skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De watertoren van Nieuwkuijk

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 4 oktober 2011
bijgewerkt op 17 augustus 2021
Bert Meijs stuurde deze foto in van de Nieuwkuijkse watertoren. Begin 2011 heeft P.C. de Jongh over deze toren een artikel gepubliceerd in Met Gansen Trou, het blad van de gelijknamige heemkundevereniging. Dit stukje is vooral op dit artikel gebaseerd.

In de jaren na 1918 kwam in West-Brabant het eerste waterleidingnet op het Brabantse platteland tot stand. In diezelfde tijd probeerde ook de gemeente Waalwijk zijn lokale waterleidingnet uit te breiden richting de omringende gemeenten. Terwijl de onderhandelingen daarover nog gaande waren, suggereerden Gedeputeerde Staten aan de gemeente Nieuwkuijk om ook eens te denken aan een samenwerking met de Bossche waterleidingmaatschappij.

Dat leidde in 1933 tot een overeenkomst tot het aansluiten van Nieuwkuijk op het Bossche waterleidingnet. Ofschoon een groot aantal inwoners aangaf daar helemaal geen behoefte te hebben, bleek dat uiteindelijk geen enkele belemmering voor de uitvoering van de plannen...

De watertoren die moest gaan zorgen voor de nodige druk op het waterleidingnet in Drunen, Vlijmen en Nieuwkuijk, moest in Nieuwkuijk komen te staan. Hij werd 36 meter hoog en kreeg een niet al te groot waterreservoir van 250 m3. Op 14 oktober 1935 nam de toenmalige Commissaris van de Koningin, Jhr. Van Rijckevorsel, de toren officieel in gebruik, onder de feestelijke klanken van de harmoniekorpsen De Eendracht uit Nieuwkuijk en De Volharding uit Drunen.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog raakte de toren zwaar beschadigd door geallieerde beschietingen. De Duitsers hadden er namelijk een observatiepost in ingericht. De levering van goed drinkwater was die winter van 1944/1945 dan ook erg problematisch. Pas in april 1945 kwam die waterlevering weer een beetje op gang. het echte herstel van de toren kon pas in augustus 1945 beginnen.

Hoewel de toren in 1972 nog een grote, algemene onderhoudsbeurt kreeg van de toenmalige eigenaar, Waterleidingmaatschappij Oost-Brabant, werd de functie van de watertoren niet lang daarna al uitgehold door de ingebruikname van een pompstation in Vlijmen.

De technische ontwikkeling van pompen in een zogenaamd reduceerstation maakte de toren uiteindelijk helemaal overbodig. In 1976 werd hij gesloopt.

Bekijk ook

Watertorens in Brabant

Water in Brabant

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen