skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Toontje Sprenger, de Aletta Jacobs van het Land van Heusden en Altena

Ze mag met recht en rede de Aletta Jacobs van het Land van Heusden en Altena worden genoemd. Toontje Sprenger, het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid in het Land van Heusden en Altena. We schrijven 1939. Antonia Hectoria Otje Sprenger (18 november 1872 – 21 januari 1947) wordt geboren als kind van Johannes Elize Sprenger en Aletta Adriana van Drongelen. De toch wat wonderlijke doopnaam Hectorina krijgt ze van haar grootvader Antonie Hector, de naam Otje van haar grootmoeder.

Haar vader is eigenaar van het veerhuis aan de voet van het veer Sleeuwijk-Gorinchem. Deze belangrijke noord-zuid ader van Nederland passeert hier de rivier de Merwede en het café pal tegenover het voetveer heeft over klandizie niet te klagen.

Toontje bezoekt niet de meest nabijgelegen scholen in Gorinchem. Misschien bezoekt ze een kostschool elders. Nadat vader Sprenger is overleden, wordt het café overgenomen door Toontje, haar jongere zus Bet en jongste broer Jo. Alledrie blijven zij hun leven lang ongehuwd. Het café krijgt regelmatig hoger bezoek, van de Commissaris van de Koningin en van het waterschap.

In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 1939 duikt de naam van Toontje voor het eerst op in de politiek. In het Gorinchems Nieuwsblad van 12 mei 1939 worden de kieslijsten gepubliceerd. Toontje Sprenger staat tweede op de lijst van de Liberale Staatspartij (LSP), achter lijsttrekker en broer is M. Sigmond, een broer van de Arie Sigmond, burgemeester van Werkendam en De Werken van 1913-1923.

Toontje Sprenger wordt overigens aangeduid als mej. A.H.O. Sprenger, terwijl ze dan toch al de respectabele leeftijd van 67 jaar heeft. Zij is kandidate voor de Liberale staatspartij ‘de Vrijheidsbond’. De LSP gaat later op in de VVD en werd gezien als een deftige, burgerlijke partij. Ze wordt raadslid in de gemeente De Werken en Sleeuwijk. Zoals het Gorinchemsch Nieuwsblad op 7 juli 1939 optekent: “Mej. A.H.O. Sprenger alhier zal als eerste vrouw in het Land van Heusden en Altena zitting nemen als lid van den gemeenteraad alhier”.

Overigens zijn er anno 2005 Sleeuwijkers die nog weten te vertellen dat een ieder die de stem uitbracht op haar een rijksdaalder kreeg. Na de verkiezing op 12 juni blijft het even stil rond de nieuwe raadsleden. Pas op 5 september 1939 wordt de nieuwe raad geïnstalleerd. Dan krijgt Toontje Sprenger overigens wel direct een bijzondere rol toebedeeld. Ze mag de raad voorzitten. Burgemeester Beukenkamp is namelijk in die periode ziek en moet vervangen worden. Krachtens artikel 84 van de gemeentewet mag zij als oudste raadslid (67 jaar) de raad dan voorzitten.

De Tweede Wereldoorlog maakt een abrupt einde aan de politieke carriere van Toontje Sprenger. Pas op 4 januari 1946 komt de gemeenteraad van De Werken en Sleeuwijk voor de eerste maal opnieuw bijeen. Toontje Sprenger is dan 73 jaar en er niet meer bij. Een jaar later, op 21 januari 1947, overlijdt ze. Haar overlijden wordt aangegeven door Willem van Andel, landbouwer. Op de overlijdensakte staat: 74 jaar, zonder beroep.

Meer weten over Toontje Sprenger? Lees hier het uitgebreide verhaal

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.