skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Bierbrouwerij “De Kolk”

In mei 1877 komt bierbrouwer Franciscus Timmermans uit Helmond met zijn gezin naar Sint-Michielsgestel. Hij betrekt het huis op de Heesakker A222 van Francis van de Westelaken (bakker), die naar Gemert is verhuisd. Het jaar daarop koopt hij een perceel grond op de Dommelakkers van Marinus van der Kammen en bouwt daar een brouwerij, De Kolk genaamd.

De brouwerij
De brouwerij

In 1881 wordt zijn zoon Franciscus Franciszoon eigenaar van de brouwerij en wordt de brouwerij verder uitgebouwd, onder meer met een woonhuis. In 1886 staat de brouwerij op naam van Elisabeth Barbara Verhagen, echtgenote van Franciscus Timmermans junior. In 1890 wordt de brouwerij verkocht aan Jacobus Johannes Duijnstee, grondeigenaar en lid der Provinciale Staten, woonachtig in ’s-Gravenhage.

De volgende koper is in 1892 bierbrouwer Hubertus Johannes Cornelis van Tuijn uit Boxtel (geb. 11-12-1868 in Veghel). Hubertus betrekt het huis (A209) bij de brouwerij. Vier jaar later, in 1896, verkoopt hij de brouwerij aan Charles Louis Legein, van beroep loodsschipper, wonende te Vlissingen. Als brouwer en wonend bij de brouwerij staat van 1900 tot mei 1902 vermeld Petrus Jacobus Legein, afkomstig uit Adinkerke in België.

Plattegrond van de brouwerij
Plattegrond van de brouwerij

In 1903 gaat de brouwerij over in handen van Christianus Pieter Consemulder, commies bij het Departement van Oorlog in ’s-Gravenhage. De koopsom voor bierbrouwerij, huis, stalling, bergplaatsen, erf en weiland en de uitweg naar de Heesakkerschen weg is 21.500 gulden. Als brouwer en wonend bij de brouwerij wordt genoemd Wilhelmus Consemulder van 1902 tot 1905.

De volgende eigenaar is bierbrouwer Johannes Adrianus Henricus van Hout, geboren in Veghel. Ook hij woont bij de brouwerij, van 1905 tot 1912. Volgens de kadastergegevens wordt de brouwerij in 1918 verkocht aan de firma De Jong uit Amsterdam. In de woning bij de brouwerij woont van 1913 tot 1920 de ambtenaar ter secretarie Casper Martinus Boers de Geer, die in 1920 naar Medan verhuist.

In de woning bij de brouwerij komt dan Aloysius Thomas Maria Willekens, technicus van beroep. In 1922 vraagt hij een hinderwetvergunning aan voor het oprichten van een reparatie-inrichting van elektrische en mechanische apparaten, maar de vergunning wordt geweigerd. In 1920 wordt de brouwerij verkocht aan de vereniging de Boerenbond te Sint-Michielsgestel.

In 1923 wordt de brouwerij verkocht aan Hubertus van der Westelaken, bierbrouwer uit Sint-Michielsgestel.

In Den Heertgang van december 1997 heeft Theo van de Wetering een kleine genealogie over de familie Van de Westelaken geschreven. Hieruit leren we dat Hubertus (geb. 22-01-1880), oudste zoon van Wouterus Gertrudis van de Westelaken, gehuwd was met Antonetta van Grinsven uit Berlicum. Het brouwersambacht leerde hij bij de Gouden Sleutel in Gouda, bij een brouwerij in Roermond en bij brouwerij Sonnenbrau in Keulen.

In 1910 komt hij terug naar het Maaskantje om de brouwerij De Zwaan in de lift te helpen. In 1923 koopt hij brouwerij De Kolk op de Dommelakkers. Op 2 mei 1924 brouwt hij daar voor het eerst. Hubert wijzigt de naam van de brouwerij in Brabantia. In 1948 houdt de brouwerij op te bestaan, omdat Hubertus om gezondheidsredenen moet stoppen. Hij heeft geen opvolger.

Bekijk ook

Bierbrouwerijen in Brabant

Water in Brabant

Reacties (8)

L.A. van Leeuwen zei op 19 augustus 2010 om 18:57
Graag zou ik weten, wanneer mijn oud-oom, Hub van de Westelaken exact het werk in Bierbrouwerij "Brabantia" eindigde. Er staat ergens vermeld dat de brouwerij in 1940 ophield te bestaan. Bij u lees ik, dat het 1948 was, wat mij ook waarschijnlijker lijkt.
"Ome Hub" was getrouwd met Joanna Wilhelmina Goeden, een zuster van mijn grootmoeder; Margot van Leeuwen - Goeden

Dank u voor uw antwoord
met vriendelijke groet;

Leo A. van Leeuwen
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 19 augustus 2010 om 19:46
Tijdens mijn chat-dienst op onze website vanavond, zie ik uw vraag. Waarschijnlijk is er in het handelsdossier van Brabantia in het archief van de Kamer van Koophandel 's-Hertogenbosch bij BHIC meer te vinden. Ik zal dit een dezer dagen voor u nagaan en hoop u dan meer te melden.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 20 augustus 2010 om 14:44
In de Kamer van Koophandel van Den Bosch heb ik geen handelsdossier van Brabantia aangetroffen. Wel heb ik in het archief van het gemeentebestuur van Sint-Michielsgestel 1935-1977 (toegang 5136, inv.nr. 893)een hinderwetvergunning gevonden, op naam van uw oud-oom H.vd.W, voor het plaatsen van een electrische motor van 15 P.K. voor de 'vervaardiging van bier en limonade'. In 1944 heeft hij zijn bierbrouwerij aan de Nieuwstraat 33 uitgebreid. Een schetstekening bevindt zich in het dossier.
In 1974 is deze hinderwetvergunning van rechtswege komen te vervallen. Het bedrijf zal voor die tijd een slapend bestaan geleid hebben.
Helaas kan ik u dus niet zeggen tot hoe lang uw oud-oom zijn werkzaamheden bij Brabantia uitgeoefend heeft, maar ik zal nog verder over deze kwestie nadenken.
Overigens, het hinderwetdossier met tekening kunt u in de studiezaal van BHIC in Den Bosch inzien.
L.A. van Leeuwen zei op 20 augustus 2010 om 15:28
Hallo Mevrouw van Geloven,
hartelijk dank voor uw reacties. Het is mij nu in ieder geval duidelijk, dat de brouwerij langer bestaan heeft dan tot 1940.
Helaas is het mij wegens de afstand, onmogelijk even naar Den Bosch te reizen.
Het ging mij trouwens alleen over de tijd, dat "Brabantia" bestaan heeft.
Hartelijk dank vanuit Velserbroek;

Leo A. van Leeuwen
Joost van Mosselveld zei op 18 november 2012 om 14:36
Uit een nalatenschap ben ik in het bezit gekomen van de (volgens mij) verkoopadministratie van Bierbrouwerij De Kolk uit de Legein-periode (1898-1902). Er zit ook nog een gemeentelijke vergunning bij. Het gaat om 18 handgeschreven boekjes. In principe is dit voor mij 'ruilmateriaal' voor brouwerij- en bierliefhebbers. Ik bied het in eerste instantie dan ook aan voor verkoop of ruilen. Mocht daar in de markt geen belangstelling voor zijn, dan is er wellicht bij het BHIC belangstelling.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 18 november 2012 om 18:55
Beste Joost van Mosselveld, interessant materiaal! Het BHIC koopt alleen geen archieven aan...
theodor Verboort zei op 1 maart 2016 om 21:54
Ik als verzamelaar heb altijd interesse in dit soort verkoopadministratie. Ik ben zelf in het bezit van een glazen raamhanger van de brouwerij en etiketten. Er is ook een viltje bekend, dit heb ik helaas nog niet in mijn bezit
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 2 maart 2016 om 11:22
@Beste Theodor Verboort, ik zal u achter de schermen per e-mail in contact brengen met Joost van Mosselveld. Dan kan hij desgewenst contact met u opnemen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.