skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Bij de brandweer

Acht stoere brandweermannen poseren trots voor de fotograaf. Waarom? We kijken naar de eerste brandweerwagen van de gemeente Heesch van na de oorlog. Uitgerust met ladder en slangen gaan de mannen op pad. Zij hebben ongetwijfeld het nodige meegemaakt in Heesch en omstreken.

 Je zou zeggen dat het aardig wat spannende anekdotes moet opleveren. Kun jij je nog herinneren of deze brandweermannen hebben geholpen toen je in de problemen zat? Of weet je meer over deze redders in nood zelf? Wie kan ons wat vertellen over het brandweerkorps van toen? Brand los en deel je kennis!

Reacties (9)

Robert Kuijpers zei op 17 januari 2015 om 18:04
Ik heb van 1962 tot 1972 in Nistelrode gewoond, vlakbij de toenmalige brandweerkazerne. Het alarm ging per sirene. Het gevolg was dat er ongeveer duizend kinderen op de fiets achter de brandweerauto's aan reden. Als het ergens buitenaf brandde reed de brandweer je natuurlijk kwijt. Maar meestal was er wel een rookpluim. De brandweer beschikte toen over een DAF tankautospuit en een Mercedes (klein)-brandweervoertuig met pompaanhanger. Heb er een levenslange verslaving aan model brandweer auto's aan over gehouden, enkele honderden nu. Soms brandde het zo hevig dat de brandweer uit Heesch assistentie moest komen verlenen. Zoals bij de felle brand in de klompenmakerij aan de Laar. En bij een enorme brand, die van ver te zien was, waarbij een boerderij in de Kromstraat in de as werd gelegd. Die branden waren zo rond 1970.
Paul Maissan zei op 22 januari 2015 om 23:36
Dit voertuig moet een Bedford OYD zijn uit de dump voorraden ontstaan na WO II en in 1948 in gebruik genomen. Nadat het voertuig in 1960 is vervangen door een nieuw gebouwde Ford F350 manschappenwagen heeft het nog dienst gedaan bij de gemeentewerken en moet het door een brand aan zijn einde zijn gekomen. Als iemand nog meer foto's van dit voertuig heeft....?
Fried van Rosmalen zei op 29 januari 2015 om 17:40
De personen op de brandweerwagen zijn: v.l.n.r. Jan Maas, Tien Wingens, Broer Frunt, Harrie Ceelen, Antoon van Erp (de Schel), Cel van Grunsven ( de Smid), Piet van Grunsven (koster), Johan van Erp (de Schel, de Commandant).
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 februari 2015 om 14:07
Ah dank Robert, Paul en Fried! En wat mooi dat jullie alle drie een heel andere invalshoek hebben om naar deze foto te kijken. Mooi omdat we nu meer weten over het verhaal achter deze foto maar ook over het voertuig zelf en, niet onbelangrijk, wie er op de foto staan. Super.
Huub Bogaerts zei op 16 april 2017 om 13:20
Ben als kind vaak achter deze brandweerauto aan gefietst.
Bert Wijnen zei op 29 augustus 2020 om 20:09
Allemaal mannen van de vrijwillige brandweer. De brandweer moets bemand worden door mannen die altijd goed bereikbaar waren en in de buurt van de brandweerkazerne woonden en werkten. Zodoende zitten hier allemaal mannen op die in het centrum van Heesch woonden en werkten. Jan Maas: fietsenmaker Tien Wingens: elekriciën Broer Frunt: schoenmaker Harrie Ceelen: koperslager (is ook mijn schoonvader) Antoon van Erp ("de Schel") de zoon van commandant Johan van Erp: smid Cel van Grunsven: smid en Piet van Grunsven was de koster van de Petrus' Bandenparochie.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 31 augustus 2020 om 10:08
Ah, mooie toelichting, Bert. Was het dan wel een vrijwillige keuze van deze mannen of min of meer verplicht vanwege hun woon- en werkplek? Heeft je schoonvader daar wel eens over verteld?
Bert Wijnen zei op 31 augustus 2020 om 19:48
Hallo Marilou,
nee hoor. Het was helemaal vrijwillig. Deze mannen woonden met hun beroep midden in het dorp, op loopafstand van de brandweerkazerne.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 september 2020 om 15:36
Helemaal duidelijk, Bert, bedankt voor je aanvulling. Dan zijn we weer helemaal bij.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen