skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Budelse Brouwerij

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 2 maart 2011
bijgewerkt op 10 augustus 2021
In 1870 richtte Gerardus Arts in Budel een brouwerij op, die de concurrentie moest aangaan met de bestaande brouwerij van de toenmalige burgemeester en brouwer Rutten. Het werd Brouwerij “De Hoop”, waarmee Gerard blijk gaf optimistische toekomstverwachtingen te hebben.

'De Hoop' (foto: website Budels)
'De Hoop' (foto: website Budels)

Gerard Arts was afkomstig uit Oss, had het brouwersvak onder andere geleerd bij Brouwerij De Kroon in Oirschot en kwam naar Budel om te trouwen met Anna Maria Maas, een dochter uit een invloedrijke familie in het dorp.

Station Budel-Schoot
Station Budel-Schoot

In 1879 begon Gerard met de exploitatie van hotel-café-restaurant Het Brouwershuis. Dat had alles te maken met de komst van de “IJzeren Rijn”-spoorweg en het daaraan geopende spoorwegstation Budel-Schoot. Budel was blijkbaar een gunstige lokatie voor het brouwen van bier, want in 1899 werd een derde brouwerij in het dorp opgericht. Het waren alledrie kleinschalige bedrijfjes met minder dan tien medewerkers.

Budels Alt
Budels Alt

Grondstoffenschaarste tijdens de Eerste Wereldoorlog en de veranderende smaak van het publiek, dat steeds meer de voorkeur gaf aan laag-gistend pilsener (waarvoor extra-investeringen nodig waren) deden vele brouwerijen verdwijnen. Zo ook in Budel, waar de beide concurrenten van Arts, de brouwerijen van Rutten en Nelissen, in 1917 van het toneel verdwenen.

Ook de twee volgende generaties Arts, Gerard (1880-1930) en Gerard (1918-1981), zetten met veel succes in op regionale betekenis en een goed ambachtelijk product. Brouwerij De Hoop mechaniseerde in 1921 en vanaf 1922 produceerde men ook limonade en frisdrank. Maar veel grotere investeringen vonden plaats na 1930, toen inmiddels veel Brabantse concurrenten waren verdwenen.

De Budelse brouwerij is altijd een klein familiebedrijf gebleven. In 1960 veranderde de naam in Budelse Bierbrouwerij en Limonadefabriek de Hoop. Twee jaar later werd dat al weer teruggedraaid en werd het een Naamloze Vennootschap onder de naam Budelse Brouwerij N.V. In 1975 is de NV omgezet in een BV (Besloten Vennootschap). De brouwerij is nog steeds een zelfstandig familiebedrijf met een tiental medewerkers. Sinds 1981 leidt dochter van de vierde generatie, Carine Arts (1957), het bedrijf.

Budelse brouwerij (foto: website budels.nl)
Budelse brouwerij (foto: website budels.nl)

De producten worden verkocht onder de merknaam “Budels”, terwijl het anker in het beeldmerk nog steeds herinnert aan de oorspronkelijke naam “De Hoop”. In 1996 viel de brouwerij de eer te beurt om de prestigieuze Trofee van Hoge Internationale Kwaliteit van het Instituut Monde Selection te winnen. Het Budels Pils was namelijk voor de derde achtereenvolgende keer met een gouden medaille onderscheiden.

Bekijk ook

Bierbrouwerijen in Brabant

Water in Brabant

Reacties (4)

Wouter-Jan Verschuren zei op 15 september 2016 om 23:25
Beste,

Als nazaat van de familie Maas ben ik zeer benieuwd naar de invloed die de familie Maas heeft gehad in Budel. Hebben zij ook een wezenlijke rol gespeeld bij de brouwerij van Gerardus Arts? Ik hoop dat iemand mij op weg kan helpen wellicht in contact kan brengen met iemand die hier meer over weet.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 september 2016 om 14:04
Beste Wouter-Jan, bedankt voor je reactie op dit verhaal. Wie weet dat hieronder nog iemand reageert op je vraag. Mocht dit niet zo zijn, dan zou je contact op kunnen nemen met de Heemkundekring 'De Baronie van Cranendonck'. Hierna volgt de link van hun website, waar ook alle contactgegevens op staan: http://www.heemkundekringcranendonck.nl/ Heemkundekringen zijn gespecialiseerd in de geschiedenis van één dorp of kleine regio en kunnen je vaak veel meer vertellen.

De archieven van de gemeente Budel liggen ten slotte bij het RHC-Eindhoven. Wellicht dat ze je daar ook verder kunnen helpen: http://www.rhc-eindhoven.nl/

Veel succes ermee!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 augustus 2018 om 10:42
Bedankt Jan, voor je verwijzing naar onze website met foto's van auto's en vrachtauto's. Wat leuk om ook de bezorgers van deze brouwerij zo trots naast hun vrachtwagens te zien staan.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen