skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

beacon
33.718  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
357 Thoon en productie voor Cornelis Adriaen Willems als man van Efe dochter van Willem Peters, aanlegger contra Emondt Jans Conincx als man van Anna eerder weduwe van Claes Willem Dielissen,gedaagde. Wouter Janssen wonend te Schijndel oud ca. 47 jaar, door de vorster gearresteerd zijnde, legt een verklaring af ten behoeve van de aanlegger. Inzake het artikel 6 van de schrifture van repliek, wordt gezegd dat Claes Lamberts heeft verklaard dat hij geen kennis van de zaak hierin heeft behalve dan dat de deponent vele jaren met Willem Peters, zijnde de schoonvader van de aanlegger als knecht daar heeft gewoond en dat hij dikwijls heeft gezien dat Lambert Michiels dan bij Willem Peters kwam helpen met zijn paarden en ook zelf zo vaak als Willem dat aan hem verzocht, maar ook de zoon van Lambert. Hij heeft nooit geweten of gezien dat zij van Willem ooit daghuur hebben ontvangen of hem aanmaanden, maar om welke reden dat zo is weet hij deponent niet. Inzake arikel 11 van de repliek verklaart hij dat het hem bekend is dat hij deponent bij Willem Peters was weggegaan, maar ze daarna pas gemeenschappelijke zaken met elkaar deden, hij met hop naar Keulen is gereden waar genoemde Willem Peters per ongeluk in een vechtpartij terecht is gekomen en dat is al meer dan 28 of 29 jaar geleden gebeurd. Die is toen smorgens vroeg dood op zijn bed aangetroffen. en hij deponent was de eerste die hem daar dood vond, zodat niemand iets wist van diens secrete rekeningen, manualen, vorderingen, brieven etc. of andere zaken. Ook diens weduwe en weeskinderen en voogden van hem zijn onbekend gebleven die tot op de dag van vandaag nog verborgen kunnen zijn aangezien hij dood op zijn bed werd gevonden zonder biechtvader of priester bij hem gehad te hebben.
Vervolg:
Verder verklaart de deponent dat ten tijde dat de deponent bij Willem Peters woonde, ongeveer 35 jaar geleden toen de vijanden (508L) het dorp Erp in brand hebben gestoken op Pinksterdag dat Willem Peters zijnde daarvan geschrokken, met al zijn beste meubels uit huis is gevlucht en naar Gennep in het land van Kleef is gegaan, zijnde neutraal gebied om daar bewaard en bevijd te zijn. Hij bevestigt nog wel dat de kwestieuze brief van het malder rogge daarbij was maar heeft die brief niet zelf gezien. Hij deponent is later naar Gennep gegaan en heeft daar Willem weer ontmoet en hem horen vertellen van de gevluchte meubels en van de brand in Erp. Actum 4 mei 1612, getuigen Jan Joosten en Peter Driessen. Lambert Gijsbert Jaspers inwoner van Dinter, oud ca. 66 jaar. Hij verklaart dat omstreeks 28 of 29 jaar geleden Willem Peters als vader van de vrouw van de aanlegger In kulen onnozel is doodgestoken en dood op zijn bed is gevonden zonder dat iemand van zijn secrete rekeningen afwist, of mnauaalregsietr etc. De vrouw van de aanlegger was indertijd een minderjarige wees. Actum en getuigen als voor. Peeter zoon van Willem Peeters inwoner van Dinther, oud ca. 50 jaar als gedaagde, onderdvraagd over artikel 7, 11 en 12 verklaart als vogt. Hij heeft toen zijn moeder nog leefde door Jan Scheenkens als vorster van Dinther de persoon van Claes Willem Dielissen doen dagen zijnde de voorzaat van gedaagde terzake van de kwestieuze rogpacht om daarvan betaling te krijgen. Deze Claes was destijds langdurig ziek en is tenslotte op de zitting gekomen op verzoek van Jan Scheenkens.
Vervolg 2:
Door inductie en het smeken van Jan Scheenkens heeft die nog gewacht en onderwijl vond de belegering van Bommel plaats en is Claes door de soldaten toen onnozel doodgeschoten en diens weduwe nu zijnde de vrouw van gedaagde, is kort erop uit Dinther vertrokken en zelfs uit Brabant en heeft de onderpanden achtergelaten, welke onderpanden vanwege de contributies door het dorp zijn aangeslagen en verhuurd. De moeder vande deponent heeft daarom ondertussen geen betaling kunnen krijgen. Over artikel 11 verklaart hij dat Willem Peters zijnde diens vader, ongeveer 28 of 29 jaar geleden (508R) te Keulen dood op zijn bed is gevonden zonder achterlating van gegevens over zijn secrete zaken. Maar ongeveer 17 of 18 jaar geleden. na dood van zijn ouders, is hij door inductie van Lambert Gijsberts naar Gennnep gegaan in het land van Kleef bij een burger daar genoemde Poelman die Lambert Gijsberts eerder had aangezegd dat hij nog ettelijke brieven van Willem Peters had zijnde de vader van de deponent. die deze in bewaring had. Hij verwonderde er zich over dat nog niemand daarover was komen vragen. De deponent heeft toen die brieven van Poelman meegenomen en daarbij was een brief van het malder rogge waarover nu kwestie is zonder dat hij daarvan ooit eerder heeft geweten. Omdat de moeder van de deponent toen een oude vrouw was, die savonds nog wel te pas was, maar op een nacht van God is bezocht en op die morgen erop gestorven. Over haar onnozele weeskinderen werden toen Jan van Dorne aangesteld als voogd, Willem Rutten en Pauwels Janssen die nooit afrekeningen van hun voogdijschap hebben overlegd. Daarom hebben haar kinderen nooit van de rogpacht geweten. Actum in judicio 23 mei 1612, getuigen alle schepenen.
Persoon in schepenakte:
Cornelis Adriaen Willems  
Emondt Jans Conincx  
Claes Willem Dielissen  
Lambert Gijsbert Jaspers  
Jan van Dorne  
Willem Peters  
Wouter Janssen  
Claes Lamberts  
Lambert Michiels  
Jan Joosten  
Peter Driessen  
Jan Scheenkens  
Lambert Gijsberts  
Willem Rutten  
Pauwels Janssen  
Willem Peeters  
Datering:
1612
Pagina:
scan 507
Plaats:
Dinther
Toegangsnummer:
7603
Inventarisnummer:
35
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
356 Datum 23 mei 1612 (alleen omslag)
Datering:
1612
Pagina:
scan 506
Plaats:
Dinther
Toegangsnummer:
7603
Inventarisnummer:
35
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
355 Aanspraak voor heer Jan Martens, pastoor te Dinther contra Jan Claessen, gedaagde. Aanlegger eist betaling van 8 lopen rogge per jaar, voor het jaar 1587 en nog 3 lopen, alles vanwege een jaargetijde in de kerk van Dinther, ter nagedachtenis van heer Jacob Croij in diens leven gelegateerd uit bezit alhier, waarvan de verweerder gebruiker is, alles sinds het jaar 1443 zoals het oude register daarover vermeldt voor de kerk van Dinther. Zulks is de verweerder en diens vrouw wel bekend omdat ze de pacht steeds hebben betaald. Nog eist de aanlegger 2 stuivers jaarlijks die achterstallig is, nog een rente van 14 stuivers eens, alles plus de kosten van de procedure etc.
Persoon in schepenakte:
Jan Martens  
Jan Claessen  
Jacob Croij  
Datering:
1587
Pagina:
scan 505
Plaats:
Dinther
Toegangsnummer:
7603
Inventarisnummer:
35
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
354 Aanspraak voor heer Jan Martens, pastoor contra Jan Claessen (is alleen de omslag overgegeven 4 november 1592)
Persoon in schepenakte:
Jan Martens  
Jan Claessen  
Datering:
1592
Pagina:
scan 504
Plaats:
Dinther
Toegangsnummer:
7603
Inventarisnummer:
35
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen: