skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De Hoevenramp

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 25 mei 2012
bijgewerkt op 24 mei 2022
De Lancasterbommenwerper die in de nacht van 16 op 17 juni 1944 neerstortte op de Hoeven in Haarsteeg, verwoestte niet alleen de drie huizen waarop hij terecht kwam, maar veroorzaakte ook een grote brand die nog eens acht panden in de as legde. De luchtdruk als gevolg van de ontploffende bommen verwoestte bovendien nog tien andere huizen.

Maar het zwaarst werd de buurtschap toch getroffen door het verlies aan mensenlevens: er vielen acht doden bij deze ramp.

In het tijdschrift Met Gansen Trou heeft “Stef” in 1952 (jaargang 2) niet alleen kort beschreven wat er gebeurde, maar hij nam ook een kaartje op (dat we hier met vriendelijke toestemming van de redactie reproduceren) van het stuk van De Haarsteeg dat getroffen werd. Het vliegtuig kwam zo’n 100 meter ten zuiden van de Hoevenschestraat neer, precies tussen de drie huizen die daar stonden. Dat waren het huis van Maria Smits, weduwe van Wilhelmus Mimpen, het huis van de familie Van Son en het huis van de familie Van Ravensteijn.

Alle bewoners van deze drie huizen kwamen om. Het bidprentje van Maria Smits (59 jaar) haalde heel toepasselijk deze bijbeltekst aan: “Waakt, want gij weet niet in welke ure uw Heer zal komen” (Matth. 24:42). In het huis naast haar stierven Antonius van Son (37), zijn vrouw Engelberta de Vaan (34) en hun tweejarige zoontje Andreas. Het derde gezin dat omkwam, bestond uit Hermanus van Ravensteijn (70), zijn vrouw Maria van Loon (66) en hun twee dochters Wilhelmina (31) en Hendrica (30).

De bommenwerper was op weg naar zijn doel toen hij getroffen werd, dus hij had bij het neerkomen nog zijn volledige bomlading aan boord. Het toestel kwam brandend naar beneden, waardoor al meteen een aantal huizen in vlam gezet werd. De ontploffing van de bommen deed daarna nog een aantal niet-brandende huizen in elkaar zakken, zoals Hendrik van Engelen in 1945 aan zijn familie schreef. Over een lengte van ruim 600 meter langs de Hoevenschestraat (nu De Hoeven) was de schade groot, zoals goed te zien is op het kaartje van Stef.

Deze gebeurtenis veroorzaakte in Haarsteeg de meeste dodelijke slachtoffers, gewonden en materiële schade van de hele oorlog. Zelfs tijdens de veertien dagen van beschietingen tijdens de bevrijding van Haarsteeg in oktober 1944 was het niet zo erg: er vielen toen geen slachtoffers en de materiële schade bleef beperkt tot één voltreffer in een woning.

De bemanningsleden zouden allemaal het vliegtuig verlaten hebben. Twee van hen landden in de Bokhovense polder, anderen zouden in Ammerzoden en Well terecht zijn gekomen. Ze zijn in ieder geval allemaal vrijwel direct krijgsgevangen genomen, op één na, die in juli 1944 in Antwerpen is gearresteerd door de Duitsers.

Reacties (6)

Bert Meijs zei op 23 mei 2022 om 11:26
Het afgebeelde kaartje klopt niet, de hoeven ligt noordelijker en meer naar links, is het westelijke deel van Haartseeg
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 mei 2022 om 17:00
Dag Bert, bedankt voor je berichtje en je oplettendheid! Het kaartje komt uit Met Gansen Trou 2 (1952), pag 88.
Bert Meijs zei op 23 mei 2022 om 19:02
Het gaat niet om de situatietekening, maar om het afgebeelde kaartje (naaktenhoek etc)
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 24 mei 2022 om 12:04
Hallo Bert. Dat kaartje geeft niet de exacte plaats aan waar dit verhaal zich afspeelt. Het geeft slechts aan, dat het om Vlijmen gaat, daarom staat het ook bij de toegekende trefwoorden. Het kaartje staat standaard onder alle verhalen over Vlijmen.
Bert Meijs zei op 24 mei 2022 om 12:11
Het gaat niet over V;ijmen, de hoenramp was in Haarsteeg
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 24 mei 2022 om 13:22
Het uitgangspunt van de website is de (voormalige) gemeente. En Haarsteeg hoorde in de oorlog tot de gemeente Vlijmen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen