skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Soranus’ opkomst en ondergang

Soranus, een Bataaf in Romeinse krijgsdienst, is een mannetjesputter. Terwijl hij in zijn zware wapenuitrusting de brede Donau overzwemt, doorklieft hij in de lucht met een pijl andere door hem zelf afgeschoten pijlen. Naar zo’n dappere en kundige schutter wil een handboogvereniging zich wel vernoemen.

En zo gebeurde het ook in 1860 in Haaren. De vereniging is bijna 130 jaar blijven bestaan.

Jonkheer Van den Boogaerde van Terbrugge, de kasteelheer van Nemelaer richtte de handboogschuttersvereniging “Soranus van Nemelaer” op in 1860. Doel was “een gezelschap te vormen om zich op zon- en feestdagen door schieten met de edele handboog te kunnen uitspannen”.

De godsdienstige en zedelijke belangen van de leden werden bij het beoefenen van de handboogsport goed in de gaten gehouden. Het schietterrein was verboden gebied voor ongehuwde vrouwen, uitgezonderd de diensters van de kastelein. Dronkenschap, vloeken, onzedige uitdrukkingen, onenigheid en twist werden beboet, net als het te laat komen of het niet aanwezig zijn bij het rozenhoedje bidden en bij een uitvaart van leden.

Maar er was ook een vrolijke kant. Eens per jaar werd de kas verteerd en het jaarlijks hoogtepunt was het koningsschieten, met het koningskruis als hoofdprijs. Verder waren de prijzen bescheiden en in natura: men schoot voor een pak koffie en een pond boter!

Soranus was aangesloten bij de Nederlandse Handboog Bond, waar ook schietverenigingen met welluidende namen als De Batavieren, Claudius Civilus, Donatus, Amicitia, Nimrod, Willem Tell, Concordia, De Eendracht, Ons Genoegen, Recht door Zee, Vrolijke Schutters en Nooit Volleerd deel van uitmaakten. Regelmatig hielden deze verenigingen districtswedstrijden.

Met het eeuwfeest in het vooruitzicht wordt de contributie in 1959 verdubbeld tot ƒ 1,- per maand en organiseert men een loterij om het geheel te kunnen financieren. Tijdens het jubileum in 1960 is er na-tuurlijk een schietconcours, maar ook een parkietenshow, dansen en een cabaret met optreden van Willy Alberti. De koningin schenkt zelfs een gedenkpenning.

Toch is het niet allemaal van een leien dakje gegaan. Dat blijkt uit het jaarverslag van 1961. Door onenigheid binnen het bestuur “en omdat de secretaris al was gaan lopen” is het verslag van 1960 niet gemaakt. “Geen enkele bestuursvergadering is zonder ruzie verlopen, er wordt met verwensingen en gifpillen gesmeten en van vergaderen kan men niet spreken. Bedoelde heren organiseren wat ze graag doen en passeren voorzitter en secretaris volkomen. Er heerst dictatuur.”

De klad lijkt dan in het verenigingsleven te zitten: onderlinge competitiewedstrijden worden gestaakt, omdat er niet genoeg schutters zijn en onvoldoende controle. De jaarlijkse teerdag gaat niet door, omdat het grootse huldigingfeest van beschermheer A. van Oirschot veel geld heeft gekost. Maar de vereniging herstelt zich na de nodige bestuurswisselingen en bedankjes van verschillende leden. Een nieuwe bestuur pakt de zaken voortvarend aan, met aantrekkelijke geldprijzen en het inruilen van de teerdag voor een reisje naar België. En ook dames mogen in het bestuur gekozen worden!

Toch komt er in de jaren ’80 een einde aan het roemruchte Soranus. Slechts een enkele schutter weet zich nog te klasseren tijdens de bondswedstrijden, terwijl de opkomst bij thuiswedstrijden bedroevend laag is. Als de club nog maar tien leden heeft, van wie zeven “slapend”, besluit men unaniem om de vereniging per 1 januari 1990 op te heffen. Het verenigingszilver gaat naar de gemeente, het archief naar het latere BHIC en de drie actieve schutters schieten verder in Esch.

Reacties (14)

Han van Dorsselaer zei op 6 november 2011 om 11:31
Ik heb nog een oude foto van de jaren dertig van de Koninklijke Handboog Schutterij"Genoegen zij ons doel" van Roosendaal met schutters en vaandels.
Belangstellenden kunnen kontakt opnemen

m.vr Gr
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 6 november 2011 om 21:43
Ik denk dat onze collega's van het gemeentearchief Roosendaal hier heel blij mee zullen zijn. Ik zal hun op uw vriendelijke aanbod attenderen.

Maar mocht u nog foto's van Soranus in Haaren hebben, dan is het BHIC daar uiteraard heel blij mee.
Mart Koenen zei op 4 september 2013 om 22:00
Ik weet nog goed, dat het jubileum van Soranus in 1960 gevierd werd in Haaren in een grote tent die stond toen naar ik meen op de wei op de spie bij molenaar Van Loon. Ik was toen 'n jaar of 12. Willy Alberti was destijds beroemd met het lied "Marina".Mijn broer Sjaak en ik vormden toen het muzikale duo "De Koentjes" . Doordat mijn vader in het bestuur van Soranus zat, kregen wij de
gelegenheid om Willy Alberti te begeleiden bij het lied "Marina" (Zo goed en zo kwaad als dat ging, natuurlijk). De Soranus waarover ik nu spreek was een handboogvereniging die thuis was en schietbanen had bij cafe Coenraedt (?) op het kerkeind/langeweg. Zij hadden ook een bakkerij en een kruidenierswinkel. Ik weet niet of er nog foto's zijn van dit alles, ik zou er erg blij mee zijn. als U mij kunt helpen; mijn e-mail is bekend bij BHIC.
De foto bij dit artikel is volgens mij gemaakt bij Herberg Van Boxtel. Had Soranus ook een club die schoot met geweer of kruisboog? Mij is daar niks van bekend.
Uw reactie is welkom!

m vr gr
Mart Koenen
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 5 september 2013 om 11:36
Beste Mart,
bedankt voor je reactie en wat moet dat spannend geweest zijn om mee te mogen spelen met Willy Alberti.
Ik heb trouwens dhr. Han van Dorsselaer nog even gemaild met het verzoek om op jouw oproep over de foto's te reageren.
Met vriendelijke groeten,
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 5 september 2013 om 14:27
Beste Mart,
ik heb nu al een reactie van dhr. van Dorsselaer gekregen dat hij je graag wil helpen met de foto. Mag ik je e-mailadres aan hem doorgeven?
Met vriendelijke groeten,
Mart Koenen zei op 5 september 2013 om 16:13
Goedemiddag Mariët,
Ik had niet verwacht dat er zo snel gereageerd zou worden. Wel heel leuk. Ik ben benieuwd welke foto('s) dhr. van Dorsselaer heeft. Geef mijn e-mailadres maar aan hem door en bedankt voor de medewerking.
gr. Mart
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 5 september 2013 om 19:24
Beste Mart en Han,
de mail met het e-mailadres van Mart is verstuurd aan Han. Veel plezier met het uitwisselen van gegevens.
Met vriendelijke groeten,
Bert van der Wiel zei op 20 december 2015 om 10:26
Ik heb nog bij Soranus in Haaren wedstrijden geschoten voor de z.g. "kleine kring Boxtel", gevormd door clubs uit Liempde, Boxtel en Haaren, vanaf 1967. Zij hadden een hele kleine accommodatie, inderdaad bij café v. Boxtel, waar je bij al een bescheiden opkomst van schutters buiten moest gaan staan om de anderen de gelegenheid te geven hun pijlen weg te schieten. De secretaris heette toen v.d. Bruggen of Verbruggen en een ander lid waren Antoon Geboers en zijn vrouw. Ikzelf was toen lid van Soranus Liempde. Heel gelukkig lijkt het gesternte van de Bataaf Soranus niet te zijn, want ook deze Liempdse club gaat na 125 jr. eind van dit jaar ter ziele door een gebrek aan leden.
a.visser coenraad zei op 18 oktober 2016 om 17:05
ik heb nog foto s van het 100 jaar bestaan

groetjes Anny visser Coenraad
Mart Koenen zei op 11 november 2016 om 19:33
Hoi Anny, waarschijnlijk heb je mijn verhalen hierboven over Soranus ook wel gelezen. Ik ben al een hele tijd op zoek naar meer gegevens en foto's over Soranus omdat mijn vader in de jaren 60 ook lid was. Als jij dé Anny bent van het vroegere café Coenraad, dan kun jij mij beslist helpen. ik hoop op antwoord.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 15 november 2016 om 09:41
Achter de schermen heb ik contact gelegd tussen Anny en Mart.
Mart Koenen zei op 29 november 2016 om 17:00
Beste Annemarie, kun je mij vertellen hoe je dat contact gelegd hebt? ik heb niets binnengekregen??? Misschien kun je mij het mail adres van Anny geven?
a. visser zei op 29 november 2016 om 19:59
hoi Annemarie geef mart mijn e-mail adres maar
Groetjes
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 30 november 2016 om 09:56
Beste Mart, het BHIC benadert altijd eerst iemand met het verzoek contact met de vragensteller op te nemen. Dat heb ik ook gedaan. Maar nu Annie via deze weg reageert, heb ik je haar e-mailadres toegestuurd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen