Brabants Historisch Informatie Centrum
Voor ál uw vragen over vroeger, bel 073-6818500!! of e-mail vragen@bhic.nl
Nieuws Laatste wijzigingen RSS TwitterWeblogs
Geschiedenis
Water
Stamboom
Onderzoek
Over ons
Home > Geschiedenis > Lokale geschiedenis > Gilze en Rijen > Gebouwen > ít Oude Raadhuis

Hartelijk welkom in historisch Gilze en Rijen

 

Je vindt hier wat beknopte informatie over en foto’s van Gilze en Rijen. Vind je het leuk om je eigen verhaal over Gilze en Rijen op deze website te zetten, stuur dat dan in, liefst met een leuke foto natuurlijk. Wil je meer weten over de geschiedenis van Gilze en Rijen, ga dan naar het Regionaal Archief Tilburg.

Vorige pagina Gilze en Rijen Print deze tekst Reageer

’t Oude Raadhuis

Door Paul Spapens

 

Erfgoed dat in veel Brabantse plaatsen is te vinden, bestaat uit onder meer kerken, kapellen en raadhuizen. Die kunnen ook behoorlijk oud zijn en vrijwel altijd hebben ze de allure die passend was bij het doel.

 

Aan de Nieuwstraat 22 van Gilze staat het gemeentehuis, dat als zodanig dienst heeft gedaan van 1921 tot 1939. Sinds 1989 is de heemkundekring er gehuisvest en heet het pand officieel ’t Oude Raadhuis.

 

Als je er voor staat zou je denken dat het veel ouder is. De architectuur is nogal merkwaardig en daardoor opvallend. Oorspronkelijk is het pand in 1912 gebouwd als slagerij en herberg. Daarna werd het het patronaat van de parochie en vervolgens raadhuis. Een eindje verder, richting centrum, staat een representatief huis dat in Gilze bekend staat als Villa Mol, genoemd naar mejuffrouw M. Mol die het in 1892 liet bouwen.

 

Hierin was het gemeentehuis vanaf 1946 tijdelijk ondergebracht, nadat de Duitsers het nieuwe gemeentehuis in 1944 hadden opgeblazen. ’t Oude Raadhuis was te klein geworden, waarop in 1939 een prachtig nieuw gemeentehuis werd geopend.

 

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 19 juli 2007

Reageer op dit verhaal

Geschiedenis

Zoeken naar:
Gemeenten via lijst
Brabantse verhalen
Brabantse foto's

JavaScript is nodig voor chat
Chat is online op: Maandag t/m vrijdag 19.00 - 22.00 uur
+ overdag als proef