skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Zanger ‘Breng eens een zonnetje onder de mensen’ herleeft in podcast Andermans Veren

'Breng eens een zonnetje onder de mensen', 'Ik heb een huis met een tuintje gehuurd' en 'Brabants volkslied': August de Laat is in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw ongekend populair. Via de podcast Andermans Veren is zijn krachtige stemgeluid ook in de 21ste eeuw luid en duidelijk te horen.

Tilburger August de Laat (16 september 1882 –14 februari 1966) is een Nederlands zanger-humorist. In het begin van de twintigste eeuw ontwikkelt hij zich via het amateurtoneel en talentenjachten tot humorist. Later komt zijn zang steeds meer aan bod, en De Laat neemt in totaal meer dan 350 nummers op de plaat op. Met grote namen, waaronder het bekende dansorkest The Ramblers. Zijn krachtige stemgeluid en duidelijke dictie maken De Laat ideaal voor voor primitieve media als de grammofoon en de radio.

Dagelijks op de radio

Liedjes als 'Breng eens een zonnetje onder de mensen' en 'Ik heb een huis met een tuintje gehuurd' zijn in die tijd bijna dagelijks op de radio te horen. Bij de KRO, maar bij voor de H.D.O. (voorloper van de huidige AVRO), de Vlaamse KRO en de PHOHI (omroep voor kolonialen in Nederlands-Indië). Lange tijd treedt De Laat ook op in het land, waarbij zijn zoon André en zijn dochter Caroline de Laat hem op de piano begeleiden. Ook met broer Ko de Laat vormt hij geruime tijd een duo maar Ko overlijdt jong. Na de oorlogsjaren treedt De Laat nog incidenteel op, om in 1960 definitief afscheid te nemen met een radiospecial van de VARA. 

Opkomst en ondergang

In een nieuwe podcast vertelt schrijver/dichter Ko de Laat (een achterneef van August) over leven en werken van zijn oudoom. Dit tweeluik behandelt de opkomst en ondergang van August de Laat, de opmerkelijke artiesten met wie hij samenwerkte en de moordende concurrentiestrijd met zijn collega’s.

Deel 1:

Deel 2:

Reacties (4)

Peter van Grinsven zei op 16 oktober 2020 om 13:56
de link naar de podcast werkt niet?
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 16 oktober 2020 om 14:52
Peter, inderdaad, ze waren aan de bron verlegd... dus dat hebben wij nu ook gedaan. Veel luisterplezier!
Ada Peele zei op 17 oktober 2020 om 14:46
August de Laat en zijn broer Ko traden onder andere op 10 januari 1929 succesvol op bij een winteruitvoering van Harmonie St. Caecilia uit Made. Het duo De Laat verleende met een uitgebreid programma hun medewerking aan deze winteruitvoering. De twee humoristen hadden een groot aandeel in het succes van de uitvoering. Dat men veel van hun optreden verwachtte, bewees wel de volle zaal. August en Ko konden met hun zang en spel en vooral met hun grappige, komische voordrachten direct het publiek in een vrolijke stemming brengen. Zie het jubileumboek van Harmonie en Tamboerkorps St. Caecilia.
Ko de Laat zei op 21 oktober 2020 om 23:01
@Ada Pele: Hé, dat is interessant. Wist niet dat ze daar in stonden. Ik ga eens kijken of ik dat boek kan achterhalen. Dank voor de tip.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.