skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Dé badjuffrouw van Waalwijk

Dé Badjuffrouw van Waalwijk heeft vele jaren de inwoners van Waalwijk leren zwemmen.

Het zwembad in Dongen (foto: Jos Pé. Coll. Regionaal Archief Tilburg nr. 086265
Het zwembad in Dongen, 1956 (foto: Jos Pé. Coll. Regionaal Archief Tilburg nr. 086265

Betsie Kruijssen is in 1926 geboren in Tilburg. Al jong was ze bekend met het “niet standaard” rolmodel van een vrouw, omdat haar moeder ook vooruitstrevend was. In 1946 trouwde ze. In 1947 werd er een zoon geboren. Kort daarna wilde mijn vader op de fiets naar zijn ouders toe. “Dan ga ik mee.”, zei moeder: “En onze Peter dan?” “Dat is toch ook jouw zoon.” En hij bleef thuis.

Mijn ouders hebben altijd heel hard gewerkt. Eerst thuis, maar al in 1953 ging zij ‘s zomers buitenshuis werken, in een “echte” baan,  bij de EHBO van De Efteling. Drie kinderen thuis, maar mijn moeder ging werken.

Het getuigschrift en de medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen
Het Getuigschrift en de medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen

In de zomer van 1955 ging ze als “badjuffrouw” in het Dongense zwembad werken. Ze gaf zwemles en hield toezicht. Zij was de ‘badjuffrouw’ toen er iemand verdronk. Zij reanimeerde hem tot de dokter kwam. Het zou geen zin meer hebben om verder te gaan, vond die. Mijn moeder is tóch doorgegaan en de jongeman heeft het gered! Van de Koninklijke Maatschappij tot het Redden van Drenkelingen heeft ze een “Getuigschrift, gelijk staande aan de zilveren medaille der Maatschappij” ontvangen.

Zwemmen kon ze al vanaf haar jeugd. Met abonnement zwom ze dagelijks in het zwembad in Tilburg. Ook al heel bijzonder in die tijd.

Naar Dongen iedere dag, op een brommer(!), was op den duur geen optie. Vervolgens solliciteerde ze naar een functie op zwembad Het Hoefsven in Waalwijk. Tot 1980 heeft ze daar elke zomer gewerkt, vooral lesgeven en toezichthouden. Op latere leeftijd heeft ze na een studie bedrijfsleiding bij NVZ in het nieuw te bouwen Olympiabad gewerkt. Ook daar heeft ze een jongen gered. Een van zijn vrienden zwom onder de duikplank. Hij dook op die jongen. Daardoor heeft hij een dwarslaesie opgelopen.

Betsie van Breugel-Kruijssen aan het werk in Het Hoefsven (foto: J.A., van Breugel; coll. SALHA nr. waa96006)
Betsie van Breugel-Kruijssen aan het werk in Het Hoefsven, c. 1972 (foto: J.A., van Breugel; coll. SALHA nr. waa96006)

Het lesgeven was haar lust en haar leven. Ze heeft twee generaties inwoners van Waalwijk leren zwemmen en ook de nonnen. Alleen mijn moeder mocht hen lesgeven. Die zwemles moest apart gegeven worden, anderen mochten dat niet zien. Het liefst gaf ze zwemles aan geestelijk en lichamelijk gehandicapten. Daar kreeg zij zoveel voldoening van. En het lukte haar, met veel geduld, om ook die kinderen een zwemdiploma te laten behalen. Ze was streng en rechtvaardig. Vraag maar aan de jeugd van toen.

Tijdens het toezichthouden werd er nogal eens gefloten voor “wangedrag”. Werd het haar teveel dan moesten de papiertjes opgeraapt worden. De “Badjuffrouw” was en is nog steeds een fenomeen in Waalwijk. Ze was niet alleen streng voor de zwemmers, maar ook voor haar eigen kinderen én die van de andere medewerkers. Wij moesten een voorbeeld zijn voor de andere kinderen.

Gebeurden er ongelukken, dan gaf Betsie eerste hulp en zorgde ervoor dat de verongelukte zo snel mogelijk in het ziekenhuis kwam. Een jongere van een scoutinggroep, die in de buurt op kamp was, dreigde te verdrinken. Moeder sprong zonder aarzeling in het water en haalde hem eruit. Ze heeft mond-op-mondbeademing toegepast. Ze werd erelid van deze scoutinggroep.

Ook de Waalwijkse Zwemclub heeft veel plezier met haar beleefd. Ze moest op het einde van een wedstrijddag hun waterpolowedstrijd fluiten. Mijn moeder floot dan tegen, als het voor moest zijn en omgekeerd. Ze wist dat ze in het water werd gegooid en stond met een badmuts en zwemband om te fluiten.

Nog steeds zie ik de mensen schrikken en wordt me gevraagd of ik de dochter van de badjuffrouw ben, omdat ik als twee druppels water op haar lijk! Mijn moeder is echt een vrouw die veel voor Waalwijk heeft betekend.

Reacties (6)

Liesbeth van der Kaa- van Breugel zei op 8 juli 2020 om 14:26
Wat leuk dat mijn moeder hier vernoemd wordt
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 juli 2020 om 19:54
Oh wat bijzonder Liesbeth! Herken je je moeder in het verhaal? Hoe sprak zij zelf over haar werk, deed ze dat wel eens?
Liesbeth van der Kaa- van Breugel zei op 9 juli 2020 om 13:11
Hallo Marilou, natuurlijk herken ik mijn moeder in het verhaal! Elke morgen maakte zij me wakker om 6.15 uur om een eitje te koken en een boterham te maken, voordat ze om 6.45 uur naar het zwembad vertrok. Ze was heel toegewijd aan haar werk en in die tijd was het nog helemaal niet normaal, dat een vrouw werkte. Wij, als kinderen, hadden ieder onze taak in huis en hebben hier niet onder geleden hoor. In haar vrije tijd heeft ze veel met ons samen gedaan. Waar nodig werden wij ook ingezet, om mee te helpen op het zwembad. Als het heel druk was, brachten wij koffie rond naar de badmeesters aan het bad. Thuis werd er normaal over het werk gesproken.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 juli 2020 om 11:57
Bedankt Liesbeth voor je mooie aanvulling. Wat fijn dat je zulke fijne herinneringen hebt aan die tijd, en bijzonder om zo'n geëmancipeerde moeder te hebben! Was ze zelf ook heel sportief, en heb je de liefde voor het zwemmen overgenomen?
Liesbeth van der Kaa- van Breugel zei op 13 juli 2020 om 12:44
Als kind heb ik mezelf zwemmen geleerd. Afzwemmen, 2 x een diploma, heb ik bij mijn moeder gedaan en die was echt streng hoor! Daarna ben ik bij de Waalwijkse zwemvereniging gegaan. Daar heb ik mijn Jeugdbrevetten Reddend zwemmen gehaald. Nu zwem ik nog elke week in Dongen bij "De Vennen", waar ik met de ouderen aan aqua joggen doe. Zo blijf ik in conditie!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 juli 2020 om 14:57
Kijk, dan valt de appel toch niet ver van de boom. Leuk om te lezen, Liesbeth, dat jij je ook zo thuis voelt in het water. Een groter compliment kan je moeder eigenlijk niet krijgen :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.