skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Duitsers in korte zwembroekjes

De gemeentepolitie in Vught had het er maar druk mee; tijdens de Tweede Wereldoorlog vlogen de klachten hen om de oren. Ditmaal gaan we mee op patrouille in een roeiboot op de IJzeren Man, waar Duitse soldaten in ‘zeer korte zwembroekjes’ vele meisjes lastigvielen…

De IJzeren Man in Vught, waar in augustus 1942 verhitte confrontaties plaatsvonden met Duitse militairen.

Korte zwembroekjes

De schaarse Duitse zwemkledij werd door iedereen opgemerkt.

Op een warme zomerdag in augustus 1942 vonden er enkele verhitte confrontaties plaats met Duitse militairen. De rijksveldwachter en een agent van de Vughtse politie surveilleerden in hun roeiboot op de IJzeren Man. Plotseling komen twee Duitse militairen, gekleed in “zeer korte zwembroek” op de agenten af peddelen. Enkele meisjes zouden voor de nodige opschudding hebben gezorgd, dus er wordt een onderzoek opgestart. Opmerkelijk is dat bijna elke getuige de schaarse zwemkledij van de Duitsers heeft opgemerkt en deze ook uitdrukkelijk benoemt.  

Botsingen

Er werden verschillende omstanders gehoord, waardoor we nu een goede voorstelling hebben van wat er die dag gebeurd is. Vier Vughtse meisjes lagen in een kano aan de oever van de IJzeren Man. Eén getuige verklaart dat er vier of vijf soldaten op de meisjes afliepen. Zij moesten daar klaarblijkelijk niets van hebben, want de meiden probeerden weg te varen. Om hen te helpen, voer de getuige met zijn kano tussen die van de meisjes en de oever.

Deze reddingspoging mislukte echter, want zijn kano voer tegen de rug van één van de meisjes aan. Een andere kanoër schoot te hulp, maar botste tegen de kano van de getuige aan, waardoor die weer tegen het been van een Duitse soldaat botste. Deze soldaat gooide vervolgens de kano van de man omver en probeerde bovendien de hond van de getuige te verdrinken.

Getuigeverslag van één van de meisjes

Later die middag kwamen de Duitsers weer terug. Dezelfde Duitser die de kano eerder omver had gegooid en overigens een groen zwembroekje droeg, stapte op het dek van de kano en gleed eraf. De meisjes barstten in lachen uit en zongen in koor ‘In ’t  groene dal, in ’t stille dal.’ Ze voeren vervolgens weg van de oever en begonnen het Engelse volkslied te zingen. Ook zouden ze de Duitsers hebben uitgescholden door ‘Ga toch weg, mof’ te roepen.

“Das gilt nicht für uns”

Eén van de meisjes geeft aan dat dit zeker niet de eerste keer is dat de Duitsers voor ongeregeldheden zorgen. ‘Deze menschen komen dan naar ons toe, gaan op de kano zitten of aan de kano hangen, vertellen allerlei nonsens en dringen zich steeds aan ons op,’ vertelt ze woedend aan de politie.

Ook de politiebeambten zijn helemaal klaar met het gedrag van Duitse militairen op de IJzeren Man. Wanneer ze de soldaten aanspreken, krijgen ze echter de volgende antwoorden naar hun hoofd geslingerd: “Damit haben wir nichts zu schaffen. Das gilt nicht für uns.”

Geheime archieven geven gezicht aan oorlogsjaar 1944

Dit verhaal is geschreven in het kader van de Openbaarheidsmaand 2020. Het betreffende dossier (toegangsnummer 5109, inventarisnummer 222) bevat documenten uit de periode 1940-1944 en is vanaf 1 januari 2020 openbaar geworden.  

Van een moordaanslag door het verzet, tot in de problemen komen omdat je mof zegt. De archieven van 1944 – na 75 jaar openbaar - laten voelen hoe moeilijk dat oorlogsjaar moet zijn geweest. Het BHIC toont je deze maand opzienbarende, ontroerende en angstaanjagende archiefstukken, die na al die jaren nu mogen worden ingezien. Benieuwd welke archieven nog meer openbaar worden? Hier vind je een Overzicht van archiefstukken die in 2020 openbaar zijn geworden.

 

Reacties (6)

Mark Goossens zei op 22 januari 2020 om 18:52
Wat betreft die korte zwembroekjes, heb ik even een vlugge Google zoektocht gedaan. Ik ging er van uit dat militairen, als onderdeel van hun standaard uitrusting, ook een militaire zwembroek kregen, en die die zullen niet al te kort zijn geweest. Toen ik zelf in dienst zat kregen we er ook één uitgereikt, en die was het best te omschrijven als een blauwe "onsexy speedo". Je kon er prima je kisten mee laten glimmen door dat synthetische materiaal, dat wel.

Maar deze foto van Duitse soldaten op een Frans strand nabij Bologne in 1940 laat naast, wat ik vermoed, de standaard militaire zwembroeken zijn, ook een soldaat in een rode korte zwembroek zien (de foto is in kleur). Wellicht gebruikte die soldaat, net als de soldaten in dit verhaal hier, een burgerzwembroek, en wellicht liep Duitsland met het korter maken van die zwembroeken voor op NL, in ieder geval Vught.

https://www.pinterest.com/pin/473863192017492041/
Mark Goossens zei op 22 januari 2020 om 18:59
"In 't groene dal, in 't stille dal" kende ik niet, maar lang leve YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=oKBo3KNJJfI

Waarom dat liedje? Wellicht vanwege de zin "en druppels spatten overal" toen die Duitser in het water viel.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 23 januari 2020 om 13:35
Wat leuk dat je een foto hebt gevonden van die befaamde Duitse zwembroekjes, Mark! Alle getuigen die in deze zaak verhoord werden, typeerden de korte zwembroekjes als 'typisch Duits.' Dus wie weet liepen zij inderdaad wat vóór op de mode in Nederland of vonden ze het gewoon fijn om in hun eigen zwembroekje een duik te nemen ;)

Ook mij was dit liedje onbekend, maar wat fijn dat je het op YouTube hebt kunnen vinden. Bedankt voor het delen! Eén van de meisjes geeft aan dat ze het liedje vooral hebben ingezet vanwege het groene zwembroekje van die vervelende Duitser. Maar die druppels en zijn valpartij zullen er vast ook mee te maken hebben gehad...
Mark Goossens zei op 23 januari 2020 om 16:13
Toch wat verder gezocht.

Een Nazi zwembroek uit 1938: https://www.joesmilitary.com/mygallery/1359.jpg
met de volgende (op die link niet zichtbare) beschrijving:

"Super rare swim trunks with patch sewn to the front black and gold. An award badge for the NSRL, "Nationalsozialistischer Reichsbund für Leibesübungen" (National-socialist State-league for Physical-fitness), which was incorporated into the DRL, "Deutscher Reichsbund für Leibesübungen" (German State-league for Physical-fitness), without changing their award insignia, in 1938."

NB: Die site is van een handelaar in WW2, en dus veel Nazi, parafernalia, en, wat veel Europese wetgeving betreft, niet helemaal kosher. Maar dit is educatief niet? Hij is te koop, dus die link zal op een gegeven moment wel verdwijnen dus wellicht wil je de foto downloaden (ik denk niet dat een handelaar in Nazi materiaal achter het BHIC aankomt voor copyrights).

Ik heb geprobeerd te achterhalen wie die zwembroek ontwierp, maar zonder succes. Het zou natuurlijk Hugo Boss kunnen zijn die het merendeel van de Nazi uniforms ontwerp, en in ieder geval maakte: https://www.bbc.com/news/world-europe-15008682
Mark Goossens zei op 23 januari 2020 om 16:45
Nee, ik interpreteer dat verkeerd. Dat is een burger zwembroek waarop een Nazi oorkonde is genaaid. Het is geen militaire zwembroek. Ik kan me ook niet voorstellen dat militaire zwembroeken zo klein waren, maar dat dit simpelweg burgerzwembroeken volgens de laatste mode waren.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 28 januari 2020 om 09:45
Heel interessant, Mark! Wat leuk dat je deze zwembroek op internet hebt gevonden. Mij lijkt het inderdaad ook het meest aannemelijk dat we hier te maken hebben met burgerzwembroekjes, die toen kennelijk in de mode waren. Bedankt voor je nuttige bijdrage!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen