skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Nostalgie met een gouden randje...

Samen met Brabeau genieten van deze mooie verhalen en filmpjes van vroeger

Weet jij hoe het is om wel minstens tien broers of zussen te hebben, wil je weten welke 'nuttige wenken' pasgehuwden in de jaren vijftig van de pastoor kregen? Of kijk je liever naar een film van De Efteling uit je jeugdjaren... 

Lees dan hier verder, haal herinneringen op en dompel je onder in persoonlijke verhalen die de Brabantse geschiedenis tot leven brengen!

Veel lees- en kijkplezier,
ook namens het team van Brabeau!

 

Waalwijks wonderkind Keesje de Ruijter laat wereld versteld doen staan met biljartkunsten

Amper een paar turven hoog maar de 11-jarige Keesje de Ruijter uit Waalwijk speelt eind jaren dertig van de vorige eeuw al volwassen spelers van de biljarttafel. Vanuit het café van zijn vader rijst zijn ster snel én ver... maar geen succes zonder donker randje.

 

Lees dit verhaal

 

 

 

 
Het leven van Julie
Onlangs kocht ik een ansichtkaart van Eindhoven uit 1903 met Franse tekst, ondertekend door Julie. De kaart was verzonden vanuit Eindhoven en gericht aan A. Verscheure Huijghe, docteur uit Stekene, Oost-Vlaanderen. Enigszins geïntrigeerd door de kaart, begon ik aan een zoektocht naar Julie. (Bijdrage: Jolanda Bakker)

 

Lees dit verhaal

 

 

 

 
Met bidden kun je geld verdienen
Rond 1950 woonden er drie excentrieke mannen in het Mannenhuis in Gemert bij de nonnen. Zij ontdekten dat de brandweerman tijdens sterfgevallen altijd voorbad en daar geld voor kreeg. Dat wilden zij ook wel, dus zo gezegd zo gedaan. (Bijdrage: Martien van Dooren)

 

Lees dit verhaal

 

 

De Efteling: bakermat van herinneringen...
Wie kan zich níet zijn eerste bezoek aan De Efteling herinneren? In verwondering wandelend langs de paddenstoelen waar muziek uitkomt of met de magie van de dansende rode schoentjes. In dit filmpje gemaakt door Cees Berkelaar uit 1960 krijg je een mooie impressie hoe De Efteling er rond die tijd uit moet hebben gezien. Lees verder >

 

Duitse motorrijder maakt einde aan leven van kleine Keesje
Op zondag 14 juni 1942 kreeg Lambertus van de Tillaart in de namiddag bezoek van zijn jongere broer Adrianus en diens zoontje Keesje. Voor Adrianus had de wandeling een ontspannen uitje moeten worden. Als opperman was hij daar nu wel aan toe. Toen nog kon hij niet vermoeden dat er zich die avond een vreselijk drama zou voltrekken...

 

Lees dit verhaal

 

 

 

Het verhaal van het 24ste kind
De rozenkrans, de gezichtsuitdrukkingen van vader en moeder: dit is echt zo'n foto waar je langer naar blijft kijken. We plaatsten de foto in de rubriek "Kijk naar toen" in de Weekendkrant en kregen een reactie. Van niemand minder dan de baby op de foto, Martien Berends.

(Bijdrage: Martien Berends)

 

Lees dit verhaal

 

 

 

 
Waarom is een échte rookworst krom?
Wie aan Oss denkt, denkt vaak aan messentrekkers, de pil of SP, maar vergeet de Unox-rookworst niet. Sinds jaar en dag rollen daar duizenden worsten per uur over de band. Wim Dik, voormalig directeur van de Osse fabriek geeft ons een kort college rookworst maken.

 

Lees dit verhaal

 

 

“Wie niet weg is, is gezien!”
Weet je nog welke spelletjes je vroeger deed op het schoolplein: tikkertje, elastieken, ballen, hangen aan het klimrek en verstoppertje spelen? Roept dit filmpje bij jou ook herinneringen op? En heb je daar, net als de gearmde meisjes op het einde, een levenslange vriendschap aan overgehouden? Lees verder >

 

"Van wie bende gij er inne?"
Op het oude voetbalveldje van Wim Daniëls in Aarle-Rixtel werd uitsluitend in dialect gesproken. Zoals in zoveel dorpen in Brabant werden bijnamen gebruikt om personen te benoemen en familiebanden duidelijk te maken. Zelf had de jonge Daniëls trouwens ook een bijnaam.

 

Lees dit verhaal

 

 

 

Voor het zingen de kerk uit
De katholieke huwelijksmoraal over de geslachtsgemeenschap is het beste samen te vatten in de raad die een priester ooit gaf aan een jong echtpaar: "Er mag geen druppeltje verloren gaan". Lees hier een paar zeer nuttige wenken voor gehuwden (uit 1955 welteverstaan).

 

Lees dit verhaal

 

 

Genoten van deze verhalen?
En nog niet uitgelezen en gekeken? Lees meer over knikengels, missiebusjes en askruisjes,
over de persoonlijke verhalen van bekende Brabanders bij hún historische plek in Brabant,
en over avontuurlijke autorijders en oma in het zijspan:

 

 

In samenwerking met