skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Archieven

Index schepenprotocol Sint-Michielsgestel (5121.55)

beacon
106  records
 
 
Schepenakte
29 Voor schepenen Jan van de Heuvel en Jan Claes Cluijtmans zijn verschenen: Goijaert, Jan en Peter, broers en zoons van Jan Andries Santegoets, elk voor 1/5e; Joachim Hendricx geautoriseerd door Cathelijn dochter van genoemde Jan Andries Santegoets, weduwe van Henrick Joachims, zijnde moeder van genoemde Joachim, voor 1/5e; Mathijs Barthelomeus en Jan Janssen Santegoets voogden over de minderjarige kinderen van Adam Barthelomeus verwekt bij Maeijken dochter van Jan Andries Santegoets voor 1/5e. Zij maken een deling van het bezit dat ze na de dood van hun broer Andries Jan Santegoets hebben geerfd. - Cathelijn dochter Jan Andries Santegoets weduwe van Henrick Joachims krijgt: akkerland genoemd de Bocht in de baronie Boxtel te Onroij, b.p. Jan Peter Lathouwers, weduwe Henrick Joachims, gemeenschappelijke straat. Hooiland in de Ruijmelsche beemden, genoemd de Ronden Weert en Geerken. Heiveld in de baronie Boxtel b.p. Henrick Huijgens c.s., Heijlken weduwe Willem Gerrits, weduwe Henrick Peter Gerrits. Rente van 9 gulden vervallend op 10 december ten lasten van Henrick Henricks van der Meer in Erp (schepenbrief Den Bosch d.d. 10 december 1664). Dit lot moet aan het 2e lot alle gemerkte hout leveren dat op de Bocht staat en nog 20 guldens eens aan het 2e lot binnen nu en een maand. - Peter Jan Andries Santegoets krijgt: akkerland genoemd de Heijakker in de baronie Boxtel onder Onroij, b.p. Jan Meussen e.a., weduwe Dirck Mathijssen, de Clarisssen van Boxtel, Jan Peter Lathouwers. Akkerland genoemd de Legen Geer op de Midakkers, b.p. Teunis Locaerts e.a., Hendrick Huijberts c.s., Jan Matheus Leijtens. Hooiland te Boeckhoven (=Bokhoven) genoemd het Belenkampken. Heiveld in de baronie van Boxtel, b.p. Henrick Huijgens c.s., Heijlken weduwe Willem Gerrits, de gem. straat. Dit lot krijgt alle gemerkte bomen op het 1e lot en nog een bedrag van 20 gulden, binnen een maand door het 1e lot te betalen. - Jan Jan Andries Santegoets krijgt;
Vervolg:
akkerland genoemd het Jan Dinghens akkerken op de Midakkers, b.p. Jan Joosten, Arij Janssen Vercuijlen, de Ruijmelse beemden, de Midakkerse dijk daar. Akkerland genoemd het Mauwerse onder de Midakkers, b.p. Henrick Huijberts c.s., Jacob van Poppel, erfgenamen Joost Jan Antonis, met een mestweg er tussen. Hooiland in de Kleijne Ossencampen. Beemd genoemd de Loobeemd gelegen te Boxtel onder Onroij, b.p. Jan Peter Lathouwers e.a., weduwe Aert Hoefnagels, de Dommel. Deze beemd wordt gewisseld met de weduwe Aert Hoefnagels. 1/3e van een jaarlijkse rente van 10 gulden vervallend op 17 januari aflosbaar met 200 gulden, te betalen door Adriaen Broeren (schepenbrief Den Bosch d.d. 17 januari 1664). - Goijaert Jan Andries Santegoets krijg: akkerland op de Midakkers, b.p. Henrick Huijberts c.s., Eijmbert Willem Rutten c.s. met een mestweg er tussenin, de Hooge Geer, de rijweg. Akkerland genoemd het Mauwerse, in de Midakkers, b.p. weduwe Paulus Suijskens, Jacop van Poppel, erfgenamen Joost Jan Antonissen, met een mestweg er tussenin. Hooiland in de Kleijne Ossencampen. Weiland genoemd de Weehae onder Boxtel te Onroij, b.p. Corstiaen Henricks, Jan Rossums, weduwe Henrick Jochums, de gem. straat. 1/3 van een rente van 10 gulden per jaar steeds vervallen op 17 januari af te lossen met 200 gulden, te ontvangen van Adriaen Broeren (schepenbrief Den Bosch d.d. 17 januari 1664). - De minderjarige kinderen van Adam Bartholomeus verwekt bij Maeijken Jans Santegoets krijgen: akkerland in de Hoef afkomstig van joffrouw van der Graeff, alhier nabij de Midakkers, b.p. Gijsbert Cornelis van Oijsterwijk, Adriaen van de Brandt, een pad daar. Hooiland in de Kleijne Ossencampen alhier. Weiland genoemd de Weegae, onder Boxtel, b.p. Corstiaen Henricks, Jan Rossums, weduwe Henrick Joachims, de gem. straat. 1/3 van een rente van 10 gulden per jaar steeds vervallend op 17 januari af te lossen met 200 gulden, te ontvangen van Adriaen Broere(schepenbrief Den Bosch d.d. 17 januari 1664).
Persoon in schepenakte:
Henrick Henricks van der Meer  
Gijsbert Cornelis van Oijsterwijk  
Peter Jan Andries Santegoets  
Jan Jan Andries Santegoets  
Goijaert Jan Andries Santegoets  
Jan Claes Cluijtmans  
Jan Andries Santegoets  
Jan Janssen Santegoets  
Andries Jan Santegoets  
Jan Peter Lathouwers  
Henrick Peter Gerrits  
Jan Matheus Leijtens  
Arij Janssen Vercuijlen  
Joost Jan Antonis  
Eijmbert Willem Rutten  
Joost Jan Antonissen  
Maeijken Jans Santegoets  
Jan van de Heuvel  
Jacob van Poppel  
Jacop van Poppel  
Adriaen van de Brandt  
Joachim Hendricx  
Henrick Joachims  
Mathijs Barthelomeus  
Adam Barthelomeus  
Henrick Huijgens  
Willem Gerrits  
Jan Meussen  
Dirck Mathijssen  
Teunis Locaerts  
Hendrick Huijberts  
Jan Joosten  
Henrick Huijberts  
Aert Hoefnagels  
Adriaen Broeren  
Paulus Suijskens  
Corstiaen Henricks  
Jan Rossums  
Henrick Jochums  
Adam Bartholomeus  
Adriaen Broere  
Jan Andries Santegoets  
Jan Andries Santegoets  
Datering:
16-11-1673
Pagina:
46v
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
5121
Inventarisnummer:
55
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
30 Wij drossaard en schepenen verklaren op verzoek van de collaterale erfgenamen van Jan zoon Stans Stans Molenmaeckers jongeman die op 16 november in St. Oedenrode is overleden, het bezit hebben getaxeerd dat hij alhier heeft nagelaten. Een plakje teulland laag en zandig en slecht land, groot ca. 4 roedes, alhier gelegen in de herdgang Herlaer in de Herlaerse akkers, b.p. Emerentiana Hoefnagels, de erfgenamen van Catharina weduwe van Sebastiaen de Vries. Getaxeerd op 7 gulden 10 stuivers. Aldus getaxeerd te St. Michielsgestel op 29 december 1673.
Persoon in schepenakte:
Sebastiaen de Vries  
Emerentiana Hoefnagels  
Stans Stans Molenmaeckers  
Datering:
29-12-1673
Pagina:
52r
Soort akte:
Taxatie
Plaats:
Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
5121
Inventarisnummer:
55
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
31 Er is verschil van mening ontstaan tussen Peterken dochter van Willem Roelof Hagelaers als weduwe van Jan Huijberts van Gemert ter ener zijde en Henrick Huijberts van Gemert met ook Henrick Jan Santegoets als man van Maria dochter van Huijberts Peters van Gemert en derhalve erfgenamen van Jan Huijberts van Gemert ter andere zijde omdat Willem Roelofs Hagelaers in zijn ziekbed te goeder trouw voor Jan van de Heuvel als notaris en Adriaen Jan Vercuijlen als getuige op 17 mei 1663 aan Jan Huijberts van Gemert zijnde zijn schoonzoon getrouwd met Peterken Willem Roelofs een partij bezit had overgedragen, zoals blijkt uit een schepenprotocol. Omdat Jan Huijberts van Gemert enige tijd erna zonder kinderen was gestorven en omdat hij ook niet verder over zijn bezit had beschikt, zouden genoemde Henrick Huijberts van Gemert en Jan Henrick Santegoets volgens het gebruikelijk recht, na dood van Peterken als weduwe van Jan Huijberts van Gemert volgens de gedane overdracht aan Jan Huijberts van Gemert, qua erfrecht slechts de helft van het overgedragen bezit kunnen opeisen, omdat het bezit wordt aangemerkt als geconquesteerd bezit binnen het huwelijk verkregen, waarvan Peterken als weduwe van wijlen haar man, het vruchtgebruik van het kindsdeel blijft eisen vanwege haar overleden man, zowel binnen Erp als in St. Michielsgestel van het bezit na dood van Peter Thonis van Gemert en diens vrouw Jenneken zijnde de grooouders van haar overleden man Jan Huijberts, omdat Huiberts Peters van Gemert zijnde de vader van haar man Jan Huijberts van Gemert voor zijn vader en moeder was overleden. Van dat bezit had Meriken dochter van Aert Wouters van Thuijl de moeder van Jan Huijberts (van Gemert) haar leven lang het vruchtgebruik gehad. Er is nu de volgende overeenkomst gemaakt voor schepenen Jan van de Heuvel en Jan Janssen Broeren.
Vervolg:
Genoemde Peterken dochter van Willem Roelof Hagelaers weduwe van Jan Huijberts van Gemert geassisteerd door haar huidige man Adriaen Henricks van de Brandt doet afstand van de helft van het staaksgewijze vruchtgebruik van het bezit en inzake het vruchtgebruik van alle andere bezit dat ze in het huwelijk met haar eerste man had geerfd en ook inzake het vruchtgebruik van alle meubelen die ze met haar eerste man had verkregen. Ze draagt haar rechten daarvan over aan Henrick Huijberts van Gemert en aan Jan Henrick Santegoets, als erfgenamen van Jan Huijberts van Gemert en doet er afstand van. Daarna hebben genoemde Henrick Huijberts van Gemert en Jan Henrick Santegoets in hun hoedanigheid hier voor schepenen de helft van de vaste bezittingen die Willem Roelof Hagelaers op 12 mei 1663 aan Jan Huijberts van Gemert had overgedragen en ook inzake het erfrecht van de helft van alle verder bezit dat in het huwelijk van Jan Huijberts van Gemert en Peterken was verkregen en waarvoor deze Peterken hier afstand van haar recht van vruchtgebruik heeft gedaan, samen met alle rechten en schulden ervan en ook inzake de helft van alle meubilaire goederen die Jan Huijberts en Peterken in hun huwelijk samen hebben bezeten, dat bezit weer aan Peterken dochter van Willem Roelof Hagelaers overgedragen die daarvan de volle eigendom krijgt en ze doen daar afstand van. De opdragers zijnde Henrick Huijberts van Gemert en Jan Henrick Santegoets beloven deze overdracht altijd gestand te doen en zullen daar geen aanspraken meer op maken. Daar tegenover doet genoemde Peterken met haar huidige man afstand van het vruchtgebruik inzake alle bezit afkomstig van wijlen haar man zowel in het bezit te Erp als in Gestel of elders en draagt dat over aan Henrick Huijberts van Gemert en aan Jan Henrick Santegoets en ze belooft dit afstanddoen altijd na te komen. Hiervan zijn twee gelijkluidende brieven gemaakt en voorzien van het schependomszegel. Actum 13 januari 1674. (ingewikkeld allemaal)
Persoon in schepenakte:
Maria van Gemert  
Meriken van Thuijl  
Jan Huijberts van Gemert  
Henrick Huijberts van Gemert  
Peter Thonis van Gemert  
Huiberts Peters van Gemert  
Adriaen Henricks van de Brandt  
Henrick Jan Santegoets  
Willem Roelofs Hagelaers  
Adriaen Jan Vercuijlen  
Peterken Willem Roelofs  
Jan Henrick Santegoets  
Jan Janssen Broeren  
Willem Roelof Hagelaers  
Jan van de Heuvel  
Jan Huijberts  
Willem Roelof Hagelaers  
Huijberts Peters van Gemert  
Aert Wouters van Thuijl  
Datering:
13-01-1674
Pagina:
52v
Soort akte:
Minnelijke overeenkomst
Plaats:
Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
5121
Inventarisnummer:
55
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
32 Wij Jan van de Heuvel en Jan Janssen Broeren, schepenen verklaren dat voor ons is verschenen Adriaen Jaspers van der Cammen, Henrick Goijaert Cuijpers en Jan Claessen Cluijtmans die speciale machtiging hebben vanwege schepenen, borgemeesters, kerk- en H.Geestmeesters, gezworenen en de belangrijkste geerfde inwoners, d.d. 26 januari 1674, verklaren aan Dirck Dielis Dircks of diens rechtsverkrijgende 500 gulden schuldig te zijn, elke gulden van 20 stuivers, vanwege aan het dorp geleend geld. Ze beloven het geld per heden datum over een jaar te zullen terugbetalen samen met een rente van 5 % en in geval de lening langer doorloopt ook de rente steeds te betalen. Dirck mag zijn geld eerder opvragen mits hij een half jaar vooraf opzegt. De comparanten verbinden hiertoe alle bezit van de schepenen, borgemeesters, kerk en H. Geestmeesters en gezworenen etc. die zich hoofdelijk en samen borgstellen voor de terugbetaling. Voorzien van schependomszegel. Datum 4 februari 1674.
Persoon in schepenakte:
Adriaen Jaspers van der Cammen  
Jan Janssen Broeren  
Henrick Goijaert Cuijpers  
Jan Claessen Cluijtmans  
Dirck Dielis Dircks  
Jan van de Heuvel  
H. Geestmeesters  
Datering:
04-02-1674
Pagina:
55r
Soort akte:
Geldlening door corpus
Plaats:
Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
5121
Inventarisnummer:
55
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga