.php is deze betrouwbaar? Groet, Renee

Norah zei op 4 januari 2018 om 00:19 uur

Hallo Renée,

Deze stamboom komt erg betrouwbaar over, wat ik niet altijd van die genealogieonline stambomen zeggen kan.
Mvg.

Renee van Broekhoven zei op 4 januari 2018 om 21:52 uur

Bedankt voor je reactie Norah! Dat zou dus betekenen dat ik bij Theodorus van Broechove, 13 juli 1657 te Loon op Zand uitkom. Hij was getrouwd met Adriana Dominicus (1656). Ik ga proberen verder te zoeken. Er gaan geruchten dat onze familie uit België zou komen, maar dat ben ik tot op heden nog niet tegen gekomen.. Wanneer iemand iets vindt waarmee ik vooruit kom, dan hoor ik dat natuurlijk graag!

Helena zei op 5 januari 2018 om 03:21 uur

@Renee, - Toch nog even een opmerking over bestaande websites. Of een website betrouwbaar is weet je pas wanneer je de gegevens gecontroleerd hebt op juistheid. [Waarschijnlijk heeft Norah dit wel voor je gedaan, maar probeer dat zelf ook nog te doen].

Al doende leer je (...). Zoek bijv. via de bronnen bij RA Tilburg. Daar kun je n.l. dikwijls meteen de scans van de inschrijvingen inzien-> 'Bekijk akte' . Het is ook belangrijk om de namen van de doopgetuigen meteen te noteren.

Mocht een bep. register nog niet geindexeerd online staan of de scans nog niet gekoppeld aan de index dan zoek je het betreffende register op en dan geduldig bladeren en zoeken -> ' Bladeren door de bron' zie je dan staan.

Op die gevonden website staat de moeder van Joannes van Broeckhoven [gedoopt op 3 sep 1731 LoZ] als -> Maria Cromvoort. Is correct, maar bij de doopinschrijving staat het patroniem van Maria's vader erbij en dat is dan altijd weer meegenomen om naar een volgende generatie terug te gaan zoeken -> Maria Gijsbertse van Cromvoort. Soms als van Crommert of Kromvaert genoteerd.

Wat bij de gevonden website online voor Theodorus van Broechove en Adriana Dominicus wel genoteerd werd zijn doopdatum- en plaats. De samensteller van deze website zal de namen van de oduers ook wel weten, maar heeft deze online even achterwege gelaten. Kun je zelf naar zoeken en is te vinden via bijv. -> RA Tilburg , ook gelinked aan de scans.

Mogelijk ben je bekend met deze site: http://www.snoerman.org/
Misschien vind je daarin nog wel meer interessante puzzelstukjes.. ;-)

Norah zei op 5 januari 2018 om 17:22 uur

Renée, heb me verdiept in je oudst bekende voorvaderen > www.regionaalarchieftilburg.nl

Adriana * 13-08-1656 Loon op Zand. Ouders Dominicus Zacharius en Catharina Cornelius. Via index op namen van personen en verder bladeren > pag. 44. Klopt.

Dan Theodorus * 21-10-1657 Loon op Zand. Ouders Joannis Jacobi en Cornelia Guilielmi?(slecht te lezen). Ben hier minder zeker van, patroniem Joannes klopt wel. pag. 50.
Je kunt je eventueel in verbinding stellen met de samensteller J. van Broekhoven, je komt dan ook achter de oorsprong...
Er zijn namelijk diverse plaatsen Broekhoven tot in België toe dacht ik.
Mvg.

Renee van Broekhoven zei op 5 januari 2018 om 20:49 uur

@Helena
Bedankt voor je reactie, ik ga inderdaad eerst alles goed controleren wat ik tot nu toe heb gevonden. Dat is een handige website inderdaad. Daar ga ik een kijkje nemen, bedankt!

@Norah Dat klinkt als een stapje verder! De vader van Theodorus (21-10-1657) zou dus Joannis Jacobi van Broekhoven zijn?
Ik ga vanavond even verder zoeken naar de voorvaderen, hopelijk kan ik snel een update geven :) Bedankt!!

Renee van Broekhoven zei op 5 januari 2018 om 20:58 uur

@Norah, Ik kan de voorvaderen niet gevonden krijgen van Adriana en Theodorus, waar zoek je precies en hoe?

Helena zei op 5 januari 2018 om 21:19 uur

@Renee, - krijg de indruk dat je nog niet lang bezig bent met stamboomonderzoek. Je zult het gauw genoeg wel wat meer onder de knie krijgen en anders gewoon vragen hier.
Wij zijn allemaal ooit eens begonnen moet je maar denken.
De website waar je moet zoeken voor dit werd al eerder door Norah gegeven:
http://www.regionaalarchieftilburg.nl/

Helena zei op 5 januari 2018 om 21:29 uur

Hier heb je meteen de plaats Loon op Zand
http://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-een-persoon/persons?f=%7B%22search_s_register_gemeente%22:%7B%22v%22:%22Loon%20op%20Zand%22%7D%7D

Klik bij het kruisje het zoekvenster wat open. Klik aan waarop je wilt zoeken: doopakte of trouwakte. Pas na 1811 noemt men het geboorteakte en huwelijksakte. Voor 1811 heb je nl. nog geen burgerlijke stand, alleen de kerkelijke register van dopen, trouwen, begraven.
Baken een periode af , bijv. 1650-1700 of in welke periode je ook wilt zoeken. Je wordt vanzelf bedrevener hiermee.

Zou toch eerste beginnen met controleren van de voorouders die wat later geboren waren. En zoek dan van elke gezin alle kinderen bij elkaar incl. doopgetuigen. Zet ze zo bij elkaar dan ga je eerder relaties zien. Je kotm nl. steeds verder terug en op gegeven moment alleen nog maar patroniemen en niet meer ' van Broeckhove' enz.

Misschien heb je hier nog wat aan:
http://www.voorouders.net/stapvoorstap/stap-5-raadpleeg-de-doop-trouw-en-begraafboeken-dtb/

http://www.voorouders.net/help/het-bewijzen-van-filiaties/
http://www.voorouders.net/help/regels-voor-het-vernoemen/

Helena zei op 5 januari 2018 om 21:31 uur

(@Norah, - ik had mijn koffie net op..vandaar dat ik mogelijk 'voor schiet')

Renee van Broekhoven zei op 5 januari 2018 om 21:31 uur

@Helena, dat klopt! Ik ben deze week begonnen, dus ik ben echt nog een leek in het opzoeken hierin. regionaalarchieftilburg.nl is inderdaad de website die ik benaderd heb voor informatie, heb begin ging heel goed, voornamelijk ook omdat het allemaal erg goed leesbaar is. Bijvoorbeeld deze bron:

Bronvermelding
Inv.nr. 05 - Loon op Zand - doopboek 1687-1711 en trouwboek 1685-1715 (rooms-katholieke parochie), archiefnummer 491, Doop-, trouw- en begraafboeken Loon op Zand 1608-1810, inventarisnummer 5, blad 26
Gemeente: Loon op Zand
Periode: 1685-1713

ik kan dan bijna niet lezen wat hier precies staat.. en welk gedeelte ik moet benaderen van de bladzijde die geopend wordt..

Helena zei op 5 januari 2018 om 22:31 uur

Zo te merken zoek je dan naar de doop van Joannes in 1688. Die staat gelukkig in de index opgenomen. Je ziet meteen een icoontje van een camera erachter staat-> betekent dat je meteen rechtstreeks naar de scan kunt gaan-> Bekijk akte. Hoef je dus niet voor te gaan bladeren en te zoeken naar blad 26.

Hier de verkorte link naar dat jaar en naar een dopeling Jo*annes.
https://tinyurl.com/ycsqkog9
Je ziet dat ik bij het zoeken een wildcard [*] gebuik en daardoor zoek op zowel de naam Joannes alsook Johannes..want ja, de ene keer schreef een pastoor het zus en een andere keer weer zo. Sluit zo niets uit. Verder vink ik 'kind' aan omdat ik alleen naar de doop van dit kind zoek. Ik wist het jaar 1688 en heb daarop gefilterd. Zo zie je dan 12 kinderen gedoopt met de naam Jo(h)annes in dat jaar in Loon op Zand waarvan dan de volgende de juiste moet zijn?:

Aktedatum: 09-10-1688 Loon op Zand
Dopeling Joannes Joannes
Vader Theodorus Joannes
Moeder Adriana Dominicus

Bij deze inschrijving kun je meteen naar de scan van de akte -> De inschrijving staat rechts boven, eerste inschrijving; altijd in Latijn in de r.k. registers. [ in nd. registers niet]
Meestal volgens eenzelfde patroon genoteerd: datum...gedoopt is.[ naam] ...zoon/dochter van..[naam ouder(s)] ....getuigen ..[ meestal 2 namen]..
Bap[tiza]tus est Joannes
fil[i]us Theodori Joannis
et Adriani Dominici
Susc[eptores] Adrianus Michaëlis
et Dymphna Joannis

Latijnse naamvallen bij inschrijving. Hier dus patroniemen genoteerd,
Daardoo moet je het lezen als: Vader: Theodorus ( Dirck) zoon van een Joannes. Moeder: Adriana dochter van een Dominicus. Getuigen: Adrianus zoon van een Michael (Gielis, of Gillis etc.) en Dymphna dochter van een Joannes (Jan).

Verzameling van trefwoorden en begrippen o.a. in genealogie:
http://home.planet.nl/~dumon002/woordenboek/alfa.html

Er staat bij deze doop in 1688 (nog) geen Broeckhove genoteerd...dat moet te vinden zijn door het hele gezin bij elkaar te zoeken. Ergens zal de pastoor wel eens begonnen zijn met het noteren van die naam. In deze generatie, of in een jongere generatie? Daar kom je vanzelf achter. Dat is een puzzel. Ook een puzzel met patroniemen, maar soms...eerlijk gezegd...is dat nog gemakkelijker zoeken omdat je meteen de naam van de vader (of grootvader) erbij 'cadeau' krijgt.

Helena zei op 5 januari 2018 om 22:49 uur

Datum: de inschrijving begint met 9. Kijk je op de voorafgaande pagina dan zie dat daar octobris begint (6 oktober eerste dopeling van die maand).

Norah zei op 6 januari 2018 om 11:55 uur

De naam van Broechoven in dit gezin zie je voor het eerst bij doop(4e kind) dochter Catharina * 23-09-1691 Loon op Zand. Hiervoor was het steeds Theodorus Joannes als vader, alleen zijn patroniem.
Met Joannes Jacobi als zijnde de grootvader zie ik nog steeds geen bewijs. Mogelijk door doopgetuigen...
Mvg.

Renee van Broekhoven zei op 6 januari 2018 om 21:50 uur

Bedankt Norah! Dan laat ik het hierbij voor de kant van Van Broekhoven. Hartelijke bedankt!

Even totaal iets anders bij de kant van mijn moeder komt de naar Warong voor, wat ik erg interessant vindt. Ik heb op www.warong.org een stamboom gevonden welke redelijk betrouwbaar lijkt, mede door de informatie welke ik van mijn moeder heb gekregen. De stamboom op warong.org eindigt bij Engelina Fregter en Antonius Warong, dit klopt als ik de registers op bhic.nl aanhaal. Verder dan dit is er geen informatie, ook niet over de familienaam Warong/waroeng/warung. Hebben jullie een idee waar ik verder kan zoeken? Wellicht iets in de indonesische sfeer?

Norah zei op 6 januari 2018 om 23:26 uur

Nou Renee, dat is niet de ware geest:) Eerst het oude afmaken....

Bij de familie Warong ga ik denken aan Walen of Fransen > Warrant/Warant etc.
Niet aan Indonesië, je dacht zeker aan -sarong-?
Ik zag dat de oudst bekenden in Grave woonden, bekende garnizoenstad, militaire families, kwamen overal vandaan.

Helena zei op 6 januari 2018 om 23:34 uur

Haha...inderdaad...Keulen en Aken zijn ook niet op dezelfde dag gebouwd.

@Renee, - vind je moeder ook in directe lijn aansluiting bij die stamboom Warong? En stemt het overeen met wat je zelf al hebt kunnen vinden vanaf je moeder en zo terug in tijd? Kom je dan ook uit bij die Antonius Warong en Engelina Fregters? Pas dán verder gaan zoeken.

Maar hier heb je toch al wat meer info van de oudst genoteerde in die bestaande stamboom online. Zie discussie in dit topic:
http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/warong-uden-grave
'Toon Warong, geb. 's-Hertogenbosch, soldaat in het garnizoen te Breda
trouwt te Grave 11-9-1748 met Engelien Trechters geb. en wonende te Grave. '

Of dit klopt kun je zelf opzoeken. Eerst die trouwinschrijving opzoeken in Grave -> via index bij BHIC de naam intikken -> dan naar 'inzien register' -> scan staat op pag 14 van de 444 en je vindt meer info hier. Onder wie hij diende, in welke regeiment enz. Kan dat wel allemaal hier voor je neer schrijven, maar zo leer je niet echt om zelf te gaan zoeken.... Indien je met deze persoon aansluiting vindt en verder wilt dan zou ik boevendien een nieuw onderwerp aanmaken hierover. Hier valt het in het niet onder 'Broeckhove'

Helpen doen we altijd!

Helena zei op 6 januari 2018 om 23:35 uur

'vindt' je moeder...oef..vergat de t

Norah zei op 6 januari 2018 om 23:52 uur

Vond nog bij het Stadsarchief Den Bosch:

Antonius Warant * 28-06-1719 Den Bosch. Ouders Heijmans Warant en Jacoba Nieubegin. Ook tweelingbroer Joannes gedoopt.
Namen werden ook geschreven als Heijligerus/Heijliger Warant/Warand en Jacoba Nubegin.

Ik sluit me verder bij Helena aan, er moet wel rechtstreekse aansluiting zijn vanaf je moeder's kant. We zijn hier heel erg streng:)
Gr.

Helena zei op 7 januari 2018 om 00:05 uur

http://www.bhic.nl/onderzoeken/notaris-schepen-en-andere-akten
Tik naam in met een * bij letters waarvan je niet zeker bent. -> bijv. Waron*
Sorteer op datering.

Helena zei op 7 januari 2018 om 00:17 uur
Wouter van Broekhoven zei op 15 maart 2018 om 01:01 uur

Hallo Renee van Broekhoven, ik heet ook Wouter van Broekhoven, daarom vind ik je zoektocht zeer interessant. Ik zou graag horen wat je inmiddels hebt uitgevonden. Ik hoor het graag!

Alex zei op 15 maart 2018 om 03:08 uur

Beste Rene,

Er bestaat een overzicht online met de oudste naamdragers van deze familie.

http://genealogie-van-son.blogspot.nl/p/stamboom.html

Ze hebben diverse familiewapens. Naam komt ook voor in o.a. Leiden, maar met dezelfde herkomst.

debie zei op 26 september 2018 om 13:36 uur

ik ben een klein dochter van Francicus Adrianus van broekhoven ( frans ) ik ben ook de stamboom aan het uit zieken

Theo A zei op 27 september 2018 om 17:35 uur

Debie,
Franciscus Adrianus van Broekhoven kennen we (nog) niet. Met wie was deze Frans gehuwd?
Misschien weet je de namen van de overgrootvader en moeder?
Dan zou je die kunnen vinden op: www.van-deursen-8000.nl
Daar vind je ook ons mailadres.

debbie zei op 9 oktober 2018 om 12:58 uur

hoi mijn opa is Francicus adrianus van broekhoven zijn vader is gerrit van broekhoven hij is geboren op 2 april 1874 in loon op zand en is een zoon van wilhelmus van broekhoven en Engelina Dingenmans . Gerrit van broekhoven trouden op 19 november 1900 met Johanna Maria Lucia de beer zijn is geboren op 26 januari 1876 loon op zand

Theo A zei op 10 oktober 2018 om 11:29 uur

Beste Debbie,
Franciscus Adrianus van Broekhoven trouwde op 6 juni 1942 te Waalwijk met Martina van Ham uit Waalwijk, dochter van Johannes Antonius v. H en van Gerdina van Veldhoven.
Eventuele kinderen vallen binnen de Wet- en Regelgeving m.b.t. privacy en persoonsregistratie en mogen derhalve niet openbaar gepubliceerd worden.
info@BHIC.nl mag ons E-adres wel aan je afgeven om 'niet openbaar' onze jongere gegevens privé toe te zenden.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 oktober 2018 om 08:55 uur

Hallo, ik heb inmiddels het mailadres verstuurd, Theo.
Veel succes beiden!

Theo A zei op 11 oktober 2018 om 10:17 uur

Dank u wel Marilou, toch zeker het nieuwe? Want op het oude Ziggo komt ook nog binnen.

Alex zei op 11 oktober 2018 om 10:25 uur

Leuke ontwikkelingen hier .

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 oktober 2018 om 13:47 uur

Ja hoor, ik heb je meest recente mailadres gestuurd, Theo. Komt vast goed.

Theo A zei op 11 oktober 2018 om 16:59 uur

Ja hè Alex, sinds 3 januari al. Maar dat moet ook.
Christian van de Ven , je weet wel, een leidende figuur in dit forum, zei eens:
"Het forum is net als een cafeetje; daar tref je iedereen en soms gaat er buiten het forum, door het forum, van alles gebeuren."
Dat is nu van toepassing.
Debbie, vraagt iets dat niet in dit "cafeetje" besproken kan worden dus.....
Gaan we op straat, buiten de deur van het "cafeetje" e.e.a. kortsluiten.
En zeg nou zelf: in zo'n forum kom je professionals, gevorderde amateurs maar ook beginners tegen. Dat houdt het allemaal jong en up-to-date toch?
Groeten uit Zuid-Limburg,

Gouverneur zei op 15 april 2019 om 11:40 uur

Debbie

Debbie zei op 15 april 2019 om 11:42 uur

Ik heb wat informatie van de van broeckhoven , broekhoven en zou graag met jullie delen mischien kunnen we elkaar helpen

Thao A zei op 15 april 2019 om 12:18 uur

Debbie, Wil je die ook delen met "www.van-deursen-8000.nl "?
Daar staan onze E-mailadressen.
Bedank alvast.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: