skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Vliet

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 30 juni 2009
bijgewerkt op 12 augustus 2021
De Vliet ontspringt als de Kleine Aa of Wildertse Beek in de Belgische Kempen bij Kalmthout. De beek loopt via Wildert, Essen en Nispen naar Roosendaal. In Roosendaal wordt het riviertje ook Molenbeek genoemd.

Sluis Benedensas
Sluis Benedensas

Voorbij Roosendaal komt het in de Roosendaalse Vliet, die ten westen van Bovensas (ten noordoosten van de buurtschap Blauwesluis) samenkomt met de Steenbergse Vliet.

Deze loopt vanaf het Mark-Vlietkanaal, 2 km ten zuiden van Stampersgat, naar het Volkerak bij Benedensas. De Steenbergse Haven is een zuidwaartse aftakking van de Vliet naar Steenbergen. Het Belgische gedeelte van De Vliet is 15 km. De Vliet is bevaarbaar tot in Roosendaal.

Geschiedenis

Het bevaarbaar maken van de Vliet en het aanleggen van een haven in 1451 zette de bloei van Roosendaal in gang. Verzanding van de Vliet maakte het tussen 1792-1823 noodzakelijk de beek opnieuw uit te graven. In deze tijd stond de Roosendaalse en Steenbergse Vliet via het Volkerak nog in open verbinding met de zee. Zeer regelmatig overstroomden daardoor grote delen van het Vlietgebied bij hoog water.

Benedensas (foto: website wandelpaden)
Benedensas (foto: website wandelpaden)

Vanaf 1824 beschermden de sluizen van Benedensas het achterliggende gebied tegen hoge vloedstanden. Tot de jaren zeventig van de twintigste eeuw had de Vliet grote betekenis voor de beroepsvaart. Suikerfabrieken, zand- en grindbedrijven, een betonmortelcentrale en een oliedistributiecentrum in Roosendaal hadden allemaal hun vestiging aan het water voor de aan- en afvoer van grondstoffen en producten.

De jaren 1967 en 1968 waren topjaren met een geschut tonnage van één miljoen ton per jaar! Maar daarna zette de neergang in door alternatief goederenvervoer over de weg. Bedrijven werden verplaatst waardoor nog vóór de eeuwwisseling het vrachtvervoer per schip over de Vliet tot nul was gereduceerd.

Roosendaalse haven, ca. 1960 (foto: West-Brabants Archief)
Roosendaalse haven, ca. 1960 (foto: West-Brabants Archief)

Recente ontwikkelingen

Een gedeelte van de Vliet staat onder beheer van Natuurmonumenten. Het is een moerasgebied, ontstaan door het uitbaggeren van de Steenbergse Vliet en het onder water zetten van oeverland. Het ondiepe water, de rietlanden en eilandjes zijn nu het domein van eenden, bruine kiekendief en andere moerasvogels. Het gebied, dat in open verbinding staat met het Volkerak, is ideaal voor vissen om te paaien en op te groeien.

Plezierboten in de Steenbergse Vliet
Plezierboten in de Steenbergse Vliet

Behalve natuurgebied is de Vliet vanaf de jaren negentig ook steeds meer watersportgebied geworden. Er zijn nu drie jachthavens voor de toeristische watersporter, die via het kronkelende riviertje kan genieten van het prachtige West-Brabantse polderlandschap.

Cultuurhistorie in de vorm van het pittoreske sluizencomplex Benedensas gaat hier gepaard met een natuurgebied van gorzen en slikken, waar de natuurliefhebber helemaal aan zijn trekken komt.

Bekijk ook

Rivieren in Brabant

Water in Brabant

Reacties (9)

Erwin Schram zei op 19 september 2010 om 21:56
na een stormachtige oversteek kwamen wij met ons bootje eind augustus vanaf het Volkerak de Steenbergse Vliet binnen. Het viel ons op dat er erg weinig aanlegmogelijkheden zijn aan de kant. Pas voorbij de bovensas is de eerste plek. Als je gewoon even wilt overnachten aan de kant, zonder faciliteiten van een haven kan dat niet. We waren vermoeid en het varen even zat. Kunt u niet meer aanlegplekjes creëren zoals voorbij de sas?
Overigens hebben we veel baat gehad bij de Brabantse waterkaart uit 2004, maar een nieuwere hebben we in de havens nergens meer gevonden...
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 20 september 2010 om 11:00
Hoi Erwin,
bedankt voor je reactie en leuk om te lezen dat je onze website, naast historische informatie, ook kunt gebruiken voor recreatieve doeleinden in en op het water.

Vlakbij de monding van de Vliet ligt een natuurgebied waar volgens mij <a href="http://www.natuurmonumenten.nl/content/steenbergse-vliet" target="_blank">Natuurmonumenten</a> het voor het zeggen heeft.

Verderop zal het ofwel de gemeente zijn (Steenbergen?) ofwel het Waterschap Brabantse Delta. Na raadpleging van de gemeentelijke website lijkt me de gemeente de meest aangewezen instantie om eens na te vragen of er niet wat meer (legale) aanlegplekjes gemaakt kunnen worden.
Als je <a href="http://www.gemeente-steenbergen.nl/smartsite.shtml?id=55418" target="_blank">hier</a> op klikt, kom je meteen op de juiste pagina van de gemeentelijke website uit. Succes !
Erwin zei op 26 september 2010 om 12:13
bedankt voor de tip Mariët, ik leg mijn vraag daar neer.
L.Maanicus zei op 5 januari 2014 om 10:21
Is er een mogelijkheid om met een gezelschap van ongeveer 40 mensen op de vliet in een rondvaartboot te varen
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 6 januari 2014 om 10:36
Beste L. Maanicus,
ik denk niet dat je vraag bij ons op de juiste plaats is, maar misschien is er wel iemand van onze forumgebruikers die je met je vraag verder kan helpen.
Met vriendelijke groeten,
René Vos zei op 16 juli 2020 om 16:58
Ik ben nu 76 en moest bij het lezen van het verhaal terugdenken aan de koude jaren van rond 1955 (kan er wat jaren naast zitten!!) toen we konden schaatsen op de Vliet van Roosendaal naar Gastelsveer. Wat een tocht was dat!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 juli 2020 om 14:05
Bedankt René, voor je reactie. Dat moet het zeker, wat stoer dat jullie dat gedaan hebben. Zou je ons misschien nog kunnen vertellen hoe lang die tocht was? En aan hoeveel graden (onder 0 wellicht) we zouden moeten denken?
Rene Vos zei op 17 juli 2020 om 16:07
Wellicht iets beters gevonden met meer informatie: https://www.youtube.com/watch?v=j5SGyhlDku8
Daar vind je zelfs een filmfragment Gemeentearchief Roosendaal GARSD FN8-0050F "Vliettocht, 1956". Collectie Rembrand.
De hele film en andere historische foto's en films uit West-Brabant op www.westbrabantsarchief.nl, onder 'beeld'.
Helaas weet ik niet meer hoe koud het toen was. In Uithuizermeeden was het op 16 feb 1956 min 26,8 graden. De periode 15 tot 24 februari 1956 was met een gemiddelde temperatuur van min 10,5 graden de op een na ergste koudegolf van de twintigste eeuw.
Mvgr,
Rene Vos
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 juli 2020 om 20:14
Wat mooi René, het linkje naar youtube doet het helaas niet, maar de film op de site van het West Brabantsarchief gelukkig wel. Geweldig om te zien, al die schaatsende en zwaaiende mensen. Ontzettend mooi. Bedankt voor het doorgeven en voor het noemen van deze hele koude temperatuur :).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.