skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

5154 Affiches Tweede Wereldoorlog, ca. 1940-ca. 1945

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de periode na de bevrijding werd de bevolking op allerlei zaken gewezen door de overheid door middel van affiches. Veel van deze aanplakbiljetten zijn verloren gegaan. Bij de gemeente Sint-Michielsgestel echter is een vrij complete verzameling behouden gebleven van de affiches die in de periode 1940-1944 door de bezetter, in de laatste fase van de oorlog door de geallieerden en na de bevrijding door het Militair Gezag en de teruggekeerde Nederlandse overheid zijn uitgehangen. Ook zijn enkele affiches uit de vooroorlogse jaren in deze collectie opgenomen. De catalogus eindigt met een aantal voorlichtingsbrochures.
De indeling van de affiche en brochures is gebaseerd op de indeling die gehanteerd is bij de ordening van de collectie De Roos. In deze inleiding is het complete rubriekenoverzicht opgenomen, zoals dat voor de collectie in Leeuwarden is gebruikt. In de collectie van Sint-Michielsgestel zijn niet voor alle rubrieken affiches aanwezig. Voor wat de lokale en regionale affiches betreft is in voorkomende gevallen de benaming van de rubriek aangepast.
De beschrijving van de affiches is geschied volgens een standaardformule:
1. Titel
2. Nadere omschrijving
3. Vervaardiger
4. Uitgever
5. Drukker: Vanaf 02-07-1941 waren de Fabricagevoorschriften voor de papierbe- en verwerkende industrie van kracht. Volgens artikel 21 was eenieder die drukwerk vervaardigde, verplicht om al zijn drukwerk te voorzien van zijn ken-nummer (K-nummer) of van zijn volledige firmanaam met plaatsnaam. Onder 5. zijn deze K-nummers mede opgenomen.
6. Datering
7. Afmeting: hoogte x breedte
8. oude nummering
9. dia
10. Plaatsingsnummer in Collectie De Roos
11. Gedrukte nummering Van veel affiches is de uitgifte goedgekeurd door het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten of door de Rijkscommissaris. Op veel affiches is deze goedkeuring vermeld met het nummer van de goedkeuring. Deze nummers zijn onder 11. vermeld met de afkorting van de goedkeurende instantie, DVK dan wel RC
12. Bijzonderheden als dubbelexemplaren etc.
Bij 5: Vanaf 02-07-1941 waren de Fabricagevoorschriften voor de papierbe- en verwerkende industrie van kracht. Volgens artikel 21 was eenieder die drukwerk vervaardigde, verplicht om al zijn drukwerk te voorzien van zijn ken-nummer (K-nummer) of van zijn volledige firmanaam met plaatsnaam. Onder 5. zijn deze K-nummers mede opgenomen.

Bij 11: Van veel affiches is de uitgifte goedgekeurd door het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten of door de Rijkscommissaris. Op veel affiches is deze goedkeuring vermeld met het nummer van de goedkeuring. Deze nummers zijn onder 11. vermeld met de afkorting van de goedkeurende instantie, DVK dan wel RC.

Lia van Zalinge- Spooren
Streekarchief Langs Aa en Dommel, 1993
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
ca. 1940-ca. 1945
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie: