skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

1107 Microfiches van archivalia in Algemeen Rijksarchief Brussel over Noord-Brabant over de periode ca. 1312-18e eeuw, 1994-1998

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Deze inventaris bevat een overzicht van de bestanden uit het Algemeen Rijksarchief te Brussel, die in opdracht van het Streekarchief 'Het Kwartier van Oisterwijk' en de 'Brabantse Kring van Archivarissen' zijn verfilmd in de jaren 1993-1997. Deze microfiches zijn geplaatst in studiezaal 2 van het Brabants Historisch Informatie Centrum.

Afkortingen:
ARA = Algemeen Rijksarchief
R.A. = Rijksarchief
Coll. = Collectie
inv. = inventaris
inv.nr. = inventarisnummer
fol. = folio
fm = film(s)
ft = fotokopie(ën)
kw = Kwartier
r = recto (voorzijde van de folio)
mf = microfiche(s)
v = verso (achterzijde van de folio)
Voor toelichting en literatuur zie: P.Th. de Lange en drs. W.F.L. Reijnders, 'Brabantse bronnen in Brussel, voorlopige overzichten van archivalia betrekkelijk de stad en Meijerij van 's-Hertogenbosch, berustende in het Algemeen Rijksarchief te Brussel' (1992). Vele beschrijvingen hierin van verfilmde archivalia zijn sindsdien door de Lange, Reijnders en door Buiks aangepast.

Veel van deze bronnen worden eveneens toegelicht of zijn gebruikt voor het proefschrift van Eduard van Ermen 'Feodaal-heerlijke verhoudingen en territoriale patronen in het middeleeuwse hertogdom Brabant (12de-14de eeuw) met bijzondere aandacht voor de regio Leuven', 6 dln. (K.U. Leuven, 1989). Dit proefschrift is te raadplegen op het stadsarchief te 's-Hertogenbosch. Voor de Meijerij van 's-Hertogenbosch is deze studie echter niet altijd even betrouwbaar. Zie voorts de kopnotities bij de verschillende onderdelen.

Voor het aantal microfiches per inventarisnummer of groep van nummers (soms staan meerdere inv.nrs. op één fiche) wordt verwezen naar bijlage I. Voorts dient te worden opgemerkt dat bij de beschrijvingen soms wordt verwezen naar op het Rijksarchief in Noord-Brabant te 's-Hertogenbosch reeds aanwezige oudere kopieën of afschriften, en naar aldaar berustende bronnen.

Rijksarchief in Noord-Brabant, 1997
Brabants Historisch Informatie Centrum
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen
Inventaris
Nadere toegangen
Uittreksels uit akten, inventarisnrs 632-644 van de Rekenkamer van Brabant, de betrekking hebben op grondgebied huidige provincie Noord-Brabant
Uittreksels
639. Akten, dienende ter verificatie van rekeningen van audiencier van Brabant, wegens ontvangst zegelrecht van Brabant, kopie-grossen
1107 Microfiches van archivalia in Algemeen Rijksarchief Brussel over Noord-Brabant over de periode ca. 1312-18e eeuw, 1994-1998
Inventaris
Nadere toegangen
Uittreksels uit akten, inventarisnrs 632-644 van de Rekenkamer van Brabant, de betrekking hebben op grondgebied huidige provincie Noord-Brabant
Uittreksels
639. Akten, dienende ter verificatie van rekeningen van audiencier van Brabant, wegens ontvangst zegelrecht van Brabant, kopie-grossen
Datering:
1531-1535
NB:
Betreft bijlagen horende bij 7e t/m 10e rekening van audiencier Hubrecht de Stratis.
130 1533, 16 januari..
Karel V stelt het tarief van de Brabantse Landtol voor zalmen de vanuit Holland naar steden als Antwerpen en Brussel gevoerd worden vast op 1 stuiver per zalm tussen Kerstmis en Pasen en 1 blank (= 3/4 stuiver) tussen Pasen en Kerstmis. De tol wordt geheven van alle goederen de in het hertogdom Brabant worden ingevoerd. Voorheen bedroeg het tarief voor zalmen de 120e penning. De pachters rekenden 11 penningen zwarte = 3 groten en 8 mijten Vlaams. Vroeger bedroeg de aanvoer maar 60 tot 100 stuks per jaar. De prijs was hoog: in de Vasten wel 10 tot 12 Rijnsgulden. Tegenwoordig worden er veel meer zalmen gevangen, waardoor de prijs is gedaald tot 2 Rijnsgulden in de vastentijd en 8 à 18 stuivers daarbuiten. Thans worden in de steden Antwerpen en Mechelen wel 12.000 tot 16.000 zalmen per jaar aangevoerd. Vroeger kwam de zalm alleen in kleine partijen uit Deventer, Kampen, Zwolle en Vollenhove. Toen de aanvoeren stegen, gingen de pachters een lager tarief per korf rekenen. Acht tot negen jaar geleden hebben de pachters van de tol het op een accoordje gegooid met de waarden in Antwerpen en Mechelen, de de vis op de markt aldaar verkopen. De waarden geven nu de pachters geld en dwingen de visverkopers aan hen te leveren. De besturen van de steden Rotterdam, Dordrecht, Geertruidenberg, Schoonhoven en Lekkerkerk verzochten toen de vorst om een voor iedereen geldend tarief vast te stellen. Het nieuwe tarief geldt voor een periode van 10 jaar en de vorst behoudt zich het recht voor om het oude tarief weer in te voeren als de prijs van de vis mocht stijgen.
138 1534, april [er staat: Goede Vrijdag 1533]..
Kwijtschelding van de doodslag begaan op Hendrik de Cremere door Jan van Doerne, 22 of 23 jaar oud en poorter van 's-Hertogenbosch.
Op dinsdags na Pasen 1533 werd er een maaltijd gehouden door de 3 gilden in deze stad namelijk de van Sint-Catharina, Sint-Barb Algemeen Rijksarchief en Sint-Agatha. Het gebeurde deze maal in het huis van een van de dekens van het Catharinagilde. Hendrik de Cremere, lid van een van de andere gilden, begon het brood te snijden. Na een tijd droeg hij het werk over aan een ander maar toen bleek dat hij zijn ring de hij op de tafel gelegd had kwijt was. Er werd zonder resultaat gezocht onder andere in de buidel van Hendrik. Deze beweerde toen dat 4 mensen waaronder Jan de ring moesten hebben. De kamer werd op slot gedaan. Jan kleedde zich tot op het hemd en kousen uit, de anderen deden dat niet en wilden dat er eerst beter gezocht werd. De ring werd toen gevonden liggend op de aarde onder de tafel. Iemand wierp de ring naar Hendrik en sloeg hem met de vuist in het gezicht. Daarop vertrok Hendrik, de al enigszins dronken was, na de anderen bedreigd te hebben.
De zaterdag daarop kwam Jan van buiten de stad binnen. Hendrik lag op [sic] de deur van het huis van zijn vader. Hij liet een boer waarop Jan zei 'daer scheijt ik inne', doelend op de keel van Hendrik. Deze schold hem uit voor dief en verrader. Jan ging naar huis, keerde terug en vroeg Hendrik wat deze gezegd had. Het gezegde werd herhaald, waarop Jan hem uitnodigde naar buiten te komen 'om elkaar eens te spreken'. Hendrik daagde hem toen uit, zeggende dat hij een vrouwenhart had en hem toch niet durfde te slaan. Daarop sloeg hij hem in het gezicht, waarop Jan hem stak met zijn broodmes, de eerste maal in het huis van zijn vader en daarna buiten. Hendrik werd in het hart getroffen, zakte op de grond en stierf zonder biecht of sacramenten te hebben ontvangen.

Kenmerken

Datering:
1994-1998
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie: