skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Watertoren Oss

In 1935 ontwierp architect J. Kording voor de gemeente Oss een watertoren. Kording zou later ook nog tekenen voor de Helmondse watertoren van 1948. Oss had weliswaar in 1919 al een (kleine) watertoren in gebruik genomen, maar dat was slechts voor enkele woningen aan het Villapark geweest. Het duurde nog tot het midden van de jaren dertig voordat Oss een waterleidingnet voor de hele gemeente kreeg.

De bijbehorende watertoren werd ruim 48 meter hoog, met een wateropvangcapaciteit van 600 m3, verdeeld over twee reservoirs. Voor die tijd was dat een flink reservoir. De toren is een strak ontworpen, bakstenen gebouw met een koperen dak.

Ondanks zijn grote capaciteit, onderging de Osse watertoren hetzelfde lot als vele andere torens: midden jaren ’70 werd hij buiten gebruik gesteld, omdat hij niet voldeed aan de enorm gegroeide vraag naar drinkwater.

De watertoren kreeg in 1977 een andere, bijzondere, bestemming. Een aantal Turkse gastarbeiders huurde de toren met het bijbehorend kantoorgebouw, voor het overigens niet geringe bedrag van 1.100 gulden per maand, om te gebruiken als moskee. Na verloop van tijd kocht men de toren voor 180.000 gulden.

In deze jaren heette het gebedshuis nog de Selimiye moskee, later is het compex (inmiddels enkele malen uitgebreid) de “Oss Ulu Moskee” gaan heten.

Deze nieuwe bestemming stelde tegelijk een markant industrieel monument veilig. Tijdens het WK Voetbal 2006 werd de moskee/watertoren versierd met oranje vlaggen.

Bekijk ook

Watertorens in Brabant

Water in Brabant

Reacties (6)

Geert van Rooij zei op 13 december 2010 om 16:29
Hallo,

Ik werk bij Brabantwater en ben erg geinteresseerd in de historie van ons bedrijf. Kunt u mij vertellen waar ik (behalve bij de gemeente) terecht kan voor nog meer historische informatie over drinkwater in Oss.

met vriendelijke groeten
Geert van Rooij
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 14 december 2010 om 15:08
Dag Geert,

Voor je vraag heb ik even aangeklopt bij mijn collega Henk Buijks. Hij vertelde mij dat Noord-Oost-Brabant voor z'n water vermoedelijk afhankelijk is van het Waterleidingbedrijf in Nuland (in de bossen tussen Nuland en Rosmalen), dat eind 19e eeuw is gestart op initiatief van de stad Den Bosch. Die stad zat te springen om betrouwbaar leidingwater.

Daarom kun je het beste in eerste instantie bij het Stadsarchief Den Bosch aankloppen voor meer informatie (www.stadsarchief.nl). In onze eigen fotocollectie Nuland vind je (via Onderzoek -> Brabantse Foto's) foto's van het bedrijf, ook oudere.

Veel succes ermee! Mocht je nog vragen hebben, dan weet je ons te vinden...
Geert zei op 7 mei 2012 om 22:27
hoi
Ik heb al lang de wens om eens tot helemaal boven in te mogen gaan kijken in de oude watertoren van Oss.En het is me eindelijk gelukt en ga het binnenkort van binnen bezichtigen.foto's zal ik zeker genoeg gaan maken want dit is een kans die ik waarschijnlijk nooit meer krijg.

Groeten van weer een andere Geert
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 8 mei 2012 om 10:08
Hoi Geert,
leuk dat je wens nu in vervulling gaat. Wij zijn eigenlijk ook wel benieuwd naar de binnenkant van de watertoren; zou je wat foto's op onze website willen plaatsen ?
Alvast bedankt en met vriendelijke groeten,
bart zei op 18 november 2020 om 09:39
waar zijn de antennes voor op de watertoren
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 november 2020 om 10:43
Goedemorgen Bart, bedoel je mogelijk de voormalige tv-antennes? Ik vermoed dat die zijn verwijderd bij de aanleg van de centrale antenne.

Mogelijk vind je meer informatie hierover bij Stadsarchief Oss:
https://collecties.stadsarchiefoss.nl/

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen