skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Soldatendiner

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 15 januari 2010
bijgewerkt op 18 november 2013
Een soldatendiner zo te zien, maar niet met rats, kuch en bonen! Er staat zelfs wijn op tafel en er is gezorgd voor fruit na. De foto dateert van de tijd van de mobilisatie 1939-1940, precies 60 jaar geleden.

Deze militairen - sommigen redelijk hoog in rang - waren ondergebracht in Boekel of Venhorst, maar waar zij aan tafel zaten, is ons niet bekend. Hun namen kennen we evenmin, maar wellicht roepen enkele mannen herinneringen op, omdat zij bij deze of gene thuis waren ingekwartierd.

Juist op kinderen moet dat indruk hebben gemaakt, stoere mannen in uniform dagelijks over de vloer, met echte geweren. En de kinderen van toen, voor zover nog in leven, zijn nu in de leeftijd om verhalen over vroeger te vertellen.

Dus, mensen uit Boekel en Venhorst, kijk eens goed en laat wat van je horen! We zijn benieuwd naar jullie reactie.

Reacties (23)

Kees van Ginneken (Boekel; telefonisch) zei op 18 januari 2010 om 13:11
Toevallig weet ik iets van deze foto af. Hij is inderdaad uit de Mobilisatietijd, om precies te zijn:van september 1939. De afgebeelde personen zijn officieren van het Nederlandse leger, maar wie het zijn, weet ik niet. Wel is mij bekend dat de foto is gemaakt in de eetzaal van de officieren in Uden.
Kees van Ginneke zei op 19 januari 2010 om 09:39
Nader onderzoek leerde dat het mogelijk is dat de foto in Boekel gemaakt is want na verwijdering van de foto uit het album bleek dat achterop stond geschreven:"in de eetzaal voor officieren Boekel, 9-39". In het album stond echter onder de foto geschreven: "in de eetzaal van de officieren in Uden"

Verder bleek dat de namen van de officieren er ook opgeschreven waren:
Mizee; Kp. Klompers; Zouteriks; Kp. Klapwijk; v. Donkelaar; Merkelbach; Vintges; Kp. Belien; Lüger, Schippers; de Nennie.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 19 januari 2010 om 10:59
Kees, van harte bedankt voor deze aanvullingen. En, wie weet, misschien reageren straks nog familieleden van deze mannen.
A. Verhofstad, Boekel (telefonisch) zei op 19 januari 2010 om 14:20
Ik weet precies waar dit was: deze officieren aten iedere middag bij de Dames Van Kessel (in manufacturen, kruidenierswaren, lingerie en dameshoeden) aan de Kerkstraat. Mijn zus ging daar namelijk iedere dag serveren. Het was tijdens de mobilisatie '39-'40, en de mannen hoorden bij het 17 RI. De dames hadden ook een vergunning voor gedistilleerd, dus ze mochten een borrel schenken.
Het is dus inmiddels al zeventig jaar terug! Ik was toen 11 jaar.
tonnie vesters zei op 15 februari 2012 om 14:01
graag wil ik een aanvulling geven op de foto van het soldaten diner,op het internet heb ik een verslag gevonden van kp Zouteriks.
als u de naam kapitein zouteriks invult op google,kunt zijn verslagen lezen van zijn tijd in boekel met oa het opbouwen van de peelraamstelling
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 15 februari 2012 om 16:20
@Tonnie, mooi, jouw verwijzing naar het verslag van Kapitein Zouteriks! Daar zitten prachtige passages in over Boekel en Venhorst, maar ook wordt verhaald over het wedervaren van Nederlandse militairen van het najaar van 1939 tot en met mei 1940.
Voor alle duidelijkheid voor de volgers van ons forum hier nog even de link: <a href="http://www.prinsesirenebrigade.nl/blitzkrieg.htm">http://www.prinsesirenebrigade.nl/blitzkrieg.htm</a>. Eenmaal op die site gekomen, kun je o.a. doorklikken naar <a href="http://www.prinsesirenebrigade.nl/blitzkrieg%20leger%20mei%201940%20herinneringen.htm">Kapitein Zouteriks</a>.
Radboud Kramer zei op 23 mei 2015 om 13:47
Kapt Theo Zouteriks staat vierde van links, voor de schuifdeur. Hij is mijn oudoom. Hij heeft een compleet boek met foto's en papieren nagelaten uit de oorlogstijd. Hij is naar Engeland gegaan en daar actief geworden in de Irenebrigade en op het ministerie van oorlog.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 mei 2015 om 09:47
Bedankt voor je reactie Radboud en is jouw verwijzing naar het complete boek met foto's en papieren van Kapt. Theo Zouteriks dezelfde als de verwijzing naar de website in de reactie van mijn collega Henk Buijks? Of heb jij een nog uitgebreidere versie?
John Verschueren zei op 19 juni 2015 om 22:14
Dit is toevallig. Hier gaat een verhaal a vooraf. Ik ken mijn vrouw al 17j. en ben veel bezig met ww2, maar dan vooral langs geallieerde zijde. Op 2 mei was ik met een vriend in Brielle ( bevrijdingsfestival) om een bevriende Amerikaanse ww2 veteraan te bezoeken die daar was.
Mijn vrouw ging haar oma bezoeken. (Ik weet dat ze tijdens de oorlog in Engeland zat, heb wel eens wat gevraagd maar kreeg niet echt reactie, wat ik vreemd vond want ze heeft ook jaren bij het bevrijdingsmuseum gewerkt, maar goed). Die dag belde mijn vrouw en zei; Oma vroeg waar je bent dus ik zei in Brielle, om Jim weer te ontmoeten, een ww2-veteraan. Zegt ze doodleuk, mijn vader was een Engeland-vaarder misschien wil John de medailles en een verslag wel zien!!!!! Vorige week op visite voor haar 86ste verjaardag, een dag voor het feestje want wilde wel in alle rust even praten. Ze liet de medailles en het verslag zien en ik heb gezegd dat ik zoveel mogelijk uit zou zoeken ( betekenis vd medailles en alles wat ik maar vinden) Zij is de dochter van Kp Zouteriks!!! Het fotoboek is er ook maar heb ik wegens tijdgebrek nog niet gezien en wil ik ook als toetje bewaren. Dus alle hulp is welkom. Gr John Verschueren
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 juni 2015 om 23:05
Nou John, dat is inderdaad wel heel erg toevallig. Dus deze foto kan zo maar weer de aanzet zijn tot een heel nieuw verhaal? We zijn heel benieuwd wat er nog meer bekend is over kapt. Zouteriks. Maar we hebben geduld ;-)
tonnie vesters zei op 11 december 2015 om 08:44
De mededeling van Radboud Kramer dat kapt. Theo Zouteriks een compleet boek met foto's en papieren heeft nagelaten uit de oorlogstijd vind ik wel interessant voor onze heemkunde kring in Boekel met name de foto's er zullen waarschijnlijk wel enkele foto's uit Boekel en Venhorst in het boek staan.
misschien weet Radboud Kramer wel waar dat boek zich nu bevind en of wij een keer dat boek kunnen bezichtigen.
gr Tonnie Vesters
Harry Bakx zei op 11 januari 2017 om 21:09
Bijzonder interessant bovenstaande berichtgeving. Onlangs kreeg ik het oorlogsdagboek van mijn vader in handen, waarin hij zijn belevenissen vertelt over de periode van 10 mei 1940 tot 18 juni 1940. Hij was gemobiliseerd in Reusel en vertelt over hun lange tocht (vlucht) door Nederland, België en Frankrijk om uiteindelijk met de boot naar Engeland te gaan. Hij schreef dat hij uiteindelijk vanaf 30 mei 1940 onder het commando kwam van kapitein Zouteriks, waar hij met veel lof over schreef. Om die reden heb ik kapitein Zouteriks op internet opgezocht en kwam direct bij zijn verslag over de tocht vanuit Nederland naar Engeland. De periode waarin mijn vader onder zijn commando was, komt in het verhaal exact overeen.

Mijn vader was vijf jaar in Engeland en maakte deel uit van de Prinses Irenebrigade. Nooit heeft hij iets verteld over die periode in Engeland en wat zich daar heeft afgespeeld. Hopelijk is er iemand die iets kan vertellen over die periode van de Prinses Irenebrigade. Ik weet dat mijn vader enkele weken na de invasie ook in Frankrijk aan land kwam, in Duinkerke gewond raakte en weer naar Engeland terug gebracht werd. Pas in september 1945 kwam hij terug naar nederland.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 januari 2017 om 13:58
Wat mooi dat je het oorlogsdagboek van je vader hebt. En zeker mooi dat je met dit dagboek aan de hand ook andere gegevens vindt die je helpen bij het plaatsen van zijn verhaal. Ik hoop dat andere gebruikers van deze website je wat kunnen vertellen over de periode van de Prinses Irenebrigade. En mocht je het leuk vinden om het dagboek van je vader te delen met onze lezers, dan mag je uiteraard altijd contact met ons opnemen (info@bhic.nl).
Harry Bakx zei op 13 januari 2017 om 15:13
Hallo Mariët, hartelijk dank voor je reactie. Ja, dat hoop ik zeker. Het betreft korporaal (destijds) P.J.Bakx (1914-1979). Na de oorlog is hij bij de landmacht gebleven en diende eerst in Ossendrecht en later in de Chassé kazerne in Breda. Ik ben momenteel het dagboek aan het digitaliseren en aan het overtypen. Zodra ik daarmee klaar ben, wil ik het zeker delen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 januari 2017 om 15:19
Dat zouden we heel erg op prijs stellen Harry. Het blijft altijd een enorm mooie vondst als er dagboeken, zeker uit die tijd, worden gevonden en beschikbaar worden gesteld. Dus we horen het graag van je, als je zo ver mocht zijn.
Adriaan de Haan zei op 18 maart 2020 om 09:36
Hi,

De eerst zittende persoon rechts van de tafels kijkend in de camera is mijn opa Bart (Bernard Anton Henri) Luger. Ik probeer meer over hem te weten te komen tijdens de mobilisatie en de meidagen.

zijn rang was destijds reserve 2e luitenant

Uiteindelijk is hij van de Peel in Willemstad terecht gekomen zie onderstaande website.
http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=bruggenhoofd-willemstad-3

Ik ben in de verslagen helaas zijn naam nog niet tegengekomen mochten jullie weten waar hij in de peel heeft gezeten hoor ik dat graag.

MVG,

Adriaan de Haan
Norah zei op 18 maart 2020 om 12:37
Volgens de gegevens in de bovenstaande berichten lag men gelegerd in Boekel.
Uw overgrootouders waren respectievelijk afkomstig uit Hoorn en Woensel, en zijn in het begin van de 20e eeuw van Ginneken naar Gestel verhuisd.
Zie: stadsarchief Breda.
Mvg.
Erik van Turnhout zei op 11 mei 2022 om 21:36
Beste Adriaan,

Je opa maakte hoogstwaarschijnlijk deel uit van het 2de bataljon van het 17de Regiment Infanterie (II-17 RI) in de Peel-Raamstelling in vak Erp nabij het dorp Venhorst en Boekel.
Mijn opa was onderdeel van de 2de compagnie en zijn sectiecommandant (sinds 8 mei 1940) was Volker Simon Ohmstede. Deze naam wordt ook in je link genoemd. Je opa heeft op de Hagenkampweg 70 te Eindhoven gewoond omstreeks de jaren 30/40.
Graag verneem ik je reactie.
Adriaan De haan zei op 11 mei 2022 om 21:56
Beste Erik,

Ik kom graag in contact! Ik ben in bezit van een verslag van de oorlogshandelingen van VS ohmstede. En nog wat meer informatie.

Ik weet alleen niet hoe we hier met elkaar in contact kunnen komen?

Mvg,

Adriaan
Harry Bakx zei op 11 mei 2022 om 22:02
Kapitein Zouteriks, daar heeft mijn vader nog onder gediend bij de vlucht naar Engeland vanuit Brest in 1940. Zie mijn boek over korporaal PieterJan Bakx
Erik van Turnhout zei op 11 mei 2022 om 22:27
Hoi Adriaan,

Beste Adriaan,

Ik heb recent enkele gegevens over V.S. Ohmstede weten te vinden echter uw informatie lijkt me uiterst waardevol. Zowel Ohmstede als je opa zijn in de omgeving van Willemstad terecht gekomen na 11 mei 1940. Hier zou ik inderdaad meer over willen weten.
Op de foto van het "Soldatendiner" zie je uiterst links reserve 2de luitenant M.G. (Sjors) Mizée, hij was sectiecommandant van mijn opa totdat V.S. Ohmstede het van hem overnam op de genoemde 8 mei 1940. Schuin rechts van Mizée zit kapitein H.W.J. Belien. Hij had de leiding over de 2de compagnie van het 2de bataljon van het 17de regiment infanterie. Helaas is zijn gevechtsverslag van de Meidagen 1940 bij het NIMH in Den Haag niet (meer) beschikbaar of verdwenen. Daarin is mogelijk je opa ook vernoemd. Naar ik nu weet heeft 2-II-17 RI op 11 mei 1940 slag geleverd tegen de Duitsers aan de Zuid Willemsvaart ter hoogte van Veghel.
Je kan met me in contact komen via mijn e-mail: erikenjudithvturnhout@gmail.com. Graag hoor ik weer van u.
Erik van Turnhout zei op 11 mei 2022 om 22:30
Beste Harry,

Behoorde je vader tot de 3de compagnie van het 2de bataljon (3-II-17 RI)?
Harry Bakx zei op 11 mei 2022 om 22:50
Hallo Erik, in ieder geval tot de 3e compagnie. Op 15 juni ging hij met kapt Zouteriks met 100 man op de Flensburg naar Engeland. Op 18 juni kwamen ze aan in Newport in Wales.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen