skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Archieven

Index schepenprotocol Oss (7365.249)

beacon
42  records
 
 
Schepenakte
25 Briefje met berekeningen van aantallen zakken, mudden en vaten rogge. Zonder jaartal.
Datering:
00-00-0000
Pagina:
47-48
Plaats:
Oss
Toegangsnummer:
7365
Inventarisnummer:
249
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
26 Getuigenverhoor voor schepenen der stad en vrijheid Oss ten behoeve van Mr. Diderick Bressij, kwartierschout en dijkgraaf van Maasland van Wouter Wouters van Gerven, oud circa 40 jaar, Jan de Groot, oud circa 32 jaar, Derick Joordens, oud circa 50 jaar, Nelis Jan van Heesch, oud circa 36 jaar en Aelken Derick Joordens, oud circa 50 jaar. Op de vraag of ze gezien hebben dat Jan Huijbert Theunissen afgelopen week komende uit Heesch, door de Moolestraet reed met 2 zakken op zijn kar, een met meel en de ander met rogge, antwoordt Wouter dit niet te weten. Jan de Groot verklaart dat hij gezien heeft dat de kar van Jan Huijbert Thonesen op de missie stond van Derick Joordens. Het paard was uitgespannen. De kar was beladen met koren of meel. De mulder had een stevige woordenwisseling met Jan Huibert Thonesen. Derick Joordens verklaart de kar gezien te hebben, beladen met 2 volle zakken, de een met meel en de ander weet hij niet. Nelis Jan van Heesch verklaart dat hij een tijd geleden van een man uit Heesch een zak met meel en een zak met rogge ontvangen heeft. Aelken Derick Joordens verklaart dat Jan Huijbert Thonesen uit Heesch kwam met zijn kar, waarop 2 zakken geladen waren, een met roggemeel en de ander met ongemalen rogge, die hij moest brengen naar het huis van Nelis Jan van Heesch, aan wie hij ze verkocht had voor 10 gulden. Moolendijck, de mulder te Oss en zijn meid zijn Jan Huijbert Thonesen tegengekomen in de Moolestraet bij het Heckenstraetjen. De mulder hield Jan Huijbert Thonesen met kar en paard tegen en vroeg hem wat hij had geladen. Jan antwoordde dat hij een zak met roggemeel had en een zak met ongemalen rogge. Moolendijck nam het paard bij de halster en zei dat hij het paard met de kar naar Den Bosch wilde brengen omdat Jan ‘in de boete was vervallen’ vanwege het inbrengen van gemalen meel, waarop Jan Huijbert Thonesen Moolendijck verzocht de geladen kar met paard naar een herberg te brengen.
Vervolg:
Moolendijck bracht kar en paard naar de missie van Aelken Derick Joordens, spande het paard uit en bracht het naar de stal. Jan Huijbert Thonesen zei tegen Aelken dat de mulder Moolendijck 25 gulden van hem eiste als boete voor het inbrengen van gemalen meel. De mulder vroeg haar of haar man borg wilde staan voor Jan Huijbert Thonesen, hetgeen ze weigerde. Moolendijck verzocht haar vervolgens om de rogge en het meel in haar huis te zetten. Ook dat weigerde ze. Ze heeft begrepen dat Jan Huijbert Thonesen met Moolendijck tot overeenstemming is gekomen, maar ze weet niet voor hoeveel. Derick Joordens heeft hem 6 schillingen geleend. Moolendijck heeft Jan Huijbert Thonessen laten gaan met het meel en de rogge. Op de vraag of ze gezien hebben dat Jan Huijbert Thonesen met zijn kar en paard door de Osse mulder Molendijck zijn vastgehouden, antwoordt Derick Joordens dat dat zo is. Nelis van Heesch verklaart dat hij Jan Huijbert Thonesen heeft horen zeggen dat hij door de mulder van Oss staande was gehouden, dat hij geen meel in Oss mocht brengen en dat kar en paard ‘prijs en buet’ was. Op de vraag of Moolendijck de teugels van het paard uit de hand van Jan Huijbert Thonesen rukte en met de kar wegreed en in het huis van Derick Joordens bracht, antwoordt Derick Joordens dat Moolendijck het paard heeft uitgespannen uit de kar van Jan Huijbert Thonesen en in de stal heeft gebracht. Derick Joordens bevestigt dat Moolendijck van Jan Huijbert Thonesen geld eiste. Als hij niet zou betalen zou hij zijn kar en paard naar Den Bosch laten brengen en de soldaten van van den Heuvel zou ontbieden, die hem en het paard zouden bewaren.
Vervolg 2:
Op vraag of ze gezien en gehoord hebben dat Jan Huijbert Teunisse en Moolendijck bedrag van 2 gulden en 5 stuivers overeengekomen zijn, waartoe Derick Joordens Jan 6 schellingen heeft geleend omdat Jan niet genoeg geld bij zich had, antwoordt Jan de Groot, die op zijn missie stond, gezien te hebben dat Jan Huijbert Thonesen aan Moolendijk iets overhandigd heeft. Derick Joordens verklaart dat Moolendijck Jan Huijbert Thonesen bij zich geroepen heeft. Ze hebben onder vier ogen op zijn deel een overeenkomst gesloten vanwege de zak gemalen meel die op de kar stond. Derick Joordens heeft Jan hiervoor 6 schellingen geleend. w.g. J. Devenijns, secretaris 1691
Persoon in schepenakte:
Wouter Wouters van Gerven  
Nelis Jan van Heesch  
Jan Huijbert Moolendijck  
Diderick Bressij  
Aelken Derick Joordens  
Jan Huijbert Theunissen  
Jan Huijbert Thonesen  
Jan Huibert Thonesen  
Jan Huijbert Thonessen  
Jan Huijbert Teunisse  
Derick Joordens Jan  
Jan de Groot  
Nelis van Heesch  
Derick Joordens  
J. Devenijns  
Datering:
17-12-1691
Pagina:
50-51
Plaats:
Oss
Toegangsnummer:
7365
Inventarisnummer:
249
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
27 Casus voor de heer officier tegen Hermen Molendijck: Jan Huijbert Teunisse uit Heesch reed met kar en paard, geladen met zak roggemeel en zak ongemalen rogge naar Oss om zijn lading te brengen naar het huis van Nelis Janse van Heesch, aan wie het meel en koren verkocht had voor 10 gulden. Toen hij met zijn geladen kar in Oss was bij het Heckestraetie, kwam hij Hermen Molendijck tegen, molenaar op de Osse molen, die zijn meid bij zich had. Hij hield Jan Huijbert Teunisse met kar en paard tegen en zei dat hij het paard met geladen kar naar Den Bosch zou brengen, omdat hij in de boete vervallen was wegens het inbrengen van gemalen meel. Hermen Molendijck pakte het paard met geladen kar af en is ermee op missie van Dirck Jordens gereden, heeft het paard uitgespannen en op stal gezet, terwijl hij de kar voor de deur liet staan. Molendijck eiste van Jan Huijbert Teunisse een bedrag van 25 gulden aan boete. Ze zijn een bedrag overeengekomen en Molendijck heeft de penningen ook ontvangen en de kar en het paard uit het arrest ontslagen en Jan laten vertrekken. De vraag is of Hermen Molendijk, molenaar te Oss buiten medeweten van de officier een overeenkomst heeft mogen sluiten met Jan Huijbert Teunissen wegens de boete waarin hij vervallen zou zijn wegens het in Oss brengen van gemalen meel. Tevens of Molendijck wel bevoegd was de overeengekomen boete in ontvangst te nemen en of hij de geladen kar en het paard wel uit het arrest had mogen ontslaan. Als dat niet mocht, welke boete zou de heer officier Hermen Molendijck dan opleggen? Welke boete moet Molendijck betalen omdat hij zich de functie van officier heeft aangemeten bij de inbeslagname van kar en paard en overbrengen ervan naar huis van Dirck Joordens gebracht.
Vervolg:
Is Herman Molendijcq, molenaar Oss, die geen pachter is, noch collecteur en die noch door de pachter of de heer officier geautoriseerd en gecommitteerd is om in diens naam enige aanslag, calanges of arrest te doen terzake van fraude of contravisitie te doen, wel bevoegd geweest om Jan Huijbert Teunissen aan te houden, diens kar en paard af te pakken en naar de missie van Dirck Joordens te brengen, de kar uit te spannen en het paard op stal te zetten onder bedreiging om kar en paard naar Den Bosch te brengen, een bedrag te eisen, met Jan tot overeenstemming te komen en het geld in zijn zak te steken. Zonder datum.
Persoon in schepenakte:
Nelis Janse van Heesch  
Jan Huijbert Teunisse  
Jan Huijbert Teunissen  
Hermen Molendijck  
Dirck Jordens  
Hermen Molendijk  
Dirck Joordens  
Datering:
00-00-1691
Pagina:
53-55
Plaats:
Oss
Toegangsnummer:
7365
Inventarisnummer:
249
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
28 Jan Marcelis Coolen en Meeuwis Vreijnssen, schepenen der stad en vrijheid Oss en Leendert Cornelissen, inwoner aldaar leggen verklaring af voor Mr. Diderick Bressij, hoofdschout en dijkgraaf van kwartier Maasland. Beide schepenen verklaren dat op donderdag 12 juni 1692 alhier ter secretarie gedaagd was Geerith Peeters, knecht wonend ten huize van Aert Jan Huijberts om een verklaring af te leggen ter instantie van Adriaen Tabbers, pachter van de gruit. Terwijl Geerit Peeters ondervraagd werd, kwam Aert Jan Huiberts met een ‘hevige en boze kop’ het huis van de secretaris ingelopen, die met kracht de deur van de secretarie openstiet. Hij kwam de kamer op de secretarie binnen, waar de secretaris en schepenen zijn knecht Geerit Peeters aan het ondervragen waren. Met infame scheldwoorden en met opgeheven en dreigende hand viel hij uit tegen zijn knecht Geerit: ‘De duijvell sall u den kop aff rucken soo Gij eed doet voor schelm en dieffven, maer doet rechtveerdigen eet.’ Adriaen Tabbers nam kennis van hetgeen gebeurde en diende protest in. Leendert Cornelissen bevestigt de verklaring van de schepenen. J. Devenijns, secretaris 1692.
Persoon in schepenakte:
Diderick Bressij  
Jan Marcelis Coolen  
Aert Jan Huijberts  
Aert Jan Huiberts  
Meeuwis Vreijnssen  
Leendert Cornelissen  
Geerith Peeters  
Adriaen Tabbers  
Geerit Peeters  
J. Devenijns  
Datering:
16-6-1692
Pagina:
57-58
Plaats:
Oss
Toegangsnummer:
7365
Inventarisnummer:
249
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga