skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic

Zijlmans Raamsdonkveer

Simone vertelde op 25 april 2014 om 19:28 uur
Hallo,

Ik ben bezig met de stamboom van de familie Zijlmans uit Raamsdonkveer. Ik ben nu bij Henricus Zijlmans en daar heb ik wat hulp bij nodig.

Henricus Zijlmans werd geboren op 30-10-1820 in Raamsdonkveer. Zijn moeder is Adriana Zijlmans die hem op 23 jarige leeftijd kreeg. De vader is echter onbekend. Nu kan ik dus niet verder met de stamboom tenzij ik weet wie de ouders van Adriana waren.

Adriana moet in 1797 geboren zijn in Raamsdonkveer. Er is een Adriana die in dat jaar geboren werd in deze plaats. Ik vermoed dus dat het om haar gaat maar ik kan niet uitvinden of dit ook de moeder van Henricus is. Heeft iemand tips of kan iemand mij hier verder mee helpen??

Zou super zijn!

Groetjes Simone

Reacties (16)

Norah zei op 25 april 2014 om 20:01
Hallo Simone,

Degenen die aangifte deden bij geboorte van Henricus waren Joachim Bossers en Adriaan Vissers. Kan familie zijn. > Regionaal archief Tilburg.
Leeftijd van de moeder hoeft niet altijd te kloppen, er is nog een tweede Adriana Zijlmans geboren in 1799.
Verder haal je altijd veel uit de huwelijksbijlagen> huwelijk van Hendrikus, en de akte zelf. Is Adriana ondertussen getrouwd, of al overleden b.v.
Verder worden de latere kinderen van Henricus misschien wel vernoemd naar de Zijlmans-kant, heb je ook wat aan.
En natuurlijk de overlijdensakte van Adriana.
Vóór 1811 bestonden slechts de doopinschrijvingen, de getuigen hierbij waren bijna altijd familie-leden, maar bij Henricus gaat de vlieger hier niet op > 1820.
Mvg, Norah
theo zei op 25 april 2014 om 20:06
Simone,

Henricus trouwt 11 september 1845 te Raamsdonk. Zijn moeder woont dan nog te Raamsdonk. Op 10 januari 1852 overleed te Raamsdonk Adriana Zijlmans, oud 54 jaar, geboren Raamsdonk. Haar twee broers doen aangifte. De leeftijd klopt aardig met de leeftijd van de moeder van henricus (23 jaar in 1820). Ik denk dus dat dit de goede Adriana is. Zie voor een scan van de overlijdensakte website van Regionaal Archief Tilburg.
Terry van Erp zei op 26 april 2014 om 03:02
Deze tak stopt namelijk in mannelijke lijn bij Henricus Zijlmans, * 30 oktober 1820 + 29 november 1896, hij is de zoon van Adriana Zijlmans, vader is niet bekend.

Mocht je meer informatie over deze tak zoeken http://colani.nl/humo-gen
Frank zei op 26 april 2014 om 10:31
Hallo Terry,

Ook Henricus Zijlmans had ouders,
En mijn ervaring is dat je vaak vastloopt met de overgang naar het patroniem, maar hier op het forum zitten oude rotten die je zeker verder zullen helpen.

Je moet namelijk anders gaan zoeken,
Probeer doop en overlijdensacte in te zien, vaak staat hier meer informatie op en maak heel het gezin kompleet zodat je op patroniem kan zoeken.

Mogelijk moet je zoeken in de Richting van Waspik, heb hier enkele Zijlmans van rond 1600 in mijn bestand zitten.

Tevens is iemand het rechterlijk archief bezig Dongen/ Raamsdankveer home.studieacess.nl en vindt je op deze website mogelijke meer informatie.

En vader onbekend betekend niet altijd dat de vader ook echt onbekend was, mogelijk zijn er wel verwijzingen naar de juiste vader gemaakt, en probeer alle actes in te zien, ook van broers en zussen.
Simone zei op 27 april 2014 om 17:38
Beste allemaal,

Bedankt voor jullie reacties. Ik ben aan de slag gegaan met de getuigen in de geboorteakte van Henricus. Ik kan echter geen connectie vinden tussen de familie Bossers,Vissers en Zijlmans. Zodoende kan ik alsnog niet verder. Als er sprake is van een patroniem, hoe zou ik hier ooit achter kunnen komen? Verder heb ik gekeken over er nog meer kinderen in deze periode zijn met als moeder Adriana Zijlmans en waarbij geen vader genoemd wordt. Deze zijn echter niet dus ik kan ook geen broers of zussen van Henricus vinden. Ik heb dus geen idee hoe ik nu verder moet. Iemand enig idee wat ik nog meer zou kunnen proberen?

Groetjes Simone
Terry van Erp zei op 27 april 2014 om 19:22
1. Henricus in niet vernoemd naar de voorouders van moeders zijde, dus de vader kan ook Henricus heten. Heb je de doopinschrijving ook gevonden?

2. Bij zijn overlijden op 29 november 1896 te Raamsdonk staat er ook geen vader op de akte.

3. Bij het huwelijk van Henricus met Dymphna Joore op 11 september 1845 staat ook geen vader vermeld.

4. Het bevolkingsregister van Raamsdonk kan nog een tipje van de sluier oplichten, deze is niet geïndexeerd dus is wel even bladeren.

5. Adriana is volgens de akte op 10 januari 1852 ongehuwd te Raamsdonk overleden, dat is jammer bij een huwelijk krijg je vaak meer info over kinderen voor het huwelijk geboren.

6. Misschien heeft Henricus toch nog ooit een erfenis gehad van zijn vader, dit is een speld in de hooiberg om uit te zoeken.

7. De familiebijbel, mocht de vader in beeld zijn staat hij daarin, maar of die er is en nog bestaat?

8. De familie Zijlmans die nog steeds in Raamsdonk veel voorkomt, misschien is er iemand die iets meer weet.

Ik vergeet vast nog wel het een en ander, mocht ik iets vinden laat ik het weten.

Grtz Terry
Dorethé zei op 27 april 2014 om 19:33
Zoek eens in het BR Raamsdonk | Inv. nr. 02 en 03 1823-1837, scans in te zien via website Regionaal Archief Tilburg. Inventaris 2 (70 scans) bevat Dorp en Gat, inv. 3 (114 scans) bevat Veer. Wanneer je ziet bij wie Adriana woont, kan dat meer info opleveren.
Ook het BR 1810 (eigenlijk volkstelling) kan meer info opleveren; Adriana zou je dan - gezien de leeftijd - in het gezin van haar ouders verwachten.
Norah zei op 27 april 2014 om 20:09
De Adriana die in 1797 gedoopt was, was een dochter van Petrus Zijlmans en Cornelia de Wit.
Kinderen van H.Zijlmans-D.Joore kunnen naar broers en zussen van Adriana vernoemd zijn.
Zo niet, probeer dan eens de Adriana uit 1799. En vergelijk hier de broers en zussen van, als die er waren.
Mvg, Norah
theo zei op 28 april 2014 om 17:18
De broers van Adriana die in 1852 aangifte doen van haar overlijden, Mathijs 48 jaar en Bastiaan 40 jaar blijken halfbroers van haar te zijn. Bastiaan overlijdt Raamsdonk 9 januari 1855 en Mathijs overlijdt Raamsdonk 30 juni 1878. In beide gevallen heet hun moeder Joanna Maria Blom. Adriana is hun halfzus, gedoopt Raamsdonk 25 september 1797 als dochter van Petrus Zijlmans en Cornelia de Wit. Cornelia de Wit is op 27 oktober 1799 te Raamsdonk overleden. In het bevolkingsregister van Raamsdonk 1823-1837 inv nr 3 scan 50 (zie website Regionaal Archief Tilburg)wordt de weduwnaar Peter Zijlmans vermeld met o.a. als kinderen Adriana, Bastiaan en Mathijs. Ook vermeld in zijn gezin Theodorus Zijlmans geb november 1820 Raamsdonk met vermelding onecht. Het kan haast niet anders of deze Theodorus is identiek met Henricus, de onwettige zoon van Adriana. Er is blijkbaar een schrijffout gemaakt. Overigens: de tweede echtgenote van Peter Zijlmans, Johanna Maria Blom, overleed te Raamsdonk op 7 juli 1813.
Simone zei op 28 april 2014 om 18:45
Bedankt voor deze informatie. Zeer interessant inderdaad. Je zou dan vermoeden dat dit dezelfde zijn. Ik heb er toch wat vragen bij. Zou deze info namelijk betekenen dat er sprake is van een incestueuze relatie. Of is Adriana Zijlmans dan een andere vrouw die eigenlijk een andere achternaam heeft. Daarnaast is het toch vreemd dat de naam totaal anders is. Natuurlijk is het nooit te achterhalen of Henricus ook wel degelijk aan deze familie gebonden is. Het is wel aannemelijk dat het hem is, maar het roep veel vragen op. Bedankt voor het uitzoeken!
Norah zei op 28 april 2014 om 19:55
De naam Theodorus en Hendricus worden hier door elkaar gehaald. Waarom? Theodorus werd in het gewone leven Dirk genoemd, Hendricus werd Hendrik(Drikus).

Simone, het is toch niet te hopen dat dit kind uit incest voortkwam. Het werd in het gezin van de grootouders opgenomen omdat de moeder ongehuwd was. Kwam en komt wel vaker voor.
Adriana had trouwens een broer Bastiaan die later ook vernoemd werd bij een van de kinderen van zijn neef Hendrik.
Zelf twijfel ik totaal niet aan deze familieverbintenis, ik heb ze wel vager meegemaakt.
Mvg, Norah
Simone zei op 28 april 2014 om 20:03
Aah vandaar, ja ik heb weinig ervaring met dit soort situaties. Oke ja ik heb het ook gedeeltelijk verkeerd begrepen denk ik. Ik dacht dat Theodorus dan zeker het kind van Petrus was, maar het is het kind van Adriana die ongehuwd was en Petrus nam het op in zijn gezin. Ik kan er dus bijna met zekerheid vanuit gaan dat Hendricus dus familie is van de Adriana Zijlmans die in 1797 als dochter van Petrus Zijlmans en Cornelia de Wit ter wereld kwam?

Ik kan zodoende verder met de stamboom via Petrus en Cornelia. Ik vind dat zelf lastig in te schatten hoe zeker de familierelatie is, omdat ik nog weinig ervaring heb met dit soort situaties. Bedankt!

Groeten Simone

Norah zei op 29 april 2014 om 00:22
Graag gedaan.
Als je verder nog zekerheid wilt krijgen, dan zou je de aangiften van de kinderen Zijlmans-Joore kunnen checken. Meestal is er naast de vader nóg een familielid(of 2) bij. Je kunt dat b.v. doen via -Genver-(of archief Tilburg).

Hendrik's eigen vader blijft denkelijk een mysterie, het kan een getrouwd man geweest zijn. Zo ook geen verder huwelijk tussen hen.

Dan de stamboom Zijlmans zelf, officieel stopt deze nu. Je hoeft je er niets van aan te trekken, maar er was geen enkele verbintenis tussen de ouders van Hendrik.
Maar ga vrolijk verder, succes gewenst!
Mvg, Norah
Dorethé zei op 29 april 2014 om 00:27
Ook ik denk dat het allemaal wel klopt. Jammer alleen dat in dit BR niet vermeld werd wat de onderlinge relatie was tussen huisgenoten.
Jan Lange, Nw. Vennep zei op 4 mei 2014 om 18:08
Ken je de site van Jan van den Bergh doekefkes sub Rechterlijke archieven.
Regesten van RA Waspik/Dongen/Raamsdonkveer.
Adriaan de Jongh zei op 28 mei 2017 om 12:36
Beste Simone,
Voor zover je het nog niet wist en ik niet al eerder heb gereageerd: de moeder van Henricus was Adriana Zijlmans, op 25 september 1797 te Raamsdonk gedoopt als dochter van Petrus Zijlmans (1761-1834) en Cornelia de Wit (1767-?). Zijn vader is mij onbekend.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: