skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

RBC Roosendaal

RBC, de Roosendaal Boys Combinatie, werd in 1912 als café-elftal opgericht onder de naam “Excelsior” door een plaatselijke kroegbaas. Excelsior speelde in het begin op grasveldjes tegen allerlei gelegenheidselftallen. Na enkele jaren verloor de club haar wilde haren en in 1916 sloot ze zich netjes aan bij de Roomsch Katholieke Voetbalbond.

Dat had kennelijk de instemming van Hogere Machten, want hierna ging het razendsnel: het ene kampioenschap na het andere werd behaald en al rap promoveerde de club naar de Brabantsche Voetbalbond. Daar moest de naam veranderd worden in “Oranje-Wit”. Na de volgende promotie, in 1921, werd dat “Roosendaal”, om uiteindelijk, na een fusie in 1927, uit te komen bij het vertrouwde RBC.

Betaald voetbal

Het zal niemand verbazen dat RBC meteen bij de invoering van het betaald voetbal in Nederland, in het seizoen 1954-1955, van de partij is. Na twee jaar in de Eerste Klasse wordt RBC in de Tweede Divisie ingedeeld. Ze worden prompt kampioen en promoveren naar de Eerste Divisie.

Hans Verel, RBC-trainer in 1986, het jaar van de bekerfinale. Foto: Gemeentearchief Roosendaal, nr. K10951Het dan volgende avontuur lijkt op een ritje in een achtbaan: hoge toppen, diepe dalen. Vanaf 1969 gaat het grondig mis: RBC degradeert terug naar de Tweede Divisie en wordt ook daar al snel een staartclub. Als de KNVB in 1971 besluit om de hele Tweede Divisie op te heffen, wordt de vereniging hardhandig de amateurstatus opgelegd.

Roosendaal lijkt niet voor voetbal geschapen te zijn. Veel bewoners komen van elders en hebben weinig binding met de streek en de lokale voetbalclub. Er zijn niet veel grote bedrijven, dus ook nauwelijks sponsoren. De kerk is nog machtig en bepaald niet gecharmeerd van niet-rooms voetbal. RBC trekt weinig jeugd aan en de publieke belangstelling is gering. Einde oefening dus: Roosendaal speelt uitstekend op amateurniveau, haalt ook regelmatig een kampioenschap binnen en zo zal het wel blijven.

Spelmoment tijdens de wedstrijd RBC - DS '79 (Dordrecht), 1985. Foto: Gemeentearchief Roosendaal, nr. K13594.En dan is het opeens 1983 en is RBC terug in de Eerste Divisie! Met vallen en opstaan, pijn en moeite breken nu de echte hoogtijdagen van RBC aan, met de bekerfinale tegen Ajax in 1986 en vooral: van 2000 tot in 2006 speelt de herrezen club, met een korte onderbreking, zelfs in de Eredivisie.

De afloop

Daarna gaat het pas écht goed mis: de Roosendalers degraderen, de begroting moet omlaag en in 2011 is daar opeens het faillissement. RBC verdwijnt voor de tweede keer uit het professionele voetbal. Betekent dat “over en sluiten”? Wij kunnen het ons niet voorstellen!

Supporters van RBC voor de caravan van de Supportersvereniging, 1985. Fotograaf: Bram Visser, Raadhuisstraat 97, Roosendaal. Foto: Gemeentearchief Roosendaal, nr. K13595.Een vereniging die ongrijpbare aanvallers als Pierre “Pi-Air” van Hooijdonken onverzettelijke verdedigers als Theo “de Tank” Laseroms voortbrengt, hou je er niet zo gemakkelijk onder. Pierre, die later de EUFA-cup won. Theo, die als jongetje op het politiebureau strafregels moest schrijven omdat hij steeds op straat voetbalde, maar die later de Europacup en de Wereldbeker zou winnen.

De ploeg heeft inmiddels, we schrijven 2015, de weg naar boven weer gevonden. Er is weer een kampioenschap binnengehaald en er wordt samengewerkt met Feyenoord. Roosendaal kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Het zal een lange weg worden, maar van RBC is de Nederlandse voetbalwereld nog lang niet verlost!

Reacties (2)

Cees Sep. zei op 20 mei 2018 om 19:36
Ja Theo Laseroms ,, de Tank ,,.
Ik heb hem gekend toen we voetbalden op het veld bij de Heilig Hartkerk in Roosendaal .[ Wijk Kalsdonk ].
Dat was eind de jaren 1940 en half de jaren 1950 .
Daarna ging hij de wijde voetbal wereld in .
Cees Sep.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 mei 2018 om 12:29
Bedankt voor je reactie Cees, wat leuk dat je nog samen met Theo Laseroms gevoetbald hebt. Was het toen al duidelijk dat hij ver zo komen in de voetbalwereld?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.