skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Zoekakten?

Helena vertelde op 8 januari 2016 om 09:01 uur
Zie Homepage van Zoekakten:
Wegens omstandigheden zal zoekakten de komende dagen worden afgebouwd !!!
Dagelijks zullen er bepaalde onderdelen gaan verdwijnen.
Over het opheffen van zoekakten kan NIET gecorrespondeerd worden !!!

En bij Stamboomforum:
https://www.stamboomforum.nl/actualiteit/2/55559/0/zoekakten_afgebouwd

Reacties (43)

clericus.eu
clericus.eu zei op 8 januari 2016 om 09:39
Hallo Helena,

Volgens het Nederlands en Belgische wetboek heeft iedereen het "gratis"recht om de ORIGINELE boeken in te zien.

Om deze boeken te beschermen zijn deze gescand en verfilmt "voor eigen gebruik"

De scans zijn pas origineel als de boeken vernietigd zijn en de rechten rusten bij de archieven.

Het ligt wat gecompliceerder maar dit in mijn woorden.

Er worden dus op de website zoekakten reproducties openbaar gemaakt wat volgens de wet niet kan daar op reproducties wel rechten op zitten. Jammer dat ze er zo geheimzinnig over doen.

Als deze website verdwenen zou zijn houdt niemand de archieven tegen om de digitale actes slechter leesbaar als tumbnails te tonen en copie vergoeding te betalen voor de originele afmeting.

Zag ook al op de website van het archief van Tilburg verschijnen dat een digitaal plaatje 0 Euro kost en vond dit al zo vreemd.

Ben vorig jaar zomer vakantie gestart om de digitale boeken van de plaatsen waar mijn voorouders vandaan komen op te halen "voor eigen gebruik" en pluk er heden de vruchten van met sneller doorzoekbaar te zijn.
Op mijn verzoek of ik van bepaalde plaatsen alle DTB boeken in mijn bezit kon krijgen ging eerst maanden overheen voordat ik reactie kreeg.
Haal dagelijks in 1 a 2 uur tijd copieen op voor eigen gebruik en een kleine plaats is 1 a 2 dagen werk.

Verwacht dat het nog een of twee jaar zal duren voordat het gratis, onbetaalbaar zal zijn om de boeken in te zien, en vele wegens de te maken kosten af zullen haken.

Mogelijk nog een tussenfase denkbaar dat de actes duidelijk goed leesbaar in de archieven in te zien zijn, waardoor deze ook weer meer bezoekers gaan trekken.

Nog even en we mogen de actes die we gevonden hebben niet on line zetten waar we digitaal een copie van hebben gemaakt of hebben gedownload vanuit de archieven.

Een oplettende genealoog.

Hoor wederom graag een reachtie van BHIC hoe ze er dit jaar over denken.
Helena zei op 8 januari 2016 om 09:51
Vind/vond het in zoekakten soms sneller zoeken met die thumbnails [je kwam soms sneller bij de scan waar je moest zijn].
Maar de scans bij BHIC en RHCE zijn beter van kwaliteit; vooral gemakkelijk wanneer je met onduidelijke opnames te maken krijgt. Kijk je bij BHIC onder 'Wat zit erin?' dan word je toch ook doorverwezen waar je de scans elders kunt vinden, bijv. RHCE of RA Tilburg, of Familysearch.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 8 januari 2016 om 10:09
Frank, even in het midden gelaten wat er aan je verhaal niet klopt, kan ik alleen maar zeggen dat er in ieder geval bij het BHIC géén plannen of wensen zijn om in de toekomst gebruikers te laten betalen voor het online raadplegen van scans, zoals trouwens eerder ook al enkele malen aangegeven. Kort geleden zelfs nog, toen naar aanleiding van het nieuwsbericht van WieWasWie, dat het sedert lange tijd 'beloofde' betaalmodel zou worden ingevoerd.

Sterker nog, wij hebben gedurende de afgelopen jaren, net als veel andere archiefdiensten, juist de omgekeerde beweging gemaakt: dat wat eerst betaald moest worden, is nu gratis beschikbaar, daar waar eerst beperkingen waren, zijn die nu opgeheven. Deze ontwikkeling zie je in het hele land - enkele uitzonderingen daargelaten - en volgt de wens van de maatschappij en de overheid dat instellingen als de onze veel meer langs de weg van 'open data' gaan werken. Wij bereiden op dit moment bijvoorbeeld een volledige openstelling van 'onze' genealogische metadata voor, zodat iedereen die data kan gebruiken hoe hij/zij wil. Meer info volgt t.z.t.

Even met een knipoog: ieder bericht van WieWasWie over abonnementen of nieuws over het stopzetten van een particuliere website als zoekakten.nl doet bij jou direct de onrust oplaaien en verspreiden dat archieven - geldwolven als ze blijkbaar zijn! - hun kans schoon zien om die arme genealogen te gaan laten betalen voor scans. Waarschijnlijk zitten ze zelfs heimelijk achter het stopzetten van al die andere sites... Er zijn er die dat zullen denken.

Maar dat is dus absolute onzin. Iets meer vertrouwen graag.

Bij het BHIC kun je indexen en scans gratis blijven raadplegen, met volledige zoekfunctionaliteit.

(Over zoekakten.nl - het is echt ontzettend jammer dat deze website verdwijnt, die een perfecte toegang vormde op de scans in FamilySearch van de mormonen. Maar met het verdwijnen van deze toegang, blijven de scans nog altijd wél beschikbaar. Minder makkelijk toegankelijk misschien, maar de doorzetter komt er wel uit. In ons eigen "wat zit er in?" overzicht verwijzen we voor wat betreft de dtb's trouwens in relevante gevallen ook al naar deze scans door, dus dat geeft deels een alternatief.)
clericus.eu
clericus.eu zei op 8 januari 2016 om 10:39
Hallo Christian,

Hartelijk dank voor deze snelle verheldering, en juich dit alleen toe.

Echter uit eigen ondervinding (kijk alleen bij zoekakten als ik hierop gewezen word via het forum) blijkt dat er daar soms meer staat dan bij de archieven.
Helaas wijst de pagina wat zit er in ook nogal eens naar een externe site.

Mijn bevindingen zijn oprecht geschreven als gebruiker de afgelopen jaren en beaam dat bij de archieven steeds meer on line komen, dus heb er ook alle vertrouwen in dat we steeds verder naar het verleden digitaal terug kunnen zoeken.

Vraag me echter wel af wat de reden is van opheffen van deze website.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 8 januari 2016 om 10:53
Frank, op die laatste vraag moeten ook wij het antwoord schuldig blijven. Meer dan de geruchten die daarover online de ronde doen, weten wij ook niet.
Norah zei op 8 januari 2016 om 12:40
Ik vind dit echt vreselijk, had er heel erg veel aan!
Ook vanwege het feit dat ik veel "werk" buiten de provincie Noord-Brabant.
Goed, we kunnen ook met -Familysearch- onderzoek verrichten, maar dat vind ik persoonlijk een crime.
Ik hoop zo dat -zoekakten- niet verdwijnt............
Max zei op 8 januari 2016 om 15:12
Dank, Helena, voor het snelle delen van deze informatie. Zoals ook bij het stamboomforum wordt gemeld ben ik ook maar gelijk begonnen om een 'mirror' te maken van de index van Noord-Brabant. Ik weet wel alles ook op de site van FS zelf te vinden is, maar ik vond/vind zoekakten toch wel iets makkelijker zoeken.

Nu maar hopen dat FamSearch niet weer al z'n links gaat wijzigen..
Norah zei op 10 januari 2016 om 12:47
Men kan natuurlijk ook weer terug naar -GenVer-. Alleen zal dit minder compleet zijn.
Egbert zei op 10 januari 2016 om 17:11
De reactie van zoekakten:

@Beste mensen,

Nog kiplekker voor mijn leeftijd heb ik, na ruim vijf jaar vrijwillig dit werk gedaan te hebben, de droeve beslissing (zonder nare omstandigheden) moeten nemen om met zoekakten te stoppen. Verdere uitleg of toelichting lijkt mij niet relevant. Internet is niet het juiste medium voor privé-informatie.

Massaal downloaden
Downloaden voor eigen gebruik (geen probleem mee, maar voor publicatie op het internet blijft het een inbreuk op het databankenrecht) is op dit moment niet echt zinvol, omdat na een bepaald aantal pagina's de inhoud van elke volgende pagina wordt vervangen door een pagina met een standaardtekst met daarin de melding, dat de daglimiet is overschreden.
Bij het stoppen van genver heb ik mijn lesje geleerd en bracht mij tot dat besluit.
Daarnaast zullen de links naar 'snel zoeken' binnenkort niet meer werken.

Relatie met andere sites
Deze zijn er niet en de wijzigingen op wiewaswie of de reorganisatie bij het CBG hebben daar ook geen invloed op gehad.

Geindexeerde films
Alle films, die op dit moment geïndexeerd zijn, blijven voorlopig nog (in ieder geval tot medio februari) online totdat er een acceptabele oplossing gevonden is.
Ik wil geen van de trouwe indexeerders teleurstellen. Mede door hun bijdagen is zoekakten altijd een populaire site geweest.
Mogelijk zullen alle indexen via pdf-bestanden beschikbaar gaan komen.
Dus het advies is om nog even te wachten met massaal downloaden.

Gevonden fouten
De vele fouten (alleen al in 2015 1.259 fouten aangetroffen en gecorrigeerd) zullen in ieder geval bij FS gemeld gaan worden. Of deze dan ook snel gebruikt worden is een ander probleem.

Voortzetting zoekakten
Alles is mogelijk, maar dat vereist in dit geval wel een professionele aanpak van alle data, die op dit moment aanwezig is.
Binnen Nederland zou ik zo gauw geen geschikte kandidaat kunnen bedenken. FS is uiteraard nog steeds de beste optie.

GenealogieWerkbalk
Wederom sluikreclame in een topic.
Jammer, dat er gesuggereerd wordt, dat alles op zoekakten ook rechtstreeks bij FS of via de sites van Bob te vinden is.
Blijkbaar is het niet duidelijk, dat de ruim één miljoen scans in de "speciale films" op dit moment nergens ander zijn terug te vinden. Plus de eerder genoemde fouten. Zo simpel ligt het dus niet.

Alternatieven

Nederland: https://familysearch.org/search/collection/list/?page=1&countryId=1927059

België: https://familysearch.org/search/collection/list/?page=1&countryId=1927071

Genver: http://genver.nl niet aan te bevelen. Is sinds december 2013 niet meer actueel, bepaalde pagina's doen het niet, geeft geen ondersteuning en bevat irritante reclames.
Norah zei op 10 januari 2016 om 20:03
beste Egbert,

Ik wil je heel hartelijk danken voor het enorme werk dat je in de laatste jaren verricht hebt. Ik heb er heel veel profijt van gehad, en zal het node missen.
Het ga je goed!
Mvg.
Helena zei op 10 januari 2016 om 21:28
De reactie is afkomstig van 'zoekakten' (Egbert haalde het hier aan zoals het op Stamboomforum genoteerd werd door 'Zoekakten').
Zie verder de discussie op Stamboomforum.

Maar ben het helemaal met je eens Norah...we zullen het node missen. Het was een gemakkelijke toegang tot de scans bij FS. Intussen zijn meerder archiefinstellingen bezig met meerdere scans online te plaatsen. We hebben - wat dat betreft- 'geluk' met de Brabantse archiefinstellingen. Behalve hier BHIC heeft bijv. RHCE meer en meer online gezet. En meerdere.. Maar ja, jij en ik...en vele anderen hier zoeken ook dikwijls buiten de Noordbrabantse grenzen. Dan was het zoeken via zoekakten toch wel een grote steun om sneller bij de FS scans te komen! Waarvoor ook mijn grote dank aan de persoon die met zoekakten begon en het onderhield en aan al de vrijwilligers die meegeholpen hebben.
jan van der biezen zei op 10 januari 2016 om 21:37
ook mijn dank!
Egbert zei op 10 januari 2016 om 23:22
@Norah
Jouw lovende woorden zijn natuurlijk voor de persoon die Zoekakten onderhield en bijhield en alle vrijwilligers die daartoe hebben bijgedragen.
Jammer dat dit mooie initiatief gaat stoppen. Gelukkig zijn de (meeste) scans bij FamilySearch nog bereikbaar.
Dorethé zei op 11 januari 2016 om 23:54
Ook mijn dank! Zoekakten was een fijne site om akten te vinden. Zal deze zeker gaan missen! Zeker bij het zoeken buiten het Brabantse.
erna zei op 14 januari 2016 om 09:50
is er niet een archief (algemeen archief bijvoorbeeld) die deze geweldige site overnemen kan/wil?
Norah zei op 14 januari 2016 om 11:01
Dat hoop ik ook van harte!
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 28 januari 2016 om 19:20
@Zoekakten: Dat is goed nieuws! Fijn dat deze service blijft bestaan.
Norah zei op 28 januari 2016 om 19:41
Ben ik heel blij mee!
Helena zei op 28 januari 2016 om 21:11
@ Zoekakten, - hartelijk dank dat u dit besluit genomen hebt! Ben er blij mee.
Dorethe zei op 1 februari 2016 om 00:24
Inderdaad heel goed nieuws! Ben er heel blij mee!
Norah zei op 15 juli 2018 om 11:07
-Zoekakten- is opnieuw gestopt! Hoop zo dat het slechts tijdelijk is....
HenkD zei op 15 juli 2018 om 12:27
Erg jammer!

Misschien een schrale troost maar op de volgende site is wel veel op een rijtje gezet.
Weliswaar geen vervanging van zoekakten.nl maar wel een geordende zoekhulp:

http://geneaknowhow.net/digi/bronnen.html
Paul zei op 15 juli 2018 om 17:06
Spijtig want de notariële akten zijn nu ook niet meer in te kijken
Of is hiervoor een alternatief.

MVG-Paul
Egbert zei op 15 juli 2018 om 17:21
Jammer. Ik wil toch degene(n) die het mogelijk maakte(n) bedanken. Het was een geweldige hulp bij onderzoek.
Norah zei op 15 juli 2018 om 19:56
Ik begrijp dit nooit. Wat gebeurt er dan met al die bestanden en al dat werk dat men verricht heeft............ Is het soms een geldkwestie?
Ik vind het eeuwig zonde.
HenkD zei op 15 juli 2018 om 20:11
Vreemd ook dat er geen enkele uitleg gegeven wordt.

Wel weet ik dat enige tijd geleden er onenigheid was met FS over de belasting op de servers van FS door zoekakten.nl. Daarom is de functie <snel zoeken> er uit gehaald.
En laatst werd op zoekakten aangegeven dat nieuwe films van FS niet meer zouden worden geïndiceerd.
Wijst er misschien op dat er tussen zoekakten en FS iets niet meer goed ging.

Het volledig uit de lucht halen van de site (de database) kan een geldkwestie zijn.
Het is natuurlijk iets wat wellicht te verkopen is - en er rust auteursrecht op.

Zonde is het zeker. Want als de beheerder eerder wat meer openheid had gegeven van de problemen dan zouden er wel mensen opstaan die een oplossing konden aandragen.
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 16 juli 2018 om 08:50
Zeer jammer dat zoekakten.nl is gestopt! We hebben er jarenlang veel plezier van gehad, een supertoegang tot de scans van FS!

Naast alternatieven als WieWasWie (www.wiewaswie.nl) en Open Archieven (www.openarch.nl) zijn er natuurlijk de websites van de archiefdiensten zelf. De meest gangbare bronnen leveren zij vaak wel door aan de eerste twee genoemde websites, maar niet altijd. Het is dus raadzaam om altijd ook de afzonderlijke websites te bekijken, voor specifieke databases. Deze bevatten niet alleen naamindexen, maar ook - net als FS en zoekakten.nl - doorbladerbare gescande registers.

Via ons eigen 'wat zit er in?' overzicht verwijzen we voor dtb's in Noord-Brabant ook zoveel mogelijk door naar andere archiefdiensten/websites: http://www.bhic.nl/onderzoeken/wat-zit-er-in
Ardi zei op 16 juli 2018 om 09:02
Waarom neemt BHIC samen met andere archieven dit niet over? Dan is het in elk geval geborgd. Lijkt mij goed te passen bij de BHIC van deze wereld

Gr. Ardi
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 16 juli 2018 om 09:21
Ardi, dat is een sympathiek idee. Je zult echter begrijpen dat wij, samen met de andere Noord-Brabantse archiefdiensten, onze handen vol hebben aan onze eigen databases en websites. Die zijn voor wat betreft Noord-Brabant doorgaans completer dan FS/zoekakten.nl (en af en toe ook niet hoor).

Die laatste website 'overnemen' zou voor ons enerzijds minstens gedeeltelijk dubbel werk betekenen, anderzijds is dat ook niet aan ons. Het is een particulier initiatief en zij beslissen zelf over hoe of niet verder. En ze hebben voor dat laatste gekozen.
Norah zei op 16 juli 2018 om 19:50
Het blijven noodoplossingen, ik hoop dat men zich bedenkt...
ien zei op 19 juli 2018 om 11:55
@ Max natuurlijk zijn er scans te zien in FS dat is het probleem niet.
Max zei op 19 juli 2018 om 14:04
@Ien, dat klopt.

Het lag/ligt wrsch. aan mijn browser dat ik 0 resultaten krijg via de genoemde link. Ook het online inzien van de akten is voor mij al een tijdje niet meer mogelijk. Downloaden wel, maar dan heb ik wèl twee accounts nodig om de data-limiet te kunnen omzeilen:)
ien zei op 19 juli 2018 om 14:31
@Norah, hoe bedoel je met noodoplossing? Wat erger zou zijn als FS op zwart gaat. Dan hebben we een probleem.
ien zei op 19 juli 2018 om 14:37
@HenkD de database is van FS, zoekakten heeft de indexen gedaan niet meer en niet minder. Gelukkig is FS gewoon doorzoekbaar.
Norah zei op 19 juli 2018 om 17:34
Altijd sympathiek dat er voor ons gedacht wordt.
HenkD zei op 19 juli 2018 om 22:54
@ien, je mist het punt. Het gaat niet om de database van FS. Die is - mag ik hopen - van ons allemaal. Als we tenminste de juiste afspraken gemaakt hebben toen de mormonen de DTB's en BS-en van Nederland zijn gaan fotograferen.

Het gaat hier om de database van zoekakten.nl.
Dat is een unieke toegangspoort naar de bestanden van FS. Niet iets wat je zomaar weggooit.
En toch is dat nu wel gebeurd.

Elders zei iemand dat we gewoon moeten wachten, dan komttie wel weer online.
Mocht dat zo zijn dan zijn vele gebruikers weer geholpen.
Maar vooralsnog heb ik daar weinig fiducie in,
Norah zei op 20 juli 2018 om 10:40
Ik volg Maurice' advies op, terug naar -Genver-.
HenkD zei op 20 juli 2018 om 21:39
Ja Norah -> terug naar Genver.
Heb voor de zekerheid die website (genver.nl) maar even gedownload. Je weet nooit of die ook uit de lucht gehaald wordt.
De koppelingen naar FS zijn uiteraard de laatste jaren niet bijgewerkt maar voor het meeste zoekwerk nog steeds heel waardevol.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.