skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Hondje Tommie zet Duitsers op het verkeerde been

Negentien jaar is soldaat Donald Oliver Mills als hij in 1943 boven Eerde uit een B17 springt. De bomen bij De Kuilen breken zijn val, en hij weet weg te komen. Piet Vissers ziet het als achtjarige allemaal aan. Ook Jan van der Aa en Jan Vissers zijn er bij. Die laatste moet van de Duitsers de parachute uit de boom halen. Als hij samen met zijn vader en buurtgenoot Toon Essens gaat kijken, is de Amerikaanse Mills al weg. Toch ontstaat er tumult bij de Duitse soldaten die naderbij komen. "Maar dat kwam omdat Toon zijn hondje riep: Tommie!", vertelt Vissers.

Foto uit de oorlogsjaren, met Piet Vissers als jongetje op het paard

De Tommy's, zo worden de Britse soldaten genoemd. Geen wonder dat de Duitsers aanvankelijk denken dat Toon de aanwezigheid van deze soldaten duidelijk wil maken. Alleen een blaffende viervoeter kan een eind maken aan de onduidelijkheid. Het commando van de Duitse soldaten om op zoek te gaan naar de Amerikaan, begrijpt de herdershond (gelukkig maar) niet.

Donald Oliver Mills zal van die consternatie weinig hebben gemerkt. Zijn missie een spoortracé in de buurt van Aken bombarderen, is mislukt. Om zijn vege lijf te kunnen redden, is hij - samen met vier bemanningsleden - op 12.000 voet uit het vliegtuig gesprongen. Hij tijgert een bietenveld in, uit het zicht van mensen die snel dichterbij komen. In Sint-Oedenrode vindt hij hulp, en kan hij via de ondergrondse terug naar Amerika. Een spannende route die vanuit Rooi leidt naar Brussel, Parijs, de Pyreneeën, Gibraltar en uiteindelijk komt Mills via Londen terug in zijn vaderland.

Intensief contact

Later zal hij jarenlang zwijgen over deze gebeurtenissen in de oorlog. Pas meer dan een halve eeuw komen de verhalen los. Als Co de Swart en Cor Vervoort uit Dongen - beiden onderzoekers naar het neerstorten van de B17 - in 2010 naar de VS bellen, is Mills inmiddels overleden. Maar zijn zoon en dochter willen alles weten over het onderzoek, en er ontstaat een intensief contact. In het kader van 75 jaar na Market Garden komen zijn naar Eerde, en strooien de as van hun vader uit op deze bijzondere plek. Met eenzelfde ooggetuige als tijdens de oorlog: Piet Vissers.

Reacties (17)

Piet Vissers zei op 21 september 2019 om 10:48
Er staat in het artikel 'Als Co de Swart en Co Vervoort uit Dongen..' dat moet zijn Cor Vervoort uit Dongen.
Groeten Piet Vissers
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 september 2019 om 20:49
Bedankt voor je correctie, Piet, ik heb het meteen aangepast.
Peter van Kaathoven zei op 16 oktober 2019 om 15:35
Hallo

Een bijzonder verhaal. In de regio Eerde is B-17F #42-3071920 neergekomen op
20 oktober 1943. Echter zat in deze crew geen Donald Oliver Mills.

Op deze dag is ook B-17F #42-3439 gecrashed bij de Soestdijkseweg De Bilt. In deze kist zat wel 2/Lt. Donald Oliver Mills. Van de Bilt tor Eerde is hemelsbreed 60km. Het lijkt mij stug dat 2/Lt. Donald Oliver Mills, deze afstand heeft overbrugd met zijn parachute?

Hoe zeker is de naam Donald Oliver Mills en/of het type B-17 van het vliegtuig?
Marianne de Hoogh zei op 16 oktober 2019 om 20:19
Mogelijk kan Alexander van Venrooy van het oorlogsmuseum in Loon op Zand U verder helpen. Hij heeft veel kennis over neergestorte vliegtuigen
Peter van Kaathoven zei op 16 oktober 2019 om 21:18
Ik ben zelf Freelance onderzoeker m.b.t. de Luchtoorlog boven Nederland. Dit verhaal klopt gewoon niet. Er worden hier dingen door elkaar gehaald?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 oktober 2019 om 20:48
Hallo Peter, dit verhaal is opgetekend uit de mond van Piet Vissers, zoals hij het zich herinnert als 8-jarige. Mogelijk zijn er bepaalde namen of gebeurtenissen door elkaar gehaald, dat zou na al die jaren best eens kunnen.

Maar vertel anders ook jouw bevindingen; mogelijk wordt dan duidelijk waar een en ander misgaat. Alvast dank!
Marianne de Hoogh zei op 17 oktober 2019 om 21:17
Hallo Peter,
Als ik het zo lees denk ik ook dat zaken door elkaar worden gehaald.
Ik heb zelf het verhaal uitgezocht van een piloot die in Hedel zou zijn neergekomen.
Dit bleek niet te kloppen. Is het mogelijk met U in contact te komen? Mijn email mag door BHIC aan U gegeven worden.
Peter van Kaathoven zei op 17 oktober 2019 om 22:06
Marilou

Ik geef al eerder aan dat er in de kist die boven Eerde is gecrashed geen Donald Oliver Mills zat. Dat een bemanningslid aan een parachute vrijwel onmogelijk 60km kan overbruggen van De Bilt naar Eerde. Volgens de documentatie is Mills gecrashed in De Bild bij Utrecht.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 oktober 2019 om 09:33
Hallo Marianne en Peter, ik zal Piet Vissers wijzen op jullie reacties.
(En ik zal achter de schermen je mailadres even doorsturen, Marianne)

Ja Rini, ik kan me voorstellen waarom Tommy een populaire naam werd in die periode. Dank voor je linkje naar het mooie verhaal!
Cor Vervoort zei op 22 oktober 2019 om 11:04
Beste allen,
Soms is het onmogelijke toch gebeurd, in oorlogstijd gebeuren de meest krankzinnige zaken. Mijn naam is Cor Vervoort en ik ben de schrijver van 'Sodom und Gomorra'. Dit boek is afgelopen jaar op de markt gekomen en beschrijft uitgebreid de verhalen van de Schuyler- en Geyer B-17 crews. Op de eerste plaats het verhaal van Piet Vissers klopt. Twee kleine opmerkingen bij het bezoek van Don en Diann Mills afgelopen september bleek dat hun vader bij zijn ongelukkige landing in Eerde op 20 oktober 1943 25 jaar oud was. Hij had de rang van 2e Lt en was de bommenrichter van de B-17 met nummer 42-3439. Samen met war-researcher Co de Swart uit De Bilt is jarenlang onderzoek gedaan naar de vele raadsels rond dit toestel met 2e Lt Francis Geyer als piloot. Ik heb me twee jaar lang full-time bezig gehouden met het onderzoek naar de mysterieuze parachutist die in Eerde geland was. Uit eindelijk bleek het om Donald Oliver Mills te gaan.
Tientallen keren is me verteld dat ik op een compleet verkeerd spoor zat en dat het verhaal eenvoudig niet kon kloppen. Hoe kon iemand van een toestel dat in de Bilt neerstort, met daarin 5 overleden bemanningsleden, op de Kuilen in Eerde landen? De details gaan te ver voor dit forum. Het onmogelijke verhaal staat in Sodom und Gomorra met daarin vermeldt een veelvoud aan literatuurbronnen en originele copieën.
Uiteindelijk hebben Co en ik alle individuele gegevens bij elkaar gelegd en werd het hele plaatje compleet. Er zijn zelfs een aantal naaste familieleden van de bemanning en 2e Lt Bud Surdez, de co-piloot opgespoord, die op dat moment nog leefde. Co de Swart heeft Surdez in Amerika bezocht. Samen met het dagboek dat piloot Francis Geyer geschreven had en door zijn familie beschikbaar gesteld werd en het MACR crew-report en het E&E-report van escapee 279 Donald O. Mills (debriefing na zijn terugkeer in Engeland) en de ooggetuigen in Eerde werd alles stukje bij beetje duidelijk. De hele ontsnappingsroute van Mills naar Gibraltar hebben we in kaart gebracht. Ook tot onze verbazing zijn rond Eerde nog 4 andere bemanningsleden van dit toestel geland. Twee bemanningsleden in Zijtaart (Jekschot), Bod Surdez op Corsica (Zijtaart) en piloot Francis Geyer tussen Eerde en Veghel. Alle 4 werden ze na kortere of langere tijd gevangen genomen door de Duitsers. Deels als gevolg van verraad! Indirect heeft dit de Tilburgse pilotenhelpster Coba Pulskens het leven gekost. Mills ontsnapt als enige.
In zijn E&E-report vertelt Mills werkelijk tot in detail wat er is gebeurd. Zelfs de hond Tommy noemt hij in zijn rapport. Hij zegt dat hij vreselijk bang van de blaffende hond was.
NB. En dat terwijl de Duitsers op een afstand van hooguit 20 meter bij hem voorbij liepen. Hij lag onder de bietenbladeren......ze zagen hem niet.
In zijn E&E report vertelt Mills, evenals Geyer, hoe er een tweede B-17 in hun omgeving neerstort.
Het is de B-17 met nummer 42-23071 met Harold Schuyler als piloot. Zwart-wit hebben deze toestellen niets met elkaar te maken, ze vlogen wel beide dezelfde missie naar Düren. Zowel Geyer en Surdez vertelden dat ze niemand van deze bemanningsleden persoonlijk kenden. De Duitsers namen Geyer en Surdez mee naar de crashsite van deze B-17 en confronteerden hen in het ziekenuis in Veghel met de gewonde Billy Lincoln van de 42-23071 Nickname Shatzi. Ze hadden hem nooit eerder gezien.
Begrijp je de enorme verwarring bij de Duitsers. Een neergestort toestel en meer dan 10 bemanningsleden !!!!. Het duurde tot op de dag daarop voordat ze in de gaten kregen wat er gebeurd was. Mills was toen al op eigen gelegenheid op weg naar België.
Peter van Kaathoven zei op 22 oktober 2019 om 11:18
Hallo Cor

Ook ik heb contact gehad met Co de Swart. Het verhaal klopt inderdaad.
De bemanningsleden, waaronder Donald O. Mills hebben de B-17, op hun terugvlucht naar Engeland verlaten. Voordat het crashte in De Bilt.

Had deze info in het hierboven verhaal gestaan was het in een keer duidelijk geweest. Ben bij het plaatsen van een verhaal zo goed en compleet mogelijk. Scheelt een hoop onduidelijkheid.
Cor Vervoort zei op 22 oktober 2019 om 11:19
Naam co-piloot is niet Bod Surdez maar Bud Surdez.
Sorry voor het schrijffoutje.
Cor
Piet Vissers zei op 12 december 2019 om 16:37
Het was 20 oktober 1943 en wij hoefden woensdagmiddag niet naar school, dus het was mee werken op de boerderij. We gingen bieten rooien op de kuilen, vader Jan en ik [tweeling] mijn oudste broer Bert met paard en kar de bieten halen.
Toen Bert er weer aankwam, wees hij naar boven. Er hing een klein bolletje in de lucht, heel hoog. Er hing iets aan en wij liepen er naar toe, dat was ongeveer tweehonderd meter. Toen wij er aankwamen, hing er een parachute in de boom. Daaronder lagen een paar korte laarzen en korte leren bruine jas met dikke laag wol er in. Jan van de Aa en Toon Essens kwamen er ook bij. Toen kwamen er een paar Duitsers aan. Onze hond moest gaan zoeken maar die begon te blaffen .Onze Jan moest de parachute halen.
Toen was er nog tumult toen Toon Essens zijn hond Tommy riep. Toen wij naar huis gingen, was er tweehonderd meter van de boerderij een bommenwerper gevallen. Daar hadden mensen nog een bemanningslid uit gehaald, die droegen ze bij Toon Besselaar binnen. Ook pastoor Willenborg was erbij. Later is hij naar het ziekenhuis vervoerd. Bommenwerpers zag je nooit, die vlogen zo hoog heel hoog, maar je het hoorde zware geluid: een eentonig geluid waarbij de losse ramen trilden. Wel zag je blinkende dingen heel hoog in de lucht. Jagers zag je wel met helder weer. Als het onder schooltijd was, moesten wij van de meester onder de banken kruipen. De meester kroop onder de tafel, dat vonden wij spannend. Als er geschoten werd, zag je kleine wolkpluimpjes in de lucht. ‘s Nachts moesten wij het bed uit, het was dan hels donker. Er brandde nergens een lamp. Wel zag je zoeklichten: bundels licht die de lucht afzochten. Heel in de verte zag je dan brandend vliegtuig neerstorten en daar na ging je weer naar bed.

correctie de jagers zag je wel met helder weer geen geluid het zware geluid kwam van de bommenwerpers
Marianne de Hoogh zei op 12 december 2019 om 19:53
Heel hartelijk bedankt Piet voor het delen van Uw bijzondere verhaal.
Lijkt me enorm opwindend geweest voor U.
Een meester die onder de tafel kruipt vind je als kind natuurlijk spannend.
Fijne feestdagen Piet en een goed en gelukkig 2020!
Broeders zei op 13 april 2020 om 19:44
goede avond ,heel veel info is te verkrijgen bij /in het glider museum in wolfheze

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.