skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Archieven

 2073 Regionale afdeling Oss van de Zonnebloem (1973), 1979-2009
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
beacon
 
 
Inleiding
De Zonnebloem, regio Oss

Nadat de Zonnebloem al activiteiten in Oss ontwikkelde vanaf 1973 (zie archivalia Don Bosco) zou het tot 1979 duren voordat de regio afdeling Oss van de Zonnebloem werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De eerste jaren (van 1973-1979) verliepen de contacten van De Zonnebloem via ziekencomités van parochies. Via deze ziekencomités werd een oproep gedaan om te komen tot de oprichting van een regionale afdeling (zie brief van mevrouw Bijl onder inv.nr. 47). Hierdoor zouden er grotere activiteiten kunnen worden opgezet voor alle zieken en ouderen in Oss en omgeving.
De Osse regio omvatte in 2009 9 afdelingen waarvan 5 in Oss en 4 iin omliggende gemeenten, met name Berghem, Nistelrode, Lith en Ravenstein. In 2004 wordt een afdeling de Triangel te Megen, Haren en Macharen opgericht. In 2007 werd deze echter alweer opgeheven. In Megen, Haren en Macharen is dus geen officiële afdeling, maar daar worden wel activiteiten ontplooid.
De Osse afdelingen werden vernoemd naar een gedeelte van Oss. In de loop van de tijd zijn dat geweest parochie H. Hart, Don Bosco, Ruwaard (opgericht 1986), Paulusparochie, parochie Maria Onbevlekt Ontvangen, Zuid en parochie Gerardus Majella.
Er doen in totaal 1055 gasten (zo worden de ouderen en zieken die deelnemen aan activiteiten bij voorkeur genoemd) en er zijn 455 vrijwilligers actief.
Doel is de bevordering van het welzijn der zieken en gehandicapten van alle gezindten.
Naast plaatselijke activiteiten zoals ziekenbezoek, ontspanningsmiddagen, nationale ziekendag, kerstvieringen, zijn er ook regionale activiteiten zoals dagboottocht, vakantieweek, acties en ontspanningsavonden voor de vrijwilligers.
Op landelijk niveau tenslotte zijn er activiteiten als: vakantieweken (sinds 1963) en hotelbootreizen.
Heel bekend zijn natuurlijk de zonnebloemcollecte en diverse acties (kerstkaarten, loterijen etc)
.
Plaatselijke afdeling Don Bosco te Oss

Het gedeponeerd archief van de plaatselijke afdeling Don Bosco van de Zonnebloem werd aangetroffen bij de archiefstukken van de regio Oss.
Naar aanleiding van een brief van mevrouw Bijl van het ziekencomité van de Gerardus Majella parochie in Oss wordt op 13 juni 1973 in de parochie Don Bosco een ziekencomité opgericht door een aantal actieve dames binnen die parochie. Op 25 maart 1985 wordt dit ziekencomité aangesloten bij de landelijke Vereniging De Zonnebloem. Op 16 september 1985 wordt het 12 1/2 jarig bestaan gevierd en op 13 mei 1998 het 25 jarig bestaan. In augustus 2004 wordt de afdeling opgeheven en zetten de actieve vrijwilligers hun werkzaamheden voort in een andere plaatselijke afdeling van de regio Oss.
Feitelijk kunnen de archivalia van het ziekencomité Don Bosco gezien worden als het begin van de Zonnebloem activiteiten in Oss, aangezien de regio Oss officieel pas in 1979 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.
Kenmerken
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS