skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic

Archieven

7789 Iduna Uden, (1936) 1945-1999

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Beknopte historie

De Amsterdammer Leon Trompetter begint in 1921 een handel in korsetfournituren.
In 1924 begint hij met de fabricage van corsetten, aanvankelijk op kleine schaal met behulp van thuisnaaisters. In 1936 zijn er al veertig medewerksters en komt een vaste vertegenwoordiger in dienst. Het bedrijf wilde nog uitbreiden maar kreeg er in Amsterdam de mogelijkheden niet voor. Korte tijd (1939) week men uit naar Venraij maar toen brak de wereldoorlog uit.
Tijdens de oorlogsjaren stond het bedrijf onder Duits beheer. Trompetter moet als Joodse Nederlander onderduiken. Het machinepark wordt door de Duitsers leeggeroofd.
Na de oorlog moet Leon Trompetter opnieuw beginnen met zijn zaken.

Vestiging in Uden

Kort na de tweede wereldoorlog (bij brief van 25 okt 1946) neemt de heer Trompetter contact op met het gemeentebestuur van Uden voor vestigingsmogelijkheden. Er blijkt voldoende belangstelling voor en op 17 april 1947 opent de firma Iduna een filiaal te Uden. Aanvankelijk stelt het nog niet veel voor. In een schoolgebouw aan de Kerkstraat start een opleiding voor acht meisjes om modinette te worden bij Iduna. Er blijkt echter veel animo voor onder de Udense meisjes en in december 1948 volgt een besluit om nieuwbouw te gaan plegen. Vanaf december 1949 wordt de benaming Iduna Corsettenfabriek Leon Trompetter voortgezet als Iduna Corset Industrie n.v.. In het najaar van 1951 verhuist men naar het nieuwe atelier op het industrieterrein aan de Volkelseweg. Gedurende de jaren vijftig wordt daar de modenaam Pastunette bekend. De zaken gaan blijkbaar goed want ook andere ateliers openen in de regio, waaronder in 1955 te Grave.
Wel moet Iduna de concurrentie aangaan met de firma M. Jansen-de Wit' Kousenfabrieken n.v. uit Schijndel die in okt 1948 ook met een filiaal in Uden begint.
Vestiging van industriële bedrijven wordt in dit tijdperk door de gemeente Uden aangemoedigd omdat in het van oorsprong agrarische dorp de landbouw niet genoeg banen biedt.
In de jaren zestig begin Iduna, de naam komt van de Oudnoorse godin van de eeuwige jeugd, met de opleiding van modinettes op de V.O.C. school: Vakopleiding voor de Confectie-industrie. Ook detaillisten worden via een opleiding vertrouwd gemaakt met het Pastunette-maatsysteem. Naast de fabriek verrijst daarvoor een hotel.
Als de oprichter van het bedrijf, de heer Trompetter in de lente van 1960 komt te overlijden neemt de heer Meester zijn taken over. Begin jaren zeventig begint men met de productie van badkleding met de merknaam Nickey Nobel. In die periode gaat Iduna er echter toe over diverse ateliers te sluiten en de productie over te brengen naar Tunesië, dan nog een lagelonenland.
Tenslotte

In 1996 neemt Iduna het tricotagebedrijf Koala over en wordt het grootste ondermodebedrijf van de Benelux. Men bestaat dan ook juist 75 jaar.
Koala had juist in de jaren tachtig de merknaam Jansen en Tilanus uit Vriezenveen overgenomen. In 1997 doet de firma Iduna BV uit Uden - inmiddels eigenaar van Koala - opnieuw een poging het merk Jansen en Tilanus nieuw leven in te blazen. Underwear for men, heet de eigentijdse collectie heren-ondermode en de toevoeging `since 1869` moet het authentieke imago versterken. Het mag echter niet baten.
In 1999 vond opnieuw een ingrijpende wijziging plaats: de fusie van Iduna N.V. met het Twentse Van Heek-Tweka n.v. Deze fusie werd geëffectueerd door middel van een omwisselingsaanbod, waarbij elk aandeel Iduna N.V. omgeruild werd in 8 gewone aandelen Van Heek-Tweka N.V. Er werden 100 procent van de aandelen omgewisseld en Iduna werd omgezet in een besloten vennootschap. De nieuwe combinatie was voornamelijk actief met het ontwerpen, produceren en distribueren van badkleding, lingerie en ondermode.
Bekende merknamen die gevoerd werden, waren: Pastunette, Rebelle en Mexx (lingerie), ten Cate en Mexx (ondermode) en Tweka en Mexx (badmode en modieuze strandkleding). Men beschikte over een eigen confectie-atelier in Tunesië en over verkoopkantoren in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.
Na de fusie van Iduna met de Heek-Tweka groep (1999) bleek de concurrentie tegen internationale merken als Diesel, Replay en Calvin Klein uiteindelijk onhoudbaar.
De merkrechten gaan naar Ten Cate BV als deze op 1 maart 2001 het bedrijf Koala overneemt.
In het voorjaar van 2003 wordt dochteronderneming Iduna failliet verklaard en de filialen, o.m. te Uden, worden gesloten.
In juli 2003 kwam onderhavig archiefgedeelte van de firma Iduna terecht bij de archiefdienst.
Bronnen:
Aan de torens en koepel kent men Uden, door dr. F. Govers, Uden 2004, p. 53-55
http://www.hotfrog.nl/Companies/Van-Heek-Tweka-NV
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jansen_%26_Tilanus
http://sites.google.com/site/verenigingoudvriezenveen/hoofdmenu/nieuws/nieuws2000
Inventaris
Jubilea organisatie en bijzondere gebeurtenissen
71 Stukken betreffende de viering van het 75-jarig bestaan, 1996
7789 Iduna Uden, (1936) 1945-1999
Inventaris
Jubilea organisatie en bijzondere gebeurtenissen
71
Stukken betreffende de viering van het 75-jarig bestaan, 1996
Datering:
1996
Vindplaats origineel:
Den Bosch

Kenmerken

Datering:
(1936) 1945-1999
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch