skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Ontsnappen uit de Koepelgevangenis in Breda - met je eigen ladder

Zeven zware oorlogsmisdadigers die tijdens een filmvoorstelling ontsnappen uit de Koepelgevangenis in Breda. Het lijkt bijna slapstick als je leest maar 26 december 1952 lukte het echt.


In de recreatieruimte draait de komedie Der Himmel auf Erden maar Herbertus Bikker, Sander Borgers, Klaas Carel Faber, Jacob de Jonge, Willem van der Neut, Willem Polak en Antoine Touseul hebben andere plannen dan een filmavondje. Zodra de lichten doven in de zaal van de Koepelgevangenis in Breda, sluipen deze zeven gevangenen naar de stookkelder van het complex. De mannen zitten vast omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog zich schuldig hebben gemaakt aan moord, mishandeling, represailles op weerloze burgers, deportaties van Joden, ze hebben een lugubere lijst op hun naam staan.

Via de stookkelder bereiken ze de binnenplaats. Daar staat een eigen ladder omdat één van hen een baantje heeft als stoker. Zo weten ze met die ladder en een brandslang over de buitenmuur te klimmen. Daar staan een Plymouth en een Chevrolet klaar om ze naar Duitsland te brengen alwaar ze zich melden bij de politie. Een Duitse kantonrechter veroordeelt hen tot het betalen van tien Duitse marken omdat ze illegaal de grens over zijn gegaan.

Nieuw leven

Omdat ze tijdens de oorlog de Duitse nationaliteit hebben gekregen, worden ze niet uitgeleverd aan Nederland. De zeven beginnen elk een nieuw leven in Duitsland. Dat zorgt voor grote ophef in Nederland. Bij de Koepelgevangenis, waar tientallen oorlogsmisdadigers zaten, worden de muren opgehoogd en worden er wachttorens gebouwd.

Inmiddels zijn de zeven overleden. In 2012 is Klaas Carel Faber de laatste die het leven laat. De vier mannen die de ontsnapping mogelijk maken, hebben zelf straffen uitgezeten vanwege hulp aan de vijand tijdens de oorlog. Uit de rechtbankverslagen blijkt dat hun geweten hen nauwelijks in de problemen heeft gebracht.

Als verweer wordt aangevoerd: “We dachten dat het toch niks zou worden”, tot “we reden enkel rond om het landschap te bekijken”, tot “we wisten niet dat de mannen die instapten gevangenen waren”. Ze zijn vooral verontwaardigd dat hun naam en toenaam door kranten is genoemd. “Als zij [de pers] hier nu tekeningen maken of fotograferen, kan ik wel naar Nieuw-Guinea gaan”, roept één van hen. Ze krijgen elk zes maanden, de maximale straf voor een dergelijk vergrijp.  

(met dank aan Gerrit Kouwenhoven voor de tip!)

Reacties (2)

Jan Hoekstra zei op 21 april 2021 om 17:50
Na zovele jaren nog steeds verbijsterend dat zulke duivels via ons systeem van 'bewaring 'konden ontsnappen;professioneel en amateuristisch tegelijk en de geschiedenis blijft zich herhalen...(zie de Volkskrant verhalen dezer dagen over ene Willem van der Neut) -21/4/2021-

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen