skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Archieven

7083 Graafs Veer, 1381-1940

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historische inleiding
Geschiedenis van het archief en verantwoording van de inventarisatie
Openbaarheid
Inventaris
Contracten, Vidimi, Volmachten, Memories, Kaarten figuratief, Akten van Non-Prejuditie, Resoluties over de Veerstraat onder Neerasselt.
128 Segher van Balveren, heer tot Ysendoern en dijkgraaf, Jacob Kaenis, Wilhem Vermoelen, Dirck van Riemsdijck, Johan van Mekeren en Johan van Berckhuysen; heemraden tussen Maas en Waal, brengen een overeenkomst tot stand tussen enige burgers en de veerlieden van de stad Grave ter ene zijde en naburen van de kerspellen van Over- en Neerasselt ter ander zijde omtrent de nieuwe veerstraat, welke leidt van uit het veld over de bandijk tot aan de rivier de Maas, van de volgende inhoud: dat burgers en veerlieden van de stad Grave bekostigen de aanleg van deze straat en van een nieuwe stenen brug over de dijkdelle, maar dat vervolgens de naburen het uitsluitend onderhoud op zich zullen nemen; dat deze laatsten hiertoe, zo nodig, door buurtmeesters van de beide kerspelen bij klokslag zullen kunnen worden opgeroepen; dat deze veerstraat tot publiek gebruik zal zijn, behoudens het recht van de veerlieden om op genoemde brug een slagboom te hangen tot afwering van enige burgers van de stad Grave, die beloofd hadden in de aanleg te zullen bijdragen, doch deze belofte niet gehouden hebben.
Gegheven in den jair ons Heeren duysent vijffhondert enddrie enddartich, op sunte Geertruydendach virginis.
Perkament met 6 zegels in groene was, uithangende aan dubbele perkamenten staarten; alle zegels verloren, behalve dat van Johan van Mekeren, nagenoeg verloren.
Tevens eenvoudige kopie uit de 17de eeuw, kopie auth. van de 18de eeuw door de landschrijver
Vivien en eenvoudige kopie uit de 18de eeuw.
Eenvoudige kopie is ingeschreven in het perk. reg., getit.: Opdrachten etc. fol. 27 ro., 1533 mrt 17 i
130 Dijkgraaf en heemraden tussen Maas en Waal, naburen en ingezetenen van de kerspellen Over- en Neerasselt, Balgooi en Keent, regenten van de stad Grave en gevolmachtigden van de eigenaars van het veer op de rivier de Maas vóór de stad Grave gaan een overeenkomst aan omtrent de veerstraat onder Neerasselt van de volgende inhoud: dat deze opnieuw gemaakt zal worden door de ingezetenen van genoemde 4 dorpen met kar en paard; dat bovendien burgers van de stad Grave en de veerlieden kar en paard zullen leveren, tegen de vier dorpen gelijk werkende; dat het onderhoud vervolgens uitsluitend op de naburen van genoemde vier dorpen zal rusten, welke daarvoor slechts half veergeld zullen verschuldigd zijn, gelijk zij het tot nog toe gewoon geweest zijn, volgens het contract van 1533; dat dit onderhoud zal geschieden op klokslag van de commandant van de stad Grave; dat voor de in gebreke blijvenden andere op hun kosten zullen gesteld worden, en bij weerspannigheid het dubbele, alles door parate executie te verhalen, dat deze veerstraat tot publiek gebruik zal zijn en de eigenaars van het veer daarin hetzelfde recht zullen genieten als voorheen volgens de overeenkomst van 1533 in de oude veerweg.
Papier, eenvoudige kopie uit de 18de eeuw.
Tevens het concept van de genoemde overeenkomst., 1727 jul 25
7083 Graafs Veer, 1381-1940
Inventaris
Contracten, Vidimi, Volmachten, Memories, Kaarten figuratief, Akten van Non-Prejuditie, Resoluties over de Veerstraat onder Neerasselt.
130
Dijkgraaf en heemraden tussen Maas en Waal, naburen en ingezetenen van de kerspellen Over- en Neerasselt, Balgooi en Keent, regenten van de stad Grave en gevolmachtigden van de eigenaars van het veer op de rivier de Maas vóór de stad Grave gaan een overeenkomst aan omtrent de veerstraat onder Neerasselt van de volgende inhoud: dat deze opnieuw gemaakt zal worden door de ingezetenen van genoemde 4 dorpen met kar en paard; dat bovendien burgers van de stad Grave en de veerlieden kar en paard zullen leveren, tegen de vier dorpen gelijk werkende; dat het onderhoud vervolgens uitsluitend op de naburen van genoemde vier dorpen zal rusten, welke daarvoor slechts half veergeld zullen verschuldigd zijn, gelijk zij het tot nog toe gewoon geweest zijn, volgens het contract van 1533; dat dit onderhoud zal geschieden op klokslag van de commandant van de stad Grave; dat voor de in gebreke blijvenden andere op hun kosten zullen gesteld worden, en bij weerspannigheid het dubbele, alles door parate executie te verhalen, dat deze veerstraat tot publiek gebruik zal zijn en de eigenaars van het veer daarin hetzelfde recht zullen genieten als voorheen volgens de overeenkomst van 1533 in de oude veerweg.
Papier, eenvoudige kopie uit de 18de eeuw.
Tevens het concept van de genoemde overeenkomst., 1727 jul 25
Datering:
1727 jul 25
Vindplaats origineel:
Den Bosch
Omvang:
1 stuk
Oude Orde:
130

Kenmerken

Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2041 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.