skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Eén der oudste plekjes

Het is een beeld zoals dat nu ook nog te zien is in het oude centrum van Ravenstein. Maar of deze straat nog steeds bestaat en of deze er nog zo uitziet als op de foto, dát weten wij niet. We kennen namelijk de exacte locatie van dit 'oude plekje' niet. We hopen dat jij ons kunt vertellen waar deze foto genomen is en misschien zelfs verhalen over deze plek met ons wilt delen. We horen graag van je!

Klik op de foto om deze te vergrotenEén der oudste plekjes, Ravenstein 1938 (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 

Deze foto werd, volgens onze gegevens, precies 80 jaar geleden genomen door een fotograaf van Fotopersbureau Het Zuiden. We weten dat het plaatje in Ravenstein geschoten is en kennen zelfs de exacte datum waarop dat gebeurde: 24 november 1938. Verder moeten we het doen met een minimale omschrijving. ‘Eén der oudste plekjes’ staat bij deze opname genoteerd.

Kijk naar Toen

Zie jij waar deze foto genomen is en herinner jij je nog dat het er hier zo uitzag? Herken je misschien zelfs de man die met een grote mand onder zijn arm door de straat fietst? Of kun jij ons vertellen wie hier woonden en werkten? Is er eigenlijk veel veranderd in de straat of ligt dit oude plekje er nog precies zo bij als een kleine eeuw geleden?

We hopen op reacties. Deel jouw verhalen en herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (27)

Kersten zei op 28 november 2018 om 18:00
Dit is het brouwerij straatje. Mijn schoonvader heeft hier nog een huisje gehad.
Rop van de Burgt zei op 28 november 2018 om 19:51
Het leuke aan het Brouwerijstraatje is, dat de huizen links een voorkant hebben aan de Marktstraat, maar een tweede ingang hebben aan deze Brouwerijstraat. Dat heeft te maken met het feit, dat eens aan de voorkant docenten woonden van de Latijnse school in de Luciastraat en aan de achterkant een kamer was voor studenten aan dezelfde Latijnse school, die van ver weg kwamen. Zo kon de docent deze student in de gaten houden. Nu nog is dat bij de indeling van de huizen zichtbaar.
Wout Heessen zei op 28 november 2018 om 22:07
Het Brouwerijstraatje heet meerdere namen gehad. In 1902 heette het Molenstraat. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd het hernoemd naar de huidige naam Brouwerijstraat. Niet alle huizen hadden, volgens tekeningen in het archief van de paters Jezuïeten. een doorgang naar de huizen aan de Marktstraat. Wel het huis het de drie verdiepingen. In het grote gebouw rechts in dit straatje is in 1954 een overval uitgevoerd door 'De Zwarte Ruiter'. De postkantoorhouder is hierbij om het leven gekomen.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 november 2018 om 15:37
Fijn dat jullie al zoveel kunnen vertellen over dit mooie oude straatje in Ravenstein! Heeft je schoonvader hier lang gewoond, Kersten en heeft hij er misschien weleens wat over verteld?

Leuk om te weten waar die dubbele ingangen vandaan komen, Rop! En bedankt voor de uitgebreide informatie, Wout. Wat heftig dat er in de jaren vijftig zo'n gewelddadige overval heeft plaatsgevonden. Ik kan me voorstellen dat hier in Ravenstein veel over werd (en misschien wel wordt) gesproken...
Léon van Schaijk zei op 29 november 2018 om 20:44
Mijn moeder kent de straat als Molenstraat, de kleine uitbouw aan de linkerkant was volgens haar de ingang naar de winkel van Gruitrooij, die zat aan de Marktstraat, maar had een achteringang. Je liep dan door t huis, langs de keuken, n kamer naar de winkel, niet ongevaarlijk vanwege n waterput...
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 november 2018 om 13:29
Wat leuk Léon, dat je moeder nog zoveel weet te vertellen over de Molenstraat. Zo te lezen moet ze die weg door het huis naar de winkel vaak gelopen hebben!
Léon van Schaijk zei op 30 november 2018 om 13:45
Ja, klopt t was bij haar ouderlijk huis om de hoek (Walstraat) kortste route was de achteringang. Zo werkte dat toen in Ravenstein, bij mijn moeder hadden ze ook een winkel en die was altijd open. Bovendien woonde in de straat van de foto ook een 'tante Riek' daarvan weet ze zich geen achternaam meer te herinneren, maar daardoor is dat een bekende omgeving voor haar!
Wout Heessen zei op 30 november 2018 om 13:47
Helaas is in mijn reactie een fout geslopen. In de zestiger jaren werd het eerst hernoemd naar Poststraatje en later naar Brouwerijstraat. De hernoeming in de zestiger jaren was het gevolg van de regel dat een straatnaam slechts eenmaal per gemeente voor mocht komen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 november 2018 om 15:34
Bedankt Wout en Léon, voor jullie reacties. Mooi dat deze foto zoveel herinneringen oproept!
Dirk Kersten zei op 30 november 2018 om 20:01
Mijn schoonvader was W vd Heuvel, de melkboer.
Die woonde Marktstraat 5 we konden wel in het straatje komen via tuin en garage, maar niet uit dat huisje. Riek v Demen, Riek Zeegers hebben daar ook gewoond. Tegenover die huisjes was vroeger nog een brouwerij.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 december 2018 om 09:35
Bedankt voor je reactie Dirk, zou Riek van Demen misschien de 'tante Riek' zijn uit de reactie van Léon?
Yvonne van Esch van Beek zei op 24 december 2019 om 11:38
Mijn oma is Marie (Miesje) Gruitrooy. En heeft daar in de Marktstraat gewoonte. Later woonde daar naast elkaar haar broer Piet met zijn vrouw Ann. En haar zus Stien met haar man Albert.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 december 2019 om 15:17
Ah, dank voor je aanvulling, Yvonne. Mooi om te zien dat je familie zulke banden heeft met deze straat. Kom je er zelf nog wel eens?
Marc Brok zei op 17 januari 2020 om 10:32
Ik ben in 1959 geboren in het huis waar de transportfiets tegen aan staat, het postkantoor en heb daar tot 1975 gewoond. De fiets staat tegen de muur naast de wat ik ken als 'bestellers' ingang. In de, wat hier een nieuwe muur lijkt, waren in mijn tijd twee brede deuren. Dit was het 'carrier hok'. De carrier was een grote bakfiets waar pakjes mee werden bezorgd, ik herinner me hem vol met schoenendozen voor de Ravo.
De straat heette Brouwerijstraat en komend van de Landpoortstraat woonden toen aan de rechterkant de familie Gruitrooy, Kruis, Hoogstraaten dan een leegstaand huis met het bordje 'onbewoonbaar verklaard' en dan een brede schuifdeur van de familie van den Heuvel. Deze deur werd door ons belaagd als we met een slee in de winter of met een zeepkist in de zomer van de molenberg kwamen denderen.
Het is leuk om hem zo nog eens te zien.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 januari 2020 om 20:42
Wat mooi, Marc, dat je aan de hand van de foto al deze herinneringen weer tot leven roept. Een carrier is helemaal nieuw voor mij, heb je toevallig daar ook nog foto's van? Of van de straat? We zijn benieuwd!
Marc Brok zei op 19 januari 2020 om 23:19
Hallo Marilou, bedankt voor je reactie, leuk.
Ik heb een foto van de straat uit juli 1973 met mijn moeder en mijn oma erop, en ook de deuren van het carrier-hok zijn er op te zien. Ik hoor graag hoe ik die kan delen.
Op Pinterest https://pin.it/zuwjorcm462tq5 heb ik een foto gevonden van precies dezelfde bakfiets.
Marc Brok zei op 19 januari 2020 om 23:24
In het filmpje "Ravenstein in 1968(18) is van minuut 0:57 tot 1:01 de familie Hoogstraten te zien de bewoners van een van de woningen. Zij zijn verhuisd naar de Dr Hermansstraat blijkbaar voor 1968 al.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 januari 2020 om 14:01
Bedankt voor je berichtje, Marc, je kunt een scan van de foto mailen naar info@bhic.nl ovv Eén der oudste plekjes. Dan zet ik de foto er hier bij.

En dank ook voor je verwijzing naar het filmpje! Jij kent deze familie, neem ik aan?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 maart 2020 om 13:36
Jee, wat een wereld van verschil, André! Het is best moeilijk om een aantal herkenningspunten te vinden, de tijd heeft hier duidelijk niet stil gestaan.

Veel dank voor het doorsturen van deze link!
W.J. Pantus zei op 29 oktober 2020 om 22:01
Nou, dat is helemaal niet zo vreemd dat het „best moeilijk is om een aantal herkenningspunten te vinden“, want de op de Google streetviewlink krijg je een totaal andere straat te zien, namelijk de Molensingel! Dit soort reacties helpen niet echt...
Wout Heessen zei op 29 oktober 2020 om 23:06
Beste heer Pantus,

Als ik op die link kijk krijg ik toch echt het Brouwerijstraatje te zien. Vroeger ook bekend als Molenstraat resp. Poststraatje.
André Vervuurt
André Vervuurt zei op 29 oktober 2020 om 23:09
Inderdaad, het is een wereld van verschil. Daarom lijkt het een andere straat..! Vermoedelijk laat uw browser per abuis de Molensingel zien. Probeer het nog maar eens.
W.J. Pantus zei op 29 oktober 2020 om 23:18
Dat is vreemd! Als ik op mijn tablet klik, zie ik de Molensingel ( en dan is de reactie van mevr. Nillesen goed verklaarbaar), maar als ik op mijn computer kijk, zie ik inderdaad de Brouwerijstraat ( die toch echt als twee druppels lijkt op de oude foto!)
Wie het weet mag het zeggen!
André Vervuurt
André Vervuurt zei op 30 oktober 2020 om 11:13
De hedendaagse techniek staat voor niets... Een vergissing in zinsbouw is snel gemaakt tegenwoordig. ;-)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 30 oktober 2020 om 20:14
Geen idee hoe het komt, WJ Pantus, dit soort vreemde - bijna onverklaarbare - resultaten komen mij maar al te bekend voor... Gelukkig heeft André ons weer op de juiste plek gezet. Met dank!
Martinus
Martinus zei op 22 april 2024 om 04:38
Het pand achteraan (midden) is gesloopt, dat pand stond (vanuit de Landpoortstraat gezien) uit het lood, hierdoor was de straat een stuk smaller...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen