skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Bommelding in St. Tunnis

"Tast onze schone Brink niet aan, laat het oude raadhuis staan." Met die tekst op een poster stond Henk van Gelder, samen met een aantal andere "actievoerders", in 1970 voor het raadhuis in St. Anthonis.

 

Samen met Jan van Goch die destijds de acties nauwlettend voor de krant volgde, blikken de heren ruim veertig jaar later terug. Veel mooie herinneringen aan een roerige tijd. Maar het raadhuis haalde het niet.

 Het oude raadhuis - gebouwd in 1875 - was een pand met historie. In de loop der tijden kende het de meest uiteenlopende bewoners. Zo was het onder meer het onderkomen van de politie (inclusief gevangenis).

Maar het bood het ook onderdak aan geiten die werden gehouden door de echtgenote van de politieagent. En natuurlijk was het ook de werkplek van burgemeester en wethouders van de gemeente Oploo.

Hoewel het 42 jaar geleden is dat er actie werd gevoerd voor het behoud van het pand, diept Henk van Gelder thuis moeiteloos het originele affiche weer op uit een la. Ook de verhalen over de acties blijken nog vers in het geheugen te liggen.

Jan van Goch: "In 1968 schreef ik dat sloop van het oude raadhuis wel eens aan de orde zou kunnen zijn. Hoongelach was mijn deel. En twee jaar later werd het werkelijkheid."

Hoofdrolspelers in de kwestie rond het raadhuis waren burgemeester J. Jans en de wethouders J. Teunissen en P. Cornelissen. Burgemeester Jans was een formele burgemeester, daar zijn Van Gelder en Van Goch het over eens. Maar ook iemand die stond voor zijn zaak. Bovendien had het gebouw ook z'n beperkingen. Het was oud en te klein voor de groeiende gemeente. Er moest iets gebeuren. Maar wat?

 Hoewel het gebouw vrij beeldbepalend was voor de Brink in St. Tunnis was het niet een onderwerp dat het dorp in tweeën spleet.

"Voor mijn gevoel waren het vooral de allochtonen die zich inzetten voor het behoud. Voor anderen was het gauw goed. Als de burgemeester en de pastoor zeiden dat het moest, dan moest het. Let wel dat we het hebben over een heel andere tijd, meer dan vier decennia geleden", vertelt Van Goch.

Van Gelder herinnert zich dat anders. "Volgens mij leefde het breder. Maar eerlijk is eerlijk, het bracht wel wat beroering maar het was niet zo dat niemand nergens anders over sprak."

Toch had de geringe commotie soms vergaande gevolgen. Er werd zelfs een bommelding gedaan, wat ertoe leidde dat de politie het gemeentehuis 's nachts ging beveiligen. "Het bleek gewoon een wekker te zijn. En die bommelding kwam uit een andere hoek dan ons actiegroepje. Zij liftte mee op wat wij deden."

En wie dat allemaal waren, dat blijft één van de mysteries uit het verleden. "Dat lag toch gevoelig", weet Van Goch. "Maar ik heb er zelf nooit een geheim van gemaakt", benadrukt Van Gelder.

Of de actievoerders opzettelijk onherkenbaar in beeld zijn gebracht of dat het een verzoek van de fotograaf was om de posters omhoog te steken, ook dat blijft een twistpunt tussen beide heren die daar overigens allebei wel de humor van inzien. "Het is zo lang geleden; wie weet dat nu nog precies?", zeggen ze met een knipoog.

Uiteindelijk gaat het raadhuisje toch snel om. "En toen het nieuwe gemeentehuis in 1972 openging, heb ik een bloem gebracht. Sommige mensen vonden dat raar, omdat ik me zo sterk had verzet tegen de sloop. Maar het is allemaal democratisch gegaan. Ik heb eerlijk gestreden en verloren. En me daar bij neergelegd, dat moet je dan ook doen. Het is niet zo dat we tegen nieuwbouw waren, we wilden gewoon het raadhuis behouden", besluit Van Gelder.

 

Reacties (10)

Gerard Lemmens zei op 28 maart 2012 om 15:51
Ja, ik vind het jammer dat men in Nederland wat betreft Raadhuizen het beleid heeft gehad - slopen jongens !!
In plaats van restaureren jongens - dat is het beleid in Engeland - godzijdank !! Het restaueren is zelfs aan strenge wetten geregeld. Moet er niets bewaard geworden worden voor ons nageslacht ??

Gerard Lemmens
Heleen de Bruijn zei op 10 april 2012 om 11:10
Dit verhaal ken ik ook nog. Ik hoorde trouwens bij dat andere groepje wat volgens dhr v Gelder 'meelifte' in de actie het gemeentehuis te behouden. Wat een tijden...
Petra Arends zei op 8 juli 2012 om 13:46
Jammer voor jouw Heleen de Bruijn,maar jij hoorde als 15 jarige niet eens tot dat groepje, wat volgens de heer van Gelder "meelifte" in de actie.
Gerard Lemmens zei op 8 juli 2012 om 14:09
Hallo Allemaal,

En zo halen die slopers - overal in Nederland - het hart uit die dorpen !

Jammer want voor de eeuwigheid hebben die slopers alle vernietigd. Maar St. Teunis is niet het enige dorp geweest! Wat zouden onze voorvaderen die er gewoond hebben ervan denken ??

Groeten uit een prachtig East Sussex - waar men wel oude huizen bewondert en ook veel geld insteekt om ze te behouden. Ons is van begin 1400 !

Gerard
Kees Wijnhoven zei op 20 december 2012 om 22:13
De tegenwoordige gemeente St.Anthonis heeft het slopen nog lang niet verleerd! Tegenwoordig zijn ze ijverig bezig, om alle oude grafmonumenten, zonder aanziens des persoon, te slopen. Sinds het kerkhof naast de kerk op de Brink naar de gemeente is overgegaan, zijn alle oudste monumenten gesloopt, ondanks mijn(enige!)formele protest. Voorbeelden;Sthephanus Langenhorst, oud hoofd der School * 1857 + 1915, Petrus Schuurmans * 1817 + 1891, Jacobus Tausch * 1840 + 1895, Martien Dekkers * 1864 + 1907, en zo kan ik nog heel lang doorgaan. Helaas!
G. Langenhorst, nazaat van Stephanus Langenhorst zei op 16 januari 2013 om 22:25
Zijn er nog foto's gemaakt van de grafmonumenten voordat deze zijn gesloopt?
Eric van Daal, Goirle zei op 3 september 2013 om 19:41
Ik zie hier een reactie van G. Langenhorst, nazaat van Stephanus Langenhorst. Ik ben zelf ook een nakomeling van genoemde Jacobus Tausch en diens schoonzoon Stephan Langenhorst, via mijn grootmoeder, Jacoba (Koosje) van Daal-Langenhorst. Ik ben ook benieuwd of er nog foto's zijn van de gesloopte grafmonumenten. Ook zou ik graag in contact komen met G. Langenhorst (afstammend van Stephan's jongste zoon Harrie Langenhorst?).
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 5 september 2013 om 11:31
Beste Eric,

mocht dhr. Langenhorst je reactie niet zien; ik heb voor de zekerheid je e-mailadres doorgemaild aan dhr. Langenhorst.
Met vriendelijke groeten,
Jan de Kleijnen zei op 15 december 2013 om 16:05
Jawel, er zijn nog amateurfoto's gemaakt van de graven op het oude kerkhof van Sint Anthonis, voordat deze grotendeels zijn geruimd. Enkele mooie grafzerken, zijn dankzij inspanningen van o.a. de heemkundekring St Tunnis bewaard gebleven. Ook zijn op graftombe.nl gratis foto's van geruimde graven op te vragen.
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 15 december 2013 om 16:12
Dag Jan,

Ik ben blij dat jij hebt gereageerd en ik denk dat de foto's die jullie hebben van de gesloopte (foei!!!) graven mogelijk iets zijn voor een toekomstige publikatie van jullie Heemkundekring St. Teunis ??
Maar waarom zijn die graven gesloopt, Jan ??
Komt zo'n oude begraafplaats dan niet in Nederland onder Monumentenzorg te staan ??

Met dank en groeten,

Gerard

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen