skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Het kleurrijke leven van Hendrik Wiegersma

Arts, tekenaar, boekbandontwerper, kunstschilder, schrijver en niet vies van af en toe een knokpartij. Maar Hendrik Wiegersma blijft ook altijd de zoon van huisarts Jakob Wiegersma - de dorpsdokter uit Dorp aan de rivier van Antoon Coolen. Terwijl Hendriks leven zoveel meer is dan dat.


Bron: fotocollectie Jan van Eijck

Een auto van dit model wordt gebruikt bij de verfilming van het boek Help! De dokter verzuipt... van Toon Kortooms. Dat verhaal is geïnspireerd op het leven van Hendrik Wiegersma


“Zondagavond circa 10 uur werd Dr. Wiegersma, toen hij per fiets „den Visser" passeerde, door enige baldadige straatbengels gemolesteerd, waarop een flinke bokspartij volgde, waarbij de dokter, die voor geen kleintje vervaard is, de bovenhand hield. Zijn lorgnet werd na anderhalf uur zoeken teruggevonden. Zooiets is toch wel wat verregaande!”, lezen we in de Nieuwe Venlosche Courant van 28 februari 1918. Een lorgnet is zo'n chique bril met zo'n stokje aan de zijkant. Want enige grandeur, die heeft Hendrik Wiegersma (Lith, 7 oktober 1891 – Deurne, 5 april 1969) wel. Maar hij staat vooral bekend als een heel prettig persoon en zijn - voor die tijd - buitengewoon bijzondere manier van omgaan met mensen. Notaris of timmerman, dat maakt Wiegersma niets uit. Alleen met de kerk heeft hij niets op. Sterker nog, hij ontwikkelt grote weerzin tegen het instituut. Volgens de overlevering wil hij de pastoor daarom niet als patiënt.

Belangrijke expressionist

In 1922 laat liet hij, samen met zijn vrouw, het landhuis De Wieger in Deurne bouwen. Hij is daar dan al enkele jaren huisarts. Door zijn kundige handelen weet hij de kindersterfte in die plaats sterk te laten dalen. Maar De Wieger - zijn bijnaam – is veel meer dan alleen een begenadigd arts. Al in 1928 krijgt hij een eerste grote tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij ontpopt zich tot één van de belangrijkste kunstenaars van het Nederlands expressionisme. Zijn werk vormt de vaste collectie van Museum de Wieger te Deurne.

Opvallende namen kruisen op een bijzondere manier het leven van deze Wiegersma. Van de bekende kunstenaar Ossip Zadkine die regelmatig bij hem op bezoek komt tot Hub van Doorne, de latere oprichter van DAF, die aanvankelijk zijn chauffeur is. In januari 2008 werd een onbekende kluis aangetroffen bij het wegbreken van een muur in De Wieger. De kluis, die na twee dagen geopend kon worden, bleek met name papieren en persoonlijke spullen van de verongelukte zoon Wieger te bevatten.

In Vlierden heeft de familie Wiegersma een particuliere begraafplaats waar, behalve Hendrik en zijn vrouw, ook Hendrik’s moeder is begraven, net zoals Wieger, zoon van Hendrik, en kleinzoon Wieger Wiegersma (zoon van Pieter). Foto's van dit terrein vind je hier.


detail van het graf van Wieger Wiegersma, PNB001013730

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen