skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Schijndelse scholieren staken vóór inspraak en tegen ongeschikte adjunct

Het begint met één leraar die een dag geen les geeft, als protest tegen het slechte lesrooster. Vrijwel direct gesteund door honderd leerlingen die de aula van de Schijndelse HAVO-school bezetten. Binnen een paar dagen biedt de adjunct-directeur zijn ontslag aan. Het moet een onrustige tijd zijn geweest, die meimaand in 1969, maar wat was er nu precies aan de hand?
Volkskrant donderdag 22 mei 1969

Het begint met een kort berichtje in de krant, halverwege mei 1969: ‘HAVO-jeugd bezet aula’. Als steun voor de ‘jeugdige leraar’ handelswetenschappen, meneer Hamerlinck, die een eenmansstaking houdt. Dat doet hij als protest tegen het slechte rooster, én het feit dat hij voor het eindexamenvak economie maar één uur per week toegewezen heeft gekregen.

Leraren op de vuist

Eerst lijkt het om een conflict tussen twee docenten te gaan; de adjunct-directeur Vissers en leraar Hamerlinck. Maar al snel blijkt dat het al veel langer rommelt op deze nog jonge school. Een jaar eerder is ‘een tiental’ leerkrachten vertrokken, door ontslag te nemen of anders ‘een bedankje te krijgen’, schrijft de Tijd op 21 mei 1969. “Een van de vertrekkende leraren is op de laatste dag van het schooljaar zelfs bijna met de adjunct-directeur op de vuist gegaan, toen het in een Schijndels café in het bijzijn van leerlingen tot een uitbarsting kwam”, lezen we in die krant.

de Waarheid, 23 mei 1969

Leerlingen vrezen voor de kwaliteit van het onderwijs omdat er nu nóg eens acht van de dertien docenten hun ontslag willen aanbieden. Want ook een deel van de docenten vindt dat zaken uitermate slecht zijn geregeld. Als een aantal van hen het werk uit solidariteit met de leerlingen neerlegt, arriveren er zelfs politieauto’s bij de school: de burgemeester meldt dat de politie zal ingrijpen als men niet aan het werk zou gaan.

 

"Ziekteverlof"

Onmiddellijk springen ook de landelijke kranten op dit nieuws. Van Volkskrant tot De Waarheid, van Trouw tot aan De Tijd: overal staan artikelen over deze opzienbarende kwestie. De Schijndelse HAVO is dan nog maar net een jaar oud, met een vrij bijzondere ontstaansgeschiedenis. Want aan de bestaande kweekschool is een HAVO-top toegevoegd, bestaande uit twee hoogste klassen. Drie Zusters van de Liefde vormen het bestuur. Zonder zuster Odilia, de vorige directrice, want zij werd plotseling overgeplaatst “wegens ziekteverlof”. Leerlingen van de kweekschool staken niet mee; niet omdat ze het niet eens zijn met de andere leerlingen maar omdat ze geen moeilijkheden wil hebben met het oog op het naderende examen. Later beraden zij zich weer op dit standpunt.

Als de bekritiseerde adjunct-directeur Vissers – de sportdocent die de zieke directrice vervangt - zijn ontslag wil aanbieden, werpt een groep van tweehonderd kweekschoolleerlingen zich op dit vooral níet te doen. Erg communicatief naar de pers zijn de hoofdpersonen van dit drama in ieder geval niet. “Vissers liet ons via zijn vrouw weten dat het schoolbestuur maar commentaar moest leveren en die wijst op haar beurt weer naar meneer Vissers.” Ook opmerkelijk: geen enkele landelijke krant spreekt met de leerlingen zelf. Overigens halen de stakende leerlingen hun gelijk: ze krijgen de toezegging dat het bestuur wordt overgedragen aan een nieuwe stichting.

Oproep!

Het is inmiddels bijna vijftig jaar geleden maar leerlingen die destijds op school zaten en het allemaal hebben meegemaakt, zijn dit ongetwijfeld niet vergeten. Wie vertelt ons meer over deze kwestie? We zijn heel benieuwd naar het hele verhaal! 

Reacties (6)

Ron Auerbach zei op 21 juni 2020 om 19:59
Ik was in die tijd voorzitter van de kleerlingenraad.
Het was voor ons een spannende tijd er waren amper boeken en hadden les op sommige dagen van 9 uur tot half zes. De havo staking werd gestaakt omdat wij door de burge meester werden gesommeerd de bezetting van de aula op te geven. Anders zou de politie optreden. .
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 juni 2020 om 11:52
Ah Ron, ik ben erg blij met je reactie! Zo fijn om het verhaal eens te horen van iemand die er direct bij betrokken is geweest. Kun je meer vertellen over de rol van meneer Hamerlinck? Of over de vergaande repercussies om de politie in te zetten? Stonden de leerlingen eigenlijk op één lijn, of was er veel discussie?

Zoals je merkt... ik ben heel benieuwd. Praat jij ons bij?
Hans van Lokven zei op 6 oktober 2021 om 10:36
Mijn geheugen schiet tekort, maar... We waren bijtijds op school om ons in te zetten voor Dhr. Vissers en zijn er mede de oorzaak van geweest dat hij zijn functie mocht behouden.
Wat me vooral bijgebleven is dat er opvallend veel ME-busjes stonden. Geen idee waarom het zo opgeschaald werd. Niettemin sommeerde een politieman ons om naar de les te gaan. We moesten moeite doen hem te overtuigen dat onze eerste les niet doorging.

Ps. Een oud schoolgenoot vertelde me dat in november 2021 een reunie wordt georganiseerd. Ik ben helaas zijn naam vergeten. Hij vertelde me dat dit waarschij(nde)lijk de laatste zou zijn. Graag zou ik daar, om erbij te kunnen zijn, meer over willen vernemen. Wil je me met hem in contact brengen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 oktober 2021 om 14:06
Ik vind dit zo'n bijzonder fascinerend verhaal, Hans, want ik kan me maar moeilijk een beeld vormen waarom deze hele situatie zo is geëscaleerd. Daarom ben ik erg blij met je aanvulling, alle puzzelstukjes zijn welkom om tot een compleet beeld te komen.

Wat betreft de oud-schoolgenoot; zonder naam is het lastig contact met hem te zoeken ;) Maar ik vind wel dit, mogelijk kun je daar ook mee vooruit. Klik maar eens op de link:

https://reunieeldecollege.nl/
Hans van lokven zei op 6 oktober 2021 om 14:20
Wel, hij noemde zich Korse of Korsten. Hij is mede initiatiefnemer. De reünie betreft de kweekschool. We zaten in een parallel klas. En kregen van de directie een kelder toegewezen, die we op kosten van de school mochten inrichten. Dit omdat de aula te krap was, konden we daar recreëren. De reünie zou moeten plaatsvinden 4 november. En het betreft een 50jarig jubileum.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 oktober 2021 om 12:24
Had je al op de volgende link geklikt, Hans? https://reunieeldecollege.nl/
Ik denk dat je daar meer informatie over de reünie kunt vinden, kijk maar eens.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen