Zoeken naar boeven in Brabant

Kruimeldieven, moordenaars, maar ook stropers en pyromanen… Er waren al 100.000 boeven van de Brabantse strafgevangenissen (1812-1925) online doorzoekbaar op naam, leeftijd, geboorteplaats en misdrijf. Maar dankzij onze gedreven en nauwkeurige vrijwilligers is dit Brabantse 'geboefte' met maar liefst 300.000 boeven uitgebreid. De inschrijvingsregisters van de Brabantse Huizen van Bewaring staan nu namelijk ook online. Dat betekent in totaal zo’n 400.000 kleine boefjes en grote criminelen! Lees verder >

Gevangenissen

Zoek naar meer dan 400.000 personen die tussen 1811 en 1926 in de Brabantse huizen van bewaring of strafgevangenissen opgesloten zaten. Zit er ook familie van jou tussen? Kijk snel!

 

Nu zoeken! Zoekhulp

 

Méér zien en lezen

In 2015 kwamen de eerste Brabantse boeven op internet. Omroep Max maakte een leuk filmpje voor het programma Tijd voor Max. Kijk het filmpje hier terug (3 minuten).

 

De gevangenisarchieven worden veel gebruikt door stamboomonderzoekers en criminologen, maar ook door bijvoorbeeld schrijvers en journalisten. Lekker een paar boevenverhalen lezen? Of tips om je eigen verhalen op te sporen? Kijk maar eens hieronder...

Verhalen

Boeven en boefjes in tientallen spannende, gruwelijke of grappige verhalen op onze website, veelal verteld door journalist Geurt Franzen of medewerkers van het BHIC.

 

Lees de verhalen

 

 

 

Onderzoeken

Archivaris Christian van der Ven schreef voor Gen.magazine, tijdschrift voor familiegeschiedenis van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis een artikel over het zoeken naar boeven in archieven.

 

Download het artikel

 

Méér boevenbronnen

Kun je geen genoeg krijgen van boeven? Duik dan eens in een van de andere archieven over criminaliteit in Brabant. Zoek in de strafvonnissen van rechtbanken of neus in krantenknipsels over de Bende van Oss. Kijk maar eens...

Rechtbanken

Zoek naar meer dan 250.000 personen in strafvonnissen van het gerechtshof, arrondissementsrechtbanken, kantongerechten en hun voorlopers van 1811-1930.

 

Zoek in dit archief

 

 

 

Raad van Brabant

Zoek naar meer dan 40.000 personen in criminele vonnissen en procesdossiers van de Raad van Brabant. Deze Raad was in de periode van 1591 tot 1795 het hoogste rechtscollege voor Noord-Brabant.

 

Zoek in dit archief Zoekhulp

 

 

 

Vredegerechten

Zoek in vonnissen van zes van de 24 vredegerechten (voorlopers van de kantongerechten) die er in Noord-Brabant geweest zijn. De vrederechter behandelde lichte vergrijpen, zoals dorpsruzies.

 

Zoek in dit archief

 

 

 

Krantenknipsels Bende van Oss

Zoek naar duizenden krantenknipsels die gemeentearchivaris van Oss Jan Cunen samenstelde met nieuws over de Bende van Oss, uit Nederlandse maar ook buitenlandse kranten en tijdschriften.

 

Zoek in dit archief

 

Hulp nodig?

Er zijn nog veel meer archieven waarin gegevens van boeven of informatie over criminaliteit te vinden is. Lees het artikel van Christian voor meer tips en bronnen of stel een vraag aan het BHIC, telefoon 073-6818500, e-mail vragen@bhic.nl en chat. Je kunt je vragen ook stellen op ons forum voor historisch onderzoek en genealogie: www.bhic.nl/forum

Zoeken naar boeven

Zoek naar meer dan 400.000 boeven in de Brabantse gevangenissen tussen 1811 en 1926

Nu zoeken!