skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

 7064 Vincentiusvereniging Cuijk, 1854-1961
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
beacon
 
 
Inleiding
Algemeen

Op 23 april 1833 stichtte Frédéric Ozanam op twintigjarige leeftijd, samen met Emmanuel Bailly en vijf bevriende studenten van de Sorbonne in Parijs de Conférence de Charité. De studenten zagen in dat met praten alleen de wereld niet kon worden verbeterd. Ze bezochten in armoede verkerende gezinnen, gingen op zoek naar hulpbehoevende zieken en bejaarden, hielpen waar nodig, zowel in de steden als op het platteland. Al spoedig kwamen er meer mensen bij en kon de hulp op grotere schaal georganiseerd worden en was de basis voor de vereniging gelegd.
Binnen het bestek van 10 jaar had de Vincentiusvereniging voet aan de grond gekregen in andere Europese landen zoals Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Ierland en België. De eerste conferentie van de Vincentiusvereniging-Nederland werd op 10 februari 1846 opgericht in de sacristie van de kerk in de Oude Molstraat in Den Haag. Op 4 maart werd deze conferentie onder de naam Onze Lieve Vrouw ingelijfd bij de Algemene Raad in Parijs. Intussen was de vereniging in nagenoeg alle Europese landen opgekomen. Na Europa werd de vereniging 'geëxporteerd' naar Latijns-Amerika, Canada, de Verenigde Staten, Azië, Oceanië en Afrika.
Patroonheilige

De eerste leden die met dit werk begonnen, kozen als patroon voor hun werkgroepen Vincentius à Paulo (* 24 april 1581 Pouy, Zuidwest Frankrijk). Op 19-jarige leeftijd wordt hij tot priester gewijd en studeert hij vervolgens aan de universiteit. In 1612 wordt hij pastoor en is huiskapelaan en leraar bij graaf Emmanuel de Gondi, generaal van de galeislaven. In 1614 sticht hij de eerste 'Confrérie de la Charité', een damesgezelschap, een initiatief van Vincentius om planmatig armenzorg en zielzorg te geven. Drie jaar later volgt de oprichting van de mannelijke tegenhanger. In Marseille realiseert Vincentius een ziekenhuis voor galeislaven. In 1625 sticht Vincentius de Congregatie van de Missie, de Lazaristen, zo genoemd naar het moederhuis St. Lazare in Parijs, onder andere ter vorming van de geestelijkheid. In 1633 sticht Vincentius de Filles de la Charité (Dochters der Liefde), een congregatie die in Nederland nog steeds bestaat. Vincentius staat Koning Lodewijk XIII op zijn sterfbed bij. Hij wordt 'caritasminister', die delen van het land voor de hongersnood behoedt, hulp verleent aan oorlogsslachtoffers en vluchtelingen en een gaarkeuken opricht in Parijs. Vincentius à Paolo sterft op 27 september 1660 in Parijs en is begraven in de kerk St. Lazare te Parijs. Paus Clemens XII verklaart hem in 1737 heilig.
Vincentius a Paulo wordt aangeroepen als de patroon van alle verenigingen voor liefdadigheid en ook van de ziekenhuizen.
[bron: Vincentiusvereniging Nederland.nl; wikipedia]
Afdeling Cuijk

De afdeling Cuijk is opgericht op 2 april 1854. Het initiatief daartoe ging uit van pastoor Bernardus van Bronckhorst. De Conferentie te Cuijk was genaamd St. Martinus, naar de patroonheilige van de parochie Cuijk.
In 1879 vierde zij haar 25 jarig bestaan. Op 18 juli 1954 werd zelfs het 100 jarig bestaan van de afdeling Cuijk herdacht met een feestelijk programma. Dit bestond uit een H. Mis, een Solemnele Hoogmis met collectie in de gehele parochie, een receptie en het openluchtspel "de geheimen van Maria".
De Vincentiusvereniging Cuijk vierde in 2004 haar honderdvijftigjarig bestaan.
De Vincentiusvereniging is een lokaal georganiseerde vrijwilligersorganisatie, die met behulp van armoedebestrijding en persoonlijke hulpverlening en vanuit het gedachtegoed van Vincentius, een structurele bijdrage wil leveren aan goed leven voor zwakkeren en kwetsbaren in de samenleving.

In deze tijd is de vereniging nog net zo hard nodig als toen ze werd opgericht, constateren de vrijwilligers. Alleen de voorwaarden om voor hulp in aanmerking te komen zijn veranderd. Vroeger moest je kerkganger zijn en nu kan gelukkig iedereen die hulp nodig heeft een beroep op doen.

In het archiefje van de afdeling Cuijk ontbreekt het notulen boek van 1936-1943.
Ook is geen correspondentie aangetroffen.

bronnen:
http://www.vincentiusvereniging.nl/verenigingen
http://www.stichtingdevonk.nl/index_bestanden/ArmoedeisnietGodsprobleem.pdf
Kenmerken
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS