Brabants Historisch Informatie Centrum
Voor ál uw vragen over vroeger, bel 073-6818500!! of e-mail vragen@bhic.nl
Nieuws Laatste wijzigingen RSS TwitterWeblogs
Geschiedenis
Water
Stamboom
Onderzoek
Over ons
Home > Geschiedenis > Lokale geschiedenis > Schijndel > Gebeurtenissen > Avanti: al 77 jaar voorwaarts…

Hartelijk welkom in historisch Schijndel

 

Verhalen over het oude Schijndel, een album met oude foto’s, stuur je eigen verhaal in of geef commentaar op het verhaal van anderen, kom in contact met (andere) kenners van de lokale geschiedenis en ontdek het verleden. Veel plezier!

Vorige pagina Terug naar het zoekresultaat Schijndel Print deze tekst Reageer

Avanti: al 77 jaar voorwaarts…

 

Schijndel: Het eerste elftal van Avanti in 1971“Avanti is 40 jaar voorwaarts…”. Dát was de kop waarmee het gedenkboek ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van Avanti in 1971 opende. Inmiddels heeft de club zijn 75-jarig jubileum gevierd en telt hij 700 actieve leden. Hoe is Avanti ontstaan en wie stond aan de wieg van deze Schijndelse vereniging?

 

10 juli 1931 was voor kapelaan De Beer van Parochie De Boschweg in Schijndel wellicht een dag als alle andere dagen in crisistijd, maar toch had hij iets bedacht dat tot op de dag van vandaag de gemoederen van menig Schijndelaar bezighoudt. Die dag werd namelijk Jeugdvereniging ‘R.K.S.V. Avanti’ ten doop gehouden onder de bezielende leiding van voorzitter H.J. Tibosch en secretaris A.J. van Oss, bestuurders van het eerste uur.

 

Ongeveer veertig leden meldden zich aan bij deze jeugdvereniging en zo konden drie elftallen worden gevormd, die aanvankelijk vriendschappelijke voetbalwedstrijdjes speelden tegen  patronaatsclubs. Daarnaast werd er ook aan gymnastiek, atletiek en toneel gedaan. En zo, bedacht meneer kapelaan, kon de jeugd door sport en spel sociaal en nuttig bezig zijn en van de straat worden gehouden. Een soort van kinderopvang avant la lettre.

 

In 1981 wordt de eerste paal geheid voor de nieuwe tribune van AavantiIn september 1931 kwam het eerste Avanti-elftal uit in competitie van de 3e klasse van de Rooms Katholieke Voetbalbond Brabant. In december dat zelfde jaar ging het 2e elftal de wei in. Het liep allemaal zo vlotjes dat Avanti in de loop van het seizoen 1933/1934 een fusie aanging met een andere voetbalvereniging in de Schijndelse wijk De Boschweg, namelijk de vereniging ‘Ever Quick’. Onder het motto ‘samen sterk’ konden ze zo twee senioren- en twee juniorenelftallen in competitie laten gaan. Het eerste elftal in de 2de klasse en het tweede in de 3e klasse RKVB. Na vier jaar was het overduidelijk: Avanti stond voor voetballen met een grote ‘V’. Alle jeugdactiviteiten op het gebied van toneel, atletiek en gymnastiek werden aan de wilgen gehangen en de missie werd voetballen!  

 

Vanaf 1938 volgden jaren die voor welhaast elke vereniging moeilijk moeten zijn geweest, door de mobilisatie en de vijf oorlogsjaren. Toch werd er natuurlijk zoveel mogelijk gevoetbald. Dat leverde in ‘43/’44 zelfs weer een kampioenschap op. Na de oorlog bleek het voetbalterrein dermate verwoest dat er stemmen opgingen om een fusie aan te gaan met zustervereniging Schijndel. Alweer een fusie? No way, dacht een actiegroep. En  onder het motto ‘nu we zijn bevrijd, willen we Avanti niet kwijt’ wist zij te bewerkstelligen dat Avanti bleef wat het was: een rasechte Boschwegse club! Met frisse moed werd een gloednieuw speelveld betrokken.

 

De club van blauw en wit hield het vol toen de oorlog in ons land kwam, hield zich staande tijdens deze barre oorlogsjaren en ook in oktober 1944 bij de bevrijding van Schijndel stond Avanti paraat en liet weer van zich spreken. Moeilijke voetbaljaren, op het gebied van prestaties en financiën, wisselden af met succesvolle jaren. Avanti bleef altijd overeind. In 1951 werd het twintigjarig bestaan op gepaste wijze gevierd. De club is dan uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met ongeveer 100 werkende leden.

 

Dames-2 van Aavanti wordt kampioen in 1988De ‘Blauwwitten’, zoals ze in de Schijndelse volksmond worden genoemd, kwamen met maar liefst 7 elftallen in de competitie uit. In het seizoen 1965/1966 werd de eerste veteranenafdeling opgericht. De eerste jaren speelden zij alleen vriendschappelijk en op toernooien. Vanaf 1970 deelden zij ook mee aan de competitie. In 2006 heeft SV Avanti ‘31, zoals de club vanaf 1979 heet, zijn 75-jarig jubileum gevierd. De inmiddels zeer actieve voetbalvereniging heeft nu meer dan 700 leden, verdeeld over 11 seniorenelftallen, 1 damesteam en 23 jeugdteams. Het eerste elftal speelt in de 2e klasse F van de KNVB District Zuid 1, alle andere teams spelen in KNVB district Zuid 2; de A-jeugd voetbalt in de hoofdklasse A en het eerste dameselftal is actief in de 3e klasse.

 

Kortom, het jeugdclubje van de visionaire kapelaan De Beer is uitgegroeid tot iets groots. Vele Schijndelaren zullen met nostalgie terugblikken naar het wel en wee van deze voetbalvereniging.

Avanti, avanti: “Op naar de honderd”!

Reageer op dit verhaal2 reacties op dit verhaal

Geschiedenis

Zoeken naar:
Gemeenten via lijst
Brabantse verhalen
Brabantse foto's

JavaScript is nodig voor chat
Chat is online op: Maandag t/m vrijdag 19.00 - 22.00 uur
+ overdag als proef