skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Boxmeer door de ogen van een Wandelaar

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 25 mei 2010
bijgewerkt op 21 november 2019
Deze aflevering van het programma De Wandeling van Omroep Brabant gaat over Boxmeer. Wandelaar René en cameraman Melvin (Léon heeft een dagje vrij) nemen vanaf de andere kant van de Maas het pontje naar Vortum-Mullem.

Vanaf daar wandelt René langs de Maasheggen, unieke erfafscheidingen, die vroeger in groter aantallen voorkwamen. Door toepassing van prikkeldraad en de behoefte aan grotere percelen zijn deze heggen, een kostbare culturele erfenis, grotendeels opgeruimd.

Langs de Meer, de oude Maasarm waaraan Boxmeer zijn naam ontleent, gaat het richting van het Kasteel van Boxmeer. Dit kasteel is in de loop der eeuwen menigmaal verwoest en weer opgebouwd. René vertelt over de “dolle graaf”, een van de Heren van Boxmeer uit de achttiende eeuw.

In 1806 kocht jonkheer Leopold van Sasse van Ysselt het kasteel en liet het grotendeels slopen. Alleen de noordvleugel bleef staan, met het trappenhuis en de woonvertrekken in classicistische stijl. Op dit ogenblik is het een bejaardenoord en moederhuis van de congregatie van de zusters van Julie Postel. Dankzij de zusters zijn de mooiste stucplafonds van Brabant bewaard gebleven.

René en Melvin wandelen door naar een ander klooster, dat van de Karmelieten. Gebouwd in 1653, nadat de karmelieten op verzoek van graaf Albert van den Bergh vanuit Antwerpen naar Boxmeer waren gekomen.

De wandeling eindigt bij villa Körver. De woning waar “selfmade man” Wim Hendrix zijn bedrijf begon met de verkoop van kippenvoer. Aan de borrel probeert René Melvin zover te krijgen dat hij mee gaat doen aan de Metworstrennen.

Bekijk hier aflevering 29 van seizoen 6 (2003/2004) van De Wandeling

Reacties (5)

arno peters zei op 2 december 2010 om 22:01
het verhaal wat rene vertelt over johan baptist van den berg is niet juist. hij was niet krankzinnig maar eerder een slachtoffer van jalouzie en intriges. tevens klopt het verhaal van de metworst niet want alleen jonggezellen, geboren en getogen in Boxmeer mogen meedoen aan de metworst die overigens niet gehouden wordt door het centrum van Boxmeer maar in het "VortumsVeld"
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 8 december 2010 om 10:37
Dag Arno,

Bedankt voor je reactie. Voor de zekerheid heb ik even aangeklopt bij onze eigen Wandelaar. En inderdaad, wat betreft die route: die is niet dwars door Boxmeer maar ergens tussen Sambeek en Vortum-Mullem.

En het klopt ook dat alleen jonggezellen uit het kerkdorp Boxmeer mee mogen doen, maar in het filmpje wordt daar enkel een grapje over gemaakt.

Rest nog het twistbare puntje over de geestelijke gezondheid van Johan Baptist van den Berg. Hij draaide er in korte tijd 600.000 gulden doorheen, schoot voor de lol een leidekker van het kasteeldak naar beneden, reed met zijn koets dwars door de Maas en liet een keer in Boxmeer in de café's alles kapot slaan en het bier uit de vaten op de grond lopen.

In 1757 werd hij gevangen gezet, opgesloten in het klooster in Elten en zijn bezit werd onteigend. Later is hij naar Duitsland overgebracht waar hij in 1781 stierf.

Wat de oorzaken van dit vreemde gedrag ook moge zijn (jaloezie, intriges of gewoon een afwijking), "helemaal fris" was de man toch niet.

Maar zoiets kan - ruim twee eeuwen later - wel altijd een twistpunt blijven.
arno peters zei op 8 december 2010 om 22:39
grappig dat je al die vervelende zaken omtrent JB vd Berg noemt. De meeste verhalen zijn namelijk na zijn gevangenname de wereld in geholpen door de families die hem verraden hebben. Hij was zeer geliefd in het Boxmeerse wat blijkt uit de verschillende keren dat de boxmeerse bevolking bij het kasteel gingen protesteren omzijn gevangenneming!
De schulden zijn voortgekomen uit de nalatenschap en de exorbitant hoge afdrachten aan de Hohenzollerns die er oorlogen van bekostigden. Deze info is te lezen in het grote archief van Br. C. Thiery waar ik momenteel mee bezig ben om te onderzoeken. Hopelijk omt er eind volgend jaar een onderzoek van mij in boekvorm uit over deze weliswaar exentrieke Graaf! m.vr. gr. Arno
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 9 december 2010 om 08:48
We kijken uit naar je boek, Arno! En trek gerust aan de bel als verder eerherstel voor deze graaf nodig is.

Veel succes met je onderzoek!
arno peters zei op 9 december 2010 om 22:34
dank je wel en ik hoop dat ik jullie snel nog meer kan laten weten, groeten Arno

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.