skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Brouwerij Bavaria

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 2 maart 2011
bijgewerkt op 10 augustus 2021
Bavaria is momenteel een van de grootste brouwerijen van Nederland en bezit een van de grootste mouterijen van Europa. Maar het bedrijf is klein begonnen, in ieder geval in 1719 en mogelijk zelfs in 1680.

De brouwer was toen nog een zekere Laurentius Moorees en hij oefende zijn ambacht uit aan de Kerkdijk in Lieshout. In 1764 ging de brouwerij over in handen van de schoonzoon van Moorees, Swinkels. De brouwerij is tot op heden in het bezit van de familie Swinkels.

Brouwerij Bavaria
Brouwerij Bavaria

In de negentiende eeuw breidde de brouwerij langzaam zijn afzetgebied uit en groeide in een markt, waarin steeds meer kleine brouwerijen het opgaven. De brouwerij overleefde de grondstoffenschaarste tijdens de Eerste Wereldoorlog, waardoor het bedrijf ten volle kon profiteren van de opening van het Wilhelminakanaal in 1919. Deze nieuwe aanvoerweg bood de gelegenheid nieuwe afzetgebieden te bereiken en de omzet te vergroten.

In deze tijd begon ook de smaak van de consument te veranderen naar een voorkeur voor pils (ondergistend bier) boven het traditionele donker bier van bovengisting. De meeste Brabantse brouwerijen waren daarop niet ingericht, maar de gebroeders Swinkels richtten in 1925 de firma “Gebroeders Swinkels” op en gingen over op ondergistend bier. Ze noemden hun brouwerij “Bavaria”, in verwijzing naar het “Beiersch bier”, zoals pils toen vaak werd genoemd.

Mouterij van Bavaria
Mouterij van Bavaria

Een jaar later werd het Bierbesluit van kracht, dat hogere eisen stelde aan de kwaliteit en de bereidingswijze van het bier. De meeste brouwers moesten flink investeren om aan die eisen te voldoen, wat voor heel veel (ook Brabantse) brouwers de doodsteek betekende. Maar dus niet voor Bavaria, dat op tijd was omgeschakeld.

In 1934 leverde Bavaria het eerste flessenbier. Vanaf 1937 beschikte men over een eigen mouterij, die ook aan anderen leverde. Het bier wordt gebrouwen van water uit eigen bron, één van de tien in Nederland erkende bronnen voor natuurlijk mineraalwater. Daarvan liggen er maar liefst vier in de provincie Noord-Brabant. De bron heet Morees, naar de 18e-eeuwse grondlegger van het bedrijf.

Vanaf 1955 verkocht Bavaria ook frisdrank onder de naam 3-Es, een verwijzing naar de drie gebroeders Swinkels. Sinds 1970 maakt Bavaria een alcoholvrij bier, vooral voor de islamitische markt. Na 1990 steeg de productiecapaciteit zeer snel. Inmiddels heeft Bavaria brouwerijen in Zuid-Afrika en in Rusland, waar Bavaria een groot marktaandeel heeft.

Bekijk ook

Bierbrouwerijen in Brabant

Water in Brabant

Reacties (8)

Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 12 oktober 2015 om 14:17
Rien,

Doe mij alsjeblieft een plezier en noem nooit een Brouwerij een FABRIEK !!
Kun je daarom je laatste zijn - Inmiddels heeft Bavaria fabrieken (!!!) in Zuid-Afrika en in Rusland, waar Bavaria een groot marktaandeel heeft - svp veranderen ?!
Er was een tijd (ca. 1980) dat er over 20 mensen met de achternaam - Swinkels - bij Brouwerij Bavaria - werkten dus het was toen nog altijd een echt familie bedrijf ! En van hen - Leo Swinkels - had brouwerij wetenschappen gestudeerd in Weihnstephan bij Muenchen in Duitsland.
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 13 oktober 2015 om 07:58
"Fabriek: bedrijf waarin op uitgebreide schaal langs mechanische of chemische weg, stoffen of goederen worden geproduceerd."
Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 14 oktober 2015 om 12:43
Rien , je schijnt altijd gelijk te willen hebben ?? Een brouwerij is geen fabriek maar een Brouwerij, waar het gebrouwen wordt gedaan door Brouwers of Brouwmeesters - het zijn geen fabrieks arbeiders !
Als je tegen de eigenaren van Bavaria zou zeggen dat ze een Fabriek hebben i.p.v een Brouwerij zouden ze dat beslist niet waarderen !!!
Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 14 oktober 2015 om 13:34
In ca. 1980 werkten er bij Bavaria over 20 lieden met de achternaam Swinkels ! Slechts een van hen - Leo Swinkels - had brouw wetenschappen gestudeerd in Weihnstephan bij Muenchen, Duitsland.
Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 15 oktober 2015 om 15:24
Rien,
Op het vervolg dat een bedrijf waar Bier gemaakt wordt een Brouwerij wordt genoemd en geen fabriek wordt een bedrijf waar Mout gemaakt wordt een Mouterij genoemd en geen Moutfabriek !
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 16 oktober 2015 om 09:15
Dag Gerard,
Ik waardeer je pleidooi voor ambachtelijkheid.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 juni 2016 om 00:40
Herinnering : Ik denk dat het maart 1974 is geweest. We hadden als werkgroep van jeugdsoos "Keizersgat" in Boekel een houten gebouw van de Gemeente toe gewezen gekregen. In die tijd ging in ieder geval Bavaria en misschien ook wel andere drankbedrijven de houten kratjes vervangen door plastieken . En dat had een van ons, ik dacht Arie de Jong, via via vernomen en contact opgenomen met Bavaria. We konden er zoveel hebben als we wilden maar ze kostten wel Fl. 0,10 (=10 cent) per kratje. Dat vonden we O.K. en zijn toen op een (ik denk) zaterdagochtend met en tractor en een lange aanhanger met een groep vrijwilligers in 'overal' naar Lieshout gereden. Toen we daar aankwamen zagen we dat er ook veel kratjes van bijv. VéGé - bier stonden. En VéGé - bier was een winkelmerk wat ietsje goedkoper was dan Bavaria. Omdat wij thuis een VéGé - winkel hadden was dat goede reclame.
We hebben vervolgens de wagen hoog vol gestapeld, afgerekend en zijn weer terug naar Boekel gereden. Was een gezellig dagje uit voor een gedeelte van de werkgroep.
Nou zul je je afvragen wat wij met die meer dan 100 kratjes moesten. We hebben ze aan elkaar geschroefd tot zeer goed verplaatsbaren blokken. Met het ene deel bouwden we een laag podium en de ander blokken schilderden we heel hip op en gebruikten die als zogenaamde zithoeken die we willekeurig overal in de soos konden plaatsen maar ook naar buiten als we een buiten - activiteit hadden. Superhandig dus. Hebben jaren meegegaan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 juni 2016 om 09:51
Dat is nog eens duurzaam omgaan met materiaal, Gerard! Zijn er toevallig foto's bewaard gebleven van deze constructies?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen