skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Benedictus Buns

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 23 december 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Pater Benedictus Buns was tijdens zijn leven in de zeventiende eeuw een bekend componist van barokmuziek. Buns is vermoedelijk in 1642 geboren te Geldern (dat toen tot het Gelrese Overkwartier van Roermond behoorde). Op 17-jarige leeftijd trad hij in in het klooster van de geschoeide karmelieten te Geldern. In 1660 legde hij daar zijn kloostergeloften af. Zes jaar later ontving hij zijn priesterwijding.

Pater Benedictus BunsErgens tussen 1666 en 1671 is hij onder zijn kloosternaam pater Benedictus a Sancto Josepho naar het Karmelietenklooster te Boxmeer gekomen en daar voor de rest van zijn leven gebleven.

Buns heeft zich in Boxmeer verdienstelijk gemaakt voor de Nederlandse katholieke kerkmuziek door zijn composities. In 1679 werd hij benoemd tot organist binnen zijn klooster. Dat het klooster nauwe banden had met de heren van Boxmeer, blijkt wel uit het feit dat hij zich op de titelbladzijde van zijn opus 9 (uit 1699) Aulae Bergis phonascus et organista ofwel 'zangmeester (=kapelmeester) en organist van het hof van Bergh' noemde.

Buns schreef motetten, dialogen voor vocale en instrumentale bezetting, instrumentale sonates, litanieën en missen. In 1698 componeerde Buns een bundel instrumentale werken die onder de titel Orpheus Elianus is gepubliceerd. Deze bundel bevat dertien sonates van het Italiaanse type 'Sonata da chiesa' voor twee violen, viola da gamba (een voorloper van de cello) en basso continuo. Ze zijn opgedragen aan Oswald graaf van Bergh en zijn gemalin Maria Leopoldina van Oostfriesland-Rittberg.

Buns overleed in 1716. Vijf jaar later verscheen posthuum het door hem samengestelde Manuale Chori, een bundeling van de muziek die een monnik in het koor nodig had.

Titelpagina van Orpheus Elianus door pater Benedictus Buns

In 2003 is een cd verschenen met sonates van Buns, uitgevoerd door het Ensemble Séverin. Maar ook op een andere manier staat Buns’ muziek nog volop in de belangstelling: de Stichting Musick's Monument heeft in samenwerking met Stichting Huis Bergh en de Universiteit Utrecht een Bunsproject gestart. Het eerste onderdeel daarvan is de uitgave op 3 CD's (of DVD) van de dertien sonates uit 'Orpheus Elianus'. Anno 2008 bljkt dit project echter helaas gesneuveld.

Reacties (11)

Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 8 april 2008 om 10:58
Dat is wel bijzonder zuur, Hans. :-(
Mr. Wim Goossens zei op 31 mei 2008 om 10:02
Zie mijn drie publikaties op internet als Boxmerenaar over Benedictus Buns gedaan, die meer dan het lezen waard zijn.
In de <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Benedictus_Buns" target="_blank">wikipedia</a>, op een site gewijd aan <a href="http://www.classical-composers.org/comp/buns" target="_blank">klassieke componisten</a> en op een site, helemaal gewijd aan <a href="http://www.requiemsurvey.org/composers.php?id=1039" target="_blank">requiems</a>.
Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 31 mei 2008 om 13:45
Mooi hoor, Wim. Ik denk dat het vooral goed is dat je ook een artikel in Wikipedia hebt gezet. Daar wordt het vast veel geraadpleegd!
Mr. Wim Goossens zei op 2 juni 2008 om 10:26
Beste Cristian,
Kunje/ Zijn mijn genoemde links niet te activeren?
Ben op verzoek nu ook op de Engelse Wikipedia actief.
Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 2 juni 2008 om 13:28
Wim, komt voor mekaar!
Mr Wim Goossens zei op 3 juni 2008 om 09:18
Benedictus Buns is in Geldern in 1642 geboren dat in elk geval toenterijd niet behoorde tot het Pruisisch/Duitse gebied. Geldern behoorde bij Buns's geboorte tot de XVII Provinciën en wel tot het zogenaamde kwartier van Roermond. Het kwartier Roermond waar Geldern toe behoorde, behoorde aan de Spaanse Nederlanden. Er werd Nederlands gesproken en sociaal-cultureel spreken we van het Niederrhein gebied. Eerst in 1713 werd Geldern Pruisisch gebied, waar Nederlands gesproken werd en bleef. Sociaal-cultureel bleef dit gebied langer Nederlands. Buns was dus een Nederlander.
Mr W.B.J.Goossens zei op 3 juni 2008 om 22:33
Bovendien het is geen CELLO maar Viola da Gamba in de Opus VIII. De cello bestond in de tijd van Buns nog niet eens.
Welke deskundige schrijft nu zoiets??

Gineke van der Ree, namens BHIC bhic zei op 11 juni 2008 om 14:53
Beste Wim Goossens,
Bedankt voor de verbeteringen. Wij weten natuurlijk lang niet alles en zijn niet op alle gebieden deskundig, dus het is heel fijn dat mensen die dat wel zijn, hun opmerkingen aan ons doorgeven. Daar wordt het alleen maar beter van!
dddddddddddddddd zei op 9 april 2012 om 20:46
de viola gamba is deze in antwerpen gevonden? of is deze nog niet gevonden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen