skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

De Antoniuskerk in Loosbroek

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 25 november 2014
bijgewerkt op 26 april 2023
De kerk van Loosbroek kende een valse start. Het dorp werd pas in 1898 een zelfstandige parochie. Eigenlijk was het te klein om een eigen kerk te kunnen onderhouden, maar de afstand tot Dinther, de moederparochie, was wel erg groot.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2010Tot 1912 moest Loosbroek het doen met een houten noodkerk, die na vier jaar alweer op instorten stond. Het zag er dus slecht uit, maar er kwam hulp. Zoals in vele andere kleine dorpen sprong het Antoniusfonds bij. Dat was opgericht door een weldoener die zo veel mogelijk kerken, toegewijd aan Antonius van Padua, wilde oprichten. Daarom kreeg ook de kerk in Loosbroek deze heilige als schutspatroon.

De bouwpastoor, P.J. de Groot, begreep dat je er met het bouwen van een kerk nog niet was. Je moest hem ook onderhouden. Omdat hij bang was dat dit onderhoud een te grote last zou zijn voor de kleine parochie, probeerde hij Loosbroek tot een bedevaartsoord te maken. Dat lukte: de H. Donatus, die beschermt bij onweer, was een populaire heilige in de streek, en een plaats waar hij vereerd kon worden, was dus zeer welkom.

Het verhaal gaat dat op een keer Loosbroek de gunst van de H. Donatus verspeeld leek te hebben: de bliksem sloeg in. Maar het huis bleek juist aan de andere kant van de parochiegrens te staan. En de ballonramp van 1923 dan? In dat jaar werd een bemande luchtballon boven Loosbroek door de bliksem getroffen. Daarbij kwamen de twee inzittenden – Amerikaanse officieren – om. Maar ja, die hoorden evenmin bij de parochie...

Het gebouw is gebleven, maar de pastoors en kapelaans zijn verdwenen. Toch leven er aan hen vast veel herinneringen bij de parochianen van toen. Aan pastoor Ras bijvoorbeeld, die in de jaren vijftig en zestig de heilige missen verzorgde in de Antoniuskerk. Je kunt hieronder je verhalen kwijt. 

Pastoor Ras
Installatie pastoor P.J.A.M. Ras in Loosbroek, 1954. Hij poseert met vijf akela's. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie BHIC, nr. 1642-001725)

Reacties (7)

Angelique van der Sangen zei op 6 februari 2017 om 16:03
Het schijnt dat mijn opa piet van der Sangen nog mee geholpen heeft met schilderen in de kerk .Of dat gewoon de muren/deuren waren. Omdat het tekentalent ook in de Familie zit werd ook gezegd dat hij ook afbeeldingen heeft gemaakt Wat er van waar is blijft een raadsel maar alle kinderen en kleinkinderen die handig zijn in tekenen word verteld dat ze dat van Opa Sangen hebben.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 februari 2017 om 19:23
Ik vraag me af of dat nog te achterhalen valt, Angelique. Het is in ieder geval een mooie anekdote binnen de familie, zeker voor degenen met tekentalent ;)
riavanzutphen zei op 5 april 2023 om 21:28
Ik zal je even voorstellen ik ben Ria Lunenburg en heb in Loosbroek gewoond van 1952 tot 1975. Ik ging er ook elke week naar de kerk. Mijn ouders liggen begraven op het kerkhof daarachter. Wij woonden in de gemeente Nistelrode en gingen in de gemeente Heesch naar school en naar de kerk in de gemeente Dinther. Maar ook een ander gedeelte van Loosbroek hoorde bij de gemeente Heeswijk. Ze hadden dat kleine dorp Loosbroek dat 800 inwoners had mooi in 4-en gedeeld. Pastoor Ras kwam bij ons op de l.s. les geven in godsdienst en katechismus.
Ook moesten we 1 keer door de week naar de kindermis in onze kerk. Dan gingen we daar ‘s morgenvroeg op de fiets naar toe en kregen een broodtrommeltje met brood en gebakken ei mee om op te eten voordat we naar de school moesten. Die boterhammen aten we dan op in de garderobe voor de kleuters.
En toen ik 12 jaar was moest ik kiezen naar welke school ik wilde…! Ik wilde naar de huishoudschool waar de meisjes meestal naar toe gingen. Ik had niet in de gaten dat ik goed kon leren…. En daarom kwam meester de Visser op visite bij mijn ouders. Kleine Ria zou zeker wel MMS aan kunnen en ook de MULO kwam ter sprake. Uiteindelijk besloten mijn ouders dat ik naar de MULO zou gaan omdat op ze verwachtten dat ik op de MMS ( daar zaten de
meisjes van de elite uit Veghel op) niet zou kunnen aarden. Dus ik ging in mijn eentje naar Veghel op de fiets. Het was een zwaar 1ste jaar! Eigenlijk is het niet te geloven maar ik kon amper Nederlands spreken. Alleen naar dialect. Thuis en op school praatten wij dialect en op school leerde ik Nederlands foutloos schrijven maar praten is natuurlijk een 2de. Maar na 1 jaar flink ploeteren en leren was ik er bovenop, ook in Veghel vierde het religieuze leven hoogtij want daar kwam ik op school te zitten bij de Zusters Franciscanessen. Ook daar moesten wij regelmatig in de kapel gaan bidden!
En toen ik 16 was, moesten ik en mijn broers nog steeds naar de kerk op zaterdag. Ik weet nog dat Pastoor Ras in 1969 op de preekstoel preekte dat de jeugd niet naar Dancing Lunenburg mocht gaan dansen op 2e paasdag want dan beging je een zonde. En 1ste Paasdag bleef je echt helemaal gewoon thuis want dat was een rustdag! Dat was het verhaal van de kerk en zijn regels van de pastoor Ras uit Loosbroek.
riavanzutphen zei op 5 april 2023 om 21:42
Dat verhaal van die luchtballon die door de bliksem was getroffen , komt me bekend voor. Mijn vader Frans Lunenburg (1921-2004) vertelde dat verhaal aan mij : zijn vader Marinus Lunenburg (1890-1963) vertelde dat ze tijdens een onweer binnen zaten en dat er ineens buiten een heleboel vlammen te zien waren, Er kwam een luchtballon vlammend naar beneden vallen en die kwam neer in het weiland tegenover Van de Wielen aan de Jonkerstraat. De lichamen waar zwart geblakerd en verkoold en werden naar christianus van Uden gebracht die woonde op de hoek Loosbroekseweg / Venhofstraat. Daar werden ze in een kist gelegd en Christianus Van Uden en mijn opa Marinus’ Lunenburg hebben daar de wacht gehouden tijdens de nacht! Het waren hoge militairen die uit België kwamen en mijn opa en Christianus van Uden hebben daar een mooie beloning voor
gekregen dan de Belgische overheid,
Wilhelm Ploegmakers zei op 16 april 2023 om 14:23
Weet iemand die in de buurt heeft gewoond hoek Venhofstraat met de Loosbroekseweg iets over de familie Van Gerardus van Schaijk en Maria Elisabeth Graveth die daar hebben gewoond tot 1938. De opa en oma van mijn vrouw woonden daar met veel kinderen vooraan op de Venhofstraat. Zij zijn destijds binnen een jaar 1937 en 38 overleden. De jongste van de vele kinderen was mijn schoonvader en werd op 13 jarige leeftijd elders ondergebracht. Hij heeft er nooit wat verteld over zijn thuis. Er zijn een foto's van zijn ouders bekend.
riavanzutphen zei op 16 april 2023 om 15:27
Helaas heb ik een fout gemaakt in mijn vorige reactie. Toen ik deze week in Loosbroek was, zag ik dat de hoek Loosbroekseweg/Venhofstraat niet meer de naam Venhofstraat draagt maar Singel. Ik ben even gaan kijken waar die straat nu wel ligt. De Venhofstraat ligt nu vanaf de bocht in de weg Singel tot aan het einde bij de Langstraat.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 april 2023 om 20:11
Dag Ria en Wilhelm, bedankt voor jullie reacties. Hopelijk krijgen jullie antwoorden op je vragen. En ach Ria, zo'n foutje kan gebeuren he. Volgens mij heb je het nu heel duidelijk uitgelegd.

Bedankt voor je aanvulling!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen