skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De witte motor hapert

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 20 april 2009
bijgewerkt op 30 april 2014
De zuivelindustrie loopt als een witte draad door de geschiedenis van Rijkevoort. Maar na twee eeuwen is daar tegenwoordig nog maar een héél dun draadje van over: alleen de productie van kaas en roomproducten vindt nog plaats in Rijkevoort.

Ruim vijftig jaar geleden ging het nog extreem goed. In 1956 bestond de zuivelvereniging St. Cunera in Beugen en Rijkevoort vijftig jaar en kregen de honderden aangesloten boeren bij die gelegenheid en vanwege de “goede gang van zaken” een uitkering van ƒ 100.000.

Maar er waren ook mindere tijden, waarin sanering en ontslag als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de werknemers hingen.

Het was ooit begonnen met kleine, plaatselijke boerencoöperaties die een eigen fabriekje hadden, zoals dat op zoveel plekken in Zuid-Nederland gebeurde. Van de melk werd boter gemaakt die in eigen kring werd verkocht. Vee werd voornamelijk gehouden voor de mest op de schrale zandgrond en niet zozeer voor de melk als consumptieartikel.

De stoomfabriek die in 1905 bij Beugen en Rijkevoort werd gebouwd, gold als modern. Maar zoals dat gaat in de industrie, binnen enkele decennia was hij alweer hopeloos ouderwets.

Eind jaren veertig werd in de zuivelindustrie een proces ingezet van concentratie en schaalvergroting. In 1949 gingen de melkfabrieken van Rijkevoort en Wanroij samen. Een fusie die de aanzet was tot een enorme winstgroei.

Dat leidde enkele jaren later, in 1956, tot die forse winstuitkering. Er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht. De gedeeltelijk vernieuwde fabriek werd opnieuw ingezegend. De komst van een speciaal sterilisatie-apparaat bevestigde de onstuitbare groei in de jaren vijftig. In 1968 had de Rijkevoortse directeur J. Dekkers de primeur in de streek van kartonnen verpakkingen voor melk, vla en yoghurt.

Begin jaren zeventig fuseerden steeds meer Limburgse en Brabantse zuivelcoöperaties en werd de merknaam Campina ingevoerd. Kleinere melkfabrieken, zoals in Vierlingsbeek en Mill, stopten de productie. De kaasfabrieken in Cuijk en St. Anthonis sloten in 1973 de deuren. In plaats daarvan werd bij de Rijkevoortse melkfabriek een hypermoderne kaasfabriek gebouwd, die in 1975 van start ging.

Frans van der Aa was de eerste directeur. Maar al na een paar jaar kwamen de eerste geluiden over totale opheffing: het grote zuivelconcern moest efficiënter werken.

Tijdens de laatste decennia van de twintigste eeuw leek de soep echter nog niet zo heet te worden gegeten, al werden steeds vaker productielijnen afgestoten. Voor Rijkevoort werd het actueel in 2005: toen sloot Campina hier de productielijn ‘drinks’ en investeerde 80 miljoen euro in een hypermodern productiebedrijf in het Belgische Aalter (niet ver van Brugge).

Voor Rijkevoort bleef de productie van kaas en roomproducten over. Of, zoals dat bij een groot, internationaal bedrijf heet: de Group Cheese & Butter en de Group Industrial Products.

Reacties (13)

jan v dijk zei op 16 juli 2010 om 10:47
ja de fusie met melkunie en campina was de foute fusie gezien de sitatie hebben de hoge heren toen een grote inschattings fout gemaakt door met het armlastige melkunie te fuseren.

jammer voor de melkvulfabriek rijkevoort(johgo) hadden we begin jaren '90 campina,coberco en frico domo meteen de koppen bij elkaar gesoken hadden we nu nog een meer sterke onderneming gehad dan nu met het zwak sterke frieslandcampina wat de kop gekost heeft voor rijkevoort,bergeijk en de volnij nijkerk
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 19 juli 2010 om 08:10
Ja Jan, dat heeft inderdaad allemaal vergaande consequenties gehad. Was je destijds zelf ook werkzaam in deze tak?
Rini de Groot. zei op 31 december 2013 om 14:49
In de midden zittend de heer Piet Lammers, later directeur van de Stoom Zuivelfabriek,
“St. Henricus” in Uden. Petrus Lammers * Someren 20-9-1885 † 16-8-1962. P. Lammers gehuwd met L.H. Eijsbouts.

joseph van der Vleugel zei op 20 augustus 2017 om 19:12
Mijn vader is in Beugen geboren in 1909 en ik heb nog een foto waar mij grootvader Murk van der Vleugel (directeur van de boter fabriek) voor het huis staat met zij echtgenote en zijn schoomoeder. In de kinderwagen liggen mijn vader en zij tweeling zuster.
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 21 augustus 2017 om 13:13
@Joseph, wat bijzonder. Als je de foto wil delen met ons mag je de scan opsturen naar info@bhic.nl
Floris B zei op 15 juni 2020 om 17:14
Interessant om een beetje geschiedenis over de zuivelindustrie te lezen. Ik ben blij dat er zulke artikelen worden geplaatst, zodat je kansen krijgt om je eigen <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Milieueconomie">kennis</a>; uit te breiden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 juni 2020 om 08:40
Nou, bedankt voor je aardige reactie, Floris. Goed te horen dat je wat aan dit verhaal hebt gehad, daar doen we het voor ;)
Frank van den Hoven
Frank van den Hoven zei op 19 augustus 2020 om 18:54
Mooi overzichtsartikel van de opkomst en ondergang van de zuivelindustrie in Rijkevoort. Ondergang? Ja, uiteindelijk toch ondergang. Want met leedwezen moet ik u helaas mededelen dat onlangs bekend is geworden dat de fabriek per 1 oktober 2020 gaat sluiten. Alle 86 werknemers raken hun baan kwijt.

Het zoveelste dorp in ons land waar de zuivelfabriek als grootste werkgever van het dorp sluit, waardoor 'het halve dorp' in een klap werkloos wordt, maar wat kan de hoge heren van de 'coöperatie' dat schelen, die hebben immers "alle belangen zorgvuldig afgewogen", en dat in het kader van de 'vooruitgang', om kennelijk nóg een paar kazen e.d. meer per minuut te kunnen maken ("want als wij het niet doen, doet de concurrent het", is dan het argument).

Wanneer stopt deze 'rat race'. Wanneer is het een keer 'genoeg'? In de brochures van de 'coöperatie' zijn ze oh zo van de PPP (People, Planet, Profit, oftewel dat men streeft naar een balans tussen - de belangen van - die drie). In de praktijk moet de eerste P toch steeds weer het onderspit delven ten faveure van de 3e P... Bij sommige profielen van bedrijven lees ik namelijk nog weleens dat een van de nadrukkelijke doelen van het bedrijf is het bieden en behouden van werkgelegenheid voor de lokale gemeenschap. Bij FC zal ze dat kennelijk worst zijn zogezegd. Ik heb uw artikel samengevat en het bericht over de sluiting van de fabriek vermeld op mijn pagina van Rijkevoort, hoofdstuk Geschiedenis: https://www.plaatsengids.nl/rijkevoort
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 augustus 2020 om 20:19
Ach, wat jammer om dit te horen, Frank. Ik begrijp je teleurstelling over dergelijke besluiten en ik kan je alleen maar gelijk geven als je je afvraagt wanneer dit stopt. Feit is dat Rijkevoort een flinke ader moet laten en dat er een eind komt aan een imposante historie van het dorp.
Tonny Wildeman zei op 26 november 2020 om 23:09
Jammer om te horen dat de fabriek is gesloten, het was in 1974 de modernste fabriek ter wereld, Alfa-Laval en Tebel hebben een mooie fabriek opgeleverd waar zelfs een reklame folder van is gemaakt ! , het was een project van mijn Vader Harm Wildeman (1940-2015) die er bijna een jaar heeft gewerkt destijds vauit het hoge noorden en slapen bij Hotel van Bergen , en in het weekeind altijd vlaaien mee van vlaai huis Theelen o.i.d. . zelf ben ik in de fabriek gewees in de zomer van 1974 schat ik zo boven over het bordes gelopen kon je mooi in de fabriek kijken een mooie herinnering als jongetje van 7 ! , had er graag nog eens gekeken. bij " De Maasvallei" te Rijkevoort. groet uit Elburg, Tonny Wildeman
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 november 2020 om 09:33
Hallo Tonny, bedankt voor je berichtje. Ik kan me voorstellen dat het je teleurstelt dat de fabriek er niet meer is, terwijl het bijna vijftig jaar geleden zo'n voorbeeld van vooruitgang was.

Wat leuk dat je vader hierbij zo betrokken is! Kun je iets meer vertellen over zijn rol bij de fabriek? Of wellicht heb je die reclamefolder nog? (als je die stuurt naar info@bhic.nl ovv De Witte Motor, dan zetten we die hier graag bij...)

Alvast dank voor je reactie!
Tonny Wildeman zei op 3 december 2020 om 22:08
Hallo Marilou Nillesen, heb de folder gevonden en deze als PDF per mail gestuurd. m.v.g Tonny

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen