skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Abdij van Postel

2114 Abdij van Postel, 1138-1797

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis
Verantwoording van de inventarisatie
2114 Abdij van Postel, 1138-1797
Inleiding
Verantwoording van de inventarisatie
Het archief van de priorij-abdij is voor een deel verloren gegaan door de woelingen der tijden. Wat bewaard gebleven is berust goeddeels in de abdij van Postel (ook berusten stukken in het gemeentearchief Mol, in het archief van de abdij van Floreffe in Rijksarchief en Seminarie Namen, en in het archief van het bisdom Antwerpen). Het bevat hoofdzakelijk stukken die met verwerving en beheer van de goederen en rechten te maken hebben. Ze zijn verdeeld in twee afdelingen: de papieren stukken en de meest perkamenten oorkonden-charters. Binnen de eerste categorie, lokaliteiten geheten, zijn drie onderdelen gevormd: de abdijgebouwen en –zaken zelf; de dossiers die alfabetisch per plaats (lokaliteit) geordend zijn; en ten slotte de registers. De tweede categorie, oorkonden of charters geheten, is alfabetisch per plaats ingedeeld. Daarbinnen is de volgorde meest chronologisch. Van sommige plaatsen zijn meer, onderling niet inhoudelijk onderscheiden inventarisnummers aanwezig. Deze oude indeling en nummering zijn gehandhaafd wegens de vele verwijzingen hiernaar in de literatuur.
De afzonderlijke stukken in de rubriek Oorkonden (charters) hebben geen afzonderlijke beschrijving. Om de stukken raadpleegbaar te maken is de inhoud ervan in de vorm van regesten weergegeven in de regestenlijst. Deze regesten zijn in de periode 2022-2024 gemaakt door Michel Oosterbosch (oud rijksarchivaris in Antwerpen) en Jan Sanders (oud-rijksarchivaris in Noord-Brabant).
De scans die aan de afzonderlijke beschrijvingen zijn gekoppeld, zijn van wisselende kwaliteit.
Voor de afdeling lokaliteiten (niet-oorkonden) is gebruik gemaakt van de filmrolletjes van H.P.H. Camps. Ze hebben niet de kwaliteit van digitale opnamen. Camps heeft in 1964 ten behoeve van de samenstelling van het Oorkondenboek van Noord-Brabant enkel die stukken gefotografeerd die betrekking hadden op de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Die filmrolletjes zijn door het Algemeen Rijksarchief Brussel gedigitaliseerd rond 2012. De kwaliteit van die scans is om die reden niet altijd goed.
De lokaliteiten die niet behoorden tot de Meierij én alle oorkonden (charters) zijn door het Rijksarchief Antwerpen-Beveren rond dezelfde tijd vanaf het origineel gedigitaliseerd. Dit levert een goede kwaliteit op. Daarmee is het complete archief van de abdij van Postel tot aan de Franse Tijd digitaal voorhanden. Wegens de overheersend Noord-Brabantse inhoud is aan het Brabants Historisch Informatie Centrum gevraagd de inventaris en de scans online te zetten.
De abdij van Postel kon rekenen op ondersteuning door erfgoedcel k.ERF (www.erfgoedcelkerf.be), onder meer voor het digitaliseren van de charters.
Aanwijzingen voor het gebruik
Regesten

Kenmerken

Datering:
1138-1797
Vindplaats origineel:
Abdij van Postel